Welkom!
Het voorjaar van 2025 brengt opnieuw een ruim aanbod aan nascholingen voor iedereen in het brede onderwijsveld, met aandacht voor de meest recente evoluties in het onderwijslandschap. Ontdek het aanbod op deze website of via de themaboekjes voorjaar 2025.
Wil je informatie van CNO op jouw maat ontvangen in je brievenbus of mailbox, lees dan hier hoe je jouw communicatievoorkeuren instelt!
Projectwebsite Traject Taal+
 |
In welke school in het basisonderwijs je ook lesgeeft, iedereen heeft vroeg of laat een leerling met nood aan taalsteun in de klas. Je wil deze leerlingen die de onderwijstaal onvoldoende beheersen extra leerkansen aanbieden, maar hoe doe je dit het best?
Het onderzoek naar Taaltrajecten (www.taaltrajecten.be) vertaalde wetenschappelijke inzichten naar zes bouwstenen voor het opzetten van taaltrajecten.
|
Van 2022 tot 2024 liep bij CNO, in samenwerking met Thomas More Hogeschool, het project Traject Taal+. Binnen dit project startten 18 scholen uit het basisonderwijs eind 2022 aan een tweejarig traject om het schoolteam te professionaliseren rond taaltrajecten. Met wetenschappelijk onderbouwde kaders als fundament werkten zij op maat van de school aan een groeiplan (taalbeleidsplan), waarin visie, doelstellingen en concrete acties hand in hand gingen. Via concrete handvatten en praktijkvoorbeelden ontwikkelden zij hieruit effectieve taaltrajecten voor hun school.
In mei 2024 stapten een 35-tal extra scholen in. Na een startdag bij CNO en een bezoek aan de starterscholen konden ook zij stappen zetten in het opzetten van een taalbeleidsplan en taaltrajecten op hun school.
Alle kennis en ervaring die CNO, Thomas More en de deelnemende scholen opdeden in de voorbije twee jaar, delen we via de gloednieuwe projectwebsite cno.uantwerpen.be/trajecttaalplus.
Themadagen
Tijdens een themadag komen lezingen, workshops, rondes... aan bod binnen een bepaald thema of voor een specifieke doelgroep. Noteer alvast de data voor voor 2025 in je agenda. Bij themadagen waarvoor je nu reeds kan inschrijven zie je de titel als aanklikbare link.
In de kijker
Eerste hulp bij (o zo veel) gevoelens: mentaal welzijn van kinderen 21-05-2025
Net zoals in de maatschappij hebben we in het onderwijs meer en meer belangstelling voor het mentaal welzijn van onszelf en onze kinderen. Bots je soms ook op een probleem maar beschik je niet over de juiste tools om hiermee aan de slag te gaan? Deze nascholing biedt handvaten hiervoor. Je duikt eerst in de neurologische achtergrond van gevoelens en emoties en gaat daarna hands-on aan de slag met een aantal werkvormen die gemakkelijk toepasbaar zijn bij kinderen.
Lees meer
Zelfsturend leren in de 1ste graad B-stroom en 2de graad arbeidsmarktfinaliteit: een praktijkvoorbeeld (herhaling 2) 21-05-2025
Tijdens dit schoolbezoek maak je kennis met de ervaringen van een secundaire school die het leren van haar leerlingen in de B-stroom en de arbeidsmarktfinaliteit sterker en effectiever wil maken door haar onderwijs binnen de krijtlijnen van het klassiek onderwijs anders te organiseren. Hierbij gaat specifieke aandacht naar het inzetten op en versterken van de executieve functies om het leerproces te optimaliseren. Hoe zorg je ervoor dat er meer leerkrachten voor de klas staan zodat differentiatie mogelijk wordt? Hoe ontlast je het werkgeheugen van de leerlingen? Hoe leer je leerlingen leerstrategieën aan? Hoe zet je leerlingen aan tot meer zelfstandigheid en meer verantwoordelijkheid voor hun leerproces? Hoe leer je leerlingen zichzelf inschatten, hun werk plannen, hulp vragen?
Lees meer
Focus op vaardigheden: schrijfvaardigheid - Écrire, efficacité et créativité en classe de FLE 13-05-2025
L’expression écrite mobilise les contenus du cours de FLE. Souvent associée à l’échange d’informations, à la rédaction de mails ou à l’argumentation, cette compétence peut également éveiller la créativité des élèves grâce à quelques contraintes bien choisies. Quelles activités d’expression d’écrite proposer dans la séquence? À quel moment ? Comment formuler les consignes ? Quelles aides donner ? Comment différencier, évaluer et gérer l’erreur ? Voici les questions auxquelles l’atelier tentera de répondre.
Lees meer
Nascholingsaanbod voorjaar 2025
Ontdek het ruime nascholingsaanbod van CNO voor het voorjaar van 2025 op de manier die bij jou past!
- Gebruik de boomstructuur van onze website via de knop 'Nascholingsaanbod' links bovenaan.
- Ga gericht op zoek via de zoekfunctie van onze website rechts bovenaan.
- Blader door één of meerdere van onze themaboekjes:
Ontvang je geen boekje van ons, maar wil je er in de toekomst graag eentje krijgen?
Blijf je graag op de hoogte via een digitale nieuwsbrief op jouw maat?
Je hebt reeds een account bij CNO? Meld je aan via de knop rechtsbovenaan, klik op 'Mijn portaal' en vink het vakje naast 'Brochures op mijn postadres' en/of 'Digitale nieuwsbrieven' aan.
Je hebt nog geen account bij CNO? Klik op onderstaande knop om een account aan te maken. Vul zeker het onderwijsniveau waar je actief bent aan, je functie en indien van toepassing de vakken die je geeft. Zo ontvang je enkel informatie die voor jou relevant is.
Ik wil informatie op maat van CNO ontvangen
Postgraduaat Leerlingenbegeleiding in het secundair onderwijs
Het Postgraduaat Leerlingenbegeleiding in het secundair onderwijs is sinds jaren een vaste waarde binnen CNO. Twijfel je of dit postgraduaat iets voor jou is? Bekijk hieronder enkele getuigenissen van eerdere deelnemers!