Zoek een nascholing

Woorden tellen. Hoe woordenschatverwerving stimuleren in de lessen Engels, Frans of Duits? - NIEUWE DATUM

Woordenschatkennis is een sleutelcomponent voor taalvaardigheid. We weten dat woordenschatkennis sterk bepalend is voor goed lees- en luisterbegrip, maar ook voor schrijf- en spreekvaardigheid. Wie weinig woorden in de vreemde talen kent, zal ook weinig communicatieve taken naar behoren kunnen uitvoeren. In deze sessie gaan we in op het aantal woorden dat je nodig hebt om die taken tot een goed einde te brengen. Vervolgens bespreken we methodes om effectief woordenschatonderwijs te realiseren.

Een project rond regeltechniek: onderzoek een eenvoudige temperatuurregeling

In de context mechatronica kan je een regeling van een systeem onderzoeken. Aan de hand van een getoonde kleine serre wordt een temperatuurregeling tastbaar voor jouw leerlingen.

Elektrische schakelingen in de hervormde 2de graad (cesuurdoelen)

Deze nascholing stond gepland op 15 november maar wordt uitgesteld naar later dit schooljaar!!

Je ontdekt tijdens deze nascholing een aantal tools om de cesuurdoelen elektrodynamica naar je klas te brengen. Na een korte theoretische opfrissing maak je kennis met een aantal analogieën en applets die jouw leerlingen kunnen helpen. Op het einde kan je zelf een aantal demonstratie- en leerlingenproeven inoefenen.

Conflicten en pesten, complexe thema’s, ingrijpende gebeurtenissen aanpakken met een herstelcirkel

Vechtpartijen, diefstal, pesterijen, een storende klas(groep) geven motivatieverlies en gevoelens van onveiligheid of wrevel, zowel bij leerkrachten, leerlingen als ouders. Vluchtelingenproblematiek, terroristische aanslagen, het leegspuiten van een brandblusser in de klas, de aanwezigheid van een mes op school… dit zijn ideale gelegenheden om te luisteren naar onze leerlingen en om van fouten leermomenten te maken voor alle leerlingen en leraren.

Als we te snel reageren op de symptomen en onze reactie hierop faalt, zal de wrevel en onveiligheid in de groep enkel stijgen en het onaangepast gedrag zal niet stoppen. Ouders worden te snel gealarmeerd, leerlingen geschorst of heel de klas gestraft.

Door een bestraffende benadering verliezen we kansen voor de jongeren om:

  • verantwoordelijkheid op te nemen voor elkaar;
  • waakzaam te zijn voor gedrag dat schade aanricht aan de onderlinge relaties;
  • hun plichten tegenover hun leerkrachten en klasgenoten te begrijpen;
  • deel te nemen aan een democratisch proces om de groepssfeer te herstellen.

Introductie van de herstelgerichte klascirkel is een uitdaging zowel voor leerkracht als leerling. Met deze herstelgerichte aanpak zorgen leerkrachten en leerlingen dat:

  • (klas)herstelcirkels een eerlijk proces krijgen;
  • wraak en vergelding van de overtreders zeldzaam zijn;
  • overtreders meer geneigd zijn hun daad toe te geven als ze weten dat er niet gestraft wordt.

Leerkrachten voelen zich meer tevreden als ze hun leerlingen zien als verantwoordelijke mensen in plaats van slecht functionerende desperado's. Leerlingen tonen verantwoordelijkheid en probleemoplossende vaardigheden als ze hiervoor een toepasbaar forum krijgen. Leerlingen die deelnemen aan een (klas)herstelcirkel vrezen minder voor straf en zijn meer bereid hun verhaal te doen. Het is ook veiliger, vooral voor slachtoffers.

Terugkommoment herstelgericht werken

Na je deelname aan de tweedaagse opleiding “Herstelgericht werken op school” (bij Maria Beerten of Anouk Vroemans) ben je aan de slag gegaan op jouw school. Je hebt geëxperimenteerd met verbindende communicatie, proactieve cirkels, herstel bij kleine ruzies of herstelcirkels bij grotere conflicten.

Je hebt ervaring opgedaan en wil graag samen reflecteren met andere deelnemers. Je hebt nood aan het opfrissen van je kennis, wil je vaardigheden verdiepen en bent op zoek naar ondersteuning in wat nog moeilijk loopt.

Het exploratie-instrument Columbus: versterk het studiekeuzeproces van leerlingen op weg naar het hoger onderwijs

Het kiezen van een studierichting in het hoger onderwijs is een belangrijke, maar moeilijke stap. Om dit proces bij leerlingen van de derde graad te ondersteunen, kan je het exploratie-instrument Columbus in je klas inzetten. Je bekijkt hoe je dit instrument optimaal kunt integreren binnen de onderwijsloopbaanbegeleiding van je school. Wat zijn de componenten van het instrument, welk soort feedback ontvangen je leerlingen en hoe kan je de afname van het instrument inplannen naast de andere studiekeuze-activiteiten?

DCD of dyspraxie: de onzichtbare stoornis onthuld

Ervaar zelf wat DCD is en leer wat je als professional kunt doen voor jongeren met DCD. Aan de hand van fotomateriaal, video’s en getuigenissen, maar ook onderbouwd door wetenschappelijke inzichten, wordt de problematiek toegelicht. Er wordt niet alleen ingegaan op de coördinatieproblemen, maar vooral ook op de secundaire problemen die ermee gepaard gaan. Naast de psycho-educatie, komen heel wat bruikbare tips en tricks aan bod.

Omgaan met (cyber)pesten in het lager en secundair onderwijs

Pesten is zeker geen nieuw fenomeen. Het pestgedrag dat zich in en rond de school voordoet, gebeurt echter alsmaar vaker met smartphone of computer. Dit geeft schoolteams het gevoel dat het pestgedrag tussen leerlingen hen nog meer ontglipt. En is het wel hun verantwoordelijkheid, vragen ze zich af?

In deze cursus vertrekken we vanuit het standpunt dat alle (cyber)pesten dat impact heeft op de onderlinge relaties tussen leerlingen, best (ook) vanuit de school opgevolgd wordt.

We laten zien hoe de school systematisch (cyber)pestgedrag kan voorkomen en aanpakken. We brengen alle ideeën samen in een model, dat de resultaten van wetenschappelijk onderzoek vertaalt naar bruikbare handvaten voor de eigen praktijk.

