Dag van het Ondersteunend Personeel - Workshops ronde 3 (14:15 - 15:30)

Keuze Lesgever
Sessie 3.a - Flexibel curriculum voor leerlingen: wat zijn mogelijkheden? Youri Vande Sande

Binnen de leerlingenbegeleiding en bij de organisatie van het curriculum heerst nog steeds een grote twijfel rond het flexibel omgaan met doelen, curricula, e.d.. Toch blijven er veel mogelijkheden onbenut omdat ze vaak ongekend zijn. Zo kan dit voor ex-OKAN-leerlingen helpend zijn in functie van bijvoorbeeld een andere vreemde taal. In deze workshop ga je rond flexibele trajecten aan de slag en wordt het concreet met casussen om te oefenen. Materialen worden gedeeld en kunnen hands-on ingezet worden.

Voor wie? Secretariaatsmedewerkers betrokken bij leerlingenbegeleiding en leerlingenadministratie die vanuit de regelgeving zicht willen krijgen op de mogelijkheden van flexibele leertrajecten.

Youri Vande Sande is pedagogisch adviseur voor het Provinciaal Onderwijs Vlaanderen. Hij specialiseert zich voornamelijk in curriculumbouw en leerlingenbegeleiding. Hij begeleidt al jaren scholen in het opstellen, monitoren en evalueren van een flexibele trajecten. Daarnaast gaat hij ook rond cases nadenken over flexibele trajecten met scholen.


Sessie 3.b - Omgaan met een overlijden met ernstige impact op je school (deel 2 van 2) Luc Claessens

Deze workshop bestaat uit twee delen; duid ook sessie 2.b aan bij inschrijving!

Voor de inhoud van deze sessie: zie Ronde 2 - sessie 2.b.


Sessie 3.c - Bewaren van documenten m.b.t. leerlingen en personeel

In deze sessie overloop je wat er precies verwacht wordt van de overheid rond het bewaren van documenten m.b.t. leerlingen en personeel. Je plaatst dit in functie van het bestuursdecreet. Daarnaast bekijk je welke documenten je doorstuurt naar Agodi en welke niet.

Voor wie? Secretariaatsmedewerkers uit basisonderwijs en secundair onderwijs die betrokken zijn bij personeelsadministratie en leerlingenadministratie

Jan Du Chau werkt voor het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AGODI), is coördinator van het archief van het onderwijspersoneel, en werkt binnen de afdeling klantenzorg aan de website onderwijs, online en live events, en het interne documentatiesysteem weetulex.


Sessie 3.d - Jobcrafting: efficiƫnter en met meer plezier werken als individu en als team Fabio Severini

In deze interactieve sessie ga je aan de slag met tools en technieken om de dagelijkse taken van administratief personeel efficiënter, maar vooral ook motiverender te maken. Je maakt kennis met het concept van jobcrafting, waarbij deelnemers actief hun eigen taken kunnen herontwerpen om beter aan te sluiten bij hun talenten, voorkeuren en energiebronnen. De aanpak leidt niet alleen tot een efficiëntere taakverdeling, maar verhoogt ook het werkplezier en de betrokkenheid van elk teamlid. Maak kennis met diverse werkvormen om samen met jouw collega’s na te denken over welke taken er zijn binnen het team en hoe jullie in dialoog kunnen gaan over de meest optimale verdeling en invulling. Zo kan er een gezond evenwicht gerealiseerd worden, zodat alle teamleden zo veel mogelijk doen wat ze goed, maar ook graag doen.

Fabio Severini is onderwijsadviseur bij het Provinciaal Onderwijs en ondersteunt daarnaast ook bedrijven in het optimaliseren van hun communicatie en efficiëntie. Zijn expertise ligt in het aanpassen en verbeteren van persoonlijke en teamtrajecten. Samen met de teamleden ontwikkelt hij methodes en werkvormen die bijdragen aan een vlottere samenwerking en betere prestaties binnen de organisatie.


Terug naar overzicht van workshops