Zoek een nascholing

Nieuwe ontwikkelingen in fertiliteitsbehandelingen

Fertiliteitsbehandelingen en vroege embryologie ondergingen een revolutie met de ontwikkeling van in-vitrofertilisatie in de jaren 1970-80. Sindsdien ontwikkelde de reproductieve geneeskunde zich tot een multidisciplinaire wetenschap die snel inspeelt op nieuwe ontwikkelingen binnen de genetica, moleculaire biologie, celbiologie, cryobiologie of farmacie. Ook enkele technische ontwikkelingen werpen vruchten af. Andere disciplines zoals de oncologie ontdekken dan weer de mogelijkheden van fertiliteitsbehandelingen voor hun patiënten.

Waar fertiliteitslaboratoria lang de naam hadden er maar op los te experimenteren, wordt de Belgische wetgeving al jaren wereldwijd als voorbeeld genomen. Op andere vlakken woedt momenteel het ethische debat.

Landschap, lagen, relaties, sferen, veranderingen... hoe pak je dat aan?

In de nieuwe eindtermen ruimtelijk bewustzijn nemen landschappen, als resultaat van de interactie tussen het fysische milieu en de menselijke activiteiten, een duidelijke plaats in. In deze nascholing wordt er dieper ingegaan op de verschillende invalshoeken waarmee je naar een landschap kan kijken. Hoe zijn landschappen opgebouwd en hoe kunnen ze geanalyseerd worden op basis van de verschillende landschapsvormende lagen en de vier sferen? Welke soorten relaties herkennen we in een landschap? Hoe bepalen die relaties en veranderingen in het landschap de huidige morfologie van een plek? Hoe beïnvloeden demografische en economische processen het landschap? Hoe geven personen betekenis aan het landschap? Hoe zijn landschappen geëvolueerd doorheen de tijd?

Hoe werk je op een impactvolle manier aan klimaateducatie? Ga aan de slag met de online inspiratietool ‘KLIMAX’!

Benieuwd naar de meest recente inzichten over effectieve klimaateducatie? Weet je graag welke ingrediënten je best toevoegt aan je klimaatlessen of -project voor meer impact? Op zoek naar nieuwe inspiratie of andere invalshoeken om je klimaatles te verrijken?

Geopunt, een schat aan data!

Voor de eerste graad zijn 16 sleutelcompetenties decretaal vastgelegd. Binnen de competenties met betrekking tot ruimtelijk bewustzijn vinden we volgende eindterm terug: 'De leerlingen hanteren GIS-viewers om thematische lagen van een plaats en hun onderlinge relaties te onderzoeken'. Verschillende nieuwe leerplannen vermelden dan ook een aantal keer het gebruik van GIS-viewers voor onderzoek en analyse, zowel bij de procedurele als conceptuele doelen. Het is dus de bedoeling dat leerlingen daarmee actief aan de slag gaan.

Jouw school op sociale media: een super PR-idee

Facebook en andere sociale media zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Van jong tot oud, van leerling tot directeur, bijna iedereen maakt gebruik van één of andere sociale netwerksite. Via die weg kan jouw school activiteiten bij een breed publiek onder de aandacht brengen en leerlingen werven.
Je gaat tijdens deze nascholing zelf aan de slag om jouw school optimaal in de picture te plaatsen. Je ontdekt de vele mogelijkheden om het imago van je school een positieve boost te geven en ontvangt concrete suggesties. Je ervaart bovendien de voordelen van diverse tools om je werk als sociale media manager eenvoudiger uit te voeren.

Wegwijs in de berekening van anciënniteiten binnen de personeelsreglementering

Binnen de personeelsdienst ben je verantwoordelijk voor het berekenen en bijhouden van heel wat verschillende anciënniteiten, afhankelijk van het personeelsthema.
In deze nascholing leer je concreet hoe je deze anciënniteiten voor personeelsleden kan berekenen.

Experimenteren met differentiëren in de taalklas

Hoever sta jij op het gebied van klasdifferentiatie? Misschien verder dan je denkt! Als taalleerkracht bouw je vaak vanzelf differentiatie in je lessen in. Heb je toch nog het gevoel dat je meer zou kunnen doen en maak je graag kennis met een aantal concrete werkvormen? Dan nodigen we je uit om mee te komen experimenteren met differentiëren!

Terbeschikkingstelling wegens ontstentenis van betrekking (beginners)

Je school groeit en groeit. Heel fijn want je kan alle nieuwe personeelsleden benoemen. Maar opeens stopt de groei van je school en kan je onmogelijk alle personeelsleden dezelfde titularisopdracht geven bij het begin van het volgende schooljaar. De verdeling van de uren wordt opeens een stuk ingewikkelder. Deze nascholing zoomt in op de complexe regelgeving van TBS-OB.

Je school promoten met beperkte tijd en beperkt budget? Een haalbare kaart!

Deze nascholing werd eerder aangeboden onder de naam 'Hoe een PR-beleid op school voeren met weinig tijd en geld?'.

Kan je school extra zichtbaarheid gebruiken zodat je meer ‘gekend’ en ‘bekend’ wordt? Dan is het tijd voor een strategisch communicatieplan. Door de juiste keuzes te maken kan je met een beperkt budget en beperkte tijd toch je doelen bereiken. In deze nascholing krijg je de belangrijkste handvaten om een effectief en haalbaar communicatieplan op te stellen voor je school. We gaan er ook meteen praktisch mee aan de slag.

Wegwijs in de complexe wet- en regelgeving over organisatie van scholen en leerlingen

Als schoolleider word je verondersteld steeds op de hoogte te zijn van de actuele onderwijswetgeving en dit correct toe te passen binnen de gegeven ruimte.
In de praktijk heb je wellicht het gevoel dat je niet weet of je alle kansen wel benut of ben je onzeker rond de correcte interpretatie van de aangeleverde teksten waardoor het gevaar ontstaat dat je onbewust fouten maakt.
Deze nascholing frist een aantal aspecten uit de wet- en regelgeving onderwijs op en dit op gebied van de organisatie van de school en het aspect leerlingen.

Artificiële Intelligentie en Latijn: Hoe Agrippina tot leven komt

Artificiële intelligentie is aan een opmars bezig. Het zorgt voor doorbraken bij zelfrijdende auto’s, voor een gepersonaliseerde kijkervaring bij diensten zoals Netflix, het bepaalt wat we zien op sociale media... en het versnelt ook de creatie van deepfakes. Fakes? Dat klinkt misschien niet al te best, maar dit project laat net de positieve mogelijkheden zien, ook voor het onderwijs. Kruip mee in de huid van Agrippina, Nero of een ander personage uit de tekst van Tacitus en creëer meteen je eerste deepfake!

Graphic novels op de leeslijst

Graphic novels en stripverhalen hebben de laatste jaren op heel wat scholen een plaats op de leeslijsten en in de lespraktijk gekregen. Deze sessie gaat in op verschillende manieren om hiermee aan de slag te gaan en geeft ook een overzicht van recente titels voor de les Nederlands.

De wereld in mijn klas: een praktijkverhaal over lesgeven aan anderstalige nieuwkomers

De toestroom van anderstalige nieuwkomers heeft een grote impact op ons onderwijs. Zit je ook met vragen hoe je het beste uit deze kinderen naar boven kunt halen? Wil je inzicht krijgen in het vergroten van onderwijskansen en zie je ook dat goed onderwijs de integratie in onze maatschappij mogelijk kan maken? Dit is geen evidente situatie vermits we met twee grote stromingen te maken hebben binnen het onderwijs: de leerlingen met langere migratieachtergrond en de anderstalige nieuwkomer van de laatste jaren. Vind je ook bij deze doelgroepen niet de juiste handleiding? Heb je geen handvaten om te starten? Mis je leermiddelen? Zie je weinig vorderingen bij de leerlingen? Kom dan kijken en luisteren naar een leerkracht met migratieachtergrond die nu vanuit haar eigen ervaring lesgeeft aan anderstalige nieuwkomers.

Begrijpend lezen start in de kleuterschool: hardop denkend voorlezen als sterke leerkrachtvaardigheid

Resultaten uit recent onderzoek tonen ons dat het niveau van begrijpend lezen in ons lager en secundair onderwijs sterk achteruit is gegaan. Het is een misvatting te denken dat het begrijpend leesonderwijs start in de lagere school. Begrijpend lezen wordt voorbereid door begrijpend luisteren in de kleuterschool en eerste graad van het lager onderwijs. In deze nascholing krijg je inzichten en een kader mee om met deze doelgroep bewust in te zetten op begrijpend luisteren en verhaalbegrip.

Samen sterker in gezag: Geweldloos Verzet en Nieuwe Autoriteit (herhaling 1)

Hoe streng mogen we nog zijn? Dit is een vraag die de meeste leerkrachten zich wel eens stellen. Wat mogen we nog eisen van leerlingen? Mogen we nog straffen? Moeten leerlingen niet gewoon doen wat we zeggen, of moeten we over alles onderhandelen met hen? Gezag is in deze tijd geen evidentie meer. Binnen één school leven vaak heel uiteenlopende antwoorden op deze vragen. Dit leidt makkelijk tot escalaties en spiralen van onmacht of tegenagressie, zeker bij aanhoudend probleemgedrag van leerlingen of klasgroepen. Veel leerkrachten zijn daarom op zoek naar een aanpak die meer perspectief biedt.

In deze cursus vertrekken we van de ideeën en instrumenten die ontwikkeld werden door Haim Omer. We onderzoeken wat Nieuwe Autoriteit en Geweldloos Verzet voor jouw klaspraktijk kunnen betekenen.

Geweldloos Verzet en Nieuwe Autoriteit staan voor een aanpak van (ernstig) probleemgedrag met de focus op aanwezigheid, zelfcontrole, het vermijden van escalatie, het uitbouwen van steunnetwerken en eenzijdige acties gericht tegen probleemgedrag, altijd in verbinding met de leerling in kwestie. Geweldloos Verzet kadert binnen een nieuwe invulling van de positie van de leerkracht: niet boven of naast de leerling maar vanuit een volhardende aanwezigheid: “het is mijn taak”, “ik kan niet toelaten”, “ik houd vol”.

Omgaan met (cyber)pesten in het lager en secundair onderwijs

Pesten is zeker geen nieuw fenomeen. Het pestgedrag dat zich in en rond de school voordoet, gebeurt echter alsmaar vaker met smartphone of computer. Dit geeft schoolteams het gevoel dat het pestgedrag tussen leerlingen hen nog meer ontglipt. En is het wel hun verantwoordelijkheid, vragen ze zich af?

In deze cursus vertrekken we vanuit het standpunt dat alle (cyber)pesten dat impact heeft op de onderlinge relaties tussen leerlingen, best (ook) vanuit de school opgevolgd wordt.

We laten zien hoe de school systematisch (cyber)pestgedrag kan voorkomen en aanpakken. We brengen alle ideeën samen in een model, dat de resultaten van wetenschappelijk onderzoek vertaalt naar bruikbare handvaten voor de eigen praktijk.

Basiscursus socio-emotionele begeleiding in het s.o. (herhaling 2)

Als startend leerlingenbegeleider, leerkracht of remedial teacher merk je regelmatig dat socio-emotionele problemen, eventueel gekoppeld aan leerproblemen, je leerlingen in hun leren hinderen. Deze nascholing wil jouw vaardigheid om leerlingen socio-emotioneel te begeleiden, aanscherpen. Ze biedt bruikbare achtergrondinformatie en brengt de basiselementen aan die een rol spelen binnen het begeleidingsproces. Omdat het de bedoeling is de gegeven achtergrond zo concreet mogelijk te vertalen naar de eigen schoolsituatie, vragen wij aan de deelnemers een grote bereidheid om eigen ervaringen in te brengen als werkmateriaal.

Een transitie naar een duurzame wereld volgens het Donutmodel. Hoe aan de slag gaan met nieuwe concepten, modellen en theorieën uit het leerplan aardrijkskunde (KOV)?

Het systeem aarde en de invloed van de mens hierop zijn een belangrijk uitgangspunt van de nieuwe leerplannen aardrijkskunde voor het Katholiek Onderwijs. Er kan niet meer voorbijgegaan worden aan de huidige klimaatverandering als gevolg van wereldwijde demografische en economische processen. Daarom is het belangrijk dat we de huidige generatie leerlingen laten reflecteren over mogelijkheden om een transitie naar een duurzame wereld te realiseren. In het nieuwe leerplan aardrijkskunde worden hiervoor heel wat nieuwe concepten, modellen, en theorieën aangereikt, die veelal onbekend zijn bij de leerkracht aardrijkskunde zelf. In deze nascholing worden deze nieuwe concepten aan de hand van concrete lesvoorbeelden uitgelegd.

Begrijpend lezen of elk kind een begrijpend lezer, wat vraagt dat?

De rapporten van de Nederlands-Vlaamse Taalraad en de Vlaamse Onderwijsraad liegen er niet om. De PIRLS-resultaten (PIRLS, 2016; PIRLS repeat, 2018) tonen ons dat het niveau van begrijpend lezen in ons lager en secundair onderwijs sterk achteruit is gegaan. De nood om te werken aan een goed onderbouwd leesbeleid is hoog. Begrijpend lezen is voor veel leerkrachten een grote zorg geworden. De leerlingen lezen niet meer zo graag, ze doen het niet meer zo goed en de aangeboden teksten liggen vaak veraf van de leefwereld van de kinderen. Veel leerkrachten zijn dan ook op zoek naar manieren om het begrijpend leesniveau van hun leerlingen op te krikken. Een effectieve leesdidactiek is cruciaal om van ieder kind een goede lezer te maken. Begrijpend lezen en leesbevordering moeten hand in hand gaan. Wie graag leest, leest meer en beter!

Een vlotte leesstart, ook voor risicolezers

Leesvaardigheid is voor kinderen één van de belangrijkste bouwstenen voor hun verdere ontwikkeling. Daarom is aandacht voor een goede leesstart voor álle leerlingen essentieel. Hoe ondersteun je kinderen effectief bij het automatiseren van leesvaardigheid, ook als dit moeilijker verloopt en hoe maak je de link met leesbegrip in die vroege fase?

Spellingsmoeilijkheden begeleiden in de lagere school

Spellingsmoeilijkheden belemmeren in belangrijke mate de ontwikkelingskansen van kinderen. Je eigen gedachten kunnen formuleren en in tekstuele vorm weergeven, is in onze maatschappij een belangrijke vaardigheid. Kinderen met deze moeilijkheden hebben dan ook recht op onze kwaliteitsvolle ondersteuning.

Deze nascholing richt zich op de hulp die jij als zorgleerkracht aan kinderen met spellingsmoeilijkheden kan bieden. Leerkrachten vanaf het 3de leerjaar die met kleine groepjes aan de slag willen gaan, zullen veel uit deze nascholing halen.

Meertaligheid en rekenen... geen makkelijke combinatie

Beeld je in… je leefde negen jaar in barre omstandigheden en plots katapulteert het leven je in een ander land, met een andere taal, met totaal andere gewoontes. Natuurlijk zijn er lieve mensen en is het leuk om met andere kinderen te ravotten, maar tegelijkertijd is het zo ontzettend verwarrend dat niets meer is zoals het was.

Meertaligheid kan een enorme meerwaarde zijn… maar ook een stevige hindernis bij het opnemen van leerinhouden. Meertaligheid op zich maakt niet dat een kind zwakker gaat rekenen. Toch merken leerkrachten moeilijkheden op die minder uitgesproken bij ééntalige kinderen voorkomen.

Wij weten dat deze kinderen heel erg gebaat zijn met een warm, degelijk, constructief onderwijs. Maar als leerkracht heb je maar twee handen en mogelijks één vertaaltool. Hoe pak je dat aan?

Conflicten en pesten, complexe thema’s, ingrijpende gebeurtenissen aanpakken met een herstelcirkel

Vechtpartijen, diefstal, pesterijen, een storende klas(groep) geven motivatieverlies en gevoelens van onveiligheid of wrevel, zowel bij leerkrachten, leerlingen als ouders. Vluchtelingenproblematiek, terroristische aanslagen, het leegspuiten van een brandblusser in de klas, de aanwezigheid van een mes op school… dit zijn ideale gelegenheden om te luisteren naar onze leerlingen en om van fouten leermomenten te maken voor alle leerlingen en leraren.

Als we te snel reageren op de symptomen en onze reactie hierop faalt, zal de wrevel en onveiligheid in de groep enkel stijgen en het onaangepast gedrag zal niet stoppen. Ouders worden te snel gealarmeerd, leerlingen geschorst of heel de klas gestraft.

Door een bestraffende benadering verliezen we kansen voor de jongeren om:

  • verantwoordelijkheid op te nemen voor elkaar;
  • waakzaam te zijn voor gedrag dat schade aanricht aan de onderlinge relaties;
  • hun plichten tegenover hun leerkrachten en klasgenoten te begrijpen;
  • deel te nemen aan een democratisch proces om de groepssfeer te herstellen.

Introductie van de herstelgerichte klascirkel is een uitdaging zowel voor leerkracht als leerling. Met deze herstelgerichte aanpak zorgen leerkrachten en leerlingen dat:

  • (klas)herstelcirkels een eerlijk proces krijgen;
  • wraak en vergelding van de overtreders zeldzaam zijn;
  • overtreders meer geneigd zijn hun daad toe te geven als ze weten dat er niet gestraft wordt.

Leerkrachten voelen zich meer tevreden als ze hun leerlingen zien als verantwoordelijke mensen in plaats van slecht functionerende desperado's. Leerlingen tonen verantwoordelijkheid en probleemoplossende vaardigheden als ze hiervoor een toepasbaar forum krijgen. Leerlingen die deelnemen aan een (klas)herstelcirkel vrezen minder voor straf en zijn meer bereid hun verhaal te doen. Het is ook veiliger, vooral voor slachtoffers.

Herstelgericht handelen met leerlingen: groeikansen voor de hele school (herhaling 1)

Deze nascholing werd in het verleden door CNO aangeboden met de titel Een herstelgerichte benadering van probleemgedrag geeft groeikansen aan de leerling, leraar, klas en school.

De gekende aanpak bij probleemgedrag zoals het geven van opmerkingen, verwittigingen, nota’s, verwijdering uit de klas, straf(studie), een contract, schorsing… kan op korte termijn effect hebben. Maar met deze (sanctionerende) aanpak slagen we er echter niet in om de leerlingen verantwoordelijkheid voor eigen gedrag te laten nemen of inzicht te krijgen in de schade die dit gedrag toebrengt aan anderen (klasgenoten, leerkrachten…). Het is een aanpak die de focus legt op de overtreding, de regels en hieraan verbonden sancties.

Een herstelgerichte school is een luisterende school: de aanpak van probleemgedrag richt zich op de verantwoordelijkheid van de leerling voor eigen gedrag, op al de betrokkenen, zowel overtreder als slachtoffer en op de impact van dit gedrag en de schade die hierdoor wordt toegebracht aan de relaties met klasgenoten, leerkrachten, ouders…

We baseren ons op de theorie van het herstelrecht, waarbij we u enkele principes en vaardigheden willen aanleren in het voeren van individuele herstelgesprekken tot herstelcirkels en Hergo (dit is geen opleiding tot Hergo-moderator).

Innovatief bewegen: praktische toepassing van borstelloze gelijkstroommotoren in industrie en mobiliteit

Dankzij de hoge efficiëntie en betrouwbaarheid wordt de BLDC motor (Brushless DC Electric) veelvuldig toegepast in huishoudtoestellen, mobiliteitstoepassingen (fietsen, steps, auto’s, hoverboards…) en industriële automatisering (o.a. robots). We kunnen hier zeker spreken van mechatronica: het samengaan van motor, sensoren (positiebepaling) en elektronische aandrijving.

Masterclass Didactiek Nederlands (herhaling 1)

Hoe geef je het vak Nederlands? Wat zijn de nieuwste invalshoeken in eindtermen en leerplannen en hoe zet je die om in de praktijk? In deze masterclass vertrekken we van de basisinzichten voor de didactiek Nederlands om vervolgens in te zoomen op de nieuwste inzichten en ontwikkelingen. Theorie en praktijk wisselen elkaar in gezonde doses af.

Met proactieve cirkels kiezen voor sterke relaties en een veilig klasklimaat (herhaling 1)

Cirkels creëren een forum dat leerlingen aanmoedigt om te spreken en te luisteren naar elkaar. Het is een methodiek die uitnodigt om als groep in dialoog te gaan en een echte 'leer-gemeenschap' te vormen. Met deze werkvorm krijgen ook stille leerlingen een stem en worden moeilijke thema’s bespreekbaar.

