Zoek een nascholing
Je bent hier:   Burnout bij jongeren

Burnout bij jongeren

Hulpverleners zien de laatste jaren een toenemend aantal jongeren met burnout symptomen. We proberen de problematiek van deze jongeren te schetsen, de verschillende types en de tijdsgeest die de incidentie doet toenemen. We zoeken naar wat scholen preventief kunnen bijdragen om dit te voorkomen en hoe ze met leerlingen met burnout kunnen omgaan.

We hopen vooral meer begrip te creëren voor leerlingen die omwille van stressklachten te vaak afwezig zijn en hoe zij op een goede manier terug opgevangen kunnen worden.

Programma

We bespreken wat burnout is en hoe het zich onderscheidt van ‘overspanning’ en ‘depressie’. We schetsen de omgevings-, persoonlijkheids- en uitlokkende factoren. We staan uitgebreid stil bij wat chronische stress aanricht en wat leerkrachten kunnen doen om deze chronische stress te beperken. Preventief is het uitermate belangrijk aandacht te richten op leerlingen die signalen geven van te veel stress. We geven een aantal tools (cognitieve technieken) om hen beter met stress te leren omgaan. Tot slot bespreken we wat we kunnen doen om de ‘gecrashte’ leerlingen zo goed mogelijk (terug) op te vangen.

Doelstellingen

De deelnemers kunnen:

  • de werking van chronische stress uitleggen;
  • in gesprek met leerlingen en ouders zoeken hoe ze hun omgeving kunnen optimaliseren om minder stress te hebben;
  • hun leerlingen technieken aanleren om met stress om te gaan en minder stress te ervaren.

Doelgroep

Leerkrachten, leerlingbegeleiders, directies, CLB-medewerkers.

Begeleiding

Anne Hermans is Klinisch Psychologe en Systeemtherapeute. Ze heeft een praktijk met vooral ‘school’ gerelateerde problemen: gedragsproblemen, faalangst, sociale problemen, stress en psycho-somatische klachten en de laatste jaren steeds vaker ook jongeren met depressie en burnout. Ze besteedt aandacht aan een goede samenwerking met het CLB en de zorg op school.

Praktisch

Cursuscode: 17/SEB/007A


Jouw bijdrage: 55 EUR.
Inlichtingen bij: Reinhilde Mampuys, 03 265 46 82, reinhilde.mampuys@uantwerpen.be

Datum Beginuur Einduur Locatie
dinsdag 17 oktober 2017 09:30u 12:30u Universiteit Antwerpen, Stadscampus, Het Brantijser, St.-Jacobsmarkt 9-13, 2000 Antwerpen


Inschrijven voor deze nascholing is niet meer mogelijk. Klik hier voor het huidige nascholingsaanbod.

Contacteer ons

*
*

Contactgevens

E-mail: cno@uantwerpen.be

Tel.: 03 265 29 60

IBAN: BE34 7350 0812 9190

BTW: BE 0257.216.482

Campus Drie Eiken

Universiteitsplein 1
2610 Wilrijk

Stadscampus - De Boogkeers

Boogkeers 5
2000 Antwerpen