Coachen van collega's (herhaling 1)

Je krijgt als leerkracht, leerlingenbegeleider, zorgcoördinator of welke functie je ook bekleedt, te maken met je collega's. Fijne collega's, lastige, moeilijke; mensen van allerlei slag. Je moet met hen overweg kunnen want het is je werk en zeker zo bepalend als je leerlingen.

Weinigen hebben officieel een mandaat om hun collega's te coachen. Het is ook niet de bedoeling om dit te lanceren, het is wel een droom dat dit er ooit komt. We zoeken samen naar wegen hoe je met collega’s coachend in gesprek en aan het werk kan gaan.

Algoritmiek met Arduino

Verschillende leerplannen vermelden doelstellingen rond algoritmiek. Een algoritme geeft binnen een aantal programmaregels een oplossing voor een bepaald (wiskundig) probleem. Een goed geschreven algoritme doet dat met zo min mogelijk stappen waardoor de oplossing sneller gevonden wordt. Deze nascholing behandelt een aantal relevante algoritmes op het niveau van secundair onderwijs. Arduino is uitermate geschikt om de snelheid van de algoritmes en de invloed van onze optimalisaties te meten en te vergelijken.

Objectgeoriënteerd programmeren met Arduino

Deze nascholing werd verschoven van 18 maart naar 13 mei 2024!

Arduino’s worden geprogrammeerd met de taal C#. C# is een objectgeoriënteerde programmeertaal, maar pas de laatste jaren wordt ook voor Arduinoprogramma’s vlot gebruik gemaakt van klassen en objecten. Het voordeel hiervan is dat je code makkelijker te delen en te onderhouden is. Je leert tijdens deze nascholing de basis van het toepassen van objectgeoriënteerde programmeerprincipes voor het Arduinoplatform. 

Communica(c)tief aan de slag in jouw lessen Frans: spreekdurf van leerlingen en leerkrachten aanwakkeren

Je geeft Frans in de 3de graad (of 2de graad) van het basisonderwijs en je hebt zin om communica(c)tiever met de Franse taal aan de slag te gaan? Tijdens deze nascholing proberen we concrete handvatten en tips te bieden aan leerkrachten in het basisonderwijs die Frans geven, maar zich nog onzeker voelen in de Franse taal. We benadrukken het belang van spreekdurf, zowel bij leerlingen als bij de leerkracht. We oefenen dit in aan de hand van ludieke en dynamische werkvormen die de leerkracht zelf kan inzetten in de klas.

Weerbaar in relatie gaan met collega’s, ouders en leerlingen

Sta je soms met je mond vol tanden bij kritiek van een collega of ouder? Voel je je soms dom en machteloos door een reactie van een leerling? Start je soms met lood in je schoenen aan een oudercontact? Word je soms zo boos dat je geen woord meer over je lippen krijgt? Ga je soms twijfelen aan je eigen capaciteiten in conflicten met leerlingen, ouders of collega’s?

Goed voor jezelf zorgen is essentieel om goed te kunnen functioneren in je job als leerkracht, opvoeder, directeur, coördinator. Weerbaar reageren als anderen over je grens gaan is daarvan een belangrijk onderdeel. In deze nascholing reiken we je kapstokken aan om rustig te blijven én gepast te reageren, zodat je in je eigen kracht blijft staan, ook in moeilijke situaties.

Geopunt, een schat aan data!

Voor de eerste graad zijn 16 sleutelcompetenties decretaal vastgelegd. Binnen de competenties met betrekking tot ruimtelijk bewustzijn vinden we volgende eindterm terug: 'De leerlingen hanteren GIS-viewers om thematische lagen van een plaats en hun onderlinge relaties te onderzoeken'. Verschillende nieuwe leerplannen vermelden dan ook een aantal keer het gebruik van GIS-viewers voor onderzoek en analyse, zowel bij de procedurele als conceptuele doelen. Het is dus de bedoeling dat leerlingen daarmee actief aan de slag gaan.

Personeelsadministratie voor beginners (extra dag voor buso-deelnemers)

Je hebt de nascholing 'Personeelsadministratie beginners' achter de rug.
Doe je de personeelsadministratie van het buitengewoon onderwijs en wens je over deze specifieke wetgeving meer te weten komen?
Kom dan zeker naar deze extra dag.

Personeelsadministratie voor beginners: werken met Informat (facultatieve lesdag)

In deze aanvullende cursusdag op het traject Personeelsadministratie voor beginners ga je heel praktijkgericht te werk. Je leert werken met IPersoneel, het softwarepakket van Informat, om zo alle personeelsadministratie te verzamelen en door te sturen naar AgODi, inclusief handige tips en tricks voor een optimaal beheer van personeelsadministratie.

SOS Mijn klas heeft stress

Deze nascholing werd eerder aangeboden onder de titel 'Stressless in de klas'.

Steeds meer kinderen kampen met stressklachten. De drukte van alledag, heel wat prikkels en een boordevolle agenda eisen hun tol. Dit vertaalt zich in drukkere kinderen, kinderen die emotioneler zijn, kinderen die afhaken of net heel lastig gedrag vertonen. Als leerkracht is het niet altijd gemakkelijk om hier, bovenop je eigen stressfactoren, mee om te gaan.

Interne kwaliteitszorg

Hoe kan een school op een aanvaardbare en realistische manier aandacht besteden aan kwaliteitszorg?

Kritisch reflecteren met en over historische bronnen: hoe pak je deze eindtermen aan?

Kritisch reflecteren met en over historische bronnen is één van de bouwstenen van de nieuwe eindtermen geschiedenis. Bronnen dienen in het geschiedenisonderwijs niet enkel om tot ‘kennis van het verleden’ te komen, maar ook om te verduidelijken hoe ‘geschiedenis’ tot stand komt. Het is belangrijk leerlingen ervan bewust te maken dat je geschiedenis niet rechtstreeks uit bronnen kan aflezen en dat je bronnen altijd moet interpreteren. Hoe kan je leerlingen hier vertrouwd mee maken? En hoe kan je via bronnen historisch denken aanscherpen?

Technisch lezen en leesmotivatie: van lezersbelang!