Suïcidepreventie bij leerlingen

In België sterven dagelijks gemiddeld 5 à 6 personen door zelfdoding. België scoort bovendien beduidend slechter dan het Europees gemiddelde. Suïcidepreventie beoogt hiermee iets aan te doen. In deze vorming neem je kennis van enkele theoretische kaders over suïcidaliteit/suïcide en zullen je concrete handvaten aangereikt worden m.b.t. de omgang met suïcidale leerlingen in de praktijk.

Psychisch welbevinden via veiligheid in de klas: een non-verbaal verhaal

Het psychisch welbevinden van onze jongeren staat steeds meer onder druk. Praten is vaak niet voldoende, de boodschap komt niet aan. Daarom verkennen we in deze nascholing hoe je zonder woorden toch rust en ontspanning kan brengen bij je leerlingen. Daarvoor bedienen we ons van een fantastische communicatietool waarover iedereen beschikt: ons lichaam.

Gewoon al aanwezig zijn, rustig door de ruimte bewegen, kleine gebaren maken en op een bepaalde manier kijken, glimlachen of grinniken, is een zeer krachtige manier van communiceren en heeft een grotere impact dan je denkt. In deze nascholing wordt geëxpliciteerd wat we vaak intuïtief wel aanvoelen, maar nog te weinig toepassen. Hiervoor halen we inspiratie uit de theaterwereld. Dit alles met als doel een veilige sfeer en lesomgeving te creëren waarin jongeren hun schild kunnen laten zakken.

Risicoanalyse brand

Tijdens deze nascholing leer je een risicoanalyse brandveiligheid opstellen voor scholen.

Beleidsmatig werken aan verbondenheid, professionele groei en welzijn van het ganse team

Wat is er nodig voor echt goede teamprestaties? Wie er de literatuur op naleest, komt tot de ontdekking dat wie precies met elkaar samenwerkt in een team veel minder uit maakt dan gedacht. Wat is dan wel bepalend? De onderlinge band tussen de teamleden, hoe zij met elkaar omgaan en de aandacht en zorg van de leidinggevende voor het welzijn en welbevinden van het team blijken cruciaal.  Tijdens dit korte traject focus je op het tot stand brengen van deze verbondenheid en welke rol jij hierin kan opnemen om er voor te zorgen dat je team professioneel groeit en zich meteen ook goed in zijn vel voelt.

De directeur die zijn school (van kleur) ziet veranderen

Als directeur heb je een metapositie en zit je soms op het balkon. Je kijkt en je ziet hoe je school verandert. Je ziet de speelplaats diverser worden, verkleuren. Klasdynamieken verlopen anders, en je leraren vertellen je hoe hun eigen referentiekader niet langer overeenkomt met dat van de leerlingen en de ouders. Wegkijken of wachten is niet langer een optie. Maar hoe kan je meer doen dan reageren op dagelijkse vragen en troubleshooten? Hoe kan je duurzaam impact hebben op dit soort processen in je school?

Escaperoom: Klimaat en oceaan

De klimaatproblematiek is niet meer uit onze leefwereld weg te denken. We moeten jongeren kennis en vaardigheden aanreiken om de oorzaken en gevolgen van de klimaatverandering ten volle te begrijpen. Het Vlaams Instituut voor de Zee ontwikkelde lesmateriaal rond volgende onderwerpen: koolstofcyclus, zeespiegelstijging, dalend zuurstofgehalte in de oceaan, oceaancirculatie, mariene soortenverschuivingen en oceaanverzuring. Daag jouw leerlingen uit om zich hierin te verdiepen door hen te laten ontsnappen uit de escaperoom.

Close reading: kritisch en verdiepend lezen

Close reading is een verdiepende manier van begrijpend lezen waarbij de inhoud van een complexe tekst centraal staat. De leerlingen gaan op een actieve manier aan de slag gaan met een rijke verhalende of informatieve tekst. Ze gaan deze tekst lezen en herlezen, telkens vanuit een ander leesdoel. Hierbij leren ze aantekeningen maken, samenvatten, monitoren, samenwerken, redeneren, discussiëren en reflecteren. Close Reading stelt de tekst centraal en maakt van leerlingen actieve en kritische lezers.

De leerkracht maakt het verschil... maar hoe? Inleiding in het 'mediërend leren'

Leren gebeurt in interactie, de leerkracht maakt dus wel degelijk het verschil. Dat verschil hangt af van de wijze waarop de leerkracht zich zet in het leerproces van zijn leerlingen. In ‘mediërend leren’ gaan we op zoek naar de leerkrachtstijl die zorgt voor rijke leerervaringen van de leerlingen.

Kleuters begeleiden in hun sociaal-emotionele ontwikkeling aan de hand van 6 stapstenen

In zijn eerste 5 levensjaren zet een kind de belangrijkste stappen in de sociaal-emotionele ontwikkeling. Hierbij geldt ook dat, wanneer een stap onvoldoende ontwikkelingskansen kreeg, de totale ontwikkeling van het kind gehypothekeerd wordt. Bij dit alles speelt de taalontwikkeling ook een belangrijke rol. Tijdens deze nascholing leer je de eerste 6 stapstenen van de sociaal-emotionele ontwikkeling kennen. Ze worden daarbij gekoppeld aan de taalontwikkeling van het jonge kind. Stanley Greenspan en The Hanen Center vormen de leidraad.

De vernieuwde datawijzer van de doorlichting (s.o.)

Deze nascholing was eerst gepland op 10/10/2024, maar werd uitgesteld naar 20/01/2025. Door onvoorziene omstandigheden moesten we deze opnieuw uitstellen naar 23 mei 2025.

Je wil graag je buikgevoel objectiveren aan de hand van data. De datawijzer van de doorlichting reikt je hier heel wat mogelijkheden aan. Tijdens deze cursusdag ontdek je welke gegevens opgenomen zijn in deze tool en hoe je concreet met de datawijzer aan de slag kan. Alle functies test je uit voor je eigen school zodat je meteen je eigen schooldata leert lezen en gebruiken. Je leert in deze opleiding wat je allemaal met de datawijzer kan en hoe je data kan gebruiken om je beleidsplan te onderbouwen en zo je beleid te versterken. 

Leerwandelingen en collegiale visitatie: methodieken om te werken aan kwaliteit en gedeeld leiderschap tot op de klasvloer

De kwaliteitsontwikkeling van een school is meer dan een zaak van de directeur alleen. Door ieder teamlid mee de kwaliteit tot op de klasvloer te laten bekijken, in de eigen klas en deze van de collega’s, werk je aan het verhogen van die kwaliteit en gedeeld leiderschap. Met het gebruik van de juiste methodieken zoals leerwandelingen en collegiale visitatie verhoog je de professionaliteit van je schoolteam en stimuleer je bovendien de collective teacher efficacy. Met de informatie die je in deze nascholing krijgt, ben je klaar om deze technieken ook te introduceren in je eigen schoolteam.

Innovatieve leeromgevingen ontwerpen

De vraag naar het ontwerpen van innovatieve fysieke leeromgevingen, waar schooleigen pedagogische projecten en infrastructuur elkaar versterken, zit al een tijd in de lift. De traditionele indeling voldoet niet altijd meer aan de noden van leerlingen om te leren. Hoe kan je als directeur of beleidsmedewerker je pedagogisch project koppelen aan infrastructuur en hoe pak je dat aan met je team? Je leert kijken naar mogelijkheden op verschillende niveaus (klas, gebouw, domein en ecosysteem) en ontdekt ook hoe je met AI scholen kan ontwerpen.

Van struikel- naar springblokken: sensomotoriek als hulp bij spelling

"Children are great imitators. So give them something great to imitate." Onderwijs moet voldoende kansen creëren om kinderen en jongeren op verschillende vlakken te ondersteunen. De schrijf- en leesvaardigheid van kinderen is zelden zo belangrijk geweest. Taal is immers overal. Dat er aan kennis gewerkt kan worden door sensomotorisch aan de slag te gaan is in Vlaanderen een opkomend denkkader. Om van een leerling een goede speller te maken en de kans op latere spellingsproblemen te verminderen is veel en herhalend oefenen noodzakelijk. Sensomotoriek neemt daarbij een ondersteunende rol op. De methode die tijdens deze nascholing gehanteerd wordt, heeft deze visie als uitgangspunt.

 

Parallel Histories: daag je leerlingen uit om interactief te werken met controversiële onderwerpen vanuit verschillende perspectieven - live online nascholing

Wees niet bang van concurrerende verhalen: zoek ze op, leg ze naast elkaar, daag je leerlingen uit om zich in verschillende perspectieven onder te dompelen en hun eigen oordeel te vormen! Parallel Histories biedt een nieuwe manier om de geschiedenis van conflicten te bestuderen, geschiedenis die controversieel en nog steeds relevant is. Deze onderwijsmethode laat leerlingen bronmateriaal onderzoeken, alternatieve interpretaties bespreken en hun eigen mening vormen, met de mogelijkheid om hierover te debatteren met leerlingen uit andere landen. Dit zijn vaardigheden die jongeren niet alleen helpen bij het studeren van geschiedenis, cultuurwetenschappen en/of vreemde talen, maar die hen bovendien voorbereiden om actieve burgers te worden in gezonde pluralistische democratieën. Ontdek Parallel Histories en verbreed de blik van jouw leerlingen.

Een overdosis belonen en straffen ... kan het anders?

In deze nascholing ga je vanuit enkele theoretische kaders in interactie over de gangbare praktijken rond straffen en belonen. Er wordt ook tijd gemaakt om te bespreken hoe het anders kan. Je krijgt alternatieven aangereikt voor specifieke gedragssituaties waarbij doorgaans straffen of belonen gehanteerd worden.

 

Effectieve feedback op schrijftaken (herhaling 1)

Schrijftaken verbeteren lijkt soms de nagel aan de doodskist van elke leraar Nederlands. Tot overmaat van ramp doen leerlingen vaak weinig tot niets met al je goedbedoelde feedback en geïnspireerde tips. In deze nascholing ga je op zoek naar feedback die wél werkt. Je ontwikkelt samen met vakgenoten een effectief feedbackproces en een leerlijn schrijfvaardigheid met aandacht voor kwaliteitscriteria en voor feedback waarmee leerlingen zichzelf écht bijsturen. Maak van je leerlingen betere schrijvers zonder zelf bedolven te geraken onder het verbeterwerk!

Verdeling van de opdrachten voor onderwijzend personeel in het secundair onderwijs (herhaling 1)

Opdrachten verdelen onder het onderwijzend personeel is een complex gebeuren waarbij heel wat informatie uit verschillende hoeken verzameld én juist toegepast moet worden. Deze nascholing geeft je een leidraad om hiermee aan de slag te gaan en neemt je mee in de praktijk.

Stimuleer lees- en schrijfplezier bij jouw NT2-leerlingen: inspirerende werkvormen en snuisteren in het boekenaanbod

Wil je niet alleen het enthousiasme voor lezen bij je leerlingen aanwakkeren, maar ook het plezier in schrijven vergroten? Dan is deze nascholing precies wat je nodig hebt! Laat je verrassen door praktische tips en bruikbare technieken die direct toepasbaar zijn in de klas. Zo keer je na een dag vol inspiratie terug naar je eigen klaspraktijk, klaar om nieuwe ideeën toe te passen.

Terbeschikkingstelling wegens ontstentenis van betrekking (buso, bao en bubao)

Je school groeit en groeit. Heel fijn want je kan alle nieuwe personeelsleden benoemen. Maar opeens stopt de groei van je school en kan je onmogelijk alle personeelsleden dezelfde titularisopdracht geven bij het begin van het volgende schooljaar. De verdeling van de uren wordt opeens een stuk ingewikkelder. Deze nascholing zoomt in op de complexe regelgeving van TBS-OB en heeft specifieke aandacht voor buso, bao en bubao.

Personeelsadministratie voor beginners (extra dag voor buso-deelnemers)

Je hebt de nascholing 'Personeelsadministratie beginners' achter de rug.
Doe je de personeelsadministratie van het buitengewoon onderwijs en wens je over deze specifieke wetgeving meer te weten komen?
Kom dan zeker naar deze extra dag.

Differentiëren in de les Alfa NT2 (herhaling 1)

Alfa NT2-groepen zijn vaak zeer heterogeen. Hoe ga je daarmee om? Welke werkvormen kan je inzetten om zoveel mogelijk aan de noden van alle cursisten tegemoet te komen? En hoe hou je het voor jezelf werkbaar?

Luister, noteer en leer: hoe bereid je jouw leerlingen voor op het volgen van hoorcolleges?

Voor startende studenten is een hoorcollege volgen erg intensief. In een snel tempo komt er veel en complexe informatie op hen af vol vaktermen, academische woorden en ingewikkelde theorie. Hoe kan je jouw leerlingen hierop voorbereiden?   

De kwaliteit van adviezen, attesteringen en overgangsbeslissingen versterken: hoe doe je dat? - secundair onderwijs

Als individu en als team neem je heel wat beslissingen die een invloed hebben op de toekomst van je leerlingen. Goede beslissingen nemen is dus belangrijk maar niet altijd zo makkelijk. Wat weet je over de werking van ons brein, de valkuilen van intuïtie en cultuur en de tekortkomingen van data zoals toetsen? Hoe kom je als team tot gedeelde en onderbouwde beslissingen? In deze nascholing krijg je een stukje besluitvormingstheorie en inzicht in evidence-informed werken, toegepast op praktijksituaties. Je gaat naar huis met concrete handvatten om de kwaliteit van beslissingen in je schoolteam te versterken.

Nieuwe autoriteit en verbindend gezag voor leidinggevenden

Als schoolleider heb je een sleutelfunctie in het gesmeerd laten lopen van relaties tussen teamleden, ouders en leerlingen. Zelfs als de school kiest voor gedeeld leiderschap of als je deel uitmaakt van een beleidsteam, gaat jouw rol gepaard met bijzondere verantwoordelijkheden. Hoe zorg je ervoor dat je niet te sturend of niet te éénzijdig ondersteunend aanwezig bent? Hoe voorkom je dat je meegesleept wordt in escalaties en spiralen van onmacht?

In deze tweedaagse opleiding pas je het gedachtegoed van Nieuwe Autoriteit/Verbindend Gezag (Haim Omer en team) toe op de relatie van de schoolleider met volwassenen in en rond de school.
Vraag je je af hoe het je helpt te handelen als praten geen effect heeft, als de onmacht overneemt, als je je verscheurd voelt tussen het schoolteam, leerlingen en hun ouders?
Dan biedt deze opleiding jou vanuit dit gedachtegoed bruikbare antwoorden.

Interne kwaliteitszorg

Hoe kan een school op een aanvaardbare en realistische manier aandacht besteden aan kwaliteitszorg?

Lesgeven over relaties en seksualiteit in een multiculturele klas

Deze nascholing biedt je ideeën en tips voor lessen over relaties en seksualiteit in een multiculturele klasgroep. Deze lesideeën zijn gebaseerd op diverse materialen uit de databank van Sensoa, Vlaams expertisecentrum seksuele gezondheid. Tijdens het bespreken van de verschillende methodieken wordt steeds gekeken naar cultuur-sensitieve vaardigheden om de inhoud over te brengen op een multiculturele doelgroep.

Een HRM-groeipad voor middenkaderleden (herhaling 1)

Tijdens het (driejarig) traject voor middenkaderleden vormt jouw unieke positie op school de rode draad. Je leidt maar wordt ook geleid, je bent heel gedreven en enthousiast maar merkt dat dat enthousiasme niet altijd gedeeld wordt, je bent collega of toch weer niet, ... Deze positie plaatst je voor uitdagingen die specifieke vaardigheden vragen. Gesprekstechnieken, verbindende communicatie, inspirerend coachen, omgaan met moeilijke collega's, aandacht voor jezelf, het is slechts een greep uit het rijke aanbod van deze opleiding.
Deze startmodule focust op je unieke positie, interactie, conflicthantering en gesprekstechnieken.

Leesplezier en nieuwe media in de 1ste en 2de graad: een mooi huwelijk?

Veel leerlingen lezen niet graag boeken, maar online hebben ze nog nooit zoveel gelezen als vandaag. Als ze zo veel bezig zijn met gamen, internetten en Facebooken, hoe kunnen we daar in de lees- of literatuurles dan ons voordeel mee doen? Hoe vermijden we vooral dat 12- tot 15-jarigen alle plezier in lezen kwijtspelen, zoals nu vaak het geval is?

Een projectgroep en studenten van de Artesis-Plantijn hogeschool en de Universiteit Antwerpen ontwikkelden een vernieuwende leesaanpak met een E.
De E van elektronica maar ook de E van emotie. De basis: vijf grote principes die leesplezier bij jongeren stimuleren. Het middel: nieuwe media.

Arbeidsprestaties deeltijds of voltijds onderbreken: welk verlofstelsel beantwoordt het best aan bepaalde noden? (herhaling 1)

Personeelsleden komen regelmatig aankloppen bij jou als personeelsverantwoordelijke of als directeur omdat ze de pauzeknop voor een tijdje (deels of volledig) willen indrukken om zo tijd vrij te maken voor zichzelf, hun kinderen, hun partner of gewoon voor iemand uit hun omgeving. Tijdens deze nascholing vergelijk je de verschillende vormen van verlofstelsels. Je overloopt de toetredingsvoorwaarden, de duurtijden, de aanvraagprocedures, de administratieve en financiële gevolgen. Je krijgt een duidelijk overzicht van de reglementering, wat jou toelaat structuur te vinden in de veelheid aan regels. Zo krijg je duidelijk zicht op welk verlofstelsel het meest aangewezen is in bepaalde situaties. In tijden van lerarentekort wordt ook verduidelijkt welke personeelsleden een lopend verlofstelsel kunnen opschorten om tijdelijk (een deel van) een interim-opdracht op te nemen.

Comprehensible Input-technieken in de NT2-les

Heb jij als leerkracht NT2 het gevoel dat je je leerlingen/cursisten niet altijd ‘mee’ hebt? Wil je meer dynamiek in je lessen brengen? Wil je je leerlingen/cursisten meer betrekken bij het lesgebeuren?

Dan houdt niets je tegen om het eens helemaal over een andere boeg te gooien. Wellicht zijn de Comprehensible Input-technieken helemaal jouw ding!

Onderbreking of wijziging van de arbeidsprestaties omwille van gezondheidsredenen (herhaling 1)

Welke mogelijkheden zijn er indien een personeelslid wegens gezondheidsproblemen niet meer voltijds kan werken of indien het personeelslid het reguliere werk niet meer aankan?
Tijdens deze nascholing krijg je inzicht in de ziekteverlofregeling en in de verschillende mogelijkheden die bestaan om na een afwezigheid om medische redenen opnieuw aan de slag te gaan. Je neemt kennis van de verschillende stappen in een re-integratieprocedure. Hierbij krijg je telkens duiding bij de verschillen in mogelijkheden voor vast benoemde vs. tijdelijke personeelsleden.

Meenemen van anciënniteit bij de overstap van privé en overheid naar onderwijs - een praktische opleiding (herhaling 1)

Eén van de manieren om een antwoord te bieden op het lerarentekort is het sterk(er) inzetten op het aantrekken van potentiële leraren uit de privésector. Om deze overstap aantrekkelijker te maken kan onder bepaalde voorwaarden anciënniteit uit de privé vertaald worden naar onderwijs. In deze praktijkgerichte nascholing bekijk je hoe je precies bijkomende anciënniteit van buiten het onderwijs in geldelijke anciënniteit in onderwijs kan meenemen.

Wegwijs in de berekening van anciënniteiten binnen de personeelsreglementering (herhaling 1)

Binnen de personeelsdienst ben je verantwoordelijk voor het berekenen en bijhouden van heel wat verschillende anciënniteiten, afhankelijk van het personeelsthema.
In deze nascholing leer je concreet hoe je deze anciënniteiten voor personeelsleden kan berekenen.

Werkbundels: 'Drillingsberichte', het gedicht 'Todesfuge', 'Leven en Liefde in Oorlogstijd' en 'Dubbelleven: mijn Opa in de Oorlog'

In deze sessie maak je kennis met werkboeken die op basis van onderzoek ontworpen werden door een team van de Radboud Universiteit met als doel (Duitse) lessen echt spannend en waardevol te maken. Waardevol, omdat individuele lotgevallen uit de tijd van de Holocaust gedidactiseerd worden, en spannend, omdat leerlingen gevraagd wordt om zelf actief oplossingen te ontwikkelen voor moeilijke levenssituaties.

Maak zelf een verticale windturbine

Wil je samen met je leerlingen onderzoeken hoe windenergie ons kan helpen om België klimaatneutraal te maken? Ontdek tijdens onze workshop de kracht van verticale windturbines en de efficiëntiewinst die ze kunnen bieden ten opzichte van horizontale varianten.

Ouderbetrokkenheid: kleine stapjes, groot succes!

