Je bent hier:
To Beer or Not To Beer
To Beer or Not To Beer
Bier of geen bier, dat is de vraag. Hobbybrouwen heeft veel belangstelling gekregen door de beschikbaarheid van kant-en-klare kits, ingrediënten en kleine apparatuur. De omvang van de apparatuur blijft echter klein, omdat grotere apparatuur een grotere investering vereist. Daarom bundelen BioWAVE en het Engineers of Tomorrow ecosysteem hun krachten om een hands-on cursus bierbrouwen aan te bieden die je onderdompelt in de wondere wereld van het brouwen. Aan het einde van de cursus neem je je eigen bier mee naar huis!
Programma
Je krijgt uitgebreide theoretische kennis over brouwen, die daarna in de praktijk wordt gebracht. De cursus behandelt alles van het ontwerpen van het recept tot het bottelen van het bier.
Dag 1: Introductie
- Samen een recept kiezen en leren hoe dit op te stellen
- Formules voor berekeningen uitleggen
- Verwachtingspatroon overlopen
Dag 2: Preparatie media en starten gistprecultuur
- Groeimedia maken voor het opgroeien van de gist (1l en 5l)
- Uitleg over de brouwinstallatie
- Theorie over het bierbrouwen
Dag 3: Poetsen van de installatie
- Schoonmaken van de brouwinstallatie
- Leren kennen van de brouwinstallatie
Dag 4: Brouwdag
- Volledige brouwproces (van het schroten tot het pitchen van de gist)
Dag 5: Bottelen
- Bottelen van het bier
- Natuurlijke carbonisatie
Doelstellingen
Na het volgen van de nascholing:
- beschik je over een uitgebreide theoretische kennis over brouwen;
- voer je het volledige brouwproces uit, van het ontwerpen van het recept tot het bottelen van het bier.
Doelgroep
Leerkrachten die zelf willen experimenteren met brouwen en het hele proces willen doorlopen. Voorkennis over biochemie of brouwen mag, maar is geen must!
Begeleiding
Paulien Leemans (BioWAVE) begon in 2021 als mandaatassistent aan de Universiteit Antwerpen na haar studies bio-ingenieurswetenschappen. Ze werd meteen door haar collega én brouwexpert Marc Wijnants ondergedompeld in de wondere wereld van brouwen. Samen brouwden ze verschillende bieren, waaronder enkele tripels, verschillende krieken, enkele dubbels en een IPA. Vanaf het najaar van 2025 neemt Paulien de fakkel van Marc volledig over en zal ze zelfstandig verder brouwen in de Eureka brouwerij op campus Groenenborger. Dit jaar staan een mango habanero IPA en een citrus-tijm IPA op de planning.
Praktisch
Deze cursus loopt over 5 dagen.
Cursuscode:
25/WET/027ASyllabus inbegrepen.
Op volledige lesdagen wordt er een broodjeslunch voorzien.
Slechts beperkt aantal deelenemers toegelaten!
Jouw bijdrage: 825 EUR.
Inlichtingen bij: Miet Oost, 03 265 29 79, miet.oost@uantwerpen.be
Datum |
Beginuur |
Einduur |
Locatie |
woensdag 10 december 2025 |
14:00u |
16:00u |
via afstandsonderwijs (Microsoft Teams) |
vrijdag 9 januari 2026 |
09:00u |
17:00u |
Universiteit Antwerpen, Campus Groenenborger, Groenenborgerlaan 171, 2020 Antwerpen, Gebouw V, lokaal V3.41 |
woensdag 14 januari 2026 |
13:30u |
17:30u |
Universiteit Antwerpen, Campus Groenenborger, Groenenborgerlaan 171, 2020 Antwerpen, Gebouw V, lokaal V3.41 |
donderdag 15 januari 2026 |
08:30u |
18:00u |
Universiteit Antwerpen, Campus Groenenborger, Groenenborgerlaan 171, 2020 Antwerpen, Gebouw V, lokaal V3.41 |
donderdag 26 februari 2026 |
14:00u |
17:30u |
Universiteit Antwerpen, Campus Groenenborger, Groenenborgerlaan 171, 2020 Antwerpen, Gebouw V, lokaal V3.41 |
Schrijf in voor deze cursus
Duid aan welke cookies je wil toestaan.
Noodzakelijke cookies
Sommige cookies zijn nodig om de kernfunctionaliteit van onze website mogelijk te maken. De website zal niet goed werken zonder deze noodzakelijke cookies. Daardoor zijn ze standaard ingeschakeld en kunnen ze niet worden uitgeschakeld.
Functionele cookies
Functionele cookies zijn noodzakelijk voor de goede werking van de website en kunnen niet worden uitgeschakeld. Ze worden over het algemeen enkel gedefinieerd naar aanleiding van acties die je uitvoert en die je in staat stellen om gebruik te maken van de diensten die wij aanbieden (definitie van je privacyvoorkeuren, connectie, invullen van formulieren, enz.).
Je kan je browser zo configureren dat deze cookies worden geblokkeerd of dat je over deze cookies wordt gewaarschuwd, maar daarna zullen sommige delen van de site niet meer werken.
Analytische cookies
Analytische cookies stellen ons in staat om surfpatronen te meten en te bepalen welke rubrieken van onze website werden bezocht, om gewoontes te meten en onze diensten te verbeteren. Ze laten ons zien welke pagina's het meest en het minst populair zijn en hoe bezoekers zich verplaatsen op de site.
Als je deze cookies niet toestaat, weten we niet wanneer je onze site hebt bezocht en kunnen we de gewoontes ervan niet controleren.