Dag van het filosofieonderwijs

Inleiding

Sinds dit schooljaar krijgen alvast sommige leerlingen in het secundair het vak filosofie op school. Ook in het basisonderwijs zijn er steeds meer leerkrachten geïnteresseerd om hun kinderen te laten filosoferen. Op deze dag van het filosofieonderwijs prikkelen we je met praktische lesideeën, leermaterialen en activiteiten. Je ontdekt de verschillende invalshoeken rond filosoferen en filosofie in de klas en traint je filosofische vaardigheden. Je kiest uit het aanbod twee verschillende interactieve workshops waarin je antwoorden ontdekt op heel wat vragen zoals: Hoe begeleid je een filosofisch gesprek in de klas? Welke prikkelende werkvormen zet je in om het filosofisch denken van te stimuleren? Hoe daag je leerlingen uit om te filosoferen over natuur, mens en techniek? Hoe prikkel je het filosofisch denken van leerlingen in het basis- en secundair onderwijs? Welke praktische oefeningen laten jongeren stilstaan bij ethische en maatschappelijke vraagstukken? Hoe laat je leerlingen filosoferen? En wat is een kwaliteitsvolle filosofieles?

We ontmoeten je graag op 26 maart 2022.

Doelgroep

Leraren filosofie in het secundair onderwijs, leraren levensbeschouwing of cultuurwetenschappen met interesse in filosofie, leraren basisonderwijs die graag (nog meer) filosoferen met kinderen, iedereen met een hart voor filosofieonderwijs en al wie graag nog beter wilt leren filosoferen.

Rondes

13:30 - 13:45 Plenum
13:45 - 15:00 Workshops - ronde 1
15:15 - 16:30 Workshops - ronde 2
16:30 - 17:30 Rondetafelgesprekken

Praktisch

De code van deze studiedag is 21/FIL/999
Deze studiedag vindt plaats op 26-03-2022 in Universiteit Antwerpen, Stadscampus, Hof van Liere - Prinsstraat 13 - 2000 Antwerpen.
Jouw bijdrage: 45 EUR.


Bijdrage voor VEFO-leden: 40 EUR.

Bijdrage voor studenten Filosofie: 10 EUR.

Wij heten je graag welkom vanaf 13:00 uur.

Online inschrijven is niet meer mogelijk.
Je kan wel ter plaatse nog inschrijven.


Inlichtingen bij: Karolien Geukens, 03 265 90 60, karolien.geukens@uantwerpen.be