Beleef actief het educatief aanbod van Plantentuin Meise - Workshops namiddag (14:00 - 17:00)

Keuze Lesgever
2.01 De boom binnenstebuiten: een workshop over weefselleer tot watertransport bij planten

Het HOUTlab met een unieke houtcollectie, interactieve schermen en onderzoekstafels maken de anatomie en functie van transportweefsels in planten aanschouwelijk door een aantal opzoekopdrachten en proeven. Naast biologie komen ook chemie en fysica aan bod.

Doelgroep: Leerkrachten 3de graad secundair onderwijs (wetenschappelijke richtingen)


2.02 De kampioencactus: onderzoekend leren rond aanpassingen van planten

Hoe passen planten zich aan hun omgeving aan? Kunnen we via experimenten uitzoeken welke droogteplanten het best gewapend zijn om te overleven in droge omstandigheden?
Tijdens een bezoek aan de serres bestuderen de deelnemers aanpassingen van planten in het algemeen en specifiek van droogteplanten. Daarna doen ze een aantal proeven waarbij naast biologie ook fysica en wiskunde aan bod komen.

Doelgroep: Leerkrachten 1ste en 2de graad secundair onderwijs


2.03 Sleutels van het leven: een workshop rond classificatie van planten, volgens de methodiek van het onderzoekend leren

Wat is het nut van het classificeren en determineren van planten? Hoe zou jij het doen en hoe doen wetenschappers het? In de woestijnkas ordenen de deelnemers een aantal planten op basis van zelf gekozen criteria, om vervolgens te ontdekken wat de voordelen zijn van de wetenschappelijke indeling van planten. Ze komen tot de conclusie dat taxonomie relevant is voor hun dagelijks leven.

Doelgroep: Leerkrachten 2de graad secundair onderwijs


Terug naar overzicht van workshops