We willen niet alleen dat kinderen goed leren lezen, we willen ook dat ze het graag doen en het zinvol vinden. Bovendien zullen kinderen die gemotiveerd zijn om te (leren) lezen de leestechnieken ook sneller onder de knie krijgen.
Wat moeten kinderen precies leren om goed te worden in technisch lezen en hoe zorg je er als leerkracht voor dat je het leesvuur ook voortdurend blijft aanwakkeren?
Hoe stippel je als school een mooie leerlijn uit die begint in de kleuterschool met voorbereidend technisch lezen en een vervolg krijgt in de lagere school met aanvankelijk lezen, voortgezet technisch lezen en vloeiend lezen, waarbij ook de leesmotivatie van de leerlingen versterkt wordt?

Samen met alle ouders werken aan (voor)leesplezier

Samenwerken met ouders is essentieel om de schoolloopbaan van leerlingen succesvol te maken. We gaan dieper in op hoe je samen met ouders het leesplezier van je leerlingen vergroot. Samen heb je meer effect op hun taal- en leesontwikkeling. Verwacht je aan materialentips, praktijkvoorbeelden uit scholen, uitwisselingskansen en reflectieopdrachten.   

Kraak de code: online escaperooms om leerinhouden in te oefenen op een uitdagende manier (herhaling 1)

Online escaperooms, je bent ze wellicht al tegengekomen of meer nog, je hebt geprobeerd ze op te lossen. Online escaperooms zijn ideaal om leerlingen op een andere en activerende manier leerinhouden te laten inoefenen en herhalen. Ze leren al spelenderwijs en scherpen bepaalde competenties verder aan. In deze nascholing ontdek je hoe je zo’n online escaperoom praktisch en didactisch uitwerkt en wat de meerwaarde voor zowel de leerlingen als de leerkracht is. Je gaat bovendien met een eerste concept voor jouw vak naar huis.

Urban education: lesgeven in superdiverse klassen

In steeds meer Vlaamse steden en gemeenten heeft een groot deel van de inwoners, en dus ook van de scholieren, een migratieachtergrond. De toenemende mix van culturele achtergronden maakt opvoeden en onderwijzen soms complexer en uitdagender. Maar er is meer. Waren verschillen tussen leerlingen lange tijd vooral een verhaal van etnische diversiteit, dan is dat vandaag de dag slechts een van de identiteitsassen waarop jongeren van elkaar kunnen verschillen. Religie, taal, verblijfsstatuut, geaardheid, bezit, waarden … Deze en nog meer factoren bepalen wie we zijn.

Hoe blijf je als leraar in verbinding met leerlingen (en niet te vergeten ouders en collega’s) die in zo veel opzichten van jou en van elkaar verschillen? Hoe focus je niet op verschillen maar op overeenkomsten, en wat levert dat op in een pedagogische context? En ten slotte: kun je ook in je lessen meer multiperspectiviteit inbouwen om je superdiverse klas maximaal aan te spreken? De nascholing Urban education biedt achtergronden en concrete antwoorden op deze vragen.

Mentor-coach: terugkomdag

Na het deelnemen aan het nascholingstraject Mentor-coach heb je ongetwijfeld de aanvangsbegeleiding op jouw school verder vormgegeven en ben je gegroeid in jouw rol. Tijd dus om succeservaringen te vieren, vragen groeigericht onder de loep te nemen en actuele inzichten en materialen rond aanvangsbegeleiding te exploreren. Vanzelfsprekend kan het opfrissen van de coachende grondhouding en vaardigheden niet ontbreken.

Wat als… cognitief sterke leerlingen uitdagingen niet aangaan? Een theoretisch en praktisch kader voor het BaO

Vandaag de dag is er steeds meer aandacht voor cognitief sterke leerlingen binnen ons onderwijs. Toch bestaan er nog veel misverstanden en onzekerheden over deze leerlingen. Deze nascholing geeft een overzicht van wat cognitief sterke leerlingen zijn en tegen welke zaken je in de klas kan aanlopen. Want waarom gaan leerlingen soms toch niet in op die zorgvuldig uitgekozen differentiatie die aangeboden wordt op school?

SLIM-leren = Samen, Leuk, Inspirerend, Motiverend. Zo werkt het écht!

Wat is de kern van de zaak bij het leren van kinderen? Hoe trigger of versterk je de (intrinsieke) motivatie bij jouw leerlingen? Wat werkt écht om leren leuk en uitdagend te maken? In deze nascholing krijg je antwoorden op deze en nog meer vragen. Je verkent een aantal fundamenten van leren leren, die je vertaalt naar goede praktijken.

Start eens zonder thema, de zilveren en gouden weken!

Wil je echt tijd maken voor je kleuters? Wil je weten wat de interesses zijn van jouw kinderen? Hoe kan je thema’s meer loslaten en inspelen op wat kleuters echt bezighoudt? Hoe kan je meer tijd maken voor brede basiszorg in de klas? Wat hebben jouw kleuters nodig?

Arbeidsongevallen

Elke werkgever kan geconfronteerd worden met een arbeidsongeval. Het is daarom van belang op de hoogte te zijn van de stappen die je dan dient te ondernemen. In deze nascholing krijg je een uitvoerige toelichting bij wat jou als werkgever en andere belanghebbenden te doen staat bij een arbeidsongeval. Na een algemene inleiding over de basisbeginselen van een arbeidsongeval zoom je in op enkele concrete situaties uit het onderwijs waarop de arbeidsongevallenregelgeving van toepassing is. Tenslotte bekijk je de rollen van de verschillende actoren die betrokken zijn bij het proces.

Hoe taalvaardigheid en kritisch denken jouw leerlingen wereldwijzer maken in deze tijd van over- en fake informatie

Fake news, polarisering, factchecking, complottheorieën en de niet aflatende informatiestroom. Hoe bewaar je het overzicht? Hoe ontkracht en factcheck je? En kan je iemand die diep in de fabeltjesfuik is gezwommen nog terughalen? Taal en kritisch denken spelen hierin een grote rol. Aan de hand van kneepjes uit de klassieke retorica, de grootste complottheoriën van de 20ste eeuw, wetenschapsfilosofie en een dosis oefeningen leer je hoe je met je leerlingen deze kritieke toestand kritisch kan benaderen.

Op maat van al je kleuters, hoe doe je dat?

