Zoek een nascholing
Je bent hier:   Minelabs, wetenschappen in Minecraft

Minelabs, wetenschappen in Minecraft

Minelabs is een wetenschappelijke uitbreiding op het populaire computerspel Minecraft. Met Minelabs kunnen leerkrachten hun leerlingen warm maken voor wetenschappen. Leerlingen uit het secundair (2de en 3de graad) kunnen op een leuke en interactieve manier experimenteren met fysica en chemie. Ze worden met Minelabs aangezet om zelf op onderzoek te gaan en verwerven zo wetenschappelijk inzicht op een prikkelende en uitdagende manier. De leerinhouden van Minelabs zijn gekoppeld aan de te verwerven minimumdoelen. Ontdek in deze nascholing hoe je met Minelabs aan de slag gaat en jouw leerlingen een aantal leuke lessen geeft. Meer informatie vind je op www.minelabs.be.

Programma

Minelabs is een wetenschappelijke uitbreiding op Minecraft, waarmee studenten op een leuke en toegankelijke manier wetenschappelijke concepten kunnen verkennen. Een interdisciplinair team van fysici, chemici en informatici van de Universiteit Antwerpen bracht wetenschappelijke features tot leven in Minecraft, rekening houdend met de leerplandoelstellingen van het secundair onderwijs.

Tijdens deze hands-on sessie kan je zelf de Minelabs wereld verkennen. Je wordt ingewijd in de leermodules over atoombouw, molecuulstructuren, de Coulombkracht, elektrische velden en elementaire deeltjes. Bij iedere leermodule is er een werkblad en een lesvoorbereiding voorzien, zodat je Minelabs direct kan inzetten in de les. Daarnaast werden virtuele Minelabs-werelden gebouwd met raadsels zodat de leerlingen de wetenschappelijke concepten spelenderwijs onder de knie krijgen.

We tonen hoe je Minelabs zelf kan installeren en wat er nodig is om Minelabs in je les te kunnen gebruiken.

Doelstellingen

Na het volgen van de nascholing:

  • ben je vertrouwd met de basisbesturing van Minecraft;
  • gebruik je de verschillende wetenschappelijke features in Minelabs;
  • ken je de verschillende leermodules die in de les gebruikt kunnen worden;
  • installeer je zelf Minelabs en de virtuele wereld(en) om les te geven aan je leerlingen.

Doelgroep

Deze nascholing is gericht op leerkrachten fysica en chemie van de tweede en derde graad van het secundair onderwijs. Ook ICT-coördinatoren zijn zeer welkom.

Specifieke voorkennis is niet vereist. Enige bekendheid met Minecraft is een pluspunt.

Begeleiding

Dr. Maja Verstraeten is onderzoeker aan het Laboratorium voor Plasmafysica van de Koninklijke Militaire School (LPP-ERM/KMS).

Minelabs werd gerealiseerd met steun van de Vlaamse Overheid en imec, in het kader van een Smart Education @ Schools project, uitgevoerd door de Universiteit Antwerpen, het Provinciaal Instituut voor Technisch Onderwijs (PITO) en het Koninklijk Lyceum Antwerpen (KLA).

Minelabs werd en wordt ontwikkeld door een team van studenten en doctoraatstudenten chemie, fysica en informatica en in samenwerking met leerkrachten van het secundair onderwijs. Leer het team beter kennen op www.minelabs.be/about-us.

Praktisch

Cursuscode: 23/FYS/043A

Cursusmateriaal inbegrepen


Jouw bijdrage: 66 EUR.
Inlichtingen bij: Miet Oost, 03 265 29 79, miet.oost@uantwerpen.be

Datum Beginuur Einduur Locatie
woensdag 22 november 2023 13:30u 16:30u Universiteit Antwerpen, Campus Drie Eiken, Universiteitsplein 1, 2610 Wilrijk, Gebouw D (parking P2), lokaal D.021 (gelijkvloers)
Interesse om deze nascholing bij jou op school te organiseren? Contacteer nicole.coveliers@uantwerpen.be.

Inschrijven voor deze nascholing is niet meer mogelijk. Klik
hier voor het huidige nascholingsaanbod.

Contacteer ons

*
*

Contactgevens

E-mail: cno@uantwerpen.be

Tel.: 03 265 29 60

IBAN: BE34 7350 0812 9190

BTW: BE 0257.216.482

Campus Drie Eiken

Universiteitsplein 1
2610 Wilrijk

Stadscampus - De Boogkeers

Boogkeers 5
2000 Antwerpen