Hoor je dit wel eens in de leraarskamer: “Dat zijn ouders die zich altijd moeien!” of “Deze ouders lijken echt niet geïnteresseerd!” Dan wordt het tijd om in te zetten op ouderbetrokkenheid. Maar hoe begin je daaraan? We gaan samen op zoek naar werkvormen die passend zijn voor jouw school en waarbij ouders gezien worden als partners, niet als concurrenten. 

Versterk de kwaliteit van adviezen, attesteringen en overgangsbeslissingen (lager onderwijs)

Je neemt op school belangrijke beslissingen die een invloed hebben op de toekomst van kinderen. Het is dus belangrijk om goede beslissingen te nemen, maar dat is niet zo gemakkelijk. Wat weet je over de werking van ons brein, de valkuilen van intuïtie en cultuur en de tekortkomingen van data zoals toetsen? In deze nascholing krijg je een stukje besluitvormingstheorie en inzicht in evidence-informed werken toegepast op praktijksituaties. Je gaat naar huis met concrete handvatten om de kwaliteit van beslissingen in je school te versterken.

(Hoe) Kan data onze onderwijskwaliteit helpen ontwikkelen?

Je wordt overspoeld door data, vanuit je eigen school, vanuit overheid en inspectie of vanuit onderzoek. De gedachte is dat deze data bijdragen aan het ontwikkelen van de onderwijskwaliteit, maar dat is niet eenvoudig. Hoe doe je dat? In deze nascholing sta je stil bij de vraag waarom en onder welke voorwaarden data kunnen bijdragen aan de onderwijskwaliteit in je school en hoe je dat concreet aanpakt in de praktijk.

Lies doch mal! Motivation für Deutsch mit Texten und Gedichten

Entdecken Sie neue Ansätze und inspirierende Texte und Gedichte, um die Lesemotivation Ihrer Schüler*innen zu steigern und ihre Sprachkenntnisse auf spielerische Weise zu vertiefen. „Lies doch mal!“- weil Lesen nicht nur Wissen schafft, sondern auch Begeisterung weckt!

Kwaliteitsvol lesgeven en leiderschap in de klas

'Vroeger' was er de cultuur waarin de leerkracht zonder discussie de ‘baas’ was. Die autoritaire cultuur bestaat niet meer. Toch kan een leerkracht nog altijd ‘natuurlijke autoriteit’ verwerven. Wie dat heeft, kan ‘in the flow’ lesgeven. Deze praktijkgerichte cursus behandelt drie grote thema’s: non-verbale communicatie op school (dag 1), tegemoetkomen aan behoeften van leerlingen en werken aan een goede relatie met leerlingen (dag 2).

De kracht van computationeel denken in het basisonderwijs

Computationeel denken, programmeren en coderen zijn termen die steeds vaker opduiken in het onderwijs. Maar wat houden deze begrippen nu precies in en hoe kun je hiermee aan de slag in de klas? Verken de essentie van programmeren en coderen en ontdek hoe je dit actief kunt integreren in je klaspraktijk. Leer praktische tools en robots kennen die direct inzetbaar zijn. Word je bewust van de kracht van computationeel denken en versterk de probleemoplossende vaardigheden van je leerlingen.

AI in het lager onderwijs?

AI? Je hoort het overal de laatste tijd. Maar hoe kan je artificiële intelligentie inzetten in het lager onderwijs? Hoe kan het jou helpen als leerkracht en wat kunnen je leerlingen ermee doen? Tijdens deze nascholing ga je op een eenvoudige manier op stap in 'AI-land'! Je bekijkt een aantal mogelijkheden van AI, denkt samen met anderen na over de impact van AI en leert al doende hoe je AI in de praktijk kan gebruiken. Dit alles op een toegankelijke manier!

Les possibilités des jeux de société

Hoe kan je in de les Frans aan de slag gaan met gezelschapsspellen? En hoe kan je deze effectief inzetten zodat je hier meer rendement uithaalt dan enkel het spelplezier bij de leerlingen? Laat je tijdens deze sessie inspireren om gezelschapspellen te integreren in jouw lessen Frans.

Een project rond regeltechniek: onderzoek een eenvoudige temperatuurregeling

In de context mechatronica kan je een regeling van een systeem onderzoeken. Aan de hand van een getoonde kleine serre wordt een temperatuurregeling tastbaar voor jouw leerlingen.

Coachen van collega's (herhaling 1)

Je krijgt als leerkracht, leerlingenbegeleider, zorgcoördinator of welke functie je ook bekleedt, te maken met je collega's. Fijne collega's, lastige, moeilijke; mensen van allerlei slag. Je moet met hen overweg kunnen want het is je werk en zeker zo bepalend als je leerlingen.

Weinigen hebben officieel een mandaat om hun collega's te coachen. Het is ook niet de bedoeling om dit te lanceren, het is wel een droom dat dit er ooit komt. Je zoekt samen met de andere cursisten naar wegen hoe je met collega’s coachend in gesprek en aan het werk kan gaan.

Mindful@School: anders omgaan met stress

Een job in het onderwijs kan zeer veeleisend en stresserend zijn. Naast lesgeven moet je immers leerlingen leren samenleven, hen weerbaar maken, hen leren omgaan met stress...

Mindful@School leert je hoe je jezelf kan blijven tijdens conflicten met leerlingen of collega's. Hoe je tijdens periodes van stress toch stabiliteit kan blijven uitstralen. Hoe je leert omgaan met grenzen en zo kan vermijden om er onderdoor te gaan. Door meer aanwezig te zijn in het huidige moment, leer je beter omgaan met piekergedachten. Dit heeft een positieve invloed op je immuniteit en slaapkwaliteit.

Word teamcoach op je school: hoe kan jouw coachende houding je team professioneel laten groeien?

Meer dan ooit staan scholen voor de uitdaging om klasmuren te doorbreken en samen school te maken. Een sterk team is daarom de motor van een schoolwerking waarin kwalitatief onderwijs mogelijk is.

Tijdens deze opleiding tot teamcoach verwerf je inzichten en oefen je vaardigheden om het kleine of grotere team dat jij aanstuurt zoals een vakgroep, een werkgroep, een klassenraad of een zorgteam, uit te dagen tot professionele groei. Je gaat actief aan de slag met vragen die spelen zoals: hoe stel je een team samen als je daar de kans toe hebt? Hoe werk je binnen een overleg doelgericht en systematisch? Hoe coach je het team naar resultaat: welke opties zijn er? Welke keuzes maak je hierin samen met het team? Hoe ga je om met persoonlijke en professionele verschillen binnen een team? Waar zit daar de kracht van de minderheid?

Door jouw coachende houding zorg je voor een professionele verrijking binnen het kleine of grotere schoolteam dat jij aanstuurt.

Hoe zorg je voor een zachte overgang van kleuter naar lager? (herhaling 1)

Voor sommige kleuters is de overgang naar het eerste leerjaar een koude douche. Ze hadden het zich helemaal anders voorgesteld. Ze mogen niet meer spelen, moeten lang stilzitten en luisteren. Hoe kan jij er voor zorgen dat de overgang niet zo bruusk verloopt? Door bruggen te slaan tussen de derde kleuterklas en het eerste leerjaar, verloopt de overgang veel zachter.

Hoe zorg je voor een zachte overgang van kleuter naar lager?

Voor sommige kleuters is de overgang naar het eerste leerjaar een koude douche. Ze hadden het zich helemaal anders voorgesteld. Ze mogen niet meer spelen, moeten lang stilzitten en luisteren. Hoe kan jij er voor zorgen dat de overgang niet zo bruusk verloopt? Door bruggen te slaan tussen de derde kleuterklas en het eerste leerjaar, verloopt de overgang veel zachter.

Weerbaar in relatie gaan met collega’s, ouders en leerlingen

Sta je soms met je mond vol tanden bij kritiek van een collega of ouder? Voel je je soms dom en machteloos door een reactie van een leerling? Start je soms met lood in je schoenen aan een oudercontact? Word je soms zo boos dat je geen woord meer over je lippen krijgt? Ga je soms twijfelen aan je eigen capaciteiten in conflicten met leerlingen, ouders of collega’s?

Goed voor jezelf zorgen is essentieel om goed te kunnen functioneren in je job als leerkracht, opvoeder, directeur, coördinator. Weerbaar reageren als anderen over je grens gaan is daarvan een belangrijk onderdeel. In deze nascholing reiken we je kapstokken aan om rustig te blijven én gepast te reageren, zodat je in je eigen kracht blijft staan, ook in moeilijke situaties.

Wiskundewijs met kleuters werken aan de bouwstenen van getalbegrip

Nog nooit was wiskunde geven aan peuters en kleuters zo plezierig! In deze praktische bijscholing leer je hoe je via spelletjes en prentenboeken aan de bouwstenen van getalbegrip werkt. Kleuters kunnen zoveel meer dan iedereen denkt!

Loose Parts Play: vanuit het intuïtieve spel van kleuters met Loose Parts sterker inzetten op de ontwikkeling van kleuters (herhaling 1)

Spel met Loose Parts zie je regelmatig in kleuterklassen opduiken en biedt schitterende kansen om kleuters aan te zetten tot het ontwikkelen van 21ste-eeuwse vaardigheden. Op sociale media zie je vaak mooie composities zoals mandala’s verschijnen, maar dat is maar een heel klein onderdeeltje van Loose Parts Play. Wat is Loose Parts Play precies? Welke materialen kun je hiervoor gebruiken? Hoe maak je het leren van kleuters zichtbaar? En hoe start je dit op in je eigen klaspraktijk?

Elke leraar zorgleraar! Jij maakt het verschil

Zorgvragen in schoolteams nemen alsmaar toe. Veel leerkrachten twijfelen aan hun deskundigheid op dat vlak en hoe je als leerkracht de beste ondersteuning kan voorzien. Toch maak jij elke dag het verschil op school! Leren en zorgen zijn immers geen verschillende werelden maar horen samen. Daarom is goede zorg meer dan remediëren alleen en reikt het verder dan de klasdeuren.

Fijn speelplaatsspel voor iedereen

Tijdens deze vorming ga je op zoek hoe je jouw speelplaatsgebeuren kan optimaliseren zodat kinderen én leerkrachten zich goed voelen op de speelplaats. Laten we inzetten op gedeelde verantwoordelijkheid van kinderen en leerkrachten, boeiende spelprikkels aanbieden en ruimte creëren om ook groen toe te laten op onze speelplaats

Urban education: lesgeven in superdiverse klassen

In steeds meer Vlaamse steden en gemeenten heeft een groot deel van de inwoners, en dus ook van de scholieren, een migratieachtergrond. De toenemende mix van culturele achtergronden maakt opvoeden en onderwijzen soms complexer en uitdagender. Maar er is meer. Waren verschillen tussen leerlingen lange tijd vooral een verhaal van etnische diversiteit, dan is dat vandaag de dag slechts een van de identiteitsassen waarop jongeren van elkaar kunnen verschillen. Religie, taal, verblijfsstatuut, geaardheid, bezit, waarden … Deze en nog meer factoren bepalen wie we zijn.

Hoe blijf je als leraar in verbinding met leerlingen (en niet te vergeten ouders en collega’s) die in zo veel opzichten van jou en van elkaar verschillen? Hoe focus je niet op verschillen maar op overeenkomsten, en wat levert dat op in een pedagogische context? En ten slotte: kun je ook in je lessen meer multiperspectiviteit inbouwen om je superdiverse klas maximaal aan te spreken? De nascholing Urban education biedt achtergronden en concrete antwoorden op deze vragen.

SLIM-leren = Samen, Leuk, Inspirerend, Motiverend. Zo werkt het écht!

Wat is de kern van de zaak bij het leren van kinderen? Hoe trigger of versterk je de (intrinsieke) motivatie bij jouw leerlingen? Wat werkt écht om leren leuk en uitdagend te maken? In deze nascholing krijg je antwoorden op deze en nog meer vragen. Je verkent een aantal fundamenten van leren leren, die je vertaalt naar goede praktijken.

Inclusief onderwijs haalbaar maken: hoe breng je dat in praktijk?

Inclusief onderwijs: een mooie gedachte, maar niet altijd even simpel in de praktijk. Je leerlingen hebben uiteenlopende labeltjes (ADD, ADHD, ASS, allerlei dys- en hyper-…), verschillende achtergronden, thuissituaties, IQ’s, talenten... Jij wordt verwacht daar als leerkracht of zorgcoördinator allemaal rekening mee te houden (slik). Ook diep vanbinnen wil jij zo goed mogelijk doen voor elk van hen. Alleen heb je maar 2 handen, 24 uur in een dag en een eindige energietank…

Op maat van al je kleuters, hoe doe je dat?

Elke kleuter heeft een eigenheid, eigen interesses en een specifiek ontwikkelingsniveau. Hoe kan je als leerkracht maximale ontwikkelingskansen bieden op maat en dat voor al je kleuters in je klas? Hoe kan je meer ruimte maken voor een efficiënte en kindgerichte differentiatie in je klas? Neem je bewust tijd om te ontdekken waar kleuters nood aan hebben?

Storend gedrag begrijpen, opvolgen én aanpakken

Kinderen groeien op met vallen en opstaan. Soms dragen ze een emotionele rugzak met zich mee die zwaar kan gaan wegen. Via hun gedrag tonen ze dan dat het moeilijk met hen gaat. Steeds meer worden we op scholen geconfronteerd met dit signaalgedrag. Hoog tijd om ons te verdiepen in deze problematiek en stil te staan bij oorzaken, preventie én aanpak. Deze nascholing vertaalt een theoretisch kader naar de dagelijkse praktijk zodat je er onmiddellijk mee aan de slag kan.

Werken onder emotionele druk: ontwikkelen van nieuwe strategieën

Onderwijzen, leiden, begeleiden, overtuigen... vraagt heel wat inspanning. Lichamelijke en mentale inspanning eigen aan spreken voor groepen, alert zijn, plannen, beslissen, bewegen... wordt vaak onderschat, maar kan je mits een goede nachtrust compenseren.

Daarnaast zijn er ook vaak emoties die je ‘bedrukt’ maken, zoals onmacht, faalangst, frustratie, kwaadheid, ongeduld. Deze emotionele druk is moeilijker te ontkoppelen, de aanleiding verdwijnt niet zomaar, problemen zijn soms ‘blijvend’ van aard. In deze nascholing leer je om zelf deze emotionele druk te ontkoppelen of draaglijker te maken.

Online leerpaden, breed inzetbaar in jouw lessen

Online leerpaden bieden veel mogelijkheden om leerlingen doelgericht leerinhouden te laten verwerken of bijvoorbeeld een onderzoeksvraag te laten beantwoorden. Je kan ze inzetten in de klas tijdens individueel zelfstandig werk of groepswerk. Ze zijn bruikbaar voor huiswerk, afstandsonderwijs enzovoort. Meer nog, je kan ze zodanig uitwerken dat je op maat kan differentiëren en leerlingen gepaste ondersteuning kan aanbieden in functie van hun leerproces.

Effectief in Frans met Artificiële Intelligentie (herhaling 1)

Er gaat geen dag voorbij of Artificiële Intelligentie duikt wel ergens op in de actualiteit. Experten hebben het over een disruptieve innovatie, niet in het minst voor het vreemdetalenonderwijs en dus ook voor onze lessen Frans. Hoog tijd dus om ons als leerkrachten Frans de vraag te stellen hoe we AI op een verantwoorde manier kunnen inzetten. We illustreren aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden hoe AI ondersteunend kan zijn voor een effectieve didactiek in de lessen Frans.

Boost schrijfvaardigheid in je les Engels

Hoe kan je de schrijfvaardigheid van je leerlingen boosten? In deze nascholing neem je zowel korte functionele teksten als uitgebreide creatieve schrijfopdrachten onder de loep. Je leert hoe je een schrijfopdracht kan ontwerpen die relevant en/of authentiek is, gekoppeld is aan kennis én leerlingen motiveert om aan de slag te gaan.

Faalangst in het s.o. (herhaling 1)

Bang om te mislukken, bang om niet aan de verwachtingen te voldoen die ouders, leerkrachten of de jongere zelf vooropstellen. Faalangst kent iedereen: je voelt het in situaties waarin je een prestatie moet leveren die anderen beoordelen. Het wordt een probleem als het je overspoelt en ontwricht.

Aandacht besteden aan faalangst op school is meer dan de aanwezigheid van een coach of faalangsttrainingen. Tijdens elke les kan indirect gewerkt worden rond deze vorm van angst. Aanpak van faalangst begint IN de les: wat heeft deze jongere nodig? Hoe vermijd je dat een jongere leert om hulpeloos te reageren? Hoe kan je het verschil tussen faalangst en gezonde taakspanning benaderen? Hier zetten we de bril van het handelingsgericht werken op. Ook de minder faalangstige leerling haalt hier voordeel uit.

Van de deelnemers wordt verwacht op een interactieve manier het aangebrachte kader aan hun klas/schoolrealiteit te koppelen. Concrete cases kunnen besproken worden als toets van wat aangebracht wordt.

Actief aan de slag met weerbaarheid bij leerlingen: over grenzen, groepsdruk, conflicten en communicatie

Deze nascholing werd in het verleden door CNO aangeboden met de titel Weerbaarheid bij leerlingen in het s.o.: een verbindende en actieve methodiek.

Weerbaarheid is een term die de laatste jaren in het onderwijs steeds meer onder de aandacht komt. Jongeren lijken vandaag de dag steeds moeilijker 'nee' te kunnen zeggen tegen hun leeftijdsgenoten. Leerlingen worden gepest en weten niet hoe ze op een constructieve wijze voor zichzelf kunnen opkomen. We verwachten van relatief jonge tieners dat ze weten wat het beste voor hen is en dat ze hier ook naar handelen, maar we bieden ze misschien niet altijd de tools om dit te doen.

Wegwijs in (beginnende) psychopathologische problemen bij leerlingen

Leerlingen brengen heel veel tijd op school door. We kennen onze leerlingen, we willen hen graag warm begeleiden naar een zo krachtig mogelijke leer- en leefweg. Soms voelen of zien we dat er iets aan de hand is waar we niet meteen de vinger op kunnen leggen. Er is iets, maar wat …? Onwelbevinden? Gewoon wat normale veranderingen?

We wisselen af tussen korte theoretische omkadering van veel voorkomende psychopathologie bij leerlingen en eigen casussen, waarbij we altijd de vertaling maken naar je eigen werkvloer.

CLIL Teaching in English: confident and effective classroom communication

Want to improve your confidence in English? The CLIL Teaching in English workshop will equip you with the language skills you need for natural, effective communication and classroom management in English. Learn how to create the ideal environment for your pupils to improve their English as well. We’ll focus on:

  • using correct classroom phrases and vocabulary
  • maximising clarity and structure
  • avoiding common mistakes

DCD of dyspraxie: de onzichtbare stoornis onthuld

Ervaar zelf wat DCD is en leer wat je als professional kunt doen voor jongeren met DCD. Aan de hand van fotomateriaal, video’s en getuigenissen, maar ook onderbouwd door wetenschappelijke inzichten, wordt de problematiek toegelicht. Er wordt niet alleen ingegaan op de coördinatieproblemen, maar vooral ook op de secundaire problemen die ermee gepaard gaan. Naast de psycho-educatie, komen heel wat bruikbare tips en tricks aan bod.

Autisme op school: een interactieve vorming rond autisme en de aanpak van probleemgedrag

Jongeren met autisme voelen zich vaak onbegrepen. Dit kan leiden tot problemen in de klas. Aan de hand van uit het leven gegrepen voorbeelden krijg je meer inzicht in het waarnemen, denken, voelen van een leerling met autisme en analyseer je het vertoonde gedrag. Vervolgens worden strategieën aangeboden om op dit gedrag te reageren.

Emotionele ontwikkeling en autisme: schetsen van en aan de slag met het kader van Došen

Het gedachtegoed rond de (Schaal) Emotionele Ontwikkeling is niet meer weg te denken bij de ondersteuning van mensen met een (verstandelijke) beperking. In de praktijk gaat werken met SEO verder dan een schaal invullen. Het vraagt aanpassingen op het vlak van begeleidingsstijl en de strategieën die je daarbij hanteert. Uitgangspunt is dat het inschatten van en afstemmen op de emotionele ontwikkeling een noodzakelijke stap is in een adequate beeldvorming en ondersteuning van mensen met een (verstandelijke) beperking. In deze nascholing bekijken we het kader en de middelen die er bestaan om de emotionele ontwikkeling van kinderen en jongeren met autisme in kaart te brengen.

Ontwerp zelf effectieve kennisclips, instructiefilms en animatievideo’s

Deze nascholing werd eerder georganiseerd onder de titel Effectieve kennisclips, instructiefilms en animatievideo’s.