Elke kleuter heeft een eigenheid, eigen interesses en een specifiek ontwikkelingsniveau. Hoe kan je als leerkracht maximale ontwikkelingskansen bieden op maat en dat voor al je kleuters in je klas? Hoe kan je meer ruimte maken voor een efficiënte en kindgerichte differentiatie in je klas? Neem je bewust tijd om te ontdekken waar kleuters nood aan hebben?

Door mee te spelen kom je tot rijk spel in de kleuterklas

Deze nascholing werd eerder georganiseerd onder de titel 'Het spel van kinderen uitbouwen en verdiepen’.

Spelende kinderen zijn in jouw klaswerking een normaal gegeven. Maar wist je ook dat hun rijk spel bijdraagt tot een goede ontwikkeling? Als observerende of meespelende leerkracht ontdek je de kracht van het spel. Daarbij heb jij een belangrijke rol: het spel (nog) rijker maken en doordringen tot de kern. Dat zal de ontwikkeling van jouw kleuters alleen maar ten goede komen.

Leesmonitoring

Vlaamse leerlingen lezen steeds minder goed en steeds minder graag (PIRLS, PISA). Het Algemeen Secretariaat van de Taalunie en de Taalraad Begrijpend Lezen stelden enkele kernthema’s op om deze leescrisis te lijf te gaan, in overeenstemming met nationaal en internationaal onderzoek naar effectief leesonderwijs. Scholen worden aangemoedigd om vanuit een duidelijk ervaren urgentiebesef te werken aan een duurzaam taal-leesbeleid op school met aandacht voor effectieve leesdidactiek wat betreft leesvaardigheid én leesmotivatie en formatieve feedback. In deze nascholing zoomen we in op de bouwsteen ‘Leesmonitoring’ als cruciaal onderdeel in een taal-leesbeleid.

Begrijpend lezen of elk kind een begrijpend lezer (in 2de en 3de graad lager onderwijs), wat vraagt dat?

De rapporten van de Nederlands-Vlaamse Taalraad en de Vlaamse Onderwijsraad liegen er niet om. De PIRLS-resultaten (PIRLS, 2016; PIRLS repeat, 2018) tonen ons dat het niveau van begrijpend lezen in ons lager en secundair onderwijs sterk achteruit is gegaan. De nood om te werken aan een goed onderbouwd leesbeleid is hoog. Begrijpend lezen is voor veel leerkrachten een grote ‘zorg’ geworden. De leerlingen lezen niet meer zo graag, ze doen het niet meer zo goed en de aangeboden teksten liggen vaak veraf van de leefwereld van de kinderen. Veel leerkrachten zijn dan ook op zoek naar manieren om het begrijpend leesniveau van hun leerlingen op te krikken. Een effectieve leesdidactiek is cruciaal om van ieder kind een goede lezer te maken. Begrijpend lezen en leesbevordering moeten hand in hand gaan. Wie graag leest, leest meer en beter!

 

Een vlotte leesstart, ook voor risicolezers

Leesvaardigheid is voor kinderen één van de belangrijkste bouwstenen voor hun verdere ontwikkeling. Daarom is aandacht voor een goede leesstart voor álle leerlingen essentieel. Hoe ondersteun je kinderen effectief bij het automatiseren van leesvaardigheid, ook als dit moeilijker verloopt en hoe maak je de link met leesbegrip in die vroege fase?  

Leren leren voor leerlingen met autisme: de LeertASS-methode

Weet je soms niet waar te beginnen als je jongeren met ASS coacht bij het leren leren? Loop je soms vast in de studiebegeleiding, net zoals de jongere vastloopt in zijn studies?

De LeertASS-methode reikt handvaten aan om het coachproces tussen jou en de jongere in beweging te krijgen en te houden en om de jongere in zijn kracht te zetten. Groeien in leren leren kan enkel bij bewustwording, aanvaarding en leren omgaan met kwaliteiten én moeilijkheden. Zonder ‘aankunnen’ is er geen ‘kunnen’.

Digitaal strippen is best leuk!

Via strips worden heel wat doelen gerealiseerd uit verschillende vakdomeinen: gesproken en geschreven taal, drama, beeld, mediavaardigheden… Het komt allemaal aan bod.

Tijdens deze nascholing neem je meer dan tien ICT-gerelateerde ideeën onder de loep die allen een raakvlak hebben met strips: een ingesproken strip, een strip vivant, sprekende schilderijen, het jaar in beeld, puzzelen met strips, een persoonlijke avatar ontwerpen…  Kortom, je zal met een figuurlijke koffer vol ideeën naar jouw school terugkeren.

Haal meer uit jouw foto's en die van jouw leerlingen

Nooit werd er meer gefotografeerd dan tegenwoordig, dankzij de smartphone en de tablet. We worden ook overspoeld met beelden, al dan niet waarheidsgetrouw.
Tijdens deze nascholing ontdek je hoe je op een eenvoudige manier de foto’s kunt organiseren die jij en jouw leerlingen nemen. Je doet dit met Google Photos. In functie van de doelen die je voor ogen hebt, leer je de foto’s op een adequate wijze benutten. Verder overloop je de verschillende instellingen van jouw foto-app zodat je kwaliteitsvollere foto’s neemt. Daarna werk je zeven gevarieerde lessen uit waarin fotografie centraal staat.

Stilstaan bij signaalgedrag: het herkennen, methodisch bekijken en interactief aanpakken van storend gedrag

Deze nascholing werd in het verleden aangeboden met de titel Omgaan met gedragsproblematieken en ernstig storend gedrag binnen het zorgcontinuüm (s.o.).

Sommige leerlingen en klasgroepen kunnen wel eens het bloed vanonder je nagels halen. Ze zorgen ervoor dat je het gevoel hebt dat je niet meer tot je kerntaak komt nl. lesgeven. Dit zorgt voor frustratie of maakt dat de moed je soms in de schoenen zinkt.

Wat verstaan we onder moeilijk en grensoverschrijdend gedrag? Hoe ga je hiermee om en welke tips en technieken bestaan er om je hiertegen te wapenen?

