Zoek een nascholing
Je bent hier: Secundair onderwijs / STEM / Biologie   Biochemie en technologie binnen een brouwerij

Biochemie en technologie binnen een brouwerij

Binnen de Trappistenbrouwerij van Westmalle wordt er sinds 1836 bier gemaakt.
Zo’n 180 jaar later bedraagt de beperkte productie ongeveer 133 000 hl per jaar en bereikt het bier ook consumenten tot ver over de landsgrenzen. De abdij blijft volop investeren in een kwalitatief product, getuige daarvan zijn de recent vernieuwde gistkamer, brouwzaal en labo.

Deze technologische evolutie helpt om de biochemische reacties beter te beheersen.

Programma

In een brouwerij vinden tal van biochemische processen plaats. Dat begint bij de behandeling van het opgepompte grondwater en gaat tot de biologische zuivering van het afvalwater. Daartussen wordt er gebrouwen, gegist, gelagerd, gefilterd en gebotteld. Om een bier van constante kwaliteit te maken moet men al deze processen goed kunnen sturen.

Tijdens het bezoek zullen de belangrijkste biochemische reacties en aandachtspunten aan bod komen. Een tocht doorheen de installaties zal dan weer duidelijk maken dat bier maken in de 21ste eeuw een biotechnologisch hoogstandje is.

 Na de rondleiding word je uitgenodigd voor een vergelijkende degustatie.

Doelstellingen

Na de rondleiding ken je de basis van het productieproces.

Je kan je een goed beeld vormen van de gebruikte installaties en de toegepaste analyses.

Doelgroep

Alle geïnteresseerden met basiskennis chemie of biologie.

Begeleiding

Lieven Van Hofstraeten, afgestudeerd als ing. biochemie; in 1997 beginnen werken op de brouwerij als laborant; enkele jaren nadien functie van Hoofd Productie opgenomen.

Praktisch

Cursuscode: 19/CHE/008A

Graag verzamelen aan de toegangspoort (Brouwerij der Trappisten van Westmalle, Antwerpsesteenweg 496, 2390 Malle) tegen 13.15 u (bottelen herstart om 13.05 u => kunnen werkende bottellijn nog even bekijken).

Vervolgens presentatie over het productieproces met accent op brouwproces en enkele biochemische weetjes.

Rondleiding doorheen productie, labo en waterzuivering.

Degustatie tot 16.30 u.

Beperkt aantal deelnemers!


Jouw bijdrage: 60 EUR.
Inlichtingen bij: Miet Oost, 03 265 29 79, miet.oost@uantwerpen.be

Datum Beginuur Einduur Locatie
woensdag 20 november 2019 13:15u 16:30u Brouwerij der Trappisten, Antwerpsesteenweg 496, 2390 Malle


Inschrijven voor deze nascholing is niet meer mogelijk. Klik hier voor het huidige nascholingsaanbod.

Contacteer ons

*
*

Contactgevens

E-mail: cno@uantwerpen.be

Tel.: 03 265 29 60

IBAN: BE34 7350 0812 9190

BTW: BE 0257.216.482

Campus Drie Eiken

Universiteitsplein 1
2610 Wilrijk

Stadscampus - De Boogkeers

Boogkeers 5
2000 Antwerpen