Video’s bieden heel wat mogelijkheden voor jouw onderwijspraktijk. Je kan ze bijvoorbeeld inzetten als kennisclip of instructiefilm, voorafgaand aan (flipping the classroom) of tijdens jouw les. Video’s zijn bruikbaar bij herhaling, kunnen dienen als onderdeel tijdens (individueel) zelfstandig werk enzovoort. Naast het gebruik van bestaande video’s kan je er zelf ontwerpen op maat van de leerdoelen en jouw specifieke doelgroep.

Leercoach 2.0: een geïntegreerde visie

Wil je jongeren uit hun comfortzone halen en hen ondersteunen bij het studeren? Zie je de nood om meer leerkansen te bieden bij moeilijk tienergedrag? Wat als emoties de bovenhand krijgen?

Tijdens deze nascholing leren we jou om jongeren verantwoordelijk te maken voor hun leerproces op vlak van leren en gedrag.

Bouwen aan een conflictpositieve school - What’s (Y)OUR problem?

Wat doe je als een leerling je beledigt of fysieke agressie gebruikt op school en dit meer en meer verlammend werkt bij het team? Durf je als school te kiezen voor een straffe(loze), herstelgerichte, afgestemde aanpak van grensoverschrijdend gedrag? De verbale interventiemethodiek LSCI (Life Space Crisis Intervention) biedt je hier de nodige handvaten voor. Je krijgt een eerlijke en open getuigenis uit de eerste hand over omgaan met grensoverschrijdend gedrag binnen de schoolmuren.

Excel voor gevorderden (herhaling 1)

Heb je al een basis van Excel onder de knie? In deze nascholing maak je kennis met een waaier aan extra mogelijkheden. Je ontdekt al doende en leert de technieken en strategieën zodanig gebruiken dat je Excel efficiënter kan inzetten bij het uitvoeren van jouw job.

Excel voor experten

Je verdiept je in de meer gesofisticeerde skills van Excel zoals functies en macro’s. Daarnaast ontdek je de mogelijkheden van geautomatiseerde werkbladen.

Elk probleem, een kans! Kijk eens door een andere bril

Je doet je job met hart en ziel, maar soms lijk je te verstikken. Er komt immers zo veel (tegelijk!) op je af: moeilijke leerlingen, veeleisende ouders, lastige collega’s, in de context van het leersteundecreet (samen)werken in een ondersteuningsnetwerk, nieuwe eindtermen… Vul het lijstje zelf maar aan: elke dag verstoren steeds nieuwe uitdagingen je plannen of je rust en lijken problemen zich op te stapelen.

Dat daagt je uit en laat je de grenzen van je draagkracht ervaren. Kan het anders? Beter? Gezonder? Ja! Hoe dan? Het antwoord krijg je in deze nascholing.

Een digitale interactieve cursus maken? All you need is OneNote!

Ben je op zoek naar een online tool om jouw cursusmateriaal aantrekkelijk uit te werken en vlot aan te bieden aan jouw leerlingen? All you need is OneNote! Met dit digitale notitieschrift kan je niet alleen je eigen cursus schrijven, je kan al het lesmateriaal ook vlot aan jouw leerlingen bezorgen. Tijdens je les kan je OneNote bovendien als digitaal bord hanteren en vlot interactieve koppelingen maken met opdrachten, formulieren enzovoort. Ook kan je leerlingen via OneNote laten samenwerken en hun voortgang opvolgen.

Rebel in Peace: Je krijgt géén burn-out van hard werken

Burnout, stress en onvoldoende tijd voor zelfzorg… Dat we deze zaken in onderwijs steeds vaker zien terugkomen is geen nieuws. Wat zijn de oorzaken, hoe kan je stress en burnout detecteren en wat zijn mogelijke risico-kenmerken?

Tijdens deze oplossingsgerichte nascholing leg je de aandacht op de oplossing in plaats van op de oorzaken van burnout, stress en gebrek aan zelfzorg. Vind je zelfzorg, balans en welbevinden in onderwijs belangrijk, voor jezelf en voor je collega’s, dan is deze nascholing iets voor jou.

Klaar voor het middelbaar? Hoe zet je het ontwikkelen van executieve functies hiervoor in? (herhaling 1)

De stap voor leerlingen van het basisonderwijs naar het secundair onderwijs blijkt in de praktijk vaak groot. Het is geen evidentie voor leerkrachten uit het basisonderwijs om kinderen hierop voor te bereiden maar ook niet voor leerkrachten uit het s.o. om alles wat kinderen kennen en kunnen verder te versterken en in te zetten. In deze nascholing krijg je een kader aangereikt om voor kinderen/leerlingen een klimaat te ontwikkelen waarbinnen de broodnodige executieve functies alle ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. Je leert een evenwicht vinden tussen sturen en coachen, tussen welbevinden en leren zodat de slinger niet doorslaat in de ene of andere richting. Leerlingen niet te snel los laten maar ruimte creëren om zich te ontwikkelen is hier de boodschap.

Klasmanagement: jij hebt de sleutel in handen! (herhaling 1)

Omgaan met moeilijk gedrag van leerlingen is geen evidentie en vormt best wel een uitdaging voor heel wat leerkrachten. Effectief klasmanagement gaat niet alleen om het oplossen van problemen maar vooral om het voorkomen van problemen. Deze nascholing biedt jou op een interactieve manier handvaten en tips om uitdagend gedrag te voorkomen of te verminderen door o.a. het pedagogisch klimaat te versterken. Daarnaast ondersteunt deze nascholing jou om (nog beter) te leren omgaan met uitdagend gedrag in de klas.

Doorlichting? Laat je school uit de verf komen!

'De doorlichting komt…' Die aankondiging bezorgt veel schoolleiders instant kriebels. Zo’n externe audit van je werking is uiteraard heel leerzaam, maar het roept ook heel wat onzekerheden op: zit je met je aanpak op het juiste spoor? Hoe zorg je ervoor dat de inspectie je kwaliteit (h)erkent?
In deze nascholing focus je op de twee onderzoeken die de inspectie uitvoert en bekijk je hoe je je school daarop zowel op korte als op lange termijn kan voorbereiden.

Effectief communiceren met ouders in een diverse context

Overal waar mensen met elkaar omgaan, duiken er misverstanden op. Dit is zeker zo als het gaat om communicatie tussen mensen die veel van elkaar verschillen: taalverschillen, lichaamstaal, persoonlijke geschiedenis, andere herkomst, andere waarden en normen… De dag van vandaag is die diversiteit op school niet meer weg te denken: bij de leerlingen, maar logischerwijze ook bij de ouders. Hoe kan je dan effectief communiceren met deze diverse groep ouders?

Instagram: een communicatiekanaal met impact!

Sociale media spelen in scholen meer en meer een belangrijke rol als communicatiekanaal. In deze nascholing zoom je in op Instagram. Hoe vaak moet je posten op dit kanaal om effect te hebben, wie gaat de updates lezen en wat ga je precies vertellen? Je wisselt theoretische inzichten af met praktische tips en je krijgt ook de kans om zelf de functies van o.a. Instagram stories en reels uit te testen.

Breinbrekers: neuropsychologische inzichten voor op school

Tijdens deze nascholing ontdek je de fascinerende wereld van neuropsychologie en leer hoe je deze inzichten kunt toepassen in jouw klascontext. We verkennen de basisprincipes van het brein en hoe deze de leerprocessen en het gedrag van leerlingen beïnvloeden. Hoe kan neurowetenschappelijke kennis worden gebruikt om effectiever les te geven, individuele leerbehoeften te begrijpen en inclusieve leeromgevingen te creëren? Kom en ontdek hoe je het potentieel van elke leerling kunt maximaliseren door de kracht van het brein te benutten!

Ontdek de mogelijkheden van Microsoft Access!

Heb je data in een Exceldocument maar krijg je het niet gestructureerd en gerapporteerd zoals jij, jouw collega of je leidinggevende het vraagt? Dan bots je wellicht op de limieten van dit programma en heb je nood aan een nieuwe benadering. Een volwaardige relationele databank kan soelaas bieden, waarbij je de data in doordachte tabellen kan verzamelen, relateren, verwerken en rapporteren.

Access is krachtige software die gebouwd is om je eigen databanken in een eigen netwerk te creëren en te beheren. Het laat je toe om interfaces te ontwikkelen om dataverzameling te vereenvoudigen, data te sorteren, te combineren en te filteren. Het laat je toe om eigen rapporteringen te genereren. Een hebbeding en een must voor al wie administratieve data-gerelateerde taken naar zijn hand wil zetten.

Schrijven voor het web: een praktische opleiding

Op school schrijf je teksten voor gedrukte media zoals de klassieke brief, maar ook voor verschillende online kanalen zoals de website. Wat is precies het verschil tussen gedrukte media en een online tekst? Hoe schrijf je overtuigende en inspirerende webteksten voor verschillende kanalen? En pak je schrijven voor je website nog anders aan dan voor sociale media?

Je krijgt de belangrijkste handvaten om een foutloze tekst neer te pennen voor je website, je sociale media, je nieuwsbrief en andere online kanalen. Ook handige tips om sneller en efficiënter te kunnen werken komen aan bod. Bye bye writer’s block.

Reageren op agressie-incidenten: een praktijkgericht stappenplan (s.o.)

Iedereen die in het onderwijs werkt, kan te maken krijgen met agressief gedrag: door leerlingen, maar soms ook door ouders of collega’s. Agressie komt vaak onverwacht en in ieder geval nooit op het goede moment. Soms kom je in een escalatie terecht, die je maar moeilijk kan keren. Of het nu over verbale, psychologische of fysieke agressie gaat, ernstige of eerder subtiele incidenten, in de klas, op de speelplaats, aan de schoolpoort…: het is niet altijd makkelijk om er goed mee om te gaan en de impact ervan kan groot zijn.

Hoe kan je dan best handelen bij agressie? Wat zeg je (niet)? Wat met lichaamstaal? Hoe zorg je ervoor dat je je kalmte bewaart? Wat met omstaanders? En hoe ga je achteraf om met de gevolgen van een agressie-incident? Tijdens deze nascholing zoek je samen met collega’s naar antwoorden op deze vragen.

Create, share, reuse! - H5P in jouw les, dé gratis open source software

Jaar na jaar probeerde je nieuwe digitale tools uit. Ongetwijfeld leverde dit soms wat frustratie op: elke tool heeft immers een leercurve. Meer dan eens verdween je werk, want plots doken er paywalls op of ging de ooit gratis site in rook op. Gelukkig is er H5P! In deze omgeving kan je zowat alles maken: interactieve filmpjes, quizjes en meer. De software is open source (en dus gratis beschikbaar) en kan in heel wat leeromgevingen worden ingebed. Tijdens deze nascholing leer je spelenderwijs de belangrijkste vormen van H5P-oefeningen kennen.

Je vakwerkgroep boosten door data-analyse: op weg naar meer datageletterdheid

Je wil als vakwerkgroepvoorzitter graag gericht met je vakwerkgroep aan de slag, maar je weet niet altijd waar te beginnen. Er is zo veel waar je aan kan werken, maar waar start je mee? In deze nascholing leer je om vanuit onderzoeksvragen antwoorden te zoeken in je data. Je leert welke data er zijn en hoe je die kan gebruiken. Denk hierbij bv. hoeveelheid onvoldoendes, afwezigheden bij toetsen/testen en doorstromingscijfers naar het hoger onderwijs. Zo kom je te weten wat voor jouw vakwerkgroep objectief de belangrijkste werkpunten zijn. Je vertaalt dit naar de kwaliteitscirkel. Tijdens de twee online terugkomdagen focus je op de verschillende fasen van deze kwaliteitscirkel en wissel je ervaringen uit.

Zelfsturend leren in de 1ste graad B-stroom en 2de graad arbeidsmarktfinaliteit: een praktijkvoorbeeld (herhaling 1)

Via een schoolbezoek ter plaatse maak je kennis met de ervaringen van een secundaire school die het leren van haar leerlingen in de B-stroom en arbeidsmarktfinaliteit sterker en effectiever wilt maken door haar onderwijs binnen de krijtlijnen van het klassiek onderwijs anders te organiseren. Hierbij gaat specifiek aandacht naar het inzetten op en versterken van de executieve functies om het leerproces te optimaliseren.

Feedback geven: leerlingen begeleiden naar groei!

Ontdek de kracht van effectieve feedback in deze boeiende en vooral praktijkgerichte nascholing! Je leert hoe je leerlingen ondersteunt en motiveert door constructieve en doelgerichte feedback te geven. Je ontwikkelt je feedbackvaardigheden zodat je een positieve leeromgeving kan creëren waarin elke leerling kan bloeien en groeien.

Peer evaluatie in labo’s en STE(A)M-projecten

Wil je jouw leerlingen actief betrekken en hun leerproces naar een hoger niveau tillen? Het integreren van peer evaluatie biedt een schat aan leermogelijkheden. Het stimuleert niet alleen hun kwaliteitsbesef, maar geeft hen ook waardevolle inzichten in het geven en ontvangen van feedback. Steeds meer leerkrachten zien de voordelen en willen ermee aan de slag. Maar hoe maximaliseer je de meerwaarde van peer evaluatie in jouw labo’s of STE(A)M-praktijk? Welke kansen biedt het precies? En hoe implementeer je het eenvoudig zonder extra werkdruk?

Objectgeoriënteerd programmeren met Arduino

De laatste jaren merken we dat er ook in Arduinoprogramma’s vlot gebruik gemaakt wordt van objectgeoriënteerde programmeerprincipes met klassen en objecten. Het voordeel hiervan is dat je code makkelijker te delen en te onderhouden is. Het nadeel is dat deze programma’s – zonder voorkennis van OOP – moeilijk te begrijpen zijn. Je leert tijdens deze nascholing de objectgeoriënteerde programmeerprincipes voor het Arduinoplatform zodat je vlot mee bent met de moderne Arduinoprogrammering.  

Webserver en Cloud-computing met Arduino

Je leert om een Arduino te programmeren als webserver zodat meetdata en actuatoren te bereiken zijn via een webpagina van binnen het LAN. Je leert ook om de Arduino te laten communiceren met een cloud server zodat de actuatoren en sensoren te bereiken zijn van over de hele wereld. Zo kan data van jouw Arduino bijvoorbeeld worden uitgewisseld met zelfgeschreven programma’s in C# of Python, of zelfgemaakte apps in Appinventor.

Focus op vaardigheden: schrijfvaardigheid - Écrire, efficacité et créativité en classe de FLE

L’expression écrite mobilise les contenus du cours de FLE. Souvent associée à l’échange d’informations, à la rédaction de mails ou à l’argumentation, cette compétence peut également éveiller la créativité des élèves grâce à quelques contraintes bien choisies.

De datawijzer van de doorlichting (BaO)

Deze nascholing was eerst gepland op 12/11/2024, maar is uitgesteld naar 11/03/2025.

Je wil graag je buikgevoel objectiveren aan de hand van data. De datawijzer van de doorlichting reikt je hier heel wat mogelijkheden aan. Tijdens deze nascholing ontdek je welke gegevens opgenomen zijn in deze tool en hoe je concreet met de datawijzer aan de slag kan. Alle functies test je uit voor je eigen school zodat je meteen je eigen schooldata leert lezen en gebruiken. Je leert in deze opleiding wat je allemaal met de datawijzer kan en hoe je data kan gebruiken om je beleidsplan te onderbouwen en zo je beleid te versterken. 

 

De vernieuwde datawijzer van de doorlichting (BuBaO)

Deze nascholing was eerst gepland op 1/11/2024, maar is uitgesteld naar 31/03/2025.

Je wil graag je buikgevoel objectiveren aan de hand van data. De vernieuwde datawijzer van de doorlichting reikt je hier heel wat mogelijkheden aan. Tijdens deze cursusdag ontdek je welke gegevens opgenomen zijn in deze nieuwe tool en hoe je concreet met de datawijzer aan de slag kan. Alle functies test je uit voor je eigen school zodat je meteen je eigen schooldata leert lezen en gebruiken. Je leert in deze opleiding wat je allemaal met de datawijzer kan en hoe je data kan gebruiken om je beleidsplan te onderbouwen en zo je beleid te versterken.

Omgaan met agressie van kinderen in het basisonderwijs

Agressief gedrag van kinderen roept bij leerkrachten en schoolpersoneel heel wat emoties, twijfel en onmacht op. Of het nu over verbale, psychologische of fysieke agressie gaat: de impact ervan kan groot zijn. Soms heb je het gevoel geen enkele invloed te hebben op het gedrag. Wat kan je doen om de agressie te stoppen en de rust te herstellen?
Wat zeg je (niet)? Wat met lichaamstaal? Hoe zorg je ervoor dat je je kalmte bewaart? Wat met omstaanders? Hoe doe je dat in de klas, en wat op de speelplaats of tijdens een uitstap?
Focus op deze dag is het moment van het agressie-incident. We overlopen stap voor stap mogelijkheden, aandachtspunten en valkuilen.

Focus op vaardigheden: luistervaardigheid - Le kit de survie pour écouter et comprendre en FLE

Répondre au téléphone, écouter un vocal, comprendre une consigne ou une annonce, participer à une conversation, suivre une série à la télé, profiter d’un film au cinéma, etc. Voici des situations banales dans notre langue mais elles peuvent devenir très stressantes dans une langue étrangère. Comme la communication orale se passe souvent « en direct », elle nécessite une méthodologie et des outils spécifiques pour accéder au contenu du message et optimaliser la compréhension. Les élèves ont besoin d’un kit de survie pour écouter et surtout pour comprendre!

Eerste hulp bij (o zo veel) gevoelens: mentaal welzijn van kinderen

Net zoals in de maatschappij hebben we in het onderwijs meer en meer belangstelling voor het mentaal welzijn van onszelf en onze kinderen. Bots je soms ook op een probleem maar beschik je niet over de juiste tools om hiermee aan de slag te gaan? Deze nascholing biedt handvaten hiervoor. Je duikt eerst in de neurologische achtergrond van gevoelens en emoties en gaat daarna hands-on aan de slag met een aantal werkvormen die gemakkelijk toepasbaar zijn bij kinderen. Hierbij krijg je kant-en-klare tools om zowel preventief als curatief te werken rond psychologische hygiëne bij kinderen.

 

AI en taaltechnologie: hoe ga je er effectief mee aan de slag in je taalles? (herhaling 2)

Artificiële Intelligentie is niet meer weg te denken uit ons leven en sinds kort uit ons onderwijs. Willens nillens drukken tools zoals ChatGPT ons op de feiten. Maar hoe werkt een GPT-tool? Hoe kan jij het inzetten als leraar? Wat is gewenst gebruik en hoe maak je afspraken met je leerlingen rond evaluaties en ongewenst gebruik? In deze nascholing ontdek je samen met collega’s de mogelijkheden, beperkingen en toekomst van deze AI-technologie.

In de namiddag exploreer je de mogelijkheden en beperkingen van AI en taalalgoritmes specifiek gericht op het taalonderwijs. Omdat taaltechnologie meer is dan enkel ChatGPT, duik je in de wereld van sentimentsanalyse, formatieve feedback en transcriptie van audio ... Tijdens deze sessie leer je ook hoe je een “eigen GPT-model” kan ontwerpen. Dit alles in een (kritisch) samenspel tussen leerling en computermodellen!

Taaltechnologie: taal ontleden met AI (herhaling 1)

Wist je dat computerprogramma’s en AI heel wat taalkundige analyses kunnen uitvoeren, zoals zinsontleding en de herkenning van woordsoorten? Wist je dat je in een vingerknip alle eigennamen uit een tekst kan halen of de tekst kan laten samenvatten? We ontdekken samen de taaltechnologische methodes achter deze analyses, en de mogelijke toepassingen.

Kleuters met ontwikkelingsvoorsprong: leer ze zien!

Heb je het gevoel dat je:

  • nog maar zelden een kleuter met een ontwikkelingsvoorsprong in je klas hebt gehad of denk je eerder dat ouders denken dat ze een wonderkind op de wereld hebben gezet?
  • deze kinderen graag zou bieden wat ze nodig hebben maar dat je niet weet hoe?

Ben je op zoek naar:

  • de signalen die sterke kleuters uitzenden?
  • geschikt differentiatiemateriaal voor in de klas?

Wil je weten wat je moet doen om het potentieel van deze kinderen gericht te kunnen aanspreken?

Lichaamsbewustzijn voor kinderen met gedrags- en emotionele problemen

Ons lichaam is een zeer krachtig medium om mee aan de slag te gaan. Bij bepaalde problematieken (zoals ASS, ADHD en hechtingsproblemen) kunnen oefeningen rond lichaamsbewustzijn heilzaam werken. Tijdens deze nascholing maak je kennis met een toolbox waarin je aan de hand van oefeningen met dat ‘lijf’ aan de slag gaat en door lichaamsbewustzijn kinderen en jongeren met gedrags- en emotionele problemen beter kan ondersteunen.