Object handling en storytelling aan de hand van erfgoed

In de zorg- en sociale sector wordt cultureel erfgoed bij reminiscentie gebruikt om dialoog te stimuleren. Object handling en object storytelling zijn twee andere waardevolle methodieken. Deze richten zich niet op het verleden, maar wekken emoties op door de nieuwsgierigheid van deelnemers te triggeren. Je vertrekt vanuit het hier, het nu en ieders persoonlijke ervaringen.
Daardoor zijn het naast de toepassingen in een sociale of zorgcontext, ook interessante methodieken om in te zetten bij verschillende vakken en leerinhouden.

Vakoverschrijdende projecten vanuit economische vakken als basis voor zelfregulerend leren

Heb je altijd al willen samenwerken met collega’s maar geen idee hoe eraan te beginnen? Moet je meer samenwerken maar zie je het nut daarvan nog niet in? In deze nascholing verneem je de voordelen, valkuilen en voorwaarden voor (vakoverschrijdend) samenwerken en ontdek je hoe je op die manier het zelfregulerend leren van je leerlingen kan stimuleren. Ook verken je de mogelijkheden voor je eigen samenwerkingsprojecten. We gaan er samen voor!

Een digitale interactieve cursus maken? All you need is OneNote!

Ben je op zoek naar een online tool om jouw cursusmateriaal aantrekkelijk uit te werken en vlot aan te bieden aan jouw leerlingen? All you need is OneNote! Met dit digitale notitieschrift kan je niet alleen je eigen cursus schrijven, je kan al het lesmateriaal ook vlot aan jouw leerlingen bezorgen. Tijdens je les kan je OneNote bovendien als digitaal bord hanteren en vlot interactieve koppelingen maken met opdrachten, formulieren enzovoort. Ook kan je leerlingen via OneNote laten samenwerken en hun voortgang opvolgen.

Reageren op agressie-incidenten: een praktijkgericht stappenplan (s.o.)

Iedereen die in het onderwijs werkt kan te maken krijgen met agressief gedrag: door leerlingen, maar soms ook door ouders of collega’s. Agressie komt vaak onverwacht en in ieder geval nooit op het goede moment. Soms kom je in een escalatie terecht, die je maar moeilijk kan keren. Of het nu over verbale, psychologische of fysieke agressie gaat, ernstige of eerder subtiele incidenten, in de klas, op de speelplaats, aan de schoolpoort…: het is niet altijd makkelijk om er goed mee om te gaan en de impact ervan kan groot zijn.

Hoe kan je dan best handelen bij agressie? Wat zeg je (niet)? Wat met lichaamstaal? Hoe zorg je ervoor dat je je kalmte bewaart? Wat met omstaanders? En hoe ga je achteraf om met de gevolgen van een agressie-incident?

360-gradenafbeeldingen en -video’s: leerkansen in een authentieke leeromgeving - NIEUWE DATUM

Virtuele toepassingen vinden steeds meer hun weg naar het onderwijs. Sinds enkele jaren is er de mogelijkheid om ‘levensechte’ leerkansen via 360-gradenafbeeldingen en -video’s aan te bieden in een virtuele veilige leercontext. Leerlingen hebben hiervoor geen VR-bril nodig, enkel een mobiel apparaat of een computer, en kunnen hiermee als het ware binnenkijken in een reële omgeving. Tijdens deze nascholing ervaar je de meerwaarde van 360°-toepassingen, creëer je er zelf (met bestaand materiaal) en krijg je richtlijnen omtrent een optimaal gebruik.

Psychisch welbevinden via veiligheid in de klas: een non-verbaal verhaal

Het psychisch welbevinden van onze jongeren staat steeds meer onder druk. Praten is vaak niet voldoende, de boodschap komt niet aan. Daarom verkennen we in deze nascholing hoe je zonder woorden toch rust en ontspanning kan brengen bij je leerlingen. Daarvoor bedienen we ons van een fantastische communicatietool waarover iedereen beschikt: ons lichaam.

Gewoon al aanwezig zijn, rustig door de ruimte bewegen, kleine gebaren maken en op een bepaalde manier kijken, glimlachen of grinniken, is een zeer krachtige manier van communiceren en heeft een grotere impact dan je denkt. In deze nascholing wordt geëxpliciteerd wat we vaak intuïtief wel aanvoelen, maar nog te weinig toepassen. Hiervoor halen we inspiratie uit de theaterwereld. Dit alles met als doel een veilige sfeer en lesomgeving te creëren waarin jongeren hun schild kunnen laten zakken.

Instagram: een communicatiekanaal met impact!

Sociale media spelen in scholen meer en meer een belangrijke rol als communicatiekanaal. In deze nascholing zoom je in op Instagram. Hoe vaak moet je posten op dit kanaal om effect te hebben, wie gaat de updates lezen en wat ga je precies vertellen? Je wisselt theoretische inzichten af met praktische tips en je krijgt ook de kans om zelf de functies van o.a. Instagram stories en reels uit te testen.

Groepsdynamica: een hechte klasgroep, meer dan een verzameling individuen (s.o.)

Een klasgroep is meer dan een verzameling van individuen. Als leerkracht merk je zeer snel dat de sfeer in de groep ook zijn effect heeft op de leerkansen en individuele motivatie. Tijdens deze nascholing kom je te weten hoe groepsdynamica werkt en hoe je de groep kan ondersteunen om de verschillende fases vlotter te doorlopen. We doen dit niet enkel vanuit onderbouwde theorie, maar gaan ook concreet aan de slag.

Van sleutelcompetenties naar leren in samenhang en projecten

Onderwijsdoelen, minimumdoelen, leerplannen, conceptuele en procedurele kennis, organisatiemodellen, bouwstenen … zie je door de bomen het bos nog als het over de algemene vorming in de arbeidsmarktfinaliteit gaat? Hoe kan je vanuit zestien verschillende sleutelcompetenties of vanuit verschillende leerplannen tot leren in samenhang komen? Hoe past projectmatig werk in deze nieuwe context?

Groeigericht breed evalueren en rapporteren in het lager onderwijs: concreet, haalbaar en praktisch

Aan een brede en groeigerichte rapportering gaat een kwaliteitsvolle evaluatie vooraf. Op een haalbare en visuele manier gaan we aan de slag om zowel klassikaal als individueel de groei in vaardigheden en attitudes op het vlak van leren leren en sociale vaardigheden in kaart te brengen. De growth mindset en eigenaarschap staan hierbij centraal. Weinig planlast en vooral activiteiten met effect op de klasvloer. De individuele groeikaarten zijn meteen ook bruikbaar als rapportering.

