Zoek een nascholing
Je bent hier:   Zinvol inzetten van spelmateriaal bij taalstoornissen en schoolrijpheid bij kleuters

Zinvol inzetten van spelmateriaal bij taalstoornissen en schoolrijpheid bij kleuters

Tijdens deze nascholing maak je kennis met het ruime aanbod spelmateriaal van ‘De Speelbode’ om kinderen te stimuleren op vlak van taal en schoolrijpheid. Er wordt materiaal voorgesteld om woordenschat en zinsbouw, rekenbegrippen of auditieve vaardigheden op speelse wijze in te oefenen… Je krijgt een aanzet waardoor je nadien ook zelf aan de slag kan met eigen spelmateriaal.

Programma

Enerzijds wordt er materiaal voorgesteld, aangevuld met verschillende spelsuggesties en ideeën om dit materiaal zo ruim mogelijk in te zetten. Je krijgt ook algemene spelideeën, los van het meegebrachte aanbod aan spelmateriaal.
Anderzijds wordt er ruimte voorzien om het materiaal zelf te bekijken en te gebruiken. In kleine groepen ga je aan de slag om hierbij concrete taal- en/of schoolrijpheidsdoelen uit te werken.
Ook bij je meegebrachte spel worden ervaringen en ideeën uitgewisseld.

Doelstellingen

Na het volgen van deze nascholing...

  • ken je een ruim aanbod aan spelmateriaal om schoolse vaardigheden in te oefenen;
  • kan je spelideeën ontwikkelen bij voorgesteld en eigen materiaal om bij jouw kleuters taal- en schoolrijpheid op speelse wijze te stimuleren.

Doelgroep

(Zorg)leerkrachten uit het (buitengewoon) kleuteronderwijs (2de en 3de kleuterklas), ondersteuners en logopedisten. Directies zijn ook welkom.
De deelnemers hebben basiskennis over het aanpakken van taalontwikkeling en schoolrijpheid bij kleuters.

Begeleiding

Emmelie Eelbode is leerkracht basisonderwijs en sinds 2006 werkzaam als logopediste in haar zelfstandige praktijk. Ze behandelt taal-, leer- en articulatiestoornissen bij kleuters en kinderen tot 9 jaar. Daarnaast baat ze sinds 2011 ‘De Speelbode’ uit, een winkel met spelmateriaal voor logopedisten, leerkrachten, …

Praktisch

Cursuscode: 23/KLE/061A

Cursusmateriaal en lunchbox inbegrepen

Als je op CDE aangepaste maaltijdwensen hebt, vul deze dan op jouw portaal in of vermeld dit in het opmerkingenveld.


Jouw bijdrage: 132 EUR.
Inlichtingen bij: Tamara Bonne, 03 265 29 89, tamara.bonne@uantwerpen.be

Mee te brengen door cursist

De deelnemers brengen elk 2 spellen mee. Dit kan bijvoorbeeld een educatief, reactie- of tussendoorspel zijn met relatief eenvoudige spelregels. 

Verwachte voorbereiding door deelnemer

De deelnemers denken na over welke doelstelling(en) ze graag aan bod willen laten komen, vb. aanbreng van nieuwe woordenschat, zinsbouw stimuleren bij anderstalige nieuwkomers, inoefenen van auditieve synthese, … Deze doelen worden bij voorkeur zo concreet mogelijk doorgegeven voor de vorming via info@despeelbode.be 

Datum Beginuur Einduur Locatie
dinsdag 3 oktober 2023 09:30u 16:30u Universiteit Antwerpen, Campus Drie Eiken, Universiteitsplein 1, 2610 Wilrijk, Gebouw D (parking P2), lokaal D.021 (gelijkvloers)


Inschrijven voor deze nascholing is niet meer mogelijk. Klik hier voor het huidige nascholingsaanbod.

Contacteer ons

*
*

Contactgevens

E-mail: cno@uantwerpen.be

Tel.: 03 265 29 60

IBAN: BE34 7350 0812 9190

BTW: BE 0257.216.482

Campus Drie Eiken

Universiteitsplein 1
2610 Wilrijk

Stadscampus - De Boogkeers

Boogkeers 5
2000 Antwerpen