CNO

Universitair nascholingscentrum voor onderwijspersoneel

 

Over CNO  Contacteer CNO

Taalintegratietrajecten 30/09/2021
De Boogkeers
Campus Drie Eiken - gebouw D
De Boogkeers - onthaal
Leslokaal

Welkom terug!

Na anderhalf jaar met hoofdzakelijk afstandsonderwijs en beperkt contactonderwijs, draait CNO met plezier de rollen weer om.

Afstandsonderwijs als nieuwe nascholingsvorm heeft zeker zijn sporen verdiend en wordt ook in de toekomst behouden voor een aantal nascholingen.

Verder kijken wij er heel erg naar uit om opnieuw cursisten te mogen ontvangen in onze leslokalen, want we weten dat naast de inhoud van een nascholing ook de informele contacten en uitwisseling tussen collega's enorm belangrijk zijn. Voor ieders veiligheid gelden er nog enkele coronamaatregelen, vastgelegd door de universiteit.

Wil je een beknopt overzicht van alle nascholingen per thema? Bekijk dan zeker onze folderboekjes.

Graag tot snel,
Anita, Brigitte, Carolyn, Els, Gonda, Isabella, Karolien, Kathleen, Kim, Luc, Marleen, Miet, Nicole, Peter, Renild, Tamara en Veerle


In de kijker

Lessen ontwerpen en doelen evalueren op basis van de taxonomie van Bloom met focus op technische en praktijkvakken 01-10-2021

Op basis van de taxonomie van Bloom zijn de eindtermen en leerplandoelen operationeel en evalueerbaar geformuleerd. Je krijgt heel wat praktische voorbeelden en didactische tips aangereikt om op een kwaliteitsvolle en doordachte manier de taxonomie te integreren bij het ontwerpen van de lessen technische en praktijkvakken.

Lees meer

Opleiding SEE Electrical: basis SEE Electrical + basis industrieel 01-10-2021

SEE Electrical is een CAE-software applicatie voor het ontwerpen/tekenen van elektrotechnische projecten. Tijdens deze nascholing verkennen wij de achtergrond van de instellingen om te tekenen met SEE Electrical en maken we schema’s op volgens de huidige norm 81346-2 voor de basisschakelingen industrieel.

 

Lees meer

Wiskunde en Computationeel denken? Een perfecte match! 27-01-2022

Dat wiskunde en computationeel denken gemakkelijk met elkaar te verweven zijn, is algemeen geweten.  Wist je ook dat je niet per se hoeft te programmeren om rond computationeel denken te werken? Hoe je dat concreet kan doen, ontdek je tijdens deze nascholing.

Lees meer

Taaltrajecten: Taalondersteuning voor leerlingen die daar extra nood aan hebben

Welke bouwstenen zijn nodig voor effectieve taalondersteuning? In 2020 gaf de Vlaams minister van Onderwijs de opdracht aan de Universiteit Antwerpen, in partnerschap met de hogescholen Odisee en Thomas More, om een onderzoek naar taalintegratietrajecten uit te voeren. Het onderzoek moest een wetenschappelijk onderbouwd antwoord geven op volgende vraag: wat zijn de kenmerken van een effectief taaltraject voor leerlingen die de onderwijstaal onvoldoende beheersen?

Tijdens een online avondnascholing op donderdag 30/09/2021 vertellen we hoe je een taaltraject uitbouwt en welke bouwstenen hierbij essentieel zijn. We leggen uit welk materiaal je op de website www.taaltrajecten.be vindt, en hoe je ermee aan de slag kan gaan.

Dit project focust expliciet op het volledige leerplichtonderwijs, dus van kleuter- tot en met secundair onderwijs, en kijkt dus niet alleen naar wie zwak zou scoren op de taalscreening voor kleuters. We starten onze online studiedag dus met een overzicht van het project, maar focussen daarna op enkele specifieke onderwijsniveaus: kleuter-, lager, secundair en OKAN-secundair onderwijs. De zes bouwstenen zijn namelijk wezenlijk voor de preventie van taalproblemen, en niet enkel voor de remediëring ervan.

Deelnemen is gratis, dus schrijf je snel in!


Nascholingsaanbod 2021-2022

Ontdek het ruime nascholingsaanbod van CNO voor het schooljaar 2021-2022 op de manier die bij jou past!

  • Gebruik de boomstructuur van onze website via de knop 'Nascholingsaanbod' links bovenaan.
  • Ga gericht op zoek via de zoekfunctie van onze website rechts bovenaan.
  • NIEUW - Blader door één of meerdere van onze themaboekjes:

 

Taal en cultuur,
maatschappij en economie

 

Wetenschappen, wiskunde, techniek en STEM

 

Leerlingen- begeleiding

 

Basisonderwijs

 

Leidinggevenden en ondersteunend personeel

 

Vakoverschrijdend aanbod


Toolbox Geïntegreerde Leerlingenbegeleiding

Maak spelenderwijs werk van een krachtig beleid op leerlingenbegeleiding!

Het realiseren van inclusief onderwijs dat tegemoet komt aan de onderwijsbehoeften van alle leerlingen vraagt een krachtig beleid op leerlingenbegeleiding. Wil je samen met je collega’s het beleid op leerlingenbegeleiding in jouw school verder ontwikkelen? Dan is deze toolbox iets voor jou!

Deze toolbox omwat zowel inzichten als werkvormen. De kernfeiten van vier jaar onderzoek geven je nieuwe inzichten over inclusief onderwijs. Op basis daarvan analyseer je via concrete werkvormen het beleid op leerlingenbegeleiding in je eigen school. Dat doe je alleen of samen met je collega’s. De interactieve spellen maken meteen sterke punten en werkpunten zichtbaar. Tegelijk krijg je een beter zicht op je eigen rol en functioneren. Het resultaat? Concrete actiepunten voor meer en betere leerlingenbegeleiding in jouw school.

Klik hier voor meer informatie. Je kan de toolbox bestellen zolang de voorraad strekt.

Een andere vraag?

Contacteer ons:

 03 265 29 60 
 cno@uantwerpen.be


Volg ons op:

 Facebook
 LinkedIn

 

 

Voor een optimale functionaliteit van deze website raden wij de browser Firefox aan. 

Ervaart u problemen bij het inschrijven? Kijk dan eerst na of u de laatste update(s) van Firefox hebt geïnstalleerd én of uw pop-upblocker is uitgeschakeld.