AmAI! Wat AI voor jou als onderwijsprofessional allemaal betekenen kan - Plenum 1 (09:30 - 10:30)

Keuze Lesgever
Voorbij de AI hype: van Plato tot ChatGPT Anthony Longo

Artificiële Intelligentie is niet meer te ontwijken. Althans, dat is de boodschap die we voortdurend te horen krijgen. Bedrijven, organisaties en de media springen voortdurend op de nieuwste ontwikkelingen binnen AI om de trein niet te missen. Politieke debatten over AI bewegen zich tussen twee extremen: de ene kant gelooft dat AI al onze problemen gaat oplossen, de andere kant beweert dat AI het einde van de mensheid betekent.

Deze lezing plaatst de recente 'AI hype' in historisch en filosofisch perspectief. Vanuit hedendaagse debatten over technologie duikt ze diep de geschiedenis in tot in de Griekse oudheid, waaruit we leren dat het niet de eerste keer is in de geschiedenis dat we panikeren over technologische innovaties. Startend bij Plato en via enkele mijlpalen in de geschiedenis leer je hoe mensen zich telkens hebben aangepast aan diepgaande technologische veranderingen. Ook vandaag staan we voor de uitdaging om nieuwe technologieën een plaats te geven in onze dagelijkse levens. Zal de geschiedenis zich herhalen? Of staan we ditmaal voor nieuwe uitdagingen?

De lezing is gericht op iedereen die een realistische kijk zoekt op de recente AI hype. Ze is relevant voor zowel leerkrachten, begeleiders en medewerkers die voor de uitdaging staan om AI te integreren in hun activiteiten, als voor beleidsmedewerkers, coördinatoren en directies die mee het kader bepalen waarin die integratie kan plaatsvinden.

Anthony Longo is doctoraal onderzoeker in de wijsbegeerte aan UAntwerpen. Zijn onderzoek richt zich op de relatie tussen algoritmes en oordeelsvorming op sociale media. Hij richtte in 2021 De Virtuele Mens vzw op: een filosofisch platform dat bedrijven en het brede publiek helpt om bewust en zinvol om te gaan met digitale technologie.


Terug naar overzicht van workshops