Zoek een nascholing
Je bent hier:   Internationale onderhandelingen in je klas

Internationale onderhandelingen in je klas

Dagelijks vinden internationale onderhandelingen plaats, een complex gebeuren met vaak grote impact op verschillende vlakken. Veel nationaal beleid vindt zijn oorsprong in internationale en vooral Europese regels. In deze nascholing krijg je inzicht in de totstandkoming van internationale regels en in de verstrengeling van overheidsniveaus. Je ontdekt ook hoe je dat via rollenspelen kan overbrengen aan je leerlingen, aan de hand van voorbeelden uit het Europees klimaat- en vluchtelingenbeleid.   

Programma

In deze nascholing krijg je een inhoudelijke inleiding over de Europese Unie en over de huidige internationale en Europese beleidscontext. Daarnaast verken je een aantal voorbeelden van rollenspelen rond besluitvorming, en bekijken we hoe je deze werkvorm in je lespraktijk kan inzetten. Ten slotte ga je zelf aan de slag en ervaar je als deelnemer hoe verrijkend een dergelijke simulatie van internationale onderhandelingen voor jouw leerlingen kan zijn.

Doelstellingen

Na het volgen van de nascholing:

  • heb je basiskennis over de Europese Unie en de complexiteit van politieke besluitvorming;
  • kan je een interactief rollenspel uitwerken en effectief toepassen in je klas;
  • werk je via deze actieve werkvorm aan tal van (vakoverschrijdende) leerplandoelen, zoals rond democratie, burgerschap, spreekvaardigheid, globalisering,

Doelgroep

Leerkrachten 2de en 3de graad geschiedenis, economische vakken, humane wetenschappen, beleidsmedewerkers

Begeleiding

Peter Bursens is hoogleraar politieke wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen en doet onderzoek rond Europese integratie, federalisme en democratie. Hij doceert voornamelijk over de Europese Unie en ontwikkelde hiervoor simulaties en rollenspelen, zowel in internationale context als in klasverband.

Praktisch

Cursuscode: 24/ECO/044A

Cursusmateriaal inbegrepen


Jouw bijdrage: 66 EUR.
Inlichtingen bij: Maxime Wauters, 03 265 87 23, maxime.wauters@uantwerpen.be

Datum Beginuur Einduur Locatie
woensdag 27 november 2024 09:00u 12:00u Universiteit Antwerpen, Boogkeers 5 (aan het Mechelseplein), 2000 Antwerpen, lokaal 103 (eerste verdieping)


Schrijf in voor deze cursus

Contacteer ons

*
*

Contactgevens

E-mail: cno@uantwerpen.be

Tel.: 03 265 29 60

IBAN: BE34 7350 0812 9190

BTW: BE 0257.216.482

Campus Drie Eiken

Universiteitsplein 1
2610 Wilrijk

Stadscampus - De Boogkeers

Boogkeers 5
2000 Antwerpen