Arbeidsprestaties deeltijds of voltijds onderbreken: welk verlofstelsel beantwoordt het best aan bepaalde noden? (herhaling 1)

Personeelsleden komen regelmatig aankloppen bij jou als personeelsverantwoordelijke of als directeur omdat ze de pauzeknop voor een tijdje (deels of volledig) willen indrukken om zo tijd vrij te maken voor zichzelf, hun kinderen, hun partner of gewoon voor iemand uit hun omgeving. Tijdens deze nascholing vergelijk je de verschillende vormen van verlofstelsels. Je overloopt de toetredingsvoorwaarden, de duurtijden, de aanvraagprocedures, de administratieve en financiële gevolgen. Je krijgt een duidelijk overzicht van de reglementering, wat jou toelaat structuur te vinden in de veelheid aan regels. Zo krijg je duidelijk zicht op welk verlofstelsel het meest aangewezen is in bepaalde situaties. In tijden van lerarentekort wordt ook verduidelijkt welke personeelsleden een lopend verlofstelsel kunnen opschorten om tijdelijk (een deel van) een interim-opdracht op te nemen.

Onderbreking of wijziging van de arbeidsprestaties omwille van gezondheidsredenen (herhaling 1)

Welke mogelijkheden zijn er indien een personeelslid wegens gezondheidsproblemen niet meer voltijds kan werken of indien het personeelslid het reguliere werk niet meer aankan?
Tijdens deze nascholing krijg je inzicht in de ziekteverlofregeling en in de verschillende mogelijkheden die bestaan om na een afwezigheid om medische redenen opnieuw aan de slag te gaan. Je neemt kennis van de verschillende stappen in een re-integratieprocedure. Hierbij krijg je telkens duiding bij de verschillen in mogelijkheden voor vast benoemde vs. tijdelijke personeelsleden.

Wegwijs in (beginnende) psychopathologische problemen bij leerlingen

Leerlingen brengen heel veel tijd op school door. We kennen onze leerlingen, we willen hen graag warm begeleiden naar een zo krachtig mogelijke leer- en leefweg. Soms voelen of zien we dat er iets aan de hand is waar we niet meteen de vinger op kunnen leggen. Er is iets, maar wat …? Onwelbevinden? Gewoon wat normale veranderingen?

We wisselen af tussen korte theoretische omkadering van veel voorkomende psychopathologie bij leerlingen en eigen casussen, waarbij we altijd de vertaling maken naar je eigen werkvloer.

Rebel in Peace: Je krijgt géén burnout van hard werken

Burnout, stress en onvoldoende tijd voor zelfzorg… Dat we deze zaken in onderwijs steeds vaker zien terugkomen is geen nieuws. Wat zijn de oorzaken, hoe kan je stress en burnout detecteren en wat zijn mogelijke risico-kenmerken?

Tijdens deze oplossingsgerichte nascholing leg je de aandacht op de oplossing in plaats van op de oorzaken van burnout, stress en gebrek aan zelfzorg. Vind je zelfzorg, balans en welbevinden in onderwijs belangrijk, voor jezelf en voor je collega’s, dan is deze nascholing iets voor jou.

Speels aan de slag met een lied!

In de wandelgangen horen we het vaak: een leerkracht die graag wat muzikaler aan de slag wil maar niet goed durft, te weinig inspiratie heeft of de tijd niet vindt om ook nog muzieklessen uit te schrijven. Tijdens deze nascholing laat je je op een laagdrempelige en plezierige manier inspireren om 'aan de slag te gaan met een lied'.

Omgaan met leerlingen met leer- en ontwikkelingsproblemen: concrete tips voor al wie niet voor de klas staat

De klas van nu is een diverse klas. Leerkrachten hebben de mond vol over differentiëren. Maar is dat ook belangrijk voor secretariaatsmedewerkers die niet zelf voor de klas staan? Hoe begrijp je leerlingen beter die moeilijk gedrag vertonen, steeds tegen dezelfde regels aanbotsen, moeilijk begrijpen wat je bedoelt als je tegen hen praat of te verlegen lijken te zijn om hulp te vragen? Deze nascholing leert je welke moeilijkheden leerlingen met specifieke ondersteuningsnoden ervaren en hoe je communicatie met deze leerlingen beter kan verlopen. Je gaat met concrete tips naar huis die je onmiddellijk in je eigen praktijk kan toepassen.

Spraak- en taalontwikkelingsstoornis (STOS) binnen het secundair onderwijs

Een spraak- en taalontwikkelingsstoornis (STOS – dysfasie) is een aangeboren taalontwikkelingsstoornis. Kinderen met deze ontwikkelingsstoornis verwerven spraak en taal erg moeizaam. Door problemen op vlak van mondelinge en schriftelijke taal komen deze leerlingen extra obstakels tegen binnen het schoolse leren. Dit alles heeft ook een invloed op hun dagelijks functioneren.

Aan de hand van inleefopdrachten die gekoppeld worden aan de theoretische achtergrond, trachten we je blik op een spraak- en taalontwikkelingsstoornis te verruimen. Door het opzetten van een ‘STOS-bril’, ervaar je zelf hoe het is om spraak- en taalproblemen te hebben. Na de inleefopdrachten reflecteren we kort over jouw ervaringen en geven we praktische tips. Tot slot passen we de opgedane kennis en ervaringen toe op concrete casussen. Er is tijd om vragen te stellen over situaties waarop je botst binnen het schoolse leren bij leerlingen in het secundair onderwijs.

CLIL Teaching in English: confident and effective classroom communication

Want to improve your confidence in English? The CLIL Teaching in English workshop will equip you with the language skills you need for natural, effective communication and classroom management in English. Learn how to create the ideal environment for your pupils to improve their English as well. We’ll focus on:

  • using correct classroom phrases and vocabulary
  • maximising clarity and structure
  • avoiding common mistakes

Een goede start in de kleuterklas is zorgen voor een warme en zachte instap

Het begin van een schoolcarrière is voor elk kind een belangrijk moment: of het kind nu vanuit de kinderopvang of rechtstreeks van thuis instapt. Een goede start in de kleuterklas is dus erg belangrijk, zeker omdat kinderen in Vlaanderen al erg jong een transitie meemaken (van thuis of de kinderopvang naar de kleuterschool). Deze transitie brengt soms heel wat stress en onzekerheid met zich mee, zowel voor de kinderen als voor de ouders. Een zachte overgang kan hier een groot verschil maken, maar dit gaat gepaard met heel wat uitdagingen!

