Zoek een nascholing
Je bent hier:   Urban education

Urban education

Er zijn nogal wat steden en gemeenten waarin een groot deel van de inwoners een migratieachtergrond heeft. In de stadsscholen was deze evolutie al lang zichtbaar in het leerlingenpubliek en vandaag wordt ze ook zichtbaar in andere scholen en gemeenten.

Maar etnische diversiteit is slechts een van de identiteitsassen waarop mensen van elkaar kunnen verschillen. Hoe blijf je vandaag in verbinding met leerlingen, ouders en collega’s die in zo veel opzichten van jou verschillen?

De workshop Urban education biedt een antwoord op deze vraag en brengt inzicht in wat alle mensen altijd gemeenschappelijk hebben – hoe veel ze op het eerste zicht ook van elkaar lijken te verschillen.

Programma

We gaan aan de slag aan de hand van methodieken beschreven in het boek Leraren opleiden in een superdiverse samenleving (Tom Smits, Paul Janssenswillen en Wouter Schelfhout, 2019).

Het programma bestaat uit zo weinig mogelijk theorie en zo veel mogelijk ervaringsoefeningen. Theorie wordt louter aangereikt ter ondersteuning van de inzichten die volgen uit de ervaringsoefeningen.

Doelstellingen

De deelnemers:

  • kunnen argumenteren dat iedereen veel meer gemeenschappelijk heeft met mensen van wie men verschilt dan men meestal denkt;
  • kunnen aantonen dat lesgeven in een superdiverse samenleving impliceert dat je je best bewust bent van je eigen referentiekader;
  • kunnen een aantal methodieken gebruiken om lesgeven in die diversiteit te optimaliseren.

Doelgroep

Leraren en onderwijsmensen die tewerkgesteld zijn in het secundair onderwijs. Personen tewerkgesteld in het lager of hoger onderwijs zijn ook welkom, maar de voorbeelden in de workshops komen uit het secundair onderwijs.

Begeleiding

Gytha Burman is lerarenopleider aan de Educatieve Masteropleidingen van de Universiteit Antwerpen.

Praktisch

Cursuscode: 20/OND/101A

Beperkt aantal deelnemers. Drank inbegrepen.

Er wordt geen syllabus voorzien, maar verwezen naar het boek Leraren opleiden in een superdiverse samenleving (Tom Smits, Paul Janssenswillen en Wouter Schelfhout, 2019).


Jouw bijdrage: 65 EUR.
Inlichtingen bij: Carolyn Smout, 03 265 29 73, carolyn.smout@uantwerpen.be

Verwachte voorbereiding door deelnemer

Voorafgaand aan de workshop zal de workshopbegeleider de deelnemers (indien mogelijk) contacteren via e-mail. De deelnemers zal worden gevraagd of ze specifieke vragen hebben die ze tijdens de workshop graag beantwoord willen zien. Indien mogelijk zullen deze vragen of casussen opgenomen worden als onderdeel van de workshop. Indien dit niet mogelijk is, zal hier ook duidelijkheid over geboden worden.

Datum Beginuur Einduur Locatie
vrijdag 9 oktober 2020 09:30u 12:30u Universiteit Antwerpen, Boogkeers 5 (aan het Mechelseplein), 2000 Antwerpen, lokaal 212 (tweede verdieping)


Schrijf in voor deze cursus

Contacteer ons

*
*

Contactgevens

E-mail: cno@uantwerpen.be

Tel.: 03 265 29 60

IBAN: BE34 7350 0812 9190

BTW: BE 0257.216.482

Campus Drie Eiken

Universiteitsplein 1
2610 Wilrijk

Stadscampus - De Boogkeers

Boogkeers 5
2000 Antwerpen