Zoek een nascholing
Je bent hier:   Goochelen en wiskunde

Goochelen en wiskunde

‘Hé, hoe is dat mogelijk?’, klinkt het door de zaal wanneer de goochelaar aan het werk is… een gevoel van verbazing en verwondering. Deze nascholing is ontstaan uit een wisselwerking met professioneel goochelaar Herman Dufraing. Heel wat goocheltrucs steunen op wiskundige principes. De nascholing wil een aanzet geven om te goochelen in de wiskundeles, als inleiding tot een wiskundig probleem. Het goochelen kan een teaser zijn voor de leerlingen, een motiverend element: Hoe zit de truc in elkaar? Hoe werkt hij? Is er onderliggend een wiskundig model op te stellen dat de truc verklaart? Zonder een goochelaar te zijn, kan je met je leerlingen op zoek gaan, je leerlingen uitdagen…

Programma

De nascholing start met een kort optreden van Herman Dufraing. We zoeken welke wiskundige principes er achter de trucs zitten en hoe je ze kunt inzetten in een wiskundeles.

Tijdens het tweede deel leren we een tiental goocheltrucs aan en zoomen in op de wiskundige achtergrondinformatie. Na de nascholing kan je de volgende dag de klas instappen en je leerlingen verrassen als een echte goochelaar.

Goochelaars gebruiken voor hun ‘mentale’ acts rekenkundige trucjes of wiskundige principes. Door de wijze van presenteren krijgen die op zich vaak eenvoudige trucjes een magische uitstraling en roepen nieuwsgierigheid en verwondering op. In het laatste deel komt het verschil tussen een wiskundetruc en een goocheltruc aan bod.

Doelstellingen

De leraren kunnen mits enige oefening een tiental goocheltrucs uitvoeren en ze kennen de wiskunde achter elke truc.

Doelgroep

Leraren wiskunde alle graden, die via goochelen aan probleemoplossend denken willen werken.

Begeleiding

Herman Dufraing, praktijkassistent Antwerp School of Education, SLO, leraar en professioneel goochelaar.

Gilberte Verbeeck, praktijkassistente (didactiek wiskunde en algemene vakken) ANtwerp School of Education, SLO en leraar (wiskunde en seminaries).

Praktisch

Cursuscode: 17/WIS/013A

Drank en syllabus inbegrepen.

Beperkt aantal deelnemers!


Jouw bijdrage: 55 EUR.
Inlichtingen bij: Miet Oost, 03 265 29 79, miet.oost@uantwerpen.be

Datum Beginuur Einduur Locatie
vrijdag 20 oktober 2017 13:30u 16:30u Universiteit Antwerpen, Campus Drie Eiken, Universiteitsplein 1, 2610 Wilrijk, Gebouw D (parking P2), lokaal D.021 (gelijkvloers)


Inschrijven voor deze nascholing is niet meer mogelijk. Klik hier voor het huidige nascholingsaanbod.

Contacteer ons

*
*

Contactgevens

E-mail: cno@uantwerpen.be

Tel.: 03 265 29 60

IBAN: BE34 7350 0812 9190

BTW: BE 0257.216.482

Campus Drie Eiken

Universiteitsplein 1
2610 Wilrijk

Stadscampus - De Boogkeers

Boogkeers 5
2000 Antwerpen