Zoek een nascholing
Je bent hier:   De taal van moeilijk gedrag: toepassingen van Verfijnde Pedagogiek

De taal van moeilijk gedrag: toepassingen van Verfijnde Pedagogiek

We richten ons in deze opleiding op de spelregels van gedrag die binnen de huidige toename van signaalgedrag bij leerlingen aan zet zijn. Dit met als doel om zoveel mogelijk leerlingen én leerkrachten uit overleving te halen. Interdisciplinaire kennis weet dat een gedragsmatige aanpak van volgkaarten en beloningssystemen ons niet zal redden. Hoog tijd dus om ons te verdiepen in Verfijnde Pedagogiek, in datgene wat binnen de dagelijkse praktijk zijn meerwaarde al bewezen heeft. Immers, wie de taal van moeilijk gedrag spreekt, heeft toegang tot oplossingen.

Programma

Tijdens deze vijfdaagse opleiding bouwen we een verhaal op met behulp van de spelregels van gedrag, vanuit interdisciplinaire, universele kennis. We vergroten en verfijnen onze eigen toolbox op dergelijke wijze dat je andere kaders makkelijk kan integreren, doch niet om de zoveel jaren bij je team moet gaan aankloppen met ‘weer een nieuwe aanpak’. Heel wat collega’s in het werkveld communiceren immers hier – terecht – allergisch voor te zijn. Een voordeel van deze toolbox is dat hij zowel preventief als curatief toepasbaar is, zowel klassikaal als individueel. We kunnen ermee aan de slag om de gangbare ontwikkeling te ondersteunen, maar in het bijzonder richten we ons ermee op de toenemende uitdagingen rond gedrag en de meest complexe casussen. Deze opleiding is uitdrukkelijk gericht op zowel het gewoon als buitengewoon lager en secundair onderwijs, met voldoende antwoorden voor meervoudige vraagstukken aangezien de docent zelf onder meer werkzaam is in het type 3-onderwijs.

Wat leer je?

  • Je bouwt je eigen bibliotheek uit met recente, interdisciplinaire kennis rond de oorzaken en spelregels van (moeilijk) gedrag, de ontwikkeling van leerlingen, complexe problematieken, menselijke interacties en dynamieken in systemen.
  • Je vertaalt deze kennis naar de dagelijkse onderwijspraktijk door eigen pedagogische systemen onder de loep te nemen, te verfijnen en aan te vullen met nieuwe inspiratie en/of praktijktoepassingen die in andere scholen hun werkzaamheid al bewezen hebben. Je maakt deze vertaling steeds afgestemd op de eigen doelgroep, het eigen schoolklimaat en het eigen team. Binnen de opleiding is er voldoende ruimte om hierover gerichte feedback van de docent en/of elkaar te krijgen.
  • Je buigt je over wat er nodig is om de implementatie van een doelgerichte visie en aanpak binnen de eigen werkplek met het eigen team voor te bereiden alsook aan te sturen.
  • Je neemt je eigen persoonlijke ontwikkeling ter harte opdat je voldoende krachtig staat om de nodige processen mee te ondersteunen dan wel te begeleiden.

Doelstellingen

Na het volgen van de nascholing

  • begrijp en spreek je de taal van moeilijk gedrag;
  • heb je zicht op welke dagelijkse interventies werkzaam en voldoende opbouwend zijn in het preventief alsook curatief klassikaal en individueel werken met leerlingen;
  • beschik je over kennis en een toolbox die erop gericht zijn een visie en aanpak te implementeren die zich weliswaar als een proces dienen te ontvouwen, doch niet om de zoveel jaar vervangen dienen te worden;
  • voel je je hopelijk voldoende bezield om de nodige verfijningen rond de aanpak van gedrag binnen je eigen werkplek te gaan implementeren en mee aan te sturen.

Doelgroep

Deze opleiding is uitdrukkelijk gericht op zowel het gewoon als buitengewoon secundair onderwijs, alsook zijn deelnemers vanuit relevante en ondersteunende onderwijsorganisaties of hogescholen welkom. Er wordt sterk aangeraden om vanuit de scholen met een groepje afgevaardigden deel te nemen, bestaande uit minstens 1 directielid, minstens 1 iemand van de zorg en indien gewenst 1 of meerdere leerkrachten. Dit om binnen het implementatieproces zoveel mogelijk impact te kunnen creëren en een gedragenheid tot stand te brengen. Aangezien we voldoende teams de kans willen geven deze opleiding te volgen, zetten we het maximum aantal deelnemers per school of organisatie op 5.

Er is voor deze opleiding geen voorkennis vereist, enkel een grote honger naar voeding omtrent de taal van gedrag en de wil om te zoeken naar verrijking binnen de huidige uitdagingen.

Begeleiding

Katelijne Van Lommel is kinder- en jeugdpsychologe. Door haar verankering in de kinderpsychiatrie, het buitengewoon, gewoon en hoger onderwijs kon ze zich specialiseren in de materie van gedragsmoeilijkheden, kinderpsychiatrische problematieken, onderwijspedagogiek alsook het werken met systemen. Ze is auteur van het boek Sprekende harten, strijdende zwaarden en richt zich naast haar werk in onder meer het type 3-onderwijs op de professionalisering van teams in onderwijs en hulpverlening.

Praktisch

Deze cursus loopt over 5 dagen.

Cursuscode: 24/SEB/121A

Cursusmateriaal en lunch inbegrepen. Als syllabus ontvang je tevens het boek Sprekende harten, strijdende zwaarden: toolbox voor moeilijk gedrag bij kinderen en jongeren – Toepassingen van Verfijnde Pedagogiek (winkelwaarde 29,50 euro). 


Jouw bijdrage: 615 EUR.
Inlichtingen bij: Carolyn Smout, 03 265 29 73, carolyn.smout@uantwerpen.be

Mee te brengen door cursist

Schrijfmateriaal

Datum Beginuur Einduur Locatie
donderdag 17 oktober 2024 09:30u 16:30u Universiteit Antwerpen, Campus Drie Eiken, Universiteitsplein 1, 2610 Wilrijk, Gebouw D (parking P2), lokaal D.039 (gelijkvloers)
donderdag 7 november 2024 09:30u 16:30u Universiteit Antwerpen, Campus Drie Eiken, Universiteitsplein 1, 2610 Wilrijk, Gebouw D (parking P2), lokaal D.042 (gelijkvloers)
maandag 3 februari 2025 09:30u 16:30u Universiteit Antwerpen, Campus Drie Eiken, Universiteitsplein 1, 2610 Wilrijk, Gebouw D (parking P2), lokaal D.042 (gelijkvloers)
donderdag 20 maart 2025 09:30u 16:30u Universiteit Antwerpen, Campus Drie Eiken, Universiteitsplein 1, 2610 Wilrijk, Gebouw D (parking P2), lokaal D.039 (gelijkvloers)
maandag 19 mei 2025 09:30u 16:30u Universiteit Antwerpen, Campus Drie Eiken, Universiteitsplein 1, 2610 Wilrijk, Gebouw D (parking P2), lokaal D.039 (gelijkvloers)


Schrijf in voor deze cursus

Contacteer ons

*
*

Contactgevens

E-mail: cno@uantwerpen.be

Tel.: 03 265 29 60

IBAN: BE34 7350 0812 9190

BTW: BE 0257.216.482

Campus Drie Eiken

Universiteitsplein 1
2610 Wilrijk

Stadscampus - De Boogkeers

Boogkeers 5
2000 Antwerpen