Taalontwikkelingsstoornissen herkennen bij meertalige kinderen (herhaling 1)

Heeft jouw meertalige leerling een blootstellingsachterstand of een taalontwikkelingsstoornis? Bij meertalige leerlingen is het moeilijk om uit te maken of de taalproblemen in het Nederlands te wijten zijn aan onvoldoende blootstelling in die taal of aan een taalontwikkelingsstoornis. Nochtans is het juiste onderscheid cruciaal voor een gepaste begeleiding.

Elke dag aan de slag met Google Classroom in jouw klas (herhaling 1)

Met Google Classroom organiseer je een digitale klas voor je leerlingen waarin je op een gestructureerde manier bv. testen, taken en info kunt klaarzetten. Je kunt bovendien continu alle vorderingen opvolgen, snel feedback geven en automatische scores toekennen. Je maakt jouw leerlingen sterker in het zelfstandig en zelfsturend leren, in samenwerken, in digitaal leren enzovoort. Bijkomend kun je de digitale middelen gebruiken om je klasmanagement te versterken en doelgerichter te differentiëren.

Digitale tools in de kleuterklas: ideaal om een speel-leeromgeving te creëren! (herhaling 1)

De kleuterklas vormt één grote speel-leeromgeving voor kleuters. Digitale tools passen dus perfect in jouw klas. Je ervaart hoe je digitale tools eenvoudig kan inzetten in elke thematische hoek. Je ontdekt hoe je vanaf de instapklas kan werken aan de digitale geletterdheid van kleuters. Het integreren van digitale tools vormt een mooie brug naar het stimuleren van taalvaardigheid, denkvaardigheden en creativiteit. En natuurlijk sla je zelf aan het ontwerpen zodat je met concreet materiaal naar huis gaat: dit kan je daags nadien meteen uittesten in jouw klas.

Loose Parts Play: vanuit het intuïtieve spel van kleuters met Loose Parts sterker inzetten op de ontwikkeling van kleuters (herhaling 1)

Spel met Loose Parts zie je regelmatig in kleuterklassen opduiken en biedt schitterende kansen om kleuters aan te zetten tot het ontwikkelen van 21e-eeuwse vaardigheden. Op sociale media zie je vaak mooie composities zoals mandala’s verschijnen, maar dat is maar een heel klein onderdeeltje van Loose Parts Play. Wat is Loose Parts Play precies? Welke materialen kun je hiervoor gebruiken? Hoe maak je het leren van kleuters zichtbaar? En hoe start je dit op in je eigen klaspraktijk?

Genexpressie en voortplanting bij de mens (herhaling 1)

Deze nascholing biedt een volledig overzicht over enkele deelaspecten van de medische genetica.

Storend gedrag begrijpen, opvolgen én aanpakken (herhaling 1)

Kinderen groeien op met vallen en opstaan. Soms dragen ze een emotionele rugzak met zich mee die zwaar kan gaan wegen. Via hun gedrag tonen ze dan dat het moeilijk met hen gaat. Steeds meer worden we op scholen geconfronteerd met dit signaalgedrag. Hoog tijd om ons te verdiepen in deze problematiek en stil te staan bij oorzaken, preventie én aanpak. Deze nascholing vertaalt een theoretisch kader naar de dagelijkse praktijk zodat je er onmiddellijk mee aan de slag kan.

Dag van het Oudgrieks

De nieuwe leerplannen Oudgrieks derde graad vermelden een kennismaking met later Oudgrieks, minstens de middeleeuwse (lees: Byzantijnse) periode en een later tijdvak. Wat betekent dit voor onze lespraktijk? Waar kunnen leraren die hiervoor niet altijd opgeleid zijn, terecht voor kwaliteitsvol lesmateriaal? Met heel concrete en uitgewerkte voorbeelden tonen zes sprekers dat de mogelijkheden rijk en haast eindeloos zijn. De nieuwe richtlijnen vormen een unieke mogelijkheid om aan te tonen hoe Grieks een venster op de Balkan en het hedendaagse Europa biedt. Een kans die we met beide handen grijpen en op een feestelijke studiedag in een mooi kader kracht bijzetten.

Met proactieve cirkels kiezen voor sterke relaties en een veilig klasklimaat (herhaling 1)

Cirkels creëren een forum dat leerlingen aanmoedigt om te spreken en te luisteren naar elkaar. Het is een methodiek die uitnodigt om als groep in dialoog te gaan en een echte 'leer-gemeenschap' te vormen. Met deze werkvorm krijgen ook stille leerlingen een stem en worden moeilijke thema’s bespreekbaar.

Mediawijs aan de slag met fake news (herhaling 1)

Dagelijks krijgen we een overvloed aan digitale informatie te verwerken waarbij het vaak moeilijk is om betrouwbare informatie van nepnieuws te onderscheiden. Hoe kan jij je leerlingen effectief begeleiden om mediawijs te leren navigeren in deze complexe digitale wereld? Je krijgt inzicht in de mechanismen en uitdagingen van nepnieuws en je leert effectieve strategieën aan om hiermee om te gaan. Je krijgt ook technieken en tools aangereikt om het kritisch denken en de digitale vaardigheden van je leerlingen te versterken. Iedereen mediawijs!

Hoe omgaan met creationisme en andere vormen van wetenschapsontkenning in de klas? (herhaling 1)

Wetenschapsontkenning bij leerlingen is een lastig probleem dat zich niet laat oplossen door het louter overbrengen van feiten en theoretische kennis.

Klaar voor het middelbaar? Hoe zet je het ontwikkelen van executieve functies hiervoor in? (herhaling 1)

De stap voor leerlingen van het basisonderwijs naar het secundair onderwijs blijkt in de praktijk vaak groot. Het is geen evidentie voor leerkrachten uit het basisonderwijs om kinderen hierop voor te bereiden maar ook niet voor leerkrachten uit het s.o. om alles wat kinderen kennen en kunnen verder te versterken en in te zetten. In deze nascholing krijg je een kader aangereikt om voor kinderen/leerlingen een klimaat te ontwikkelen waarbinnen de broodnodige executieve functies alle ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. Je leert een evenwicht vinden tussen sturen en coachen, tussen welbevinden en leren zodat de slinger niet doorslaat in de ene of andere richting. Leerlingen niet te snel los laten maar ruimte creëren om zich te ontwikkelen is hier de boodschap.

