Dag van het geschiedenisonderwijs 2023: Van interculturele contacten tot multiperspectiviteit

Inleiding

De inschrijvingen voor de themadag zijn afgesloten.

Geschiedenis vindt plaats waar culturen elkaar ontmoeten, gaande van kruistochten, de zijderoute, de uitwisseling van het alfabet tot conflicten aan de grenzen van grootmachten. Interculturele ontmoetingen krijgen een steeds prominentere plaats in het hedendaags historisch onderzoek. Ook onze klassen zijn ontmoetingsplaatsen waar een steeds diverser jongerenpubliek met een eigen bril naar heden en verleden kijkt. Op welke manier kunnen we deze rijkdom omzetten in leerkansen? Hoe versterken historisch onderzoek en lespraktijk elkaar? Hoe zorg je voor een gedeelde stam in een wereld met duizenden vertakkingen? Met welke concrete methodieken laat je meerdere perspectieven toe in de klas?  

Kom en ontdek meerdere perspectieven op het gebruik van multiperspectiviteit in de klas. Leerkrachten, onderzoekers en professoren van de Universiteit Antwerpen nemen je mee doorheen een ruim aanbod aan lezingen en workshops met ruimte voor dialoog en reflectie. Het startschot op deze dag wordt gegeven door keynote-spreker Tom Naegels met zijn theaterlezing 'Nieuw België op het podium'.

 

Doelgroep

Leerkrachten geschiedenis, burgerschapscompetenties en historisch bewustzijn uit alle graden, andere belangstellenden uit secundair en hoger onderwijs.

Rondes

09:10 - 11:00 Welkom en plenum
11:15 - 12:30 Ronde 1
13:15 - 14:30 Ronde 2
14:30 - 15:15 Posterpresentaties
15:15 - 16:00 Ronde 3

Praktisch

De code van deze studiedag is 22/GES/999
Deze studiedag vindt plaats op 02-05-2023 in de Boogkeers, Universiteit Antwerpen, Boogkeers 5 (aan het Mechelseplein), 2000 Antwerpen.
Jouw bijdrage: 110 EUR.


Cursusmateriaal en lunch inbegrepen

Na afloop van de themadag wordt een kleine receptie aangeboden door de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de Universiteit Antwerpen.
Je wordt verwacht in de Flex-ruimte op de tweede verdieping!


Inlichtingen bij: Reinhilde Mampuys, 03 265 46 82, reinhilde.mampuys@uantwerpen.be