Dag van het Ondersteunend Personeel - Ronde 2 (13:00 - 14:15)

Keuze Lesgever
Sessie 2.1 De secretariaatsmedewerker als verbindingsfiguur (VOLZET) Nele De Ranter

Als secretariaatsmedewerker ben je eerste aanspreekpunt voor velen. Niet zelden gaan deze gesprekken over conflictsituaties die gepaard gaan met (hevige) emoties. Wat zeg je in zo’n geval beter wel of toch maar niet? Hoe geef je erkenning zonder een standpunt in te nemen? Hoe zorg je dat je klantgericht blijft en dat je toch je eigen rol blijft bewaken?
Deze sessie probeert een antwoord te geven op bovenstaande vragen door enkele kaders aan te reiken die kunnen helpen wanneer je geconfronteerd wordt met een lastige situatie. Je rol van de secretariaatsmedewerker als hulpverlener op de nulde lijn staat centraal en je gebruikt de principes van bemiddeling als leidraad. We nemen je graag mee doorheen enkele theoretische inzichten, aangevuld met heel wat voorbeelden uit de (onderwijs)praktijk.

Nele De Ranter is van opleiding criminologe en familiaal bemiddelaar. Ze heeft ruim tien jaar praktijkervaring opgedaan als daderhulpverlener en slachtoffer-daderbemiddelaar. Daarnaast was ze werkzaam als docente in het hoger onderwijs waarbij ze zich onder meer gespecialiseerd heeft in het herstelgericht werken (op school). Sinds 2017 is ze werkzaam in het zorgteam van een middelbare school waar ze een coachingsopdracht heeft voor leerkrachten en ondersteunend personeel.


Sessie 2.2 Herken phishing-mails: voorkom dat je aan de haak wordt geslagen! Mathieu Verschraege

Heel wat gemeenten en steden, waaronder Antwerpen, werden de voorbije jaren slachtoffer van een cyberaanval. Wist je dat zo’n aanval maandenlang voorbereid wordt en dat jij – door bewuster met mails om te gaan – hierin een beschermende rol kan spelen?

In deze sessie leer je:

  • phishingmails herkennen;
  • de gevolgen van phishing op instellingsniveau kennen;
  • maatregelen nemen nadat je je gegevens hebt ingevuld op een phishingpagina;
  • je accounts extra beveiligen met 2FA/MFA;
  • andere cybercrimefenomenen kennen die zich specifiek richten op medewerkers van een instelling of bedrijf.

Mathieu Verschraege is coördinator Digitaal Leren bij GO! CVO Focus. Tot 2013 was hij leerkracht wiskunde/informatica en ICT-coördinator in secundair en hoger onderwijs. Van 2013 tot 2022 werkte hij als inspecteur bij de lokale politie, de laatste jaren als cybercrimerechercheur en lid van de computer crime unit.


Sessie 2.3 Het ABC voor bestuurders – VZW-wetgeving in een notendop Jeroen Léaerts

Tijdens deze sessie krijg je een (basis) inleiding over de huidige VZW-wetgeving en maak je kennis met een aantal vereisten binnen deze reglementering waar jij als secretariaatsmedewerker professioneel mee in aanraking kan komen.

Jeroen Léaerts is legal manager bij Procura. Als ervaren jurist is hij dé specialist inzake VZW-wetgeving. Hij begeleidt vele non-profit organisaties op juridisch vlak. Gezien zijn expertise is hij een veelgevraagd docent.


Sessie 2.4 Wat betekent het nieuwe leersteundecreet voor mij als secretariaatsmedewerker? Liesbet Sourbron

Het nieuwe leersteundecreet gaat van kracht in september 2023. In deze sessie maak je kennis met de krachtlijnen van het nieuwe decreet. Je krijgt inzicht op wat ‘leerondersteuner’ kan betekenen voor de leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften en wat deze behoeften precies kunnen zijn. Je leert welke rol je als ondersteunend personeel kan innemen in het zorgcontinuüm, om zo je steentje te kunnen bijdragen aan een krachtig beleid op vlak van leerlingenbegeleiding.

Liesbet Sourbron is klinisch psychologe en Hergo moderator. Zij werkt 18 jaar in een secundaire school als leerlingenbegeleider, waarvan de laatste vijf jaar als zorgcoördinator. Zij is tevens lesgever binnen de educatieve master bij het vak leerlingenbegeleiding aan de Universiteit Antwerpen en freelance nascholer over thema’s als pesten, herstelgericht werken en verbindende communicatie.


Sessie 2.5 Optimaal organiseren van One Drive (herhaling van 1.5) Jean Pierre Pluymers

Zie jij soms door het bos de bomen niet meer? Ben je eindeloos op zoek om toch dat ene document terug te vinden dat je 'ergens' opgeslagen hebt? Dan kan deze workshop je de nodige tools geven om efficiënt met One Drive aan de slag te gaan. Vergeet zeker je laptop niet zodat je de theorie dadelijk in de praktijk kan omzetten!

Jean Pierre Pluymers is een enthousiaste lerarenopleider met informatica en digitale vaardigheden als specialiteit. Daarnaast heeft hij heel wat expertise vergaard in het domein Blended Learning. Hij heeft ook ervaring in het secundair onderwijs als leerkracht informatica.

Deze sessie is een herhaling van Ronde 1 - sessie 1.5.


Terug naar overzicht van workshops