Zoek een nascholing
Je bent hier:   Smaakmakers voor lessen fysica en natuurwetenschappen 2de en 3de graad (herhaling)

Smaakmakers voor lessen fysica en natuurwetenschappen 2de en 3de graad (herhaling)

Om wetenschappelijke principes te begrijpen, werkt niets beter dan het uitvoeren van experimenten. Er wordt door leraren echter dikwijls teruggegrepen naar steeds dezelfde “klassiekers”. Niet enkel omdat die nu eenmaal door de meeste leraren gekend zijn, maar vooral omdat andere experimenten soms te duur zijn in aankoop of te complex om zelf uit te voeren.
In deze nascholing tonen we een hele reeks fascinerende experimenten die met alledaagse en gemakkelijk te verkrijgen materialen kunnen uitgevoerd worden. Het feit dat met schijnbaar eenvoudig materiaal soms erg verrassende experimenten kunnen uitgevoerd worden, scherpt de aandacht van leerlingen en daagt hen uit om te begrijpen wat ze observeren…

Programma

  • De navorming is opgevat als een uiterst interactieve demo waarbij vooral zoveel mogelijk bruikbare, betaalbare en haalbare experimenten getoond worden over diverse fysische principes voor lessen fysica en natuurwetenschappen 2de en 3de
    Gebieden die uitgebreid aan bod komen: optica (lenzen, kleuren…), krachten en beweging (evenwicht, moment, actie-reactie, katrollen, impuls…), druk (gas, vloeistof…), warmte, geluid, elektriciteit, magnetisme tot en met de wet van Bernouilli.
  • De lesgever zorgt voor een gezonde mix tussen verrassende kleine proeven en wat grotere, spectaculaire proeven. Bij alle proeven wordt gezegd waar je de materialen goedkoop kan aanschaffen.
  • Er wordt kort stilgestaan bij de mogelijkheden om aan de hand van de proeven vraaggestuurd en onderzoekend leren bij leerlingen te bevorderen.
  • Aspecten van voorbereiding en veiligheid komen aan bod.

Veel hangt af van hoe experimenten worden omkaderd, hoe je ze inleidt of linkt aan het dagelijks leven. Met een lesgever die ook wetenschapsshows en wetenschapstheater maakt, mag je je verwachten aan een swingende rit doorheen de wetenschappen!

Doelstellingen

Deelnemers:

  • zijn met een flinke voorraad verrassende experimenten perfect in staat om leerstof fysica en natuurwetenschappen aanschouwelijk en tastbaar te maken;
  • kunnen de aangeleerde experimenten aan tal van toepassingen uit het dagelijks leven linken, wat erg helpt om leerlingen betrokken te houden;
  • kunnen door gebruik te maken van de vele tips die ze meekrijgen leerlingen spelenderwijs kennis laten maken met de methodieken van elke wetenschapper: observatie-hypothese-voorspelling-experiment-conclusie.

Doelgroep

Leraren fysica en natuurwetenschappen 2de en 3de graad.

Begeleiding

Patrik Claes doctoreerde als biochemicus aan de Universiteit Antwerpen en na een decennium in de biotech-sector besloot hij alsnog om van zijn hobby als wetenschapseducator zijn beroep te maken. Sinds 2009 geeft hij met zijn eigen vzw Spelenderwijzer workshops, navormingen en voorstellingen over wetenschappen en techniek in heel Vlaanderen.

Praktisch

Cursuscode: 18/FYS/018B

Drank en syllabus inbegrepen.


Jouw bijdrage: 45 EUR.
Inlichtingen bij: Miet Oost, 03 265 29 79, miet.oost@uantwerpen.be

Datum Beginuur Einduur Locatie
woensdag 16 januari 2019 14:00u 17:00u Universiteit Antwerpen, Campus Drie Eiken, Universiteitsplein 1, 2610 Wilrijk, Gebouw D (parking P2), lokaal D.021 (gelijkvloers)


Inschrijven voor deze nascholing is niet meer mogelijk. Klik hier voor het huidige nascholingsaanbod.

Contacteer ons

*
*

Contactgevens

E-mail: cno@uantwerpen.be

Tel.: 03 265 29 60

IBAN: BE34 7350 0812 9190

BTW: BE 0257.216.482

Campus Drie Eiken

Universiteitsplein 1
2610 Wilrijk

! NIEUW ADRES !
Stadscampus - De Boogkeers

Boogkeers 5
2000 Antwerpen