Zoek een nascholing
Je bent hier:   WORKSHOP 3 LEERSTOEL: Collective teacher efficacy - Het gezamenlijke geloof van een schoolteam om impact te hebben op het leren van de leerlingen - live online nascholing

WORKSHOP 3 LEERSTOEL: Collective teacher efficacy - Het gezamenlijke geloof van een schoolteam om impact te hebben op het leren van de leerlingen - live online nascholing

We bekijken de relatie tussen onderwijskundig leiderschap en collective teacher efficacy. Je krijgt zicht op het belang van en de randvoorwaarden bij het ondersteunen van schoolteams in het delen van passie voor onderwijs. Hierbij belichten we de rol van leraar, beleidsondersteuner en schoolleider in het proces om de collective teacher efficacy te verhogen om zo een bijdrage te leveren aan het verhogen van de leerwinst.

Meer concreet ga je tijdens de workshop bouwen aan een toolbox van concrete werkvormen die het leren zichtbaar maken voor jezelf en bij collega’s. Deze plaatsen we op een continuüm van herkenbaarheid, haalbaarheid en complexiteit. Daarnaast ga je verdiepend leren over hoe we de samenwerking tussen collega’s en professionele ontwikkeling met collega’s kunnen stimuleren aan de hand van leerwandelingen en Lesson Study.  Hierbij koppelen we terug naar ervaringen opgedaan met pilootprojecten in verschillende onderwijsniveaus.

Programma

De beschrijving en de inhoud van het volledige traject van de Leerstoel Onderwijsvernieuwing en -samenwerking met alle lezingen en workshops vind je hier.

Doelstellingen

  • Je kan beschrijven wat collective teacher efficacy is;
  • Je hebt inzicht in de randvoorwaarden die moeten vervuld zijn om een bijdrage te leveren aan het versterken van de collective teacher efficacy in je schoolteam;
  • Je kan toelichten hoe leerwandelingen en Lesson Study de professionalisering van een schoolteam kunnen verhogen en kent de basisprincipes om dit te organiseren;
  • Je kan met collega’s onderzoeken welke inspanningen van het team een effect hebben op de leerwinst van leerlingen.

Doelgroep

Schoolleiders, beleidsmedewerkers en leerkrachten die hun steentje willen bijdragen aan het schoolbeleid en andere geïnteresseerden.

Begeleiding

Prof. dr. Wouter Schelfhout heeft een rijke ervaring in het onderwijs als leerkracht, beleidsmedewerker, onderwijsinspecteur. Momenteel is hij als lerarenopleider verbonden aan Universiteit Antwerpen, waar hij praktijkonderzoek doet naar het optimaliseren van (digitale) onderwijsleerprocessen, school- en professionaliserings-beleid, schoolontwikkeling. Hij ondersteunt scholen vanuit GO ALL for learning®.  Hij is auteur van onder meer het boek “Team school. Leergemeenschappen creëren in onderwijs” (2019).

Annemie Lybaert streeft vanuit passie voor onderwijs naar vakmanschap in veranderen; leren en ontwikkelen van mens en organisatie. Als schoolleider en procesbegeleider weet ze dat bij het ontwerpen van een reeks opbouwende interventies richting het vooropgestelde doel, je rekening moet houden met de wet van ‘de kleine stapjes’. Vandaag is ze verantwoordelijk voor strategie en innovatie in het Stedelijk Onderwijs Antwerpen en in haar rol als netwerkregisseur begeleidt ze complexe vraagstukken volgens de principes van Laloux, Hattie en Scharmer.

Praktisch

Cursuscode: 20/DR/248A

Drank tijdens de pauze in het geval van contactonderwijs.

We willen de presentatie real life laten doorgaan om een meer aangename interactie mogelijk te maken, waarbij aan alle voorwaarden voor een coronaveilige omgeving wordt voldaan.

Indien nieuwe Covid-19 maatregelen ons daartoe zouden dwingen, zullen we een link voor streaming naar alle deelnemers mailen.


Jouw bijdrage: 25 EUR.
Inlichtingen bij: Nicole Coveliers, 03 265 25 41, nicole.coveliers@uantwerpen.be

Datum Beginuur Einduur Locatie
woensdag 31 maart 2021 09:30u 12:00u via afstandsonderwijs (Zoom)


Inschrijven voor deze nascholing is niet meer mogelijk. Klik hier voor het huidige nascholingsaanbod.

Contacteer ons

*
*

Contactgevens

E-mail: cno@uantwerpen.be

Tel.: 03 265 29 60

IBAN: BE34 7350 0812 9190

BTW: BE 0257.216.482

Campus Drie Eiken

Universiteitsplein 1
2610 Wilrijk

Stadscampus - De Boogkeers

Boogkeers 5
2000 Antwerpen