Dag van het economieonderwijs 2024 - Port of Antwerp-Bruges: een logistieke uitdaging tussen haven en hinterland - Keuzeronde educatieve spellen (14:45 - 15:45)

Keuze Lesgever
Keuze 1: Breng haven en internationale handel naar je klas Liesbet Theys
Ellen Fels

In deze sessie word je ingewijd in het Havencentrum-aanbod aan didactisch materiaal en activiteiten met betrekking tot de haven. Twee didactische spellen worden uitgelicht. Cardgo is een toegankelijk economisch kaartspel met vijf kant-en-klare activiteiten waarmee jouw leerlingen zelfstandig de impact van de haven op hun leefwereld ervaren, alsook de weg die goederen afleggen en de diversiteit aan beroepen. Port Xpert Shipping is een complexer economisch bordspel waarbij jouw leerlingen zelf in de rol stappen van expediteur en scheepsagent.

Liesbet Theys is adviseur educatie en beleving en Ellen Fels is projectverantwoordelijke educatief aanbod van het Havencentrum. Het Havencentrum van de Provincie Antwerpen is een educatief centrum met als missie een inkijk te geven in de haven in al haar diversiteit en de haven te ontsluiten als unieke leercontext voor jongeren.


Keuze 2: TLT-leerspel - Laat je leerlingen kennismaken met internationale handel en logistiek Siegfried Desmalines

Internationale handel en logistiek zijn twee sectoren die zich eerder achter de schermen afspelen waardoor leerlingen er zelden een realistisch beeld over hebben, terwijl deze sectoren van groot belang voor onze nationale economie en arbeidsmarkt. In deze sessie krijg je een concrete, actuele kijk op de link tussen internationale handel en logistiek, alsook op het belang van de sector voor Vlaanderen/België. Ook maak je kennis met het TLT-leerspel waarin je leerlingen motiverend ondervinden hoe Trade, Logistics & Transport werken in een internationale context. Dit spel is ideaal voor studierichtingen die aansluiten op internationale handel en logistiek, o.a. ook voor de dubbele finaliteit.

Siegfried Desmalines studeerde Internationale Betrekkingen/Diplomatie en is master Maritieme Wetenschappen. Hij heeft reeds 36 jaar werkervaring in de sector in uiteenlopende functies en werkt op dit moment als sectorconsulent bij Logos. Logos is het opleidingsfonds van het paritair comité voor de bedienden uit de internationale handel, het vervoer en de logistiek. Logos werkt sinds 2004 in het kader van het sectorconvenant met de Vlaamse overheid rond prioriteiten, zoals de afstemming van het onderwijs op de arbeidsmarkt.


Terug naar overzicht van workshops