Zoek een nascholing
Je bent hier:   Gespreksvaardig van één tot zes

Gespreksvaardig van één tot zes

Laat leerlingen in duo’s of groepen met elkaar praten en je krijgt drie mogelijke gespreksvarianten:

  1. Het gesprek verloopt chaotisch, rumoerig en soms zelfs brutaal, en zit vol praat over zaken die niets met de taak of opdracht te maken hebben.
  2. Het gesprek verloopt braaf maar oppervlakkig en levert weinig of geen kwaliteit op (‘zolang we er maar rap vanaf zijn’).
  3. Het gesprek verloopt rustig en rationeel, met als hoofdingrediënten actief luisteren, sterk argumenteren en naar een consensus toewerken.

Van deze drie varianten leidt enkel de derde tot goed samenwerken, van elkaar leren en beter redeneren en argumenteren. De hamvraag luidt dan: hoe krijg je jouw leerlingen zo ver?

Programma

Via deze interactieve workshop krijg je meer inzicht in de mechanismen die gesprekken tussen leerlingen doen falen of slagen. Centraal hierbij staat de exploratieve gesprekstechniek. Je maakt op een ervaringsgerichte manier kennis met een didactiek om deze voor veel leerkrachten nieuwe gesprekstechniek te introduceren en in te oefenen in de klaspraktijk. De basis van deze didactiek is evidence-based. Dat wil zeggen: hij is met succes uitgeprobeerd in de klaspraktijk en de effecten ervan zijn op een wetenschappelijke manier vastgelegd. De workshop is een mix van observatie, analyse en toepassing van lesmateriaal uit verschillende vakken. Je maakt ook kennis met nieuwe (en gratis) lessen die recent zijn ontwikkeld.

Doelstellingen

De deelnemers:

  • weten welke mechanismen gesprekken van leerlingen doen falen/slagen;
  • kunnen hun leerlingen via de didactiek van exploratieve gesprekken beter doen leren, redeneren, argumenteren en samenwerken;
  • herkennen exploratieve gesprekken van leerlingen via observatie en analyse;
  • breiden hun didactisch repertoire uit om leerlingen tot ‘sprekend leren’ aan te zetten, in alle vakken.

Doelgroep

Leerkrachten Nederlands (en moderne vreemde talen) 1ste, 2de en 3de graad. Transfer naar andere vakken is mogelijk. De aangeboden methodiek kan ook in het lager en hoger onderwijs toegepast worden.

Begeleiding

Jan T’Sas, licentiaat/master Germaanse Filologie, leraar Nederlands in tso, bso, lerarenopleider aan de Universiteit Antwerpen en auteur van schoolboeken. De workshop steunt op zijn ervaring als leerkracht en op het doctoraatsonderzoek waarmee hij in 2018 promoveerde tot doctor in de Onderwijswetenschappen. Theorie en lesmateriaal over meerdere thema’s biedt hij aan op zijn website www.neejandertaal.be.

Praktisch

Deze nascholing is afgelast. Inschrijven is niet meer mogelijk.

Mee te brengen door cursist

Laptop met VGA-aansluiting of HDMI-aansluiting is vereist voor deze nascholing (heb je een andere aansluiting, graag zelf je tussenstuk meebrengen). Vergeet ook je lader niet.

Je kan tot 1 dag voor de nascholing hier je internettoegang opvragen.Inschrijven voor deze nascholing is niet meer mogelijk. Klik hier voor het huidige nascholingsaanbod.

Contacteer ons

*
*

Contactgevens

E-mail: cno@uantwerpen.be

Tel.: 03 265 29 60

IBAN: BE34 7350 0812 9190

BTW: BE 0257.216.482

Campus Drie Eiken

Universiteitsplein 1
2610 Wilrijk

Stadscampus - De Boogkeers

Boogkeers 5
2000 Antwerpen