Biochemie en technologie binnen een brouwerij
Binnen de Trappistenbrouwerij van Westmalle wordt er sinds 1836 bier gemaakt.
Zo’n 190 jaar later bedraagt de beperkte productie ongeveer 133 000 hl per jaar en bereikt het bier ook consumenten tot ver over de landsgrenzen. De abdij blijft volop investeren in een kwalitatief product, getuige daarvan zijn de recent vernieuwde gistkamer, brouwzaal en labo.
Deze technologische evolutie helpt om de biochemische reacties beter te beheersen.
Programma
In een brouwerij vinden tal van biochemische processen plaats. Dat begint bij de behandeling van het opgepompte grondwater en gaat tot de biologische zuivering van het afvalwater. Daartussen wordt er gebrouwen, gegist, gelagerd, gefilterd en gebotteld. Om een bier van constante kwaliteit te maken moet men al deze processen goed kunnen sturen.
Tijdens het bezoek zullen de belangrijkste biochemische reacties en aandachtspunten aan bod komen. Een tocht doorheen de installaties zal dan weer duidelijk maken dat bier maken in de 21ste eeuw een biotechnologisch hoogstandje is.
Na de rondleiding word je uitgenodigd voor een vergelijkende degustatie.
Doelstellingen
Na het volgen van de nascholing
- beschrijf je de basis van het productieproces;
- herken je de gebruikte installaties;
- benoem je de toegepaste analyses.
Doelgroep
Alle geïnteresseerde leerkrachten met basiskennis chemie of biologie.
Begeleiding
Lieven Van Hofstraeten, afgestudeerd als ing. biochemie; in 1997 beginnen werken op de brouwerij als laborant; momenteel directeur productie.
Praktisch
Cursuscode:
21/CHE/008AGraag verzamelen aan de toegangspoort van de brouwerij (Brouwerij der Trappisten van Westmalle, Antwerpsesteenweg 496, 2390 Malle) tegen 13.15 u (bottelen herstart om 13.05 u en dan kunnen we de werkende bottellijn nog even bekijken).
Rondleiding doorheen productie, labo en waterzuivering.
Degustatie tot 16.30 u.
Cursusmateriaal inbegrepen
Jouw bijdrage: 66 EUR.
Inlichtingen bij: Miet Oost, 03 265 29 79, miet.oost@uantwerpen.be
Datum |
Beginuur |
Einduur |
Locatie |
woensdag 27 oktober 2021 |
13:15u |
16:30u |
Brouwerij der Trappisten, Antwerpsesteenweg 496, 2390 Malle |
Inschrijven voor deze nascholing is niet meer mogelijk. Klik hier voor het huidige nascholingsaanbod.