Taaldag 2021 - live online themadag - Ronde 1 (09:15 - 10:30)

Keuze Lesgever
1.01 Nederlands in Belgiƫ en Nederland: taal, cultuur, registers Miet Ooms

Spreker:

Miet Ooms is vertaler en expert taalvariatie Nederlands. Ze was in een vorig leven een tijdje leerkracht Nederlands-Duits in het secundair onderwijs, taaldocent NT2 en Duits in bedrijven en taaladviseur bij de Taaltelefoon. In 2020 verscheen haar boek Buurtaal. Praktische gids voor het Nederlands in België en Nederland.

Inhoud:

Taalvariatie in het Nederlands bestaat in alle maten en vormen: geografisch, sociaal, etnisch, leeftijdsgebonden, … In deze sessie gaan we dieper in op de nationale variatie ofwel de verschillen tussen België en Nederland. We bekijken op welke niveaus en registers van de taal die variatie speelt, welke cultuurverschillen hier een rol spelen en wat de historische achtergrond is.

Daarna komen voorbeelden van didactisch materiaal aan bod en zien we op welke sites en in welke boeken interessante en actuele informatie te vinden is over dit onderwerp.

Doelgroep:

Leerkrachten Nederlands 2de en 3de graad, ook interessant voor de 1ste graad


1.02 Inspiratie om leesplezier bij jongeren in Alfa NT2 te bevorderen Inge Umans

Spreker:

Inge Umans heeft een brede onderwijservaring – zorgleerkracht in het lager onderwijs, alfaleerkracht in de basiseducatie en alfaleerkracht in OKAN en werkte als documentalist TAAL in docAtlas. Als leesbevorderaar bij rode draad probeert ze iedereen warm te maken voor kamishibai en wil ze kinderen en jongeren met boeken en verhalen verbinden en de goesting in lezen, voorlezen en vertellen aanwakkeren.

Inhoud:

Hoe prikkel je jongeren om naast het leren lezen ook plezier aan verhalen, boeken en taal te laten beleven? Hoe en waar vind je het juiste boek dat aansluit bij hun taal- en leesniveau? Hoe zorg je ervoor dat ze meer en met meer goesting en plezier gaan lezen? Leesplezier start bij boekplezier! We duiken het boekenaanbod in en ontdekken de vele mogelijkheden om hiermee aan de slag te gaan…

Doelgroep:

Leerkrachten OKAN en Alfa NT2


1.04 Podcasts in de Engelse les Katrien Stuyck

Spreker:

Katrien Stuyck is leerkracht Engels in het Sint-Pieterscollege in Leuven.

Inhoud:

Tijdens deze sessie leer je verschillende bekende en minder bekende Engelstalige podcasts kennen die je kan inzetten tijdens de lessen. Daarnaast bekijken we hoe je de podcasts kan gebruiken: als simpele luisteroefening, een manier om cultuur en literatuur te ontdekken, de Engelstalige wereld te exploreren of ten slotte om zelf podcasts te maken.

Doelgroep:

Leerkrachten Engels 2de en 3de graad


1.05 Kijk- en luistervaardigheden in de Opdrachtenruimte van Het Archief voor Onderwijs Frederik De Ridder
Mitte Schroeven

Spreker:

Frederik De Ridder studeerde af aan de Universiteit Gent als germanist / master talen en volgde ook een master journalistiek. Hij geeft al 12 jaar les aan het College Paters Jozefieten in Melle en is al verscheidene jaren actief als auteur bij een educatieve uitgeverij. Sinds 2016 werkt hij ook als pedagogisch medewerker voor de website Het Archief voor Onderwijs van meemoo, het instituut voor het Archief.

Mitte Schroeven is leerkracht Nederlands en Engels op het Sint-Ritacollege te Kontich en werkt momenteel als gedetacheerd leerkracht voor Het Archief voor Onderwijs. Ze werkt ook deeltijds als auteur voor Digitale Methode Nederlands tweede graad.

Inhoud:

Dit schooljaar kan je via het vernieuwde Archief voor Onderwijs ook kijk- en luisterfragmenten met jouw leerlingen delen. Deze nieuwe functie ondersteunt het trainen van de kijk-en luistervaardigheden zowel in de klas als thuis. In deze sessie tonen we hoe je materiaal kan delen met je leerlingen en geven we enkele voorbeelden van blended learning aan de hand van audiovisueel materiaal.

Doelgroep:

Leerkrachten Nederlands, ook interessant voor begeleiders van vakoverschrijdende projecten


Terug naar overzicht van workshops