Dag van het Ondersteunend Personeel - Ronde 1 (10:45 - 12:00)

Keuze Lesgever
Sessie 1.1 Introsessie Deep Democracy - de wijsheid zit in de nee-stem Leen Schelfhout

Je maakt kennis met de grondbeginselen van Deep Democracy. We bieden je een demo aan van de tools die het meest gebruikt worden op de werkvloer. Deep Democracy is een zienswijze en een praktische methode voor inclusieve besluitvorming en conflicthantering. We sporen mensen aan te zeggen wat moet gezegd worden zodat we gebruik kunnen maken van de al aanwezige collectieve wijsheid. Deep Democracy leert je luisteren naar de nee-stemmen, andere perspectieven, alternatieve ideeën. Je leert tools gebruiken die makkelijk navolgbaar zijn, die stapsgewijs werken. Zelfs als je niets weet van de onderliggende filosofie en theorie, dan nog gaan ze een effect hebben.
Tijdens deze kennismaking krijg je een zicht op hoe Deep Democracy in jouw context van nut kan zijn. Je leert omgaan met de sabotagelijn en krijgt een nieuwe kijk op je team of de groep waarmee je werkt en de rollen daarin. Je ervaart tools als de check-in, de vierstapsbesluitvorming of het debat.

Leen Schelfhout is zelfstandig trainer en facilitator. Ze gaf 9 jaar les in het secundair onderwijs en werkte daarna 8 jaar als Adviseur Taalbeleid in hoger onderwijs.
Ze specialiseerde zich in de filosofie en de toolbox Deep Democracy en Liberating Structures.

Leen Schelfhout is zelfstandig trainer en facilitator. Ze gaf 9 jaar les in het secundair onderwijs en werkte daarna 8 jaar als Adviseur Taalbeleid in het hoger onderwijs.
Ze specialiseerde zich in de filosofie en de toolbox Deep Democracy en Liberating Structures .

 


Sessie 1.2 AFGELAST (Herken phishing-mails) Mathieu Verschraege

Deze sessie wordt wel ingericht in Ronde 2 - sessie 2.2.


Sessie 1.3 Diversiteit & inclusie: uitdagingen voor de secretariaatsmedewerker Ciska Debacker

Voor de secretariaatsmedewerker van vandaag zijn diversiteit en inclusie geen lege begrippen. Tijdens deze workshop sta je kort stil bij het gevaar van ‘norm denken’. Je leert hoe je vooroordelen en blinde vlekken kan identificeren bij jezelf en hoe je culturele kennis en interculturele competenties kan opbouwen. Deze sessie geeft je een glashelder inzicht in hoe vooroordelen worden gevormd in ons onderbewustzijn. Je krijgt mee op welke manier je weerstand kan bieden tegen stereotypen, vooroordelen en discriminatie. We baseren ons op wetenschappelijke onderzoeken en geven je duidelijke, hands-on tips mee die je kan gebruiken om jezelf te empoweren. Je kan deze tips ook onmiddellijk inzetten op de werkvloer als secretariaatsmedewerker.
Be the change you want to see!

Ciska Debacker is een antropologe en diversiteitsexpert. Haar praktijk, Oriënta-coaching, is een coaching praktijk en adviesbureau rond diversiteit en inclusie en biedt strategisch advies, training en workshops aan rond diversiteit, inclusie en gendergelijkwaardigheid voor scholen, organisaties en bedrijven.


Sessie 1.4 De secretariaatsmedewerker als steunpilaar bij rouw en trauma Ilse Vande Walle

Als secretariaatsmedewerker word je meer en meer geconfronteerd met kinderen en jongeren die trauma of verlies hebben meegemaakt. Omgaan met getraumatiseerde of rouwende jongeren kan voor heel wat onzekerheid en machteloosheid zorgen. Wat zeg je best tegen een leerling? Wat doe je met zijn/haar verhaal? Wanneer is een reactie normaal? Wanneer is er meer hulp nodig? Wat is jouw taak? En hoe ga je zelf om met de verhalen van de leerlingen?
Wanneer trauma en verlies worden herkend, leerlingen worden gezien en benaderd vanuit een traumabril, heeft dit een impact. Niet alleen op het gedrag van leerlingen, maar ook op hun verdere leven. Je krijgt tijdens deze workshop praktische tools en handvatten zodat jij het verschil kan maken!

Ilse Vande Walle heeft jarenlang ervaring in het begeleiden van kinderen en jongen met trauma en verlies. Ilse stond aan de basis van de kinderwerking Slachtofferhulp in Vlaanderen. Momenteel werkt ze als traumatherapeut en trainer. Wekelijks begeleidt ze kinderen, jongeren en volwassenen die geconfronteerd werden met trauma en verlies. Daarnaast geeft Ilse nascholingen, workshops en lezingen rond de thema’s trauma, stress en Growth Mindset.


Sessie 1.5 Optimaal organiseren van One Drive Jean Pierre Pluymers

Zie jij soms door het bos de bomen niet meer? Ben je eindeloos op zoek om toch dat ene document terug te vinden dat je 'ergens' opgeslagen hebt? Dan kan deze workshop je de nodige tools geven om efficiënt met One Drive aan de slag te gaan. Vergeet zeker je laptop niet zodat je de theorie dadelijk in de praktijk kan omzetten!

Jean Pierre Pluymers is een enthousiaste lerarenopleider met informatica en digitale vaardigheden als specialiteit. Daarnaast heeft hij heel wat expertise vergaard in het domein Blended Learning. Hij heeft ook ervaring in het secundair onderwijs als leerkracht informatica.

Deze sessie wordt herhaald in Ronde 2 - sessie 2.5.


Terug naar overzicht van workshops