Je bent hier:
Biochemie en technologie binnen een brouwerij
Biochemie en technologie binnen een brouwerij
Binnen de Trappistenbrouwerij van Westmalle wordt er sinds 1836 bier gemaakt. De broeders van de Trappistengemeenschap kregen toen de toestemming om de streekdrank te maken en te nuttigen. In Vlaanderen was dat bier.
Zo’n 180 jaar later bedraagt de beperkte productie ongeveer 130.000 hl per jaar en bereikt het bier ook consumenten tot ver over de landsgrenzen. De abdij blijft volop investeren in een kwalitatief product. Getuige daarvan zijn de recent vernieuwde gistkamer, brouwzaal en labo.
Deze technologische evolutie helpt de biochemische reacties beter te beheersen, maar verandert ze natuurlijk niet.
In een brouwerij vinden tal van biochemische processen plaats. Dat begint bij de behandeling van het opgepompte grondwater en gaat tot de biologische zuivering van het afvalwater. Daartussen wordt er gebrouwen, gegist, gelagerd, gefilterd en gebotteld. Om een bier van constante kwaliteit te maken moet men al deze processen goed kunnen sturen.
Tijdens het bezoek zullen de belangrijkste biochemische reacties en aandachtspunten aan bod komen. Een tocht doorheen de installaties zal dan weer duidelijk maken dat bier maken in de 21ste eeuw een biotechnologisch hoogstandje is.
Programma
Presentatie:
- Grondstoffen (o.a. mout, hopcomponenten)
- Brouwproces
- Fermentatie
Rondleiding: Labo - Brouwzaal – Gistkamer – Lagerkelder – Bottellijn(en) – Warm Magazijn – Waterzuivering
Degustatie: Vergelijkende degustatie
Doelstellingen
De deelnemers kennen de basis van het productieproces en kunnen zich een goed beeld vormen van de gebruikte installaties en de toegepaste analyses.
Doelgroep
Alle geïnteresseerden met basiskennis chemie of biologie.
Begeleiding
Lieven Van Hofstraeten, afgestudeerd als ing. biochemie; in 1997 beginnen werken op de brouwerij als laborant; enkele jaren nadien functie van Hoofd Productie opgenomen.
Praktisch
Cursuscode:
17/CHE/008AGraag verzamelen aan de toegangspoort (Brouwerij der Trappisten van Westmalle, Antwerpsesteenweg 496, 2390 Malle) tegen 13.15 u (bottelen herstart om 13.05 u => kunnen werkende bottellijn nog even bekijken).
Vervolgens presentatie over het productieproces met accent op brouwproces en enkele biochemische weetjes.
Rondleiding doorheen productie, labo en waterzuivering.
Degustatie tot 16.30 u.
Beperkt aantal deelnemers!
Jouw bijdrage: 52 EUR.
Inlichtingen bij: Miet Oost, 03 265 29 79, miet.oost@uantwerpen.be
Datum |
Beginuur |
Einduur |
Locatie |
woensdag 17 januari 2018 |
13:15u |
16:30u |
Brouwerij der Trappisten, Antwerpsesteenweg 496, 2390 Malle |
Inschrijven voor deze nascholing is niet meer mogelijk. Klik hier voor het huidige nascholingsaanbod.