Datawijzer en Dataloep: een ideaal duo als basis voor geïnformeerde kwaliteitszorg

Deze nascholing was eerst gepland op 20/01/2025, maar is uitgesteld naar 5/05/2025.

Je hebt al een behoorlijke beheersing van Datawijzer en Dataloep, maar wil graag de linken tussen de twee bekijken. Dan kan je in deze nascholing beide instrumenten op expertniveau leren kennen. Je leert ook de link leggen naar je eigen kwaliteitszorgsysteem en kan aan de slag met je eigen data en onderzoeksvragen.  

Spraak- en taalontwikkelingsstoornis (STOS) binnen het secundair onderwijs

Een spraak- en taalontwikkelingsstoornis (STOS – dysfasie) is een aangeboren taalontwikkelingsstoornis. Kinderen met deze ontwikkelingsstoornis verwerven spraak en taal erg moeizaam. Door problemen op vlak van mondelinge en schriftelijke taal komen deze leerlingen extra obstakels tegen binnen het schoolse leren. Dit alles heeft ook een invloed op hun dagelijks functioneren.

Aan de hand van inleefopdrachten die gekoppeld worden aan de theoretische achtergrond, trachten we je blik op een spraak- en taalontwikkelingsstoornis te verruimen. Door het opzetten van een ‘STOS-bril’, ervaar je zelf hoe het is om spraak- en taalproblemen te hebben. Na de inleefopdrachten reflecteren we kort over jouw ervaringen en geven we praktische tips. Tot slot passen we de opgedane kennis en ervaringen toe op concrete casussen. Er is tijd om vragen te stellen over situaties waarop je botst binnen het schoolse leren bij leerlingen in het secundair onderwijs.

Directeur s.o./v.o.: (n)iets voor mij? Ontdek je leiderschapspotentieel

Je ziet jaarlijks heel wat vacatures voor directeur passeren. Misschien vraag jij je wel af of het iets voor jou zou zijn. Wat houdt de job allemaal in? Welke kwaliteiten heb je nodig om een goede directeur te worden? Ben jij wel uit het juiste hout gesneden? Word je geboren als directeur, of kan je de stiel leren? Hoe zorg je ervoor dat je zo sterk mogelijk start en het zo lang mogelijk volhoudt? Tijdens deze nascholing sta je stil bij de vele aspecten van de why-vraag en jouw motivatie.

Hoe ga ik binnen de moderne vreemde talen om met dyslexie?

Een vreemde taal leren op school is voor leerlingen met dyslexie geen sinecure en bijgevolg ook vaak een bron van frustratie. Waar de ontwikkeling van de moedertaal eerst via de gesproken taal en pas nadien ook via de geschreven taal verloopt, worden de moderne vreemde talen in ons huidige onderwijssysteem (veelal) simultaan via de gesproken en de geschreven vorm aangeboden. Precies de “ontcijfering” of decodering van deze geschreven taal, die bovendien nog eens verschilt van die in het Nederlands, vormt een moeilijkheid voor leerlingen met dyslexie.

De brug naar het hoger onderwijs: hoe begeleid ik mijn leerlingen bij hun studiekeuze? (herhaling 1)

Wat zal ik volgend jaar studeren? Dat is een van de belangrijkste vragen waarmee leerlingen in het zesde (en zevende) jaar secundair onderwijs worden geconfronteerd. Jongeren begeleiden in die toch wel erg gewichtige keuze is niet evident, maar wel cruciaal. Deze dag wil onderwijsprofessionals versterken in de studiekeuzebegeleiding richting het hoger onderwijs.

In de voormiddag lichten we toe hoe het hogeronderwijslandschap er uitziet. Vervolgens gaan we dieper in op hoe je als school dit studiekeuzeproces op een kwaliteitsvolle manier kan aanpakken. Na de lunchpauze verdiep je je in de ijkingstoetsen en krijg je inspiratie over hoe studiekeuzebegeleiding praktisch vorm kan krijgen door een praktijkvoorbeeld te verkennen.

Ontwikkel je eigen cursusmateriaal: van idee tot concrete uitwerking

Zelf je eigen cursusmateriaal ontwikkelen biedt tal van voordelen: je kan het materiaal beter laten aansluiten bij jouw voorkeuren, je kan het aanpassen en updaten wanneer je maar wil, je bewaakt zelf de kwaliteit en het is goedkoper voor de leerlingen dan het aankopen of huren van leer(werk)boeken. Maar hoe begin je eraan? En waar moet je op letten? Tijdens deze nascholing ga je aan de slag met je eigen leerplannen en bestaand cursusmateriaal en ontwikkel je een format en sjabloon dat past bij jou, je vak en je leerlingen.

Omgaan met controverse en polarisatie in de klas binnen een veilig klasklimaat

Confronterende uitspraken en verhitte discussies over thema’s zoals migratie, slavernij, collaboratie of de shoah kunnen leiden tot polarisatie en controverse in de klas. Hoe reageer je als leerkracht op uitspraken van jongeren die radicaal ingaan tegen je eigen waardenkader? Hoe buig je polarisatie om in leerkansen? En op welke wijze kan een dialoog over gevoelige thema’s mogelijke polarisatie ontmijnen? Op dit soort vragen zoek je tijdens deze nascholing een antwoord.

Verhalend werken met oudere zorgvragers

In de zorgsector wordt cultureel erfgoed bij reminiscentie gebruikt om dialoog te stimuleren. Object handling en object storytelling zijn twee andere waardevolle methodieken. Deze richten zich niet op het verleden, maar wekken emoties op door de nieuwsgierigheid van deelnemers te triggeren. Je vertrekt vanuit het hier, het nu en ieders persoonlijke ervaringen.

Crash course voor startende leraren zonder pedagogisch bekwaamheidsbewijs in het secundair onderwijs (herhaling 1)

KdG, AP en UAntwerpen van de AUHA (Associatie Universiteiten & Hogescholen Antwerpen) en de Stad Antwerpen slaan de handen in elkaar om startende leerkrachten zonder pedagogisch bewijs te helpen in hun eerste stappen in het onderwijs. Meer nog: de Stad Antwerpen wil zij-instromers maximaal de kans geven om aan deze crash course deel te nemen door een financiële tegemoetkoming in de deelnameprijs (voorwaarden: zie praktisch). Klik hier als je geïnteresseerd bent in ditzelfde traject voor het basisonderwijs.

         

Tijdens dit ondersteuningstraject ga je dieper in op thema’s waar je als leraar elke dag mee te maken krijgt. Je krijgt noodzakelijke kaders mee die je onderwijsaanpak ondersteunen en praktische richtlijnen inzake o.a. klasmanagement en didactiek zodat je versterkt naar je klas terugkeert.

Samen met alle ouders werken aan leesbevordering: voorwaarden op schoolniveau

Deze nascholing werd eerder georganiseerd onder de titel ' Samen met alle ouders werken aan (voor)leesplezier'.

Ouders zijn onmisbare partners in het leesnetwerk van je school. Tijdens deze nascholing ligt de focus op de voorwaarden op schoolniveau om tot een geslaagd partnerschap te komen. Wat zijn de eerste stappen in visie en beleid? Wat is de rol van ouders als het gaat over leesbevordering en hoe kan dit versterkend werken op jullie schoolpraktijk?

Samen met alle ouders werken aan leesbevordering: materialentips en praktijkvoorbeelden

Deze nascholing werd eerder aangeboden onder de titel 'Samen met alle ouders werken aan (voor)leesplezier'.

Ouders zijn onmisbare partners in het leesnetwerk van je school. Tijdens deze nascholing bedenk je geschikte activiteiten, oefen je op het formuleren van adviezen en bekijk je alle opties die jij hebt als leerkracht om een actieve leesopvoeding te voeren. Verwacht je aan materialentips, praktijkvoorbeelden uit scholen, uitwisselingskansen en reflectieopdrachten.

Crash course voor startende leraren zonder pedagogisch bekwaamheidsbewijs in het secundair onderwijs (herhaling 2)

KdG, AP en UAntwerpen van de AUHA (Associatie Universiteiten & Hogescholen Antwerpen) en de Stad Antwerpen slaan de handen in elkaar om startende leerkrachten zonder pedagogisch bewijs te helpen in hun eerste stappen in het onderwijs. Meer nog: de Stad Antwerpen wil zij-instromers maximaal de kans geven om aan deze crash course deel te nemen door een financiële tegemoetkoming in de deelnameprijs (voorwaarden: zie praktisch).

         

Tijdens dit ondersteuningstraject ga je dieper in op thema’s waar je als leraar elke dag mee te maken krijgt. Je krijgt noodzakelijke kaders mee die je onderwijsaanpak ondersteunen en praktische richtlijnen inzake o.a. klasmanagement en didactiek zodat je versterkt naar je klas terugkeert.

Mediawijs aan de slag in de lagere school

Cyberpesten, sexting, de online identiteit van leerlingen en leerkrachten en ook zaken zoals portret- en auteursrecht: als leerkracht kom je in aanraking met talloze mediawijze thema’s. Vroeg of laat duiken er vragen of situaties op waarbij je het best een duidelijk plan van aanpak hebt.

Op iPad in het lager onderwijs

Tijdens deze nascholing leer je hoe je met de iOS-apps tal van toepassingen kan bieden aan je leerlingen en hoe je op een snelle manier opdrachten, filmpjes, audio-opnames, presentaties, schrijfteksten, … maakt.

Beschikt jouw school over één, een aantal of veel iPads? Voor elke configuratie biedt deze workshop oplossingen.
Na deze nascholing worden de toestellen op school (nog) zinvol(ler) ingezet.

Automatisatie m.b.v. PLC’s: next level

Staat er in jouw school een machine die jouw studenten dienen te automatiseren via een Siemens PLC, en is het PLC-gedeelte een uitdaging voor jou?

Wens jij je bestaande automatisatievaardigheden uit te breiden met meer kennis en vaardigheden rond sequentiële programmatie en analoge signaalverwerking?

Of heb jij binnenkort een project voor jouw studenten die deze technologieën moeten samenbrengen tot een werkend geheel?

Dan is deze nascholing een must-do voor jou! Op een praktische manier leren wij je vaardigheden aan gedurende dit hands-on nascholingsmoment.

« Moi néerlandophone, toi francophone ! » Bienvenue dans le monde de la communication interculturelle…

« J’ai appris le français à l’école et quand je me retrouve devant un vrai francophone, je bloque, je panique ! ».

D’un côté, la salle de classe, une matière scolaire, un français « statique, dosé, scientifique ». De l’autre, le terrain, une langue bien vivante, un français dynamique, authentique et varié.  Nos élèves apprennent le français pour pouvoir fonctionner sur le terrain, dans de vraies situations, face à de vrais francophones – et non pas pour fonctionner avec leurs camarades de classe, en classe.

Comment préparer nos élèves, en classe, à fonctionner sur le terrain ? Comment le terrain peut-il nous aider à mieux penser nos cours ? Soyons critiques envers le matériel que nous utilisons, les activités, les exercices que nous proposons. Comment coller à la réalité du terrain ?

Apprendre à parler français, de l’école à la vie réelle, OK mais comment?

Quoi de plus douloureux que d’entendre vos élèves vous dire qu’ils passent à l’anglais quand ils se trouvent face à des francophones ? Dans cet atelier vous trouverez l'inspiration et les bonnes pratiques pour apprendre à vos élèves à se débrouiller en français en dehors de l'école.

Onder de oppervlakte: begrijpen en begeleiden van zelfverwonding bij jongeren

Zelfverwonding bij jongeren is een urgent en groeiend probleem: volgens recente studies heeft ongeveer 17% van de jongeren zichzelf op enig moment verwond. Deze cijfers benadrukken de noodzaak voor een grondige kennis en effectieve aanpak binnen het onderwijs.

Deze cursus biedt je kennis en praktische tools om zelfverwonding te herkennen, te begrijpen en eerste hulp te bieden. Meld je aan en maak een positieve impact op het welzijn van je leerlingen.

AmAI, dat kan ook! AI in jouw les Engels

Artificiële intelligentie in jouw les Engels, kan dat? Hoe kan AI jou ondersteunen bij het ontwerpen van je lessen en lesmaterialen en hoe kan je als leerkracht Engels met AI aan de slag in de klas?

Een goede start in de kleuterklas vanuit de educare benadering: waar spelen, zorg én leren samenkomen

Kinderen in Vlaanderen maken al erg jong een ‘transitie’ mee: van thuis of van de kinderopvang naar de kleuterschool. Deze transitie brengt soms heel wat stress en onzekerheid met zich mee, zowel voor de kinderen als voor de ouders. Een zachte overgang kan hier een groot verschil maken. De educare-benadering geeft handvaten om in te zetten op een warme speel-leeromgeving waarbij zorg, spel én leren samenkomen met de focus op het welbevinden van het jongste kind én hun ouders.

 

Communica(c)tief aan de slag in jouw lessen Frans: spreekdurf van leerlingen en leerkrachten aanwakkeren

Je geeft Frans in de 3de graad (of 2de graad) van het basisonderwijs en je hebt zin om communica(c)tiever met de Franse taal aan de slag te gaan? Tijdens deze nascholing proberen we concrete handvatten en tips te bieden aan leerkrachten in het basisonderwijs die Frans geven, maar zich nog onzeker voelen in de Franse taal. We benadrukken het belang van spreekdurf, zowel bij leerlingen als bij de leerkracht. We oefenen dit in aan de hand van ludieke en dynamische werkvormen die de leerkracht zelf kan inzetten in de klas.

iSTEM evaluatie-instrument voor STEM-projecten (herhaling 1)

STEM-projecten evalueren is voor iedereen moeilijk. Wat moet je evalueren? Hoe moet je evalueren? Hoe hou je de werklast onder controle? Hoe rapporteer je?

KlimaatLINK: de link tussen klimaatwetenschap en -onderwijs

Wil je meer aandacht geven aan klimaatverandering in jouw onderwijs? Ben je daarvoor op zoek naar up-to-date informatie en inspiratie? Wil je een klimaatproject of burgerwetenschapsonderzoek in je school opstarten? Of gewoon je leerlingen laten kennismaken met leuke experimentjes rond het klimaat? Dan ben je bij KlimaatLINK aan het juiste adres!

Numerieke methodes

Geef je les in een studierichting van de derde graad met een minimumdoel over numerieke methodes? Wil je kennismaken met lesmateriaal over numerieke methodes dat bovendien aansluit bij de leerstof wiskunde? Dwengo vzw ontwikkelde hiervoor kant-en-klaar lesmateriaal dat je alvast kan bekijken op https://dwengo.org/algoritmes.

Versterk de taalvaardigheid van je leerlingen met AI (herhaling 2)

Voor de meeste leerkrachten Nederlands was de komst van ChatGPT en andere generatieve artificiële intelligentie in de eerste plaats even schrikken. Een tool die betere teksten kan genereren dan het merendeel van onze leerlingen? Wat moeten we daar nu mee? In deze sessie exploreer je hoe je deze tools op een positieve manier kan inzetten voor de les Nederlands. 

Hoe halen wij goud en meer uit je smartphone - Bezoek aan Umicore PMR

Umicore is een toonaangevend bedrijf in circulaire materiaaltechnologie met een uitgebreide expertise op het gebied van materiaalwetenschappen, chemie en metallurgie. Hun allesoverheersende doelstelling van duurzame waardecreatie is gebaseerd op de ambitie om materialen te ontwikkelen, te produceren en te recycleren op een manier die beantwoordt aan hun missie: ‘materials for a better life’.

De kracht van sensorisch spel in een multi-sensoriële omgeving: een geïntegreerde visie

In deze creatieve nascholing ontdek je met heel wat concrete praktijkvoorbeelden hoe je een rijke multi-sensoriële omgeving uitdenkt en ontwerpt (rustgevend, sfeervol, multifunctioneel, uitdagend).
Je leert hoe je hierin het sensorische spel voor kinderen met eenvoudig zelfgemaakte zintuiglijke voorwerpen verrijkt en wonderlijk triggert.

Spreekdurf is dé methode om verliefd te worden op het Nederlands (herhaling 1)

Je bereidt je cursisten wel voor in de les, maar buiten de klas lukt het vaak niet: je cursisten zijn toch vaak niet bereid om Nederlands te gebruiken. Wat kan jij doen in de klas om cursisten sterker en meer zelfredzaam te maken in de echte wereld waar taal niet zo gepolijst en afgebakend is als in de klas? Hoe kan je er als leerkracht voor zorgen dat je cursisten met beperkte taalkennis toch de focus op de communicatie (WIJ) gaan leggen (‘Komt mijn boodschap over?’) in plaats van op de correcte vorm (‘IK kan het niet’, ‘IK maak fouten’)? Het spreekplezier volgt vanzelf.

In de focus van de doorlichting: de inspectie uitgelegd in mensentaal (herhaling 1)

“De doorlichting komt…” Die aankondiging bezorgt veel leraren en schoolleiders instant kriebels. Meteen worden heel wat vragen opgeroepen: wat moet je klaarleggen? Wat zullen ze vragen? Ben ik samen met mijn collega’s wel goed bezig?

Gelukkig zijn er ook antwoorden. De meeste vind je op de website van de inspectie zelf! Alleen… hun taal is vaak academisch en niet meteen herkenbaar voor de leraar op de klasvloer. In deze nascholing vertalen we de begrippen van de inspectie in mensentaal. Zo kan je zowel op korte als op lange termijn werk maken van kwaliteit in de klas en ben je krachtig voorbereid op een volwaardige dialoog met de inspectie.

ChatGPT als creatieve assistent van de leerkracht economie (herhaling 1)

Op korte tijd heeft ChatGPT een plek veroverd in de maatschappij. Ook in het onderwijs worden leerkrachten steeds vaker geconfronteerd met deze nieuwe realiteit. ChatGPT kan echter ook ingezet worden als handige tool en creatieve assistent van de leerkracht. In deze nascholing ontdek je wat generatieve AI is en welke mogelijkheden het biedt voor jou als leerkracht economie.

Effectief in Frans met Artificiële Intelligentie (herhaling 2)

Er gaat geen dag voorbij of Artificiële Intelligentie duikt wel ergens op in de actualiteit. Experten hebben het over een disruptieve innovatie, niet in het minst voor het vreemdetalenonderwijs en dus ook voor onze lessen Frans. Hoog tijd dus om ons als leerkrachten Frans de vraag te stellen hoe we AI op een verantwoorde manier kunnen inzetten. We illustreren aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden hoe AI ondersteunend kan zijn voor een effectieve didactiek in de lessen Frans.

Onderzoekscompetenties in de derde graad: zo begeleid en evalueer je leerlingen bij het onderzoekend leren (herhaling 1)

Door de modernisering van het secundair onderwijs krijgen de onderzoekscompetenties in de derde graad doorstroomfinaliteit en dubbele finaliteit opnieuw extra aandacht.

In deze nascholing bekijk je hoe je de onderzoeksvaardigheden en de houding die leerlingen nodig hebben om onderzoekend te leren, kan ontwikkelen. Daarnaast gaat er aandacht naar het evalueren van deze competenties aan de hand van enkele handige tips. Je gaat naar huis met voldoende bagage om dit naar je eigen lespraktijk te vertalen.

Stimuleer de executieve functies van jouw kleuters met je EF-bril op - live online nascholing (herhaling 1)

Amina denkt eerst goed na voor ze iets doet.
Karel kan zijn beurt afwachten tijdens een gezelschapsspel.
Ali kan zich zeer goed concentreren bij een kringactiviteit en jouw instructies onthouden.

Herkenbaar bij jouw kleuters? Fantastisch!
Nochtans zijn deze vaardigheden niet bij alle kleuters zo vanzelfsprekend.
Wanneer je als leerkracht echter je EF-bril opzet, kan je je steentje bijdragen om deze vaardigheden te stimuleren bij de kleuters. EF staat voor executieve functies. Het zijn de controlefuncties in je hersenen die je gedachten, emoties en gedrag sturen.

Historische begrippen en structuurbegrippen aanleren

Historische begrippen en structuurbegrippen stellen leerlingen in staat historische fenomenen en processen te beschrijven. Ze vormen de essentiële basiskennis die leerlingen nodig hebben bij andere aspecten van historisch denken. Deze kennis hebben leerlingen nodig om historische bronnen te kunnen lezen en om historische beeldvorming te begrijpen. In deze nascholing verdiepen we ons in de didactische aanpak gericht op het aanleren van deze basisbegrippen binnen de geschiedenisles.

Deze nascholing maakt deel uit van de reeks ‘Sleutels tot historisch denken’ over historisch denken en historisch bewustzijn.

