Zoek een nascholing
Je bent hier:   Dag van het economieonderwijs 2023: De economische wetenschap in vraag gesteld

Dag van het economieonderwijs 2023: De economische wetenschap in vraag gesteld

We leven in boeiende tijden. Actuele uitdagingen hebben een aanzienlijk effect op onze economie, en vice versa. Tijdens deze inspiratiedag analyseren we de recente macro-economische ontwikkelingen. Je krijgt een beeld van de huidige en mogelijk toekomstige situatie van de Belgische economie en de financiële markten. Je verkent het nieuwe IS-LM-PCmodel ter verklaring van de conjunctuurbeweging. Ook bestudeer je de opkomst van cryptomunten. Tenslotte kijk je mee met een kritische blik naar het gevoerde monetaire beleid en onze overheidsfinanciën. Vier keynote sprekers leiden jou en je vakgenoten door deze boeiende materie.

Programma

9.15 uur
Welkom
Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie, Universiteit Antwerpen

9.30 uur
De economische toestand en vooruitzichten van de Belgische economie en van de financiële markten

In onze wereld is rente zoals zwaartekracht. Het jaar 2022 zal dus de economische geschiedenis ingaan als het jaar dat de zwaartekracht terugkwam. Alle activaklassen hadden het moeilijk. In 2023 moeten we op zoek naar een nieuw evenwicht in een wereld die op economisch vlak lijkt op de zeventiger jaren maar op geopolitiek vlak op de periode van voor de Tweede Wereldoorlog. Wat betekent dit voor de economische cyclus, de inflatie, de financiële markten, de wereldeconomie en België? Welke lessen kunnen we trekken uit de financiële geschiedenis? En welke zijn de sleutels tot een beter begrip, die ons kunnen leiden tot betere persoonlijke en financiële beslissingen?
Dhr. Philippe Gijsels is handelsingenieur, MBA kwantitatieve bedrijfskunde en CFA (Certified financial analyst). Hij verdiept zich al meer dan 35 jaar in de financiële markten, als hoofdstrateeg van BNP Paribas Fortis en hoofd van de specialistenteams Invest. Hij geeft zo’n 200 presentaties per jaar en talrijke interviews voor nationale en internationale pers.

10.45 uur
Pauze met drank en versnapering

11.00 uur
Het IS-LM-PC model ter verklaring van economische fluctuaties
Heel wat leerkrachten economie zijn vertrouwd met het Keynesiaanse model, het IS-LM-model, het AV-AA-model en het Taylor-Romermodel met het AV-IA-diagram ter verklaring van de conjunctuurbeweging. Een model dat echter meer en meer ingang vindt is het IS-LM-PC-model van Olivier Blanchard, voormalig hoofdeconoom bij het Internationaal Monetair Fonds, of een variant hiervan. Je verwerft een grondig inzicht in het model, de bouwstenen, de werking, de pro’s en contra’s. Het wordt toegepast op de COVID-19 pandemie en op de huidige inflatieschok en de gevolgen ervan voor het monetaire beleid en het begrotingsbeleid.
Prof. dr. Jacques Vanneste doceert de vakken macroeconomie en publieke financiën aan de Universiteit Antwerpen. Hij is co-auteur van de studieboeken ‘Financial accounting’ en ‘Bank en beurs binnenstebuiten’, uitgegeven bij De Boek/Van In.

12.15 uur
Broodjesbuffet aangeboden door de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie

13.00 uur
Een nieuwe manier van denken over geld? De opkomst van de cryptomunten en de gevolgen hiervan
Digitale economie is in opmars. En het gaat snel. Er bestaat ondertussen een hele variatie aan cryptomunten, die bij jongeren vaak erg aanslaan. Wat houdt dat alles juist in? En wat is de impact ervan? Je krijgt een grondige kennismaking met de materie, een kijk op de actuele stand van zaken en op de voordelen en uitdagingen ervan. Deze lezing wordt in het Engels gegeven.
Dhr. Christophe Majois heeft een PhD in management (UCLouvain en Université de Toulouse) en werkt als coördinator van de dienst “Economische studies en vooruitzichten” binnen de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA). Hij vertegenwoordigt de FSMA als specialist in FinTech materie in verschillende werkgroepen op Europees niveau (European Securities and Markets Authority - ESMA, European Insurance and Occupational Pensions Authority - EIOPA) en op internationaal niveau (International Organization of Securities Commissions - IOSCO).

14.15 uur
Pauze met een drankje

14.30 uur
Monetair en budgettair beleid kritisch bekeken
In oktober 2022 kwam de inflatie voor de eurozone uit op 10,6%, vijfmaal de doelstelling van de Europese Centrale Bank. De centrale bank probeert nu de geloofwaardigheid van haar inflatiedoelstelling van 2% te herstellen. Economen vinden dat centrale banken zwaar geblunderd hebben. De Europese Commissie stelde ondertussen een structurele aanpassing voor van het Europees budgettair kader en oordeelt dat “Member States had not used good economic times to build fiscal buffers.” Zowel inzake monetair en budgettair beleid valt er dus wel wat kritisch te evalueren en bij te sturen.
Dhr. Ivan Van de Cloot is hoofdeconoom van de denktank Itinera en treedt als commentator regelmatig naar voren in de geschreven en audio-visuele media. Hij is voor Itinera auteur van verscheidene publicaties

15.45 uur
Einde themadag, mogelijkheid tot nakaarten in het Agora Caffee

Doelgroep

Leraren economie en toegepaste economie uit alle finaliteiten.

Praktisch

Cursuscode: 22/ECO/999

Cursusmateriaal en lunch inbegrepen.

De catering van deze themadag wordt je aangeboden door de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie van de Universiteit Antwerpen.


Jouw bijdrage: 95 EUR.
Inlichtingen bij: Reinhilde Mampuys, 03 265 46 82, reinhilde.mampuys@uantwerpen.be

Datum Beginuur Einduur Locatie
vrijdag 21 april 2023 09:15u 15:45u Universiteit Antwerpen, Stadscampus, Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen, Gebouw C, aula C.002


Inschrijven voor deze nascholing is niet meer mogelijk. Klik hier voor het huidige nascholingsaanbod.

Contacteer ons

*
*

Contactgevens

E-mail: cno@uantwerpen.be

Tel.: 03 265 29 60

IBAN: BE34 7350 0812 9190

BTW: BE 0257.216.482

Campus Drie Eiken

Universiteitsplein 1
2610 Wilrijk

Stadscampus - De Boogkeers

Boogkeers 5
2000 Antwerpen