Zoek een nascholing
Je bent hier:   Van kombucha naar kunstleer

Van kombucha naar kunstleer

Ontdek hoe je biotechnologie en duurzaamheid tot leven brengt in je klas met een boeiende workshop over kombucha-fermentatie en de omzetting van bacterieel cellulose naar kunstleer. Leer hoe je leerlingen inspireert met een hands-on project dat wetenschap, creativiteit en ecologische innovatie combineert.

Programma

Tijdens deze nascholing maak je eerst kennis met de fascinerende wetenschap achter kombucha-fermentatie en bacterieel cellulose. In een heldere en beknopte theoretische inleiding leggen we de basis die je nodig hebt om zelf aan de slag te gaan. Vervolgens steek je de handen uit de mouwen en leer je hoe je een eigen kombucha-cultuur opzet en optimaal onderhoudt. Dit interactieve deel maakt biotechnologie tastbaar en praktisch.

Daarna ga je creatief aan de slag en ontdek je hoe je bacterieel cellulose kunt oogsten, reinigen en verwerken tot een innovatief en duurzaam alternatief voor leer.

Van wetenschappelijk inzicht tot praktisch resultaat: je ervaart hoe wetenschap en duurzaamheid perfect samenkomen in inspirerende hands-on activiteiten.

Doelstellingen

Na het volgen van de nascholing

  • begrijp je hoe het fermentatieproces met kombucha leidt tot de vorming van bacterieel cellulose;
  • ken je de eigenschappen van bacterieel cellulose en hoe het kan dienen als alternatief voor dierlijk leer;
  • heb je inzicht in de rol van bacteriën en gist in het fermentatieproces en hun bijdrage aan circulaire economie;
  • zet je zelfstandig een kombucha-cultuur op en onderhoud je ze voor de productie van bacterieel cellulose;
  • herken je het groeiproces van bacterieel cellulose en beïnvloed je het door de juiste omgevingsfactoren toe te passen (zoals temperatuur en pH);
  • oogst, reinig en verwerk je bacterieel cellulose tot een toepasbaar materiaal, zoals kunstleer;
  • vertaal je het proces naar een klasactiviteit, inclusief het veilig begeleiden van leerlingen bij experimenten.

Doelgroep

Leerkrachten STEM, chemie, natuurwetenschappen, biotechnologie, biologie.

Een diepgaande kennis van fermentatie is niet noodzakelijk. Wetenschappelijke basiskennis over bacteriën en pH helpt om snel in te stappen en de leerstof te vertalen naar praktische toepassingen in de klas.

Begeleiding

Hannes Sels studeerde af als ingenieur milieukunde. Sinds 2009 werkt hij als onderzoeker bij het Onderzoekscentrum Duurzame industrie aan de Karel de Grote Hogeschool. Hij focust op duurzame chemische toepassingen waaronder nanocellulose, groene solventen en datascience in chemie. Daarnaast is Hannes lector in de opleiding professionele bachelor chemie en doceerde hij organische chemie, groene chemie, structuuropheldering en chromatografie.

Annelore Wens behaalde een master cel- en systeembiologie aan UAntwerpen. Met ervaring op zak in de voedings- en farmaceutische sector is ze sinds 2019 onderzoeker bij het Onderzoekscentrum Duurzame industrie van Karel de Grote Hogeschool. Hier werkt ze aan projecten rond het hergebruik van nevenstromen uit voeding en landbouw, zoals voor kleurstoffen, fungiciden en in fermentaties.

Praktisch

Cursuscode: 24/CHE/027A

Syllabus inbegrepen


Jouw bijdrage: 66 EUR.
Inlichtingen bij: Miet Oost, 03 265 29 79, miet.oost@uantwerpen.be

Mee te brengen door cursist

Grote bokaal of weckpot (1000 mL) om eigen kombucha mee naar huis te nemen

Datum Beginuur Einduur Locatie
woensdag 23 april 2025 13:30u 16:30u Karel de Grote Hogeschool, Campus Hoboken - lokaal B108b, Salesianenlaan 30, 2660 Hoboken


Schrijf in voor deze cursus

CNO maakt gebruik van cookies en scripts om je surfervaring zoveel mogelijk te optimaliseren. Gelieve aan de duiden welke cookies we mogen registreren.

Lees ook de Privacyverklaring van CNO.

Duid aan welke cookies je wil toestaan.

Noodzakelijke cookies

Sommige cookies zijn nodig om de kernfunctionaliteit van onze website mogelijk te maken. De website zal niet goed werken zonder deze noodzakelijke cookies. Daardoor zijn ze standaard ingeschakeld en kunnen ze niet worden uitgeschakeld.

Functionele cookies

Functionele cookies zijn noodzakelijk voor de goede werking van de website en kunnen niet worden uitgeschakeld. Ze worden over het algemeen enkel gedefinieerd naar aanleiding van acties die je uitvoert en die je in staat stellen om gebruik te maken van de diensten die wij aanbieden (definitie van je privacyvoorkeuren, connectie, invullen van formulieren, enz.).
Je kan je browser zo configureren dat deze cookies worden geblokkeerd of dat je over deze cookies wordt gewaarschuwd, maar daarna zullen sommige delen van de site niet meer werken.

Analytische cookies

Analytische cookies stellen ons in staat om surfpatronen te meten en te bepalen welke rubrieken van onze website werden bezocht, om gewoontes te meten en onze diensten te verbeteren. Ze laten ons zien welke pagina's het meest en het minst populair zijn en hoe bezoekers zich verplaatsen op de site.
Als je deze cookies niet toestaat, weten we niet wanneer je onze site hebt bezocht en kunnen we de gewoontes ervan niet controleren.

Contacteer ons

*
*

Contactgevens

E-mail: cno@uantwerpen.be

Tel.: 03 265 29 60

IBAN: BE34 7350 0812 9190

BTW: BE 0257.216.482

Campus Drie Eiken

Universiteitsplein 1
2610 Wilrijk

Stadscampus - De Boogkeers

Boogkeers 5
2000 Antwerpen

 

Privacy - Cookiebeleid