Erfgoed en geschiedenisonderwijs integreren

Erfgoed is een dankbare bron voor geschiedenisonderwijs. Welke concrete mogelijkheden biedt erfgoed om historisch denken bij leerlingen te ontwikkelen? En hoeft dat steeds binnen de klas te gebeuren? In deze nascholing neemt de lesgever je mee in het verhaal van erfgoed en in de kansen die het biedt. Ook krijg je concrete voorbeelden en handvaten aangereikt om erfgoed in je lessen te verwerken.

Deze nascholing maakt deel uit van de reeks ‘Sleutels tot historisch denken’ (zie hieronder) over historisch denken en historisch bewustzijn.

Het contextualiseren en beargumenteren versterken

Het begrijpen van historische context is belangrijk om vanuit historisch perspectief te kunnen kijken naar gebeurtenissen of handelingen die personen in het verleden stelden. Dat historisch perspectief stimuleert leerlingen om presentisme te vermijden, om het verleden niet te beoordelen vanuit hun hedendaagse blik. In deze nascholing exploreren we een beproefde methode waarbij leerlingen in een “conflictsituatie” worden gebracht door hen een historisch fenomeen zo te presenteren dat het botst met hun eigentijdse kijk. Ook bekijken we hoe we leerlingen kunnen ondersteunen in het verwoorden van hun argumenten bij historische beeldvorming.

Deze nascholing maakt deel uit van de reeks ‘Sleutels tot historisch denken’ over historisch denken en historisch bewustzijn.

Kritisch reflecteren met en over bronnen

Kritisch reflecteren met en over historische bronnen is één van de bouwstenen van het geschiedenisonderwijs. Historische bronnen dienen niet enkel om tot kennis van het verleden te komen, maar ook om te verduidelijken hoe geschiedenis tot stand komt. Het is belangrijk je leerlingen ervan bewust te maken dat geschiedenis niet rechtstreeks uit bronnen kan worden aflezen en dat men bronnen altijd moet interpreteren. Hoe kan je je leerlingen hier vertrouwd mee maken? En hoe kan je via bronnen hun historisch denken aanscherpen?

Deze nascholing maakt deel uit van de reeks ‘Sleutels tot historisch denken’ (zie hieronder) over historisch denken en historisch bewustzijn.

Academisch schrijven en herschrijven met behulp van generatieve AI (herhaling 1)

Generatieve AI is niet meer weg te denken in de huidige onderwijscontext, zowel in het secundair als in het hoger onderwijs. Hoe bereid je jouw leerlingen voor op het schrijven van academische teksten met AI? Wat kan, wat mag? Wanneer is AI een hulpmiddel en hoe zet je dit effectief in? Wat zijn de beperkingen? Hoe neem je het gebruik van AI mee in evaluaties?

Eerste hulp bij toezicht voor secretariaatsmedewerkers (herhaling 1)

De pedagogie van de refter, speelplaats en studie

Als secretariaatsmedewerker - misschien zonder de nodige pedagogische bagage of zonder de nodige ervaring met pubers en jongvolwassenen - op een positieve manier jouw pedagogische taken binnen de schooluren vervullen in constructieve samenwerking met directie en lesgevers? Hoe doe je dat? In deze nascholing leer je - zonder dat je het voordeel hebt van een persoonlijke klasrelatie, een proefwerk dat eraan komt of een nakend oudercontact - op een positieve manier te werken met de jongeren die aan jou worden toevertrouwd tijdens de speeltijd, de middagpauze, de studie-uren.
Je krijgt tips en tricks en tal van handvaten om beslagen op het ijs te komen als je aan de schoolpoort of in de studiezaal wordt gezet.
Daarnaast bekijk je hoe je crisissen kan voorkomen of inperken en hoe je jongeren met individuele problemen kan verder helpen.

Wiskunde uit het secundair onderwijs in AI (herhaling 1)

Bij de ontwikkeling van artificieel intelligente systemen komt heel wat wiskunde kijken. Zelfs de wiskunde uit het secundair onderwijs komt hier aan bod: eerstegraadsfuncties bij een classificatieprobleem, tweedegraadsfuncties bij beslissingsbomen, matrices bij convoluties, afgeleiden en functies met een meervoudig voorschrift bij neurale netwerken, vectoren voor taaltechnologie …

Statistiek bij humane wetenschappers: van noodzakelijk kwaad naar interessante opportuniteiten (herhaling 2)

De vernieuwingen in het secundair onderwijs resulteerden voor de richting Humane Wetenschappen in minimumdoelen statistiek. Ze moeten de leerlingen voorbereiden op statistiekvakken uit het hoger onderwijs en gaan dan ook wat verder dan wat binnen de wiskundelessen in deze richting gewoonlijk gedaan wordt. In deze nascholing ga je in op zinvolle en realistische invullingen voor dit vak, alsook de wisselwerking met het vak wiskunde.

Een IAC opstellen: van dossieradministratie tot klaspraktijk (herhaling 1)

We zien steeds vaker leerlingen in het regulier onderwijs die een IAC-verslag toegewezen krijgen. Maar hoe begin je nu aan het opstellen van zo’n IAC? Na bespreking van alle noodzakelijke onderdelen ga je tijdens deze interactieve nascholing aan de slag met jouw IAC’s: je past ze meteen aan en geeft ze opnieuw vorm. Ook het administratieve luik komt aan bod: wat betekent dit concreet op de klasvloer en hoe zet je je zorguren zo efficiënt mogelijk in? Je krijgt voldoende tijd om met jouw casus aan de slag te gaan.

Omgaan met leerlingen met type 2-noden in de klas (herhaling 1)

We zien een steeds grotere aantal kinderen met een type 2-profiel (verstandelijke beperking) in het gewoon onderwijs. Hoe kan je hier als (zorg)leerkracht of leerondersteuner mee omgaan? Geen eenvoudige opdracht in een klas met nog 24 andere leerlingen die elk op hun beurt ook zorg vragen. Tijdens deze nascholing bekijk je concrete doelen, methodieken en hulpmiddelen om je handelen te versterken en krijg je verduidelijking bij de noden van deze leerlingen.

DNA-toolbox: van Watson en Crick naar de les biologie (herhaling 1)

Het erfelijk materiaal van mensen, dieren, planten, bacteriën en virussen is opgeslagen in DNA en RNA. We kunnen ermee aan de slag om pathogenen op te sporen, epidemieën in kaart te brengen, misdaden op te lossen, verwantschappen tussen individuen en soorten te bestuderen, kweekprogramma’s op te zetten, en zelfs om de eigenschappen van levende organismen te veranderen. Een boeiende wereld voor elke leerling met interesse in biologie. En hoeveel boeiender nog wanneer leerlingen er zelf mee aan de slag kunnen gaan! Deze nascholing geeft een overzicht van de mogelijkheden.

Instagrammable: wat de kunstgeschiedenis ons leert over beeld op sociale media (herhaling 1)

In ieders leven spelen beelden op sociale media een belangrijke rol. Al 2.500 jaar wordt beeld als fenomeen bestudeerd. Wat zijn de sterktes en zwaktes van beeld? Hoe gaan we ermee om? Wat kan je ermee? Hoe Westers is onze omgang met beeld? In deze nascholing ontdek je wat we kunnen leren uit de lange kunstgeschiedenis om te begrijpen hoe beeld op sociale media werkt.

Verder kijken dan een label: kansen zien en creëren in de ondersteuning van leerlingen met een diagnose

In het onderwijs kunnen diagnostische labels, zoals ASS, richting geven aan het ondersteunen van leerlingen, maar soms vernauwen ze ook onze blik. In deze cursus verruimen we onze blik en worden kaders aangereikt om voorbij het label te kijken. Met praktische tips en oefeningen ontdek je hoe je, vanuit een bredere kijk, leerlingen nog beter kunt begrijpen en nieuwe mogelijkheden kunt zien om hen verder te begeleiden.

Communicatieve werkvormen in het taalonderwijs. Breng je handboek tot leven (herhaling 1)

Je ontdekt hoe je communicatieve werkvormen kunt inzetten in het taalonderwijs.

Executieve functies in de kleuterschool. Breid je expertise uit!

Mogelijk maakte je -net als heel wat kleuterschoolteams- de voorbije jaren kennis met het belang van het stimuleren van de ontwikkeling van executieve functies bij kleuters. Door hierop in te zetten ondervind je de impact die je kan bereiken. Uit onderzoek blijkt dat het doelgericht inzetten op EF een grote meerwaarde is voor de brede ontwikkeling van jonge kinderen. De vraag om verdiepend aan het werk te gaan rond dit thema is groot. In het onderzoek ‘Zet je EF-bril op+’ ontwikkelden we vanuit Odisee tools en kaders om gerichter aan de slag te gaan enerzijds binnen de verhoogde zorg en anderzijds binnen de ouder-schoolsamenwerking. Daarnaast ontwikkelden we materialen om op schoolniveau een intern professionaliseringstraject vorm te geven. In deze nascholing ga je hier dieper op in.

Stress de baas: jongeren helpen hun stress te reguleren

Wat doet stress met ons brein? Bewustwording van eigen lichaam en geest is een handige tool die je bij jongeren kan aanbrengen om stress te leren reguleren. In een steeds complexere en stressvolle wereld is dat geen overbodige luxe: steeds vaker melden leerlingenbegeleiders en (zorg)leraren dat jongeren aan faalangst lijden of paniekaanvallen hebben.

Tijdens deze nascholing staan we niet alleen stil bij de rol van een leerlingenbegeleider of leerkracht, maar geven we ook inspiratie over hoe een heel schoolteam zich kan engageren om de veerkracht van jongeren op te krikken. 'It takes a village to raise a child', maar ook: 'it takes a team to teach'. Verwacht een antwoord op volgende vraag: Hoe bouwen we samen aan een verbindend schoolklimaat waarin veerkrachtige jongeren kunnen openbloeien?

AmAI: hoe pak je innovatieve technologieën in het algemeen en AI in het bijzonder aan op schoolniveau? (herhaling 1)

De supersnelle evolutie binnen het domein van AI en andere innovatieve technologieën dagen scholen en schoolleiders uit om hier op doordachte en gepaste wijze mee om te gaan. Tijdens deze cursusdag krijg je een toelichting bij de manier waarop AI ingrijpt op het integrale schoolbeleid en waarom het noodzakelijk is om een sterk en gedragen schoolbeleid op AI uit te werken en te implementeren in de bestaande beleidskaders op de school. Aan de hand van een concrete casus uit het secundair onderwijs  bouw je doorheen de dag in verschillende groepen een strategisch beleidsplan op, waarin de verschillende componenten worden verwerkt en meegenomen.

'Kijk ik!' Doelgericht observeren in de kleuterklas: wat en hoe? (herhaling 1)

Hoe zorg je ervoor dat elk kind krijgt wat het voor zijn of haar ontwikkeling nodig heeft? Hoe kan je breder kijken naar kleuters vanuit competenties en niet enkel lijstjes afvinken? Een competentiegerichte benadering brengt je dichter bij kinderen. Zo worden ze niet meer gereduceerd tot hun problemen.

Samen leiden: de weg van de positieve samenwerking in een beleidsteam (herhaling 1)

Samen leidinggeven, coördinatietaken verdelen en werken met verschillende leidinggevenden voor verschillende bevoegdheidsdomeinen is vandaag eerder de norm dan de uitzondering. Vaak is het een zegen om een klankbord te hebben, niet alleen te staan op de hoogste trede van de hiërarchie-ladder en jezelf te kunnen toespitsen op één domein omdat je weet dat een collega elders de verantwoordelijkheid neemt. Taken en mandaten delen, betekent vaak dat je geen 7 ballen tegelijk in de lucht moet houden en je kan toespitsen op wat aansluit bij jouw expertise en interesse.
Toch loopt het pad in een directieteam niet altijd alleen maar over rozen. Of een directieteam een meerwaarde is, hangt samen met hoe je taken en mandaten verdeelt, hoe je communiceert en hoe je de samenwerking structureert en evalueert. Wil jij dit met jouw team bereiken, wees dan welkom in de wondere wereld van de optimale samenwerking als leidinggevenden.

Telefoongesprekken voeren met ouders i.v.m. onbetaalde rekeningen - een praktische opleiding (herhaling 1)

Indien schoolfacturen onbetaald blijven, ben je als secretariaatsmedewerker of directeur soms verplicht om met ouders hierover telefonisch in gesprek te gaan. Hoe ga je om met bepaalde conflictsituaties die hierdoor kunnen ontstaan, en de daarbij horende emoties? Hoe probeer je op een constructieve manier tot een consensus te komen? Hoe breng je het opstellen van een afbetalingsplan ten berde? Hoe kaart je de aansprakelijkheid van de ouder aan? Deze en tal van andere elementen komen tijdens deze praktijkgerichte opleiding nadrukkelijk aan bod. De nascholing sluit aan bij de wettelijke omkadering van het beheer van onbetaalde facturen.

Historisch denken in het KMSKA: hoe versterk je een museumbezoek met leerlingen? (herhaling 1)

Deze nascholing toont hoe je ook buiten de klasmuren leerlingen kan aanzetten tot historisch denken. In de unieke omgeving van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) maak je kennis met het museum en het educatief aanbod, en bekijken we hoe je excursies kan ontwikkelen die historisch en filosofisch denken in een museale context bevorderen. Laat je meenemen en inspireren tijdens een namiddag waarin historische inhoud en geschiedenisdidactiek hand in hand gaan.

Historisch denken in het KMSKA: hoe versterk je een museumbezoek met leerlingen? (herhaling 2)

Deze nascholing toont hoe je ook buiten de klasmuren leerlingen kan aanzetten tot historisch denken. In de unieke omgeving van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) maak je kennis met het museum en het educatief aanbod, en bekijken we hoe je excursies kan ontwikkelen die historisch en filosofisch denken in een museale context bevorderen. Laat je meenemen en inspireren tijdens een namiddag waarin historische inhoud en geschiedenisdidactiek hand in hand gaan.

Functionele grammatica met prosodie in de NT2-les

In deze sessie leer je de 16 gulden regels betreffende het onderwijzen van grammatica kennen en toepassen als rode draad doorheen je lessen.

Woordenschat uitbreiden bij anderstalige nieuwkomers: praktische werkvormen en didactische tips (herhaling 2)

Woordenschat verwerven is één van de belangrijkste onderdelen van de NT2-les. Maar hoe zorg je dat je voldoende aanbod creëert? Hoe maak je het onderscheid tussen welke woorden belangrijk zijn en welke niet? En hoe help je de cursist woordenschat herhalen? Op dat soort vragen krijg je in deze sessie een antwoord.

Woordenschat uitbreiden bij anderstalige nieuwkomers: praktische werkvormen en didactische tips (herhaling 3)

Woordenschat verwerven is één van de belangrijkste onderdelen van de NT2-les. Maar hoe zorg je dat je voldoende aanbod creëert? Hoe maak je het onderscheid tussen welke woorden belangrijk zijn en welke niet? En hoe help je de cursist woordenschat herhalen? Op dat soort vragen krijg je in deze sessie een antwoord.

De boekenhoeder: creëer, beheer en bevorder. Optimaliseer je schoolbib en stimuleer leesbevordering! (herhaling 1)

Zien eten doet eten. Literatuur zichtbaar maken op school als stapsteen om een gedragen leesbeleid uit te bouwen is geen sinecure. Elke leerling heeft nood aan leesbevordering; hoe identificeer je de noden in jouw school en hoe ga je er op een efficiënte en haalbare manier mee aan de slag? Het kriebelt om een schoolbibliotheek op te starten of om extra in te zetten op leesbevorderende projecten, maar je ziet door de bomen het bos niet meer? Dan ben je aan het juiste adres! 

Daag je leerlingen uit met een ruimtevaartmissie: CanSat, ASGARD, Astro Pi en Climate Detectives (herhaling 1)

Ruimtevaart zit in een stroomversnelling. De mens gaat terug naar de maan met als doel daar te blijven, sondes gaan op zoek naar buitenaards leven op de manen van Jupiter, technologie voor het communiceren naar en het in beeld brengen van de aarde gaat met grote sprongen vooruit. Ruimtevaart komt dichter en dichterbij en komt steeds meer in het nieuws. Ongetwijfeld komen leerlingen hier dus vroeg of laat mee in contact en bij deze nieuwsgierige, jonge geesten borrelen er vragen op. Jij, als leerkracht, kan dan ook een aanspreekpunt worden om deze interesse van je leerlingen mee vorm te geven. Wij willen je klaarstomen voor dat moment met leuke, prikkelende projecten rond ruimtevaart in je klas.

Moderne fysica: Kwantummechanica en zijn hedendaagse toepassingen

Kwantummechanica vormt de onderbouw van de fysica, chemie en biologie die leerlingen reeds kennen. Essentiële inzichten maken duidelijk dat gedrag op het allerlaagste niveau van de materiële wereld verrassend anders is. In de 21ste eeuw leidt dat tot diverse intrigerende toepassingen. Deze nascholing versterkt je eigen inzicht en toont hoe je in de klas didactisch aan de slag kan met het ondersteunende klasklare lesmateriaal.

Klein, kleiner, nano: het wat en waarom van nanomaterialen

Nanomaterialen spelen een steeds meer belangrijke rol in onze huidige technologie en ook in de toekomst zal het belang van nanomaterialen toenemen. Wat zijn nu juist nanomaterialen, hoe zien ze er uit, hoe kunnen we ze onderzoeken en waarom zijn ze belangrijk?

Postgraduaat Leerlingenbegeleiding in het secundair onderwijs (groep 26)

Regelmatig merken we in onze scholen dat jongeren door leef- en/of leerproblemen gehinderd worden om volop te participeren in hun leerproces. Vanuit de pedagogische opdracht van de school en vanuit een zorgende bekommernis om de leerlingen willen vele scholen binnen de grenzen van hun mogelijkheden hun leerlingen ondersteuning bieden en hun leerkrachten in dit proces begeleiden. Geëngageerde leerkrachten nemen deze taak met veel inzet waar, maar stuiten dikwijls snel op hun grenzen omdat ze voor dit werk niet opgeleid zijn.

Doorheen deze opleiding lopen 3 leertrajecten die de rode draden vormen:

Leertraject Schoolbeleidsplan Leerlingenbegeleiding

SBP (8 studiepunten)

Leertraject Handelings- en begeleidingsplan

HBP (8 studiepunten)

Persoonlijk Leertraject

PLT (8 studiepunten)

  •  Schoolbeleidsplan LLB
  •  Handelings- en begeleidingsplan
  • Gesprekstechnieken
  • Begeleidingsproces
  • Groepsdynamica
  • Functioneren als leerlingenbegeleider
  • Praktijkbegeleiding

  

  • Het leertraject Schoolbeleidsplan Leerlingenbegeleiding (SBP) belicht de aanpak van leerlingenbegeleiding binnen de eigen school en krijgt vooral vorm aan de hand van huiswerkopdrachten.
  • Het leertraject Handelings- en begeleidingsplan (HBP) wil dieper ingaan op het eigen begeleidingswerk van leerlingen met leef- en/of leerproblemen. Via zelfstudie, rollenspel en toepassingsopdrachten worden inzichten en vaardigheden met betrekking tot het concrete begeleidingswerk verworven.
  • Het Persoonlijk leertraject (PLT) beoogt vanuit de reflectie op de eigen positie in de groep, op werk- en opleidingservaringen en praktijkbegeleiding en op het eigen functioneren als leerlingenbegeleider bij te dragen tot de realisatie van persoonlijke leerpunten. Daartoe hanteren we het logboek als instrument om de evolutie van het persoonlijk leertraject op te volgen en het trainingsmaatje als gesprekspartner en ondersteuner om de persoonlijke leerpunten te verwezenlijken.


Benieuwd hoe andere cursisten het postgraduaat ervaren hebben? Bekijk hier enkele getuigenissen:

 

Het kwetsbare tienerbrein, een uitdaging voor vereiste executieve functies op school (herhaling 1)

Waarom een cursus ‘Leren leren’ niet helpt.

Sinds corona is het aantal alarmerende schoolresultaten zichtbaarder geworden. Vaak gaat het om een combinatie van een rijpend tienerbrein en gebrekkige studeerstrategieën, overgoten met een sausje demotivatie of (school)moeheid.

De meeste leerlingen willen nochtans wel. Maar hun rijpende tienerbrein sputtert nog: het ene moment wordt er ijverig meegewerkt en nagedacht (door de prefrontale cortex vooraan), het andere moment is de jongere erg afgeleid of humeurig (door de dieperliggende amygdala in het emotionele brein).

