Zoek een nascholing
Je bent hier:   Een gunstig leerklimaat voor kinderen en jongeren met selectief mutisme

Een gunstig leerklimaat voor kinderen en jongeren met selectief mutisme

Selectief mutisme is een angststoornis. Deze leerlingen kunnen en willen praten, maar durven het niet. Ze hebben vaak talenten die niet gezien worden door het extreem zwijgen.

Er bestaan vele vooroordelen. Te vaak worden ze benoemd als dom, koppig of slecht opgevoed. Ouders en leerkrachten die proberen te begrijpen en hulp willen bieden, voelen zich vaak onmachtig. In deze nascholing krijg je inzichten en hulpmiddelen om (alternatieve) communicatie mogelijk te maken. Dit bevordert het welzijn van het kind/de jongere, hun klasgenoten en leerkrachten en creëert een gunstig leerklimaat.

Programma

In een eerste, theoretisch luik krijg je meer informatie over selectief mutisme en zijn verschillende uitingsvormen. Het belang van tijdige, multidisciplinaire diagnostiek en de therapeutische behandeling door een gedragstherapeut of logopedist-stottertherapeut komen aan bod.

In het praktische luik worden tools en hulpmiddelen aangereikt die je helpen om te bepalen welke tijdelijke, redelijke aanpassingen mogelijk zijn in jouw klas en school. Daarnaast krijg je voorbeelden hoe je de klasgroep kan informeren over selectief mutisme en hoe je hen constructief kan betrekken bij de ondersteuning van hun klasgenoot.

We vragen de deelnemers kritische vragen te stellen en te reflecteren vanuit hun eigen onderwijspraktijk. In dialoog willen we onze therapeutische kennis en ervaringen delen, wat enorm verrijkend kan zijn. De dagelijkse praktijk is immers vaak complexer dan de theorie.

Doelstellingen

Na het volgen van de nascholing:

  • ken je je weg naar basislectuur en websites met degelijke documentatie over selectief mutisme;
  • kan je selectief mutisme tijdig herkennen in zijn verschillende uitingsvormen;
  • kan je het gesprek aangaan met collega’s en ouders om de bezorgdheid over de praatangst te delen en een stappenplan op te stellen;
  • heb je basiskennis van een polyvalente probleemanalyse om alle sterktes en zorgen in de ontwikkeling van kind/jongere in kaart te brengen;
  • kan je, indien nodig, verwijzen naar diensten voor multidisciplinair onderzoek;
  • kan je mogelijke tijdelijke aanpassingen op school en in de klas toepassen en deze kiezen in overleg met kind/jongere, ouders, leerkrachten (en therapeut);
  • kan je klasgenoten informeren over selectief mutisme en hoe zij constructief kunnen meewerken;
  • heb je kennis van de therapie door een cognitieve gedragstherapeut of de logopedist-stottertherapeut en kan je gericht verwijzen naar deze deskundige therapie;
  • ken je de noodzaak van samenwerking tussen therapeut, leerkracht(en), ouders en kind/jongere.

Doelgroep

Zorgcoördinatoren, zorgleerkrachten, leerzorgcoaches, leerlingenbegeleiders, CLB-medewerkers, ondersteuners en alle geïnteresseerde leerkrachten lager en secundair onderwijs

Begeleiding

Katrien Stinders is zelfstandige logopediste met specialisatie stotteren, gehoor en praatangst. Zij werkte jarenlang als GON-begeleider type 7/ondersteuner. Zij is bestuurslid van vzw Selectief Mutisme en vrijwillige hoofdmonitor op zomerkampen en jongerendagen selectief mutisme.

Goedele Vandewalle is licentiaat in de psychologische en pedagogische wetenschappen en psychotherapeut. Zij werkte 40 jaar voltijds in een Centrum Geestelijke Gezondheidszorg met kinderen, jongeren, ouders en leerkrachten. Specialisaties: emotionele problemen en angststoornissen o.a. praatangst, gedragsproblemen, ADHD, autisme, gezins-en opvoedingsproblemen. Zij is bestuurslid van vzw Selectief Mutisme en vrijwilliger en verzorgt de inhoudelijke leiding op het jaarlijkse zomerkamp.

Praktisch

Cursuscode: 24/LZG/064A

Cursusmateriaal inbegrepen


Jouw bijdrage: 66 EUR.
Inlichtingen bij: Carolyn Smout, 03 265 29 73, carolyn.smout@uantwerpen.be

Mee te brengen door cursist

 

Datum Beginuur Einduur Locatie
woensdag 20 november 2024 09:30u 12:30u Universiteit Antwerpen, Campus Drie Eiken, Universiteitsplein 1, 2610 Wilrijk, Gebouw D (parking P2), lokaal D.021 (gelijkvloers)


Schrijf in voor deze cursus

Contacteer ons

*
*

Contactgevens

E-mail: cno@uantwerpen.be

Tel.: 03 265 29 60

IBAN: BE34 7350 0812 9190

BTW: BE 0257.216.482

Campus Drie Eiken

Universiteitsplein 1
2610 Wilrijk

Stadscampus - De Boogkeers

Boogkeers 5
2000 Antwerpen