Zoek een nascholing
Je bent hier:   Emotionele ontwikkeling en autisme: schetsen van het kader (herhaling 1)

Emotionele ontwikkeling en autisme: schetsen van het kader (herhaling 1)

Het gedachtegoed rond de (Schaal) Emotionele Ontwikkeling is niet meer weg te denken bij de ondersteuning van mensen met een (verstandelijke) beperking. In de praktijk gaat werken met SEO verder dan een schaal invullen. Het vraagt aanpassingen op het vlak van begeleidingsstijl en de strategieën die je daarbij hanteert. Uitgangspunt is dat het inschatten van en afstemmen op de emotionele ontwikkeling een noodzakelijke stap is in een adequate beeldvorming en ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking. In deze vorming bekijken we het kader en de middelen die er bestaan om de emotionele ontwikkeling in kaart te brengen.

Programma

In de voormiddag focussen we op de grote pijlers, fasen en domeinen en proberen we met het kader bekend te raken.

In de namiddag gaan we zelf inschalen en kijken of we een eerste beeldvorming kunnen ontwikkelen. Dit doen we door eigen casussen in te brengen en hier in kleine groepjes verder rond te werken.

Doelstellingen

Deelnemers:

  • zijn in staat om naast de cognitieve mogelijkheden van een leerling ook de emotionele draagkracht in te schatten;
  • kennen de pijlers, fasen en domeinen van de 'Schaal Emotionele Ontwikkeling' en kunnen deze toepassen in hun ondersteuning van mensen met een beperking;
  • kunnen op het vlak van begeleidingsstijl de nodige aanpassingen doen en leren de juiste strategieën kennen.

Doelgroep

Leerkrachten uit het gewoon en buitengewoon onderwijs, leerlingenbegeleiders en zorgcoördinatoren die geconfronteerd worden met leerlingen met ASS die ook emotionele problemen hebben.

Begeleiding

Els Ronsse studeerde in 1995 af in de klinische psychologie (UGent) en volgde daarnaast ook nog een integratieve psychotherapieopleiding. Ze werkte 15 jaar als orthoagoog bij mensen met een verstandelijke beperking en autisme en opende daarnaast in 2000 een eigen praktijk gericht op mensen met autisme en een normale begaafdheid.

Praktisch

Cursuscode: 21/BU/011B

Cursusmateriaal en lunch inbegrepen.


Jouw bijdrage: 132 EUR.
Inlichtingen bij: Carolyn Smout, 03 265 29 73, carolyn.smout@uantwerpen.be

Datum Beginuur Einduur Locatie
vrijdag 18 maart 2022 09:00u 16:00u Universiteit Antwerpen, Campus Drie Eiken, Universiteitsplein 1, 2610 Wilrijk, Gebouw D (parking P2), lokaal D.042 (gelijkvloers)


Schrijf in voor deze cursus

Contacteer ons

*
*

Contactgevens

E-mail: cno@uantwerpen.be

Tel.: 03 265 29 60

IBAN: BE34 7350 0812 9190

BTW: BE 0257.216.482

Campus Drie Eiken

Universiteitsplein 1
2610 Wilrijk

Stadscampus - De Boogkeers

Boogkeers 5
2000 Antwerpen