Op school wordt er veel verwacht van timemanagement, planning en organisatie, taakinitiatie en volgehouden aandacht, emotieregulatie en responsinhibitie (impulsbeheersing). Allemaal executieve functies (op denk- en gedragsniveau) die nog volop in ontwikkeling zijn. Dat kan veel stress opleveren en de tiener verleiden tot uitstel- of vermijdingsgedrag: games, series en online chats zijn immers veel interessanter dan die opdracht wiskunde.

Een doorsnee cursus ‘Leren leren’ biedt geen lange termijnoplossing voor een onderpresterende adolescent. Alleen focussen op (al dan niet efficiënte) technieken zoals samenvatten of mindmaps maken, en de jongere niet bevragen op haar/zijn intrinsieke motivatie, zorgt er ook voor dat de ‘aangeleerde hulpeloosheid’ waarmee flink wat ‘digitaal opgroeiende’ jongeren kampen niet wordt aangepakt.

Sociale media en het tienerbrein: over executieve functies en het mentaal welzijn van tieners

Sociale media zijn als chips of suiker voor een adolescent. Jongeren zijn onlosmakelijk verbonden met hun smartphone, als was het hun ‘derde arm’. Is dat per definitie slecht? Nu meer scholen de smartphone verbieden en er meer aandacht is voor het mentale welzijn van jongeren, is het interessant om recente wetenschappelijke inzichten rond executieve functies en het zelfbeeld van de tiener te evalueren in het licht van hun mediagebruik. Moeten we ons ernstig zorgen maken over de zogenaamde weinig weerbare ‘sneeuwvlokjes’-jongeren of zijn ze sterker dan we denken? En wat met tienermeisjes?

Onderwijs voor dove en slechthorende leerlingen inclusief maken, hoe doe je dat?

Doof of slechthorend zijn brengt een heel eigen en specifieke kijk op de wereld met zich mee. Je wordt opgevoed in gebarentaal of gesproken taal of allebei. Is het nodig om dovencultuur aan te bieden op school en hoe doe je dat? In deze nascholing verken je hoe het is om doof of slechthorend te zijn in een horende wereld. Vervolgens wordt dieper ingegaan op hoe je als onderwijsprofessional die specifieke wereld van doven en slechthorenden in het reguliere onderwijs kan brengen met het oog op gelijke onderwijskansen voor iedereen.

Terbeschikkingstelling wegens ontstentenis van betrekking (beginners) (herhaling 1)

Je school groeit en groeit. Heel fijn want je kan alle nieuwe personeelsleden benoemen. Maar opeens stopt de groei van je school en kan je onmogelijk alle personeelsleden dezelfde titularisopdracht geven bij het begin van het volgende schooljaar. De verdeling van de uren wordt opeens een stuk ingewikkelder. Deze nascholing zoomt in op de complexe regelgeving van TBS-OB.

Dynamisch ludiek leren (herhaling 1)

Spelletjes in de taalles, loont dat? Zeker wel! Met taal- en communicatiespelletjes krijgen woordenschat, grammatica, spreken en luisteren een fameuze boost. Een nascholing volledig in het teken van spelend leren én van lerend spelen!

ADHD in actie: inzicht en praktische tools voor effectieve begeleiding (herhaling 1)

Ben je een onderwijsprofessional die meer wil leren over ADHD? Wil je praktische vaardigheden ontwikkelen voor de begeleiding van leerlingen met ADHD in jouw klas en school? Deze nascholing geeft je inkijk in de wereld van ADHD en voorziet je van praktische tools om met deze leerlingen aan de slag te gaan. Er is aandacht en ruimte voor jouw specifieke context en uitdagingen.

Ontdek je programmeertalent met micro:bit - basis (herhaling 1)

Ontdek én ontwikkel het programmeertalent van je leerlingen met de krachtige micro:bit! Deze kleine microcontroller opent de deuren naar eindeloze mogelijkheden.  

Ontdek je programmeertalent met micro:bit - uitbreiding (herhaling 1)

Kan de micro:bit ons helpen bij wetenschappelijk onderzoek?
Kunnen we met de micro:bit iets automatiseren?

Heb je er nog geen idee van, maar je wil het leren? Dan ben jij klaar om je micro:bithorizonten te verruimen en de eindeloze mogelijkheden te verkennen. We zoomen tijdens deze training in op een scala aan toepassingen met de micro:bit, waardoor je jouw kennis en vaardigheden naar nieuwe hoogten tilt.   

Eerste hulp bij fysieke agressie op school: zelfverdediging, ontwijkings- en controletechnieken

Fysieke agressie op school heeft een zeer grote impact, zowel psychologisch als fysiek, op alle partijen. Om deze impact zo veel mogelijk te voorkomen en beperken, biedt deze nascholing heel veel praktische tips en tricks om met fysieke agressie om te gaan. Je verdiept je in de beginselen van zelfverdediging, ontwijkings- en controletechnieken. Je oefent basisbewegingen die jou helpen om in een crisis op een effectieve en zo veilig mogelijke manier het conflict te beëindigen en de veiligheid van iedereen te garanderen. Dit alles wordt bekeken binnen het wettelijke kader van wat kan en mag binnen een school. Zo ben jij voorbereid om gepast en daadkrachtig te reageren wanneer zwaar grensoverschrijdend gedrag zich voordoet.

Academisch schrijven en herschrijven met behulp van generatieve AI (herhaling 2)

Generatieve AI is niet meer weg te denken in de huidige onderwijscontext, zowel in het secundair als in het hoger onderwijs. Hoe bereid je jouw leerlingen voor op het schrijven van academische teksten met AI? Wat kan, wat mag? Wanneer is AI een hulpmiddel en hoe zet je dit effectief in? Wat zijn de beperkingen? Hoe neem je het gebruik van AI mee in evaluaties?

Sociale statistiek: statistische toepassingen binnen de menswetenschappen

Binnen de richting Humane Wetenschappen en Welzijnswetenschappen krijgt statistiek een meer prominente rol. ‘Sociale statistiek’ maakt nu deel uit van het curriculum van de menswetenschappen (derde graad). Het wordt voor jou als leerkracht een boeiende uitdaging om bij bepaalde leerinhouden en onderzoeksopdrachten jouw leerlingen gegevens te laten analyseren met behulp van de statistische begrippen en procedures waarmee ze intussen vertrouwd zijn. Deze nascholing is geen stoomcursus statistiek, maar geeft je handvaten en inspiratie om statistiek te implementeren in je leerinhouden van de menswetenschappen.

De vernieuwde datawijzer van de doorlichting (s.o.) (herhaling 1)

Je wil graag je buikgevoel objectiveren aan de hand van data. De datawijzer van de doorlichting reikt je hier heel wat mogelijkheden aan. Tijdens deze cursusdag ontdek je welke gegevens opgenomen zijn in deze tool en hoe je concreet met de datawijzer aan de slag kan. Alle functies test je uit voor je eigen school zodat je meteen je eigen schooldata leert lezen en gebruiken. Je leert in deze opleiding wat je allemaal met de datawijzer kan en hoe je data kan gebruiken om je beleidsplan te onderbouwen en zo je beleid te versterken. 

Systemisch én beheersbaar leiding geven: orde in de chaos

Dat een school managen complex en fascinerend is, lijdt geen twijfel. Van schoolleiders wordt immers verwacht dat ze een geïntegreerd en samenhangend beleid voeren met oog voor kwaliteitsontwikkeling en effecten tot op de klasvloer. Het is daarbij niet vanzelfsprekend om een heldere visie en strategie te ontwikkelen én tegelijk de dagelijkse werking op te volgen. Wil je graag ontdekken hoe je het geheel op een overzichtelijke manier soepel draaiende kan houden met aandacht voor korte- en langetermijneffecten? Via het volgen van deze nascholing krijg je alvast enkele bruikbare tools.

Nieuwe autoriteit en verbindend gezag voor leidinggevenden

Als schoolleider heb je een sleutelfunctie in het gesmeerd laten lopen van relaties tussen teamleden, ouders en leerlingen. Zelfs als de school kiest voor gedeeld leiderschap of als je deel uitmaakt van een beleidsteam, gaat jouw rol gepaard met bijzondere verantwoordelijkheden. Hoe zorg je ervoor dat je niet te sturend of niet te éénzijdig ondersteunend aanwezig bent? Hoe voorkom je dat je meegesleept wordt in escalaties en spiralen van onmacht?

In deze tweedaagse opleiding pas je het gedachtegoed van Nieuwe Autoriteit/Verbindend Gezag (Haim Omer en team) toe op de relatie van de schoolleider met volwassenen in en rond de school.
Vraag je je af hoe het je helpt te handelen als praten geen effect heeft, als de onmacht overneemt, als je je verscheurd voelt tussen het schoolteam, leerlingen en hun ouders?
Dan biedt deze opleiding jou vanuit dit gedachtegoed bruikbare antwoorden.

Bouwen aan een krachtige taalleeromgeving voor de jongste kleuters

Deze nascholing is een herwerking van de nascholing 'Taalstimulerend aan de slag met de jongste kleuters en laagtaalvaardige kleuters'.

Een sterke taalleeromgeving creëren vanaf de instapklas is cruciaal voor de taalontwikkeling van jonge kinderen. Maar hoe werk je taalstimulerend met deze jonge doelgroep? In deze nascholing krijg je onderbouwde tips en frisse ideeën om de taalontwikkeling van de allerjongsten op een speelse en effectieve manier te ondersteunen. Ook kleuterleerkrachten die lesgeven aan kleuters die nog maar net Nederlands leren, kunnen aansluiten. De aanpak en taalverwerving verloopt immers grotendeels hetzelfde bij peuters als bij NT2-/NT3-leerders.

Mentor-coach: terugkomdag

Na het deelnemen aan het nascholingstraject Mentor-coach heb je ongetwijfeld de aanvangsbegeleiding op jouw school verder vormgegeven en ben je gegroeid in jouw rol. Tijd dus om succeservaringen te vieren, vragen groeigericht onder de loep te nemen en actuele inzichten en materialen rond aanvangsbegeleiding te exploreren. Vanzelfsprekend kan het opfrissen van de coachende grondhouding en vaardigheden niet ontbreken.

Telproblemen in de derde graad

Met telproblemen kunnen leerlingen problemen leren analyseren, (de)mathematiseren en de nodige systematiek leren ontwikkelen. Er is een heel arsenaal aan technieken voorradig: boomdiagrammen, venndiagrammen, wegendiagrammen, andere schema’s en formules. In deze nascholing zoomen we in op het werken met formules. Dit sluit aan bij het specifieke minimumdoel ‘De leerlingen lossen telproblemen op met en zonder herhaling en waarbij de volgorde al dan niet van belang is’. We merken dat leerlingen vaak gokken, eerder dan dat ze systematiek ontwikkelen. Hoe kan je dit onderwerp aanbrengen zodat je dit gokken in de kiem smoort?

Comprehensible Input-technieken in de NT2-les (herhaling 1)

Heb jij als leerkracht NT2 het gevoel dat je je leerlingen/cursisten niet altijd ‘mee’ hebt? Wil je meer dynamiek in je lessen brengen? Wil je je leerlingen/cursisten meer betrekken bij het lesgebeuren?

Dan houdt niets je tegen om het eens helemaal over een andere boeg te gooien. Wellicht zijn de Comprehensible Input-technieken helemaal jouw ding!

Introductie tot een professioneel beheer van schoolinfrastructuur en facilitair management

Nieuwe regelgeving en nieuwe projecten worden voortdurend door de overheid geïnitialiseerd en opgelegd aan scholen. Dit geldt zeker ook voor aspecten die vaak weinig of niet rechtstreeks met de kernopdracht van een school te maken hebben, maar wel onontbeerlijk zijn om als schoolorganisatie goed te kunnen functioneren en in orde te blijven met de geldende regelgeving. De noodzaak tot een effectief en efficiënt georganiseerd beheer van de schoolinfrastructuur en van de facilitaire dienstverlening is hiervan een sprekend voorbeeld. In deze nascholing krijg je overzicht van de belangrijkste aspecten met betrekking tot dit beheer en het facilitair management. Je geeft invulling aan een brede waaier van begrippen en bekijkt hoe je op een doordachte manier personeel en financiële middelen binnen de schoolorganisatie maximaal kan inzetten.

Experimenteer met DNA in je les (herhaling 2)

DNA is niet meer weg te denken uit de media. Dagelijks lezen we over toepassingen in de medische en juridische sector, de landbouw, voedselveiligheid, natuurbescherming... Bestaat er een betere manier om je leerlingen voeling te laten krijgen met de boeiende wereld van DNA dan ze er zelf mee te laten experimenteren? Maak van DNA meer dan een abstract begrip en daag je studenten uit met DNA-experimenten die ze zelf kunnen uitvoeren. Deze hands-on workshop bereidt je daarop voor.

Supervisiemoment voor vertrouwenspersonen (herhaling 1)

Sinds januari 2015 worden alle vertrouwenspersonen verplicht om jaarlijks een supervisiemoment te volgen dat aansluit op de Basisopleiding van de beginnende vertrouwenspersoon. Het gaat om een volledige dag. Deze nascholing wordt erkend door toezicht op het Welzijn op het Werk als supervisiemoment.

Formatief handelen en cijferloos evalueren in het vak economie

Heb je soms ook het gevoel dat leerlingen, ondanks je voortdurende inspanningen, niet tot leren komen? Na een toets lijken ze alles weer vergeten. Door formatief handelen toe te passen in je lessen vergroot je de leerwinst van je leerlingen. Ook een nieuwe kijk op evaluatie kan het leren bevorderen. Neem een diepe duik in het boeiende bad van formatief lesgeven en cijferloos evalueren.

ChatGPT als creatieve assistent van de leerkracht economie (herhaling 2)

Op korte tijd heeft ChatGPT een plek veroverd in de maatschappij. Ook in het onderwijs worden leerkrachten steeds vaker geconfronteerd met deze nieuwe realiteit. ChatGPT kan echter ook ingezet worden als handige tool en creatieve assistent van de leerkracht. In deze nascholing ontdek je wat generatieve AI is en welke mogelijkheden het biedt voor jou als leerkracht economie.

Notuleren met AI

Ontdek hoe AI, en in het bijzonder ChatGPT, je kan ondersteunen bij het notuleren en het efficiënter verwerken van vergaderingen. Tijdens deze praktijkgerichte training leer je stap voor stap hoe je AI-tools kunt inzetten om tijd te besparen, doelgericht te werken en je dagelijkse taken te vereenvoudigen. Aan het einde van de dag ga je naar huis met concrete voorbeelden, inspirerende toepassingen en nieuwe vaardigheden om AI direct in jouw werk toe te passen.

Kostprijsberekening voor de derde graad doorstroom- en dubbele finaliteit

In de nieuwe leerplannen van bedrijfswetenschappen (DO) en bedrijfsorganisatie (D/A) dient specifiek aandacht te worden besteed aan ‘integrale kostprijsberekening’ in functie van prijszetting. Maar hoe werk je hieraan met je leerlingen? In deze nascholing verkennen we de functie van kostprijsberekening en onderzoeken we een aantal praktijkvoorbeelden die je kan inzetten in je lessen.

Digitaal onderwijs: efficiënt en papierloos lesgeven

Digitale tools integreren in je lessen kan uitdagend zijn – zowel voor jou als leraar als voor je leerlingen. Het kan wat overweldigend voelen, want het vraagt de juiste kennis, vaardigheden en natuurlijk ook energie. Maar je hoeft het niet alleen te doen! Deze nascholing is er speciaal voor jou, de leraar die klaar is om zijn of haar eerste (grote) digitale stappen te zetten. We begeleiden je stap voor stap door een aantal praktische tools die je lessen efficiënter en interactiever maken. Als kers op de taart: je verlaat de sessie met je eigen website, klaar om direct in te zetten in jouw lessen!

Nieuwe inzichten in cognitieve en culturele ontwikkeling van de mens

Vroeg je je al af waarom we zo vatbaar zijn voor fake news en hoe dat vermogen tot fantasie tot stand kon komen? In deze nascholing leer je hoe specifiek menselijk gedrag ontstond en evolueerde, wat ons tot een ‘culturele en artistieke aap’ heeft gemaakt, en hoe het komt dat onze verbeelding zo sterk is geworden dat we er helemaal in kunnen opgaan. Om dit ten gronde te begrijpen ga je mee naar de prehistorie, naar het begin van het fascinerende verhaal van de menselijke evolutie. Je begrijpt op basis van inzichten uit uiteenlopende disciplines hoe deze evolutie stapsgewijs de huidige mens voortbracht, en hoe je deze nieuwe inzichten aan je leerlingen kan overbrengen.

AI in je geschiedenisles

De lancering van ChatGPT in november 2022 maakte Artificiële Intelligentie voor iedereen gemakkelijk toegankelijk. Sindsdien volgen zowel nieuwe GenAI-toepassingen als doemberichten elkaar in een snel tempo op. Maar wat betekent die evolutie nu voor het geschiedenisonderwijs? In deze nascholing krijg je een theoretisch kader aangereikt en verkennen we concrete oefeningen en praktijkvoorbeelden zodat je GenAI zinvol kan integreren in je les geschiedenis.

AI als assistent bij gerichte en gepersonaliseerde evaluatie en feedback

Ontdek hoe AI, en in het bijzonder ChatGPT, je kan ondersteunen bij het gepersonaliseerd geven van feedback, het evalueren van taken en opdrachten en het opvolgen en analyseren van resultaten en leerbehoeften van je leerlingen, studenten en cursisten. Tijdens deze praktijkgerichte nascholing leer je stap voor stap hoe je hiervoor bestaande en op je wensen en noden afgestemde AI-tools kan inzetten. Zonder dat je hiervoor enige vorm van programmeren nodig hebt, heb je aan het einde van de nascholing alle nodige kennis en vaardigheden om een gepersonaliseerde feedback en verbeter-chatbot te maken, gebaseerd op je eigen cursusmateriaal.

Creatief ontwerpen met de visuele tool Canva

In de moderne wereld is visuele content van onschatbare waarde om informatie effectief over te brengen. Canva, een veelzijdige ontwerptool, biedt ook voor het onderwijs een krachtige manier om boeiende visuele materialen te creëren. Met Canva kan je als leerkracht je eigen lesmateriaal een visuele boost geven of kan je als ondersteunend personeel een mooie uitnodiging ontwerpen. Daarnaast kan je er ook mee aan de slag bij het maken van posters, infographics of presentaties voor eigen opdrachten/taken, maar ook met leerlingen in de klas. Deze cursus helpt je om de basis van Canva onder de knie te krijgen en je creatieve mogelijkheden te ontwikkelen.

DemoKlap-methodiek - leren omgaan met superdiversiteit en uitdagende uitspraken in de klas

Word je in je klas soms geconfronteerd met straffe uitspraken? Bijvoorbeeld rond man-vrouw-verhoudingen, holebi’s, evolutieleer, racisme en polarisering, hoofddoeken, vluchtelingen en andere "hete hangijzers"? Stelt je superdiverse groep je voor extra uitdagingen? Bijvoorbeeld rond botsende meningen en hoe van daaruit je leerdoelen te bereiken? Wil je leerlingen of cursisten elkaar beter leren begrijpen, en hen vaardig maken in constructief discussie voeren? Dan is DemoKlap iets voor jou!

Automatiseren van administratieve processen met Power Automate: introductie

In deze introductiecursus maak je kennis met het creëren van automatische processen en workflows binnen de Microsoft 365-omgeving. Het doel van deze automatisering is om repetitieve en tijdrovende taken te vereenvoudigen en efficiënter te maken. Je leert bijvoorbeeld hoe je automatisch kan reageren op binnenkomende e-mails, hoe je herinneringen kan versturen voor taken, of hoe je documenten kan laten goedkeuren door meerdere personen voordat ze gepubliceerd worden. Programmeerkennis heb je hiervoor helemaal niet nodig.

Het is belangrijk te vermelden dat we in deze cursus werken met Power Automate Cloud, en niet met Power Automate Desktop.

Kennismaken met .git, GitHub en GitHub Classroom (herhaling 1)

Ben je op zoek naar een manier om efficiënt samen te werken aan projecten, code te beheren en studenten te begeleiden bij hun programmeertraject? Dan is deze nascholing over .git, GitHub en GitHub Classroom precies wat je nodig hebt! Leer hoe je deze krachtige tools kan inzetten om jouw lessen interactiever, meer gestructureerd en boeiender te maken.

 

ChatGPT als onderwijsassistent: concrete voorbeelden van toegevoegde waarde

Ontdek de kracht van ChatGPT! Deze sessie behandelt concrete voorbeelden van toegevoegde waarde die ChatGPT kan leveren als onderwijsassistent. De focus ligt hierbij zowel op het verlichten van de werklast van jou als leerkracht, als op het verbeteren en verrijken van bestaand lesmateriaal, met toepassingen op vlak van taalvaardigheid, mondelinge vaardigheden, schrijfvaardigheid, literatuurstudie en interactieve oefeningen.

