Zoek een nascholing
Je bent hier:   Welzijnsveld Hygiëne: Slimme sanitaire keuzes | Hygiënisch werken met voedsel

Welzijnsveld Hygiëne: Slimme sanitaire keuzes | Hygiënisch werken met voedsel

2026 = 30 jaar Welzijnswet!

Een jaar vol opleidingen, inzichten en inspiratie voor preventieadviseurs in onderwijs.

Hoogtepunt? Een unieke éénmalige vorm voor Welzijnsdag op 30 november 2026

met als titel: 'Preventie in perspectief: een blik op de dagelijkse praktijk van de preventieadviseur'

aan de hand van panelgesprekken met experts, directies, sociale partners en inspectiediensten

Hele of halve dagen – elke maand een ander welzijnsveld

Zet preventie op de kaart. Doe mee aan dit unieke jubileumjaar!

Programma

Sessie 1: Slimme sanitaire keuzes: preventieadviseurs aan zet bij nieuwbouw en renovatie - Veronique Ciraolo

Een goed ontworpen schoolgebouw draagt bij aan het welzijn van iedereen die er leert en werkt. In deze sessie ontdek je hoe jij als preventieadviseur een waardevolle rol speelt bij nieuwbouw- en renovatieprojecten, met bijzondere aandacht voor de sanitaire voorzieningen.

Sanitair is meer dan een praktische noodzaak: het aantal, de bereikbaarheid, de privacy, het onderhoud en het toezicht zijn cruciale factoren voor een gezonde en veilige schoolomgeving. We reiken je inzichten en praktische tips aan om deze aspecten mee te nemen in overleg met ontwerpers, directies en andere betrokkenen.

Sessie 2: Slim en veilig smullen: hygiënisch werken met voedsel op school - Koen Herregods

Koken en eten op school: gezellig, leerzaam én … gevoelig. Voedselveiligheid blijft een belangrijk aandachtspunt bij elke kook- of eetactiviteit. In deze sessie ontdek je hoe je als preventieadviseur deze activiteiten mee in goede banen leidt, met aandacht voor hygiëne, veiligheid en gezondheid.

We stellen een praktisch instrument voor dat je helpt om elke kook- of eetactiviteit verantwoord te organiseren. Het bevat heldere informatie, concrete aandachtspunten en handige controlelijsten die je meteen kunt toepassen. Zo zorg je ervoor dat leerlingen en personeel kunnen genieten van voedselactiviteiten in een veilige en hygiënische omgeving.

Doelstellingen

Na het volgen van de nascholing:

  • bespreek je welke sanitaire aspecten cruciaal zijn bij nieuwbouw en renovatie van schoolgebouwen;
  • gebruik je het voorgestelde instrument om hygiënisch te werken met voedsel;
  • controleer je of voedselactiviteiten voldoen aan de hygiëne- en veiligheidsnormen.

Doelgroep

  • voor preventieadviseurs
  • voor directies met interesse voor welzijn op het werk
  • voor technisch adviseurs met interesse voor veiligheid en welzijn op het werk
  • voor technisch adviseurs coördinatoren met interesse voor veiligheid en welzijn op het werk
  • voor anderen met interesse voor veiligheid en welzijn op het werk

Begeleiding

Veronique Ciraolo, preventieadviseur Scholengemeenschap De Speling

Koen Herregods, coördinerend preventieadviseur en hoofd IDPBW bij Arcadiascholen vzw

Praktisch

Cursuscode: 25/VEI/029A

Cursusmateriaal inbegrepen


Jouw bijdrage: 66 EUR.
Inlichtingen bij: Miet Oost, 03 265 29 79, miet.oost@uantwerpen.be

Datum Beginuur Einduur Locatie
vrijdag 5 juni 2026 13:00u 15:45u Universiteit Antwerpen, Boogkeers 5 (aan het Mechelseplein), 2000 Antwerpen, lokaal 202 (tweede verdieping)

Goed om te weten

We verwijzen je graag naar de voormiddagcursus 'Welzijnsveld Hygiëne: Frisse lucht, veilige producten, sterke gezondheid'. Indien je je hiervoor eveneens wenst in te schrijven kan je een gratis lunch bekomen. Je kan dit aangeven tijdens het inschrijvingsproces.



Schrijf in voor deze cursus

CNO maakt gebruik van cookies en scripts om je surfervaring zoveel mogelijk te optimaliseren. Gelieve aan de duiden welke cookies we mogen registreren.

Lees ook de Privacyverklaring van CNO.

Duid aan welke cookies je wil toestaan.

Noodzakelijke cookies

Sommige cookies zijn nodig om de kernfunctionaliteit van onze website mogelijk te maken. De website zal niet goed werken zonder deze noodzakelijke cookies. Daardoor zijn ze standaard ingeschakeld en kunnen ze niet worden uitgeschakeld.

Functionele cookies

Functionele cookies zijn noodzakelijk voor de goede werking van de website en kunnen niet worden uitgeschakeld. Ze worden over het algemeen enkel gedefinieerd naar aanleiding van acties die je uitvoert en die je in staat stellen om gebruik te maken van de diensten die wij aanbieden (definitie van je privacyvoorkeuren, connectie, invullen van formulieren, enz.).
Je kan je browser zo configureren dat deze cookies worden geblokkeerd of dat je over deze cookies wordt gewaarschuwd, maar daarna zullen sommige delen van de site niet meer werken.

Analytische cookies

Analytische cookies stellen ons in staat om surfpatronen te meten en te bepalen welke rubrieken van onze website werden bezocht, om gewoontes te meten en onze diensten te verbeteren. Ze laten ons zien welke pagina's het meest en het minst populair zijn en hoe bezoekers zich verplaatsen op de site.
Als je deze cookies niet toestaat, weten we niet wanneer je onze site hebt bezocht en kunnen we de gewoontes ervan niet controleren.

Contacteer ons

*
*

Contactgevens

E-mail: cno@uantwerpen.be

Tel.: 03 265 29 60

IBAN: BE34 7350 0812 9190

BTW: BE 0257.216.482

Campus Drie Eiken

Universiteitsplein 1
2610 Wilrijk

Stadscampus - De Boogkeers

Boogkeers 5
2000 Antwerpen

 

Privacy - Cookiebeleid