10de Welzijnsdag voor het onderwijs - 1ste ronde (09:15 - 10:30)

Keuze Lesgever
1.01 Burnout voor beginners Arnout Vanden Bossche

Burnout voor beginners door Arnout Vanden Bossche.

Een frisse kijk op burnout en hij spreekt uit eigen ervaring.


1.09 Stages : aansprakelijkheid & veiligheid Anthony Kets

De afstemming tussen onderwijs en arbeidsmarkt is een thema dat de laatste jaren steeds meer aandacht geniet, zowel op het vlak van het onderwijsaanbod als bij de uitwerking van de leerprogramma’s. In het kader van leerprogramma’s zien we dat leerlingen meer en meer naar de werkvloer gebracht worden om daar te gaan leren. Dit kan verschillende vormen aannemen. 

Bij de organisatie van leerlingenstages, observatieactiviteiten en praktijklessen op verplaatsing moeten onderwijsinstellingen rekening houden met de onderwijsregelgeving, de welzijnswetgeving en de arbeidswetgeving. 

In deze sessie wordt gekeken naar de aansprakelijkheid en de veiligheid.

 


1.10 Lawaai in het onderwijs Peter Bollen

Lawaai in het onderwijs is soms nog onderschat maar veroorzaakt heel wat leed bij leerkrachten. Leerkrachten worden dagelijks blootgesteld aan een geluidsniveau van minimum 71 dB(A). Op de speelplaats en in de sporthal overschrijdt het geluid zelfs de drempel van 85 dB(A). De mogelijke gevolgen zijn gehoorschade en stemproblemen.
Wat kan je hieraan doen? Welke preventiemaatregelen kan je treffen?


1.11 Hoe verbeter je de luchtkwaliteit bij jou op school en in de klas? Sara Benoy

Een gezonde volwassene haalt in rust 15 tot 20 keer per minuut adem. Kinderen, schoolgaand en jonger, doen dit veel vaker. Een kleuter haalt gemiddeld bijna twee keer zoveel adem in vergelijking met een volwassene en een zuigeling zelfs bijna drie keer zoveel.  Elke ademhaling telt, zeker omdat kinderen hun longen nog volop in ontwikkeling zijn en de luchtkwaliteit in de klaslokalen vaak slechter is dan de kwaliteit van de buitenlucht op de speelplaats.

Hoe kan jij als preventieadviseur meehelpen om kinderen op school gezondere lucht te laten inademen? In deze sessie vertellen we wat je moet weten over de luchtkwaliteit op en in de omgeving van de school en wat jij kan doen om deze te verbeteren.

 

De inhoudelijke invulling van de sessie is een samenwerking tussen het Agentschap Zorg en Gezondheid, VIGeZ, Departement Omgeving en de medisch milieukundigen van de logo’s.


1.12 AMOK Willy Van Dal

Geweldincidenten, waarbij de dader in een vlaag van blind geweld zoveel mogelijk slachtoffers tracht te maken, noemen we een AMOK-incident. Niet tegenstaande een AMOK-incident gelukkig niet zo vaak voorkomt, is de maatschappelijke impact ervan zeer groot. Om die reden is preventie belangrijk. Informeren en sensibiliseren is daarbij cruciaal. Er wordt uitgelegd welke procedure best gevolgd kan worden en hoe we ons kunnen voorbereiden. Tegelijkertijd moet erover gewaakt worden dat angst en onzekerheid niet wordt gestimuleerd en stigmatisaties van bepaalde personen wordt voorkomen.


Terug naar overzicht van workshops