Bestemming bereikt voor wiskunde in de arbeidsmarktfinaliteit

We brengen een kader aan om het wiskundeonderwijs te versterken in de arbeidsmarktfinaliteit. Voor de verschillende componenten (getallenleer, meetkunde, data & onzekerheid, relaties & verandering) van de wiskunde, geven we tips en tricks. We focussen bovendien op heuristieken die ondersteunend zijn bij problem solving. Daarnaast delen we lessen en materialen die we genereerden uit het project B+, waar je concreet mee aan de slag kan binnen de lessen PAV. Tot slot geven we ook inzichten mee in wat werkt bij de doelgroep.  

Taaldag 2025

Ben je op zoek naar verrijkende inzichten en inspiratie voor je lessen Nederlands, Engels, Duits of Frans? Op de Taaldag geven we het woord aan deskundige lesgevers die graag hun expertise, kennis en onderwijservaringen met jou delen. Je wordt ondergedompeld in een 'taalbad' op jouw maat in het fijne gezelschap van collega-taalleerkrachten. 

Het talenonderwijs staat voor heel wat uitdagingen, waarop we inspelen tijdens deze Taaldag. Hoe ga jij in je taalles op een kwaliteitsvolle en effectieve manier om met de toenemende diversiteit in je klas, een dalende motivatie, hoe zet je tools en strategieën in om de zelfredzaamheid van je leerlingen te vergroten en hoe implementeer je AI effectief en kwaliteitsvol in het talenonderwijs?

Laat je inspireren door het ruime aanbod aan sessies!

Kracht: van intuïtieve ideeën naar wetenschappelijke inzichten in de klas

In deze inspirerende nascholing ontdek je alles wat je nodig hebt om de leerplandoelstellingen rond het thema kracht te behalen. Aan de hand van hands-on experimenten, boeiende activiteiten en concrete voorbeelden leer je op een praktische manier aan de slag te gaan. Bovendien ontvang je toegang tot digitaal materiaal, zodat je direct kan beginnen met het toepassen van de kennis in je klas.

Masterclass vakdidactiek wiskunde

Ben je op zoek naar manieren om je lessen te verrijken en je leerlingen te inspireren? Deze masterclass biedt je die kans! Tijdens deze tweedaagse bieden we je een reeks gevarieerde workshops aan die je voorzien van frisse impulsen, belangrijke didactische aspecten voor goed wiskundeonderwijs en praktische tools om je onderwijspraktijk nog meer inhoud en diepgang te geven. De Masterclass vakdidactiek wiskunde is een investering in jezelf en je leerlingen. Door je eigen onderwijspraktijk onder de loep te nemen en nieuwe inzichten in wiskundedidactiek op te doen, kan je de educatieve reis van je leerlingen nog boeiender maken.

Jaarbeurs vakdidactiek Nederlands: laat je inspireren door je (toekomstige) collega's!

Hoe breng je poëzie in liedjesteksten samen in een les? Met welke sociale media kan je leerlingen aansporen om een boek te lezen? Wat hebben woke en Walewein met elkaar te maken…? Elk jaar presenteren de aspirant-leerkrachten Nederlands van de universiteiten Antwerpen, Gent en Leuven hun meest aanstekelijke lesidee of lesmateriaal aan elkaar. Dat gebeurt traditioneel begin mei en heeft de allures van een echte ‘Jaarbeurs vakdidactiek Nederlands’.

Boost je wiskundeles! (herhaling 1)

Het wetenschappelijk onderzoek rond leren en onderwijzen staat niet stil. Hoe vertaal je deze wetenschappelijke inzichten naar je klaspraktijk? Leer praktische voorbeelden die je de volgende dag al kunt implementeren in je wiskundeles en ontdek hoe je met kleine aanpassingen de leerwinst bij al je leerlingen kunt vergroten. Een hands-on ervaring die je lesgeven naar een hoger niveau tilt.

Samen sterker leren denken via denkpassen en argumentatieschema’s

Werken aan metacognitieve vaardigheden en samen kritisch denken sluit aan bij de onderwijsdoelen m.b.t. leercompetenties, burgerschapscompetenties, sociaal-relationele competenties en zelfbewustzijn. Het stelt bovendien de leerling in staat om het eigen leerproces in handen te nemen. Maar hoe doe je dat? In deze activerende en participatieve nascholing maak je kennis met concreet toepasbare tools om deze vaardigheden te trainen. Aan de hand van denkpassen en argumentatieschema's word je niet alleen bewust gemaakt van wat er gebeurt als je nadenkt of dialogeert, maar oefen je ook op het selecteren van mentale strategieën die de cognitieve flexibiliteit vergroten. De technieken die je zelf inoefent, kan je nadien meenemen naar de eigen onderwijspraktijk.

 

Durf denken. Hoe breng je filosofie in het secundair onderwijs?

Vanaf 2021-2022 zijn er specifieke eindtermen filosofie geformuleerd voor leerlingen uit de humane en maatschappij- en welzijnswetenschappen.
Maar hoe pak je een filosofieles aan? Hoe stimuleer je het filosofisch denken van jongeren? Hoe begeleid je een filosofisch gesprek? En met welke didactische principes houd je best rekening? Met deze vragen gaan we aan de slag tijdens de nascholing.

Vakoverschrijdend samenwerken als basis voor zelfregulerend leren

Vakoverschrijdend samenwerken biedt een unieke kans om leerlingen te laten groeien in hun zelfstandigheid en verantwoordelijkheid voor hun eigen leerproces. In deze nascholing duik je in de kracht van vakoverschrijdend samenwerken met collega’s als fundament voor zelfregulerend leren. Je bestudeert bestaande praktijkvoorbeelden en je gaat vanuit je eigen lespraktijk op zoek naar samenwerkingsmogelijkheden voor jou en je collega’s. Laat je inspireren om samen te werken en zelfsturing een vaste plek te geven in je lessen!

Dag van het filosofieonderwijs: filosofie in de wereld

Al is filosofie al duizenden jaren oud, toch blijft ze in beweging. Een wereld in verandering leidt tot nieuwe filosofische vragen en antwoorden. Tegelijkertijd zijn er vele wijsgerige tradities lang verwaarloosd in het huidige filosofiecurriculum. Ook als leerkracht filosofie speel je hier een centrale rol. Hoe laat je jongeren nadenken over de wereld waarin ze leven? Hoe schenk je aandacht aan niet-westerse stemmen of onbetreden paden binnen filosofie? En hoe ga je tijdens de filosofielessen aan de slag met hedendaagse wereldwijde uitdagingen zoals klimaatverandering? Kom naar de Dag van het Filosofieonderwijs en laat je inspireren door zowel inhoudelijke lezingen als vakdidactische workshops.  

 

VEFO nodigt je samen met het Centrum Nascholing Onderwijs van de Universiteit Antwerpen uit voor deze Dag van het Filosofieonderwijs. VEFO is de Vereniging voor Eigentijds Filosofieonderwijs. VEFO geeft een stem en platform aan alle leerkrachten met een hart voor filosofie.

Experten praktische filosofie, ervaren leerkrachten en verschillende docenten (vakdidactiek)filosofie wijsbegeerte van de Universiteit Antwerpen, KU Leuven en daarbuiten begeleiden de workshops en activiteiten. Elk hebben ze expertise op het vlak van filosofieonderwijs of filosoferen met kinderen en jongeren.

Inleiding op de personeelsadministratie (bu)so – live online nascholing

Ga je binnenkort starten als nieuwe medewerker op een personeelssecretariaat of ben je net aangesteld als directeur die verantwoordelijk is voor personeelsadministratie en ben je volop bezig met het vinden van je weg in de vele info die op je afkomt? Dan is deze nascholing iets voor jou! Starten met het opvolgen of uitvoeren van personeelsadministratie brengt immers heel wat uitdagingen met zich mee. Deze korte online cursus, gespreid over twee halve dagen, ondersteunt je in het zien van het bos door de vele bomen in de personeelsadministratie. Je start met een overzicht van de meest gebruikte terminologie. Daarna overloop je aan de hand van een jaarkalender de belangrijke momenten in een schooljaar. Telkens bekijk je welke info je hiervoor nodig hebt, waar en hoe je de regelgeving kan raadplegen en op welke ondersteuning je een beroep kan doen. Dit alles wordt geïllustreerd a.h.v. cases van (fictieve) personeelsleden gedurende een schooljaar.

Dag van het economieonderwijs 2025: De meanders van internationale handelsstromen bekeken in hedendaagse context

De Dag van het economieonderwijs op 25 april 2025 staat in het teken van het spanningsveld tussen het actueel geopolitiek gebeuren en de internationale handel. De huidige geopolitieke situatie stelt grote uitdagingen aan internationale handel. Welke gevolgen heeft dit voor de Belgische open economie en voor de marktintegratie van de EU? Wat met de evoluerende houding van multinationale bedrijven tegenover selectieve handelsbarrières, van internationale ondernemers tegenover globalisering? En welke zijn eigenlijk de Belgische handelsstromen op dit moment? Dankzij deze inspiratiedag krijg je meer voeling met actuele kwesties aangaande internationale handel. Na deze themadag keer je met een rijke schat aan informatie en materiaal terug naar je lessen. Je zal je leerlingen de huidige situatie beter kunnen uitleggen en actuele data kunnen inzetten. Kom mee luisteren en van gedachten wisselen over deze hedendaagse uitdaging voor onze economie!

Personeelsadministratie voor beginners (bu)so

Als medewerker van een personeelssecretariaat ben je verantwoordelijk voor een correcte administratieve opvolging van een veelheid aan personeelsdossiers. Daarnaast sta je in voor een kwaliteitsvolle dienstverlening en kan men bij jou terecht voor informatie rond personeelsreglementering. Tijdens dit traject krijg je als beginnend medewerker van een personeelsdienst inzicht in de complexe wereld van de diverse personeelsdossiers, kan je aan de slag met de administratieve verwerking en controle van een opdrachtverdeling, kan je de terzake doende regelgeving raadplegen en interpreteren en kan je dit alles op een overzichtelijke manier praktisch uitvoeren en opvolgen.

De lesgevers bezorgen vanuit hun praktijkervaringen informatie en voorbeelden. Om eigen accenten te kunnen leggen voor de verschillende onderwijsnetten wordt lesdag twee opgesplitst, enerzijds voor cursisten vrij gesubsidieerd secundair onderwijs en anderzijds voor cursisten gemeenschapsonderwijs.

Van kombucha naar kunstleer

Ontdek hoe je biotechnologie en duurzaamheid tot leven brengt in je klas met een boeiende workshop over kombucha-fermentatie en de omzetting van bacterieel cellulose naar kunstleer. Leer hoe je leerlingen inspireert met een hands-on project dat wetenschap, creativiteit en ecologische innovatie combineert.

Gehoorzorg en preventie: HoorLINK als krachtig educatief hulpmiddel

Ontdek hoe jij als leerkracht een verschil kunt maken in de gehoorzorg van jouw leerlingen en hun omgeving.

Wist je dat wereldwijd 1 miljard jongeren risico lopen op gehoorschade door lawaaiblootstelling, bijvoorbeeld door het gebruik van hoofdtelefoons? Gehoorschade is de meest voorkomende zintuiglijke beperking en heeft een enorme impact op de levenskwaliteit, zowel fysiek, psychologisch als sociaal.

Als leerkracht speel je een cruciale rol in het sensibiliseren van jongeren over gehoorzorg en draag je bij in de preventie van gehoorschade. Tijdens deze inspirerende cursus maak je kennis met HoorLINK, een gratis educatief pakket dat speciaal werd ontwikkeld voor leerlingen van de 2de en 3de graad secundair onderwijs. Je leert hoe je de werking van geluid, slechthorendheid en preventieve maatregelen op een interactieve en begrijpelijke manier in je lessen integreert.

Wil jij je leerlingen bewust maken van de impact van slechthorendheid én hen motiveren om zorg te dragen voor hun gehoor? Schrijf je dan in voor deze nascholing en maak van gehoorzorg een krachtig thema in jouw klas.

Micro-credential Praktijk Natuurbeheer en Biodiversiteit

Leer hoe je state-of-the-art wetenschappelijke theorie toepast in de praktijk van biodiversiteitsherstel en natuurbeheer.

Deze micro-credential biedt praktijkervaring op het gebied van biodiversiteitsherstel. Principes en praktijk van natuurherstel en -beheer zijn in een tijdperk van ongekend biodiversiteitsverlies cruciaal om de achteruitgang van natuur een halt toe te roepen en om te buigen. Je werkt samen met professionelen op het terrein zoals het Agentschap voor Natuur en Bos en de ngo Natuurpunt vzw.

Integriteitsbeleid: omgaan met misbruik en geweld op school

Misbruik en geweld komt op school meer voor dan we vermoeden. Vier op de tien leerkrachten werden één of meerdere malen geconfronteerd met ernstige agressie-incidenten en 16,6 % van de jongeren maakte seksueel grensoverschrijdend gedrag mee voor hun 18de jaar.
Gezien de complexiteit van de schoolse context is het niet altijd eenvoudig om een duurzaam, transparant en efficiënt beleid rond misbruik en geweld uit te werken. Er is het misbruik en geweld tussen leerlingen, tussen leerlingen en leerkrachten en bij leerkrachten onderling. Hoe maak je hier een coherent beleid rond? Dit is de centrale vraag tijdens deze nascholing waar je samen met je collega’s een antwoord op zoekt.

Notuleren met AI (herhaling 1)

Ontdek hoe AI, en in het bijzonder ChatGPT, je kan ondersteunen bij het notuleren en het efficiënter verwerken van vergaderingen. Tijdens deze praktijkgerichte training leer je stap voor stap hoe je AI-tools kunt inzetten om tijd te besparen, doelgericht te werken en je dagelijkse taken te vereenvoudigen. Aan het einde van de dag ga je naar huis met concrete voorbeelden, inspirerende toepassingen en nieuwe vaardigheden om AI direct in jouw werk toe te passen.

ViP-dag: Vertrouwen in Personen - Dag van de vertrouwenspersoon

De ViP-dag is een themadag rond de psychosociale risico's op het werk voor de vertrouwenspersonen, comitéleden, werkgevers en directies in het onderwijs.

Alle vertrouwenspersonen kunnen eveneens deelnemen aan de aangeboden supervisies, die aansluiten op de basisopleiding tot vertrouwenspersoon, om in orde te zijn voor hun verplichte jaarlijkse bijscholing.
Deze themadag, met een ruim aanbod aan werkwinkels, wordt erkend door Toezicht op het Welzijn op het Werk als supervisiedag.

Dag van de socio-emotionele leerlingenbegeleiding 2025

Naar jaarlijkse traditie organiseert het Centrum Nascholing Onderwijs op donderdag 15 mei 2025 de Dag van de socio-emotionele begeleiding. In vier keuzerondes word je ondergedompeld in actuele thema’s. Experten leiden je door de nieuwste inzichten en doordachte praktijken, zodat jij het verschil kan maken voor de leerlingen op jouw basis- of secundaire school. Bepaal zelf hoe deze dag er voor jou uitziet door te kiezen uit de brede waaier aan thema’s.

Opvolgmoment risicoanalyse brand

Heb je praktische vragen rond het gebruik van de risicoanalyse tools brand? Kom naar dit opvolgmoment voor antwoorden.

Deontologisch omgaan met onbetaalde schoolfacturen (herhaling 2)

Steeds meer richt de Vlaamse media zich tot de problematiek van onbetaalde facturen waarbij preventie, maar ook alternatieven voor een mogelijke oplossing steeds belangrijker worden. Wat kan je als school doen om zo min mogelijk onbetaalde facturen te hebben en wat zijn je mogelijkheden eens een ouder niet meer reageert? Is de perceptie van de media omtrent de schuldenindustrie correct en wat doen alle externe spelers daadwerkelijk? Binnen deze nascholing borduur je verder op de ervaringen van alle collega’s binnen het onderwijs en maak je kennis met juridische en telefonische rollenspellen binnen dit thema.

Opleiding preventieadviseur basisvorming

De basis voor de inhoud van de opleiding is te vinden in de Codex – Boek II, titel 1, hoofdstuk IV, Art.II.1-20: de preventieadviseur bezit een voldoende kennis van enerzijds de welzijnswetgeving, anderzijds moet hij de nodige technische en wetenschappelijke kennis bezitten…
De regelgeving bepaalt niet hoe deze basiskennis verworven moet worden. Deze opleiding biedt een goede garantie om de voorschriften in praktijk om te zetten.

Arbeidsongevallen

Elke werkgever kan geconfronteerd worden met een arbeidsongeval. Het is daarom van belang op de hoogte te zijn van de stappen die je dan dient te ondernemen. In deze nascholing krijg je een uitvoerige toelichting bij wat jou als werkgever en andere belanghebbenden te doen staat bij een arbeidsongeval. Na een algemene inleiding over de basisbeginselen van een arbeidsongeval zoom je in op enkele concrete situaties uit het onderwijs waarop de arbeidsongevallenregelgeving van toepassing is. Tenslotte bekijk je de rollen van de verschillende actoren die betrokken zijn bij het proces.

Zelfsturend leren in de 1ste graad B-stroom en 2de graad arbeidsmarktfinaliteit: een praktijkvoorbeeld (herhaling 2)

Via een schoolbezoek ter plaatse maak je kennis met de ervaringen van een secundaire school die het leren van haar leerlingen in de B-stroom en arbeidsmarktfinaliteit sterker en effectiever wilt maken door haar onderwijs binnen de krijtlijnen van het klassiek onderwijs anders te organiseren. Hierbij gaat specifiek aandacht naar het inzetten op en versterken van de executieve functies om het leerproces te optimaliseren.

Traject van functioneren en evalueren: kwaliteitsvolle gesprekken voeren als bron van informatie

Welke directeur droomt niet van een goede verstandhouding met zijn personeel? Hoe heerlijk zou het zijn mocht de hele personeelsgroep eensgezind en blijgezind de gemeenschappelijke doelen kennen, de grenzen bewaken, de afspraken nakomen? Welke gesprekken bieden daartoe een meerwaarde of vragen ze vooral veel werk, dat bovendien weinig oplevert? Kortom, lust of last?

Na het volgen van deze cursus krijg je een attest met vermelding van de behandelde inhouden en beoogde doelstellingen in het kader van de opleiding voor evaluatoren.

AI als assistent bij gerichte en gepersonaliseerde evaluatie en feedback (herhaling 1)

Ontdek hoe AI, en in het bijzonder ChatGPT, je kan ondersteunen bij het gepersonaliseerd geven van feedback, het evalueren van taken en opdrachten en het opvolgen en analyseren van resultaten en leerbehoeften van je leerlingen, studenten en cursisten. Tijdens deze praktijkgerichte nascholing leer je stap voor stap hoe je hiervoor bestaande en op je wensen en noden afgestemde AI-tools kan inzetten. Zonder dat je hiervoor enige vorm van programmeren nodig hebt, heb je aan het einde van de nascholing alle nodige kennis en vaardigheden om een gepersonaliseerde feedback en verbeter-chatbot te maken, gebaseerd op je eigen cursusmateriaal.

CNO maakt gebruik van cookies en scripts om je surfervaring zoveel mogelijk te optimaliseren. Gelieve aan de duiden welke cookies we mogen registreren.

Lees ook de Privacyverklaring van CNO.

Duid aan welke cookies je wil toestaan.

Noodzakelijke cookies

Sommige cookies zijn nodig om de kernfunctionaliteit van onze website mogelijk te maken. De website zal niet goed werken zonder deze noodzakelijke cookies. Daardoor zijn ze standaard ingeschakeld en kunnen ze niet worden uitgeschakeld.

Functionele cookies

Functionele cookies zijn noodzakelijk voor de goede werking van de website en kunnen niet worden uitgeschakeld. Ze worden over het algemeen enkel gedefinieerd naar aanleiding van acties die je uitvoert en die je in staat stellen om gebruik te maken van de diensten die wij aanbieden (definitie van je privacyvoorkeuren, connectie, invullen van formulieren, enz.).
Je kan je browser zo configureren dat deze cookies worden geblokkeerd of dat je over deze cookies wordt gewaarschuwd, maar daarna zullen sommige delen van de site niet meer werken.

Analytische cookies

Analytische cookies stellen ons in staat om surfpatronen te meten en te bepalen welke rubrieken van onze website werden bezocht, om gewoontes te meten en onze diensten te verbeteren. Ze laten ons zien welke pagina's het meest en het minst populair zijn en hoe bezoekers zich verplaatsen op de site.
Als je deze cookies niet toestaat, weten we niet wanneer je onze site hebt bezocht en kunnen we de gewoontes ervan niet controleren.