Leesplezier en nieuwe media in de 1ste en 2de graad: een mooi huwelijk? (herhaling 1)

Veel leerlingen lezen niet graag boeken, maar online hebben ze nog nooit zoveel gelezen als vandaag. Als ze zo veel bezig zijn met gamen, internetten en Facebooken, hoe kunnen we daar in de lees- of literatuurles dan ons voordeel mee doen? Hoe vermijden we vooral dat 12- tot 15-jarigen alle plezier in lezen kwijtspelen, zoals nu vaak het geval is?

Een projectgroep en studenten van de Artesis-Plantijn hogeschool en de Universiteit Antwerpen ontwikkelden een vernieuwende leesaanpak met een E.
De E van elektronica maar ook de E van emotie. De basis: vijf grote principes die leesplezier bij jongeren stimuleren. Het middel: nieuwe media.

Wakker spreekdurf aan in je lessen Frans! (herhaling 1)

“Moet ik dat écht in het Frans zeggen?” Weerklinkt ook deze veelzeggende uitspraak tijdens jouw lessen Frans? Tijdens deze sessie proberen we concrete handvatten en tips te bieden aan leerkrachten Frans in het secundair onderwijs om spreekdurf bij leerlingen aan te pakken. We bekijken welke inzichten, werkvormen en ondersteuning houvast kunnen bieden aan leerling en leerkracht om communicatief én actief aan de slag te gaan op een laagdrempelige manier.

Leer je school snel en beter kennen via Smartschool Analytics (herhaling 1)

Wil je aan de hand van een gebruiksvriendelijke tool kwaliteitsontwikkeling handen en voeten geven op jouw school? Gaat er bij jou ook veel tijd verloren in het opzoeken en samenbrengen van data? Zou je liever meer tijd besteden aan analyse en opvolging? Wil ook jij van informatie kennis maken? In deze nascholing zoek en krijg je antwoorden op deze vragen aan de hand van Smartschool Analytics.

STEM-project: WALL-E en de laatste plant op aarde (herhaling 1)

Dit STEM-project hangen we op aan de Pixar-film ‘WALL-E’ om een link te maken tussen planten en leven op aarde. Waarom hebben wij planten nodig en wat hebben planten nodig om te groeien? Vervolgens starten leerlingen een algenkweek op via een groei-experiment. Deze volgen ze op met microscopie. Ondertussen werken ze een fotosynthese-experiment uit. Omdat de algen zo klein zijn, verpakken ze die in algenballetjes om fotosynthese te kunnen meten. Fotosynthesesnelheid bepalen ze direct, bepaald via pH a.d.h.v. een zelfgemaakte indicatoroplossing en colorimetrie. Wanneer er een snellere fotosynthese plaatsvindt, zal er minder CO2 in het water aanwezig zijn, wat chemisch voor minder H2CO3 zorgt, met een lichte pH-stijging tot gevolg.

Tijdens deze workshop lichten we het STEM-project toe en ga je zelf aan de slag met de verschillende onderdelen.

Basisopleiding voor de beginnende vertrouwenspersoon (herhaling 2)

De vertrouwenspersoon speelt een belangrijke rol in de preventie en behandeling van psychosociale risico’s op het werk. Vertrouwenspersonen zijn vooral van belang voor de eerstelijnsinterventie. Het Koninklijk Besluit van 10 april 2014 bespreekt uitgebreid de behandeling van psychosociale risico’s op het werk.

Deze opleiding beantwoordt aan de bepalingen van dat Koninklijk Besluit betreffende de preventie van psychosociale risico’s op het werk.
Deze nieuwe regelgeving vereist dat de werkgever ervoor zorgt dat de vertrouwenspersoon zijn opdrachten te allen tijde volledig en doeltreffend vervult (art. 59) en dat hij de nodige maatregelen treft opdat de vertrouwenspersoon beschikt over de vaardigheden en kennis die nodig zijn voor de uitoefening van zijn opdrachten (art. 60).

Hoewel de aanduiding van de vertrouwenspersoon niet verplicht is, wordt dit echter wel sterk aanbevolen, ook in onze scholen. Aangeduide vertrouwenspersonen worden hierbij dan wel verplicht een aangepaste opleiding te volgen. De wetgeving legt geen uniforme opleiding op aan de vertrouwenspersonen, maar beoogt wel een aantal doelstellingen op het vlak van de vereiste vaardigheden en kennis.

Hoe zorg je voor een zachte overgang van kleuter naar lager? (herhaling 1)

Voor sommige kleuters is de overgang naar het eerste leerjaar een koude douche. Ze hadden het zich helemaal anders voorgesteld. Ze mogen niet meer spelen, moeten lang stilzitten en luisteren. Hoe kan jij er voor zorgen dat de overgang niet zo bruusk verloopt? Door bruggen te slaan tussen de derde kleuterklas en het eerste leerjaar, verloopt de overgang veel zachter.

Actief aan de slag met weerbaarheid bij leerlingen: over grenzen, groepsdruk, conflicten en communicatie (herhaling 1)

Deze nascholing werd in het verleden door CNO aangeboden met de titel Weerbaarheid bij leerlingen in het s.o.: een verbindende en actieve methodiek.

Weerbaarheid is een term die de laatste jaren in het onderwijs steeds meer onder de aandacht komt. Jongeren lijken vandaag de dag steeds moeilijker 'nee' te kunnen zeggen tegen hun leeftijdsgenoten. Leerlingen worden gepest en weten niet hoe ze op een constructieve wijze voor zichzelf kunnen opkomen. We verwachten van relatief jonge tieners dat ze weten wat het beste voor hen is en dat ze hier ook naar handelen, maar we bieden ze misschien niet altijd de tools om dit te doen.

Hoe voer je een effectief antipestbeleid in een secundaire school? (herhaling 1)

Er bestaat heel wat educatief materiaal, praktijkvoorbeelden en werkvormen om in een lagere school te werken rond pestpreventie. Dit is niet altijd even makkelijk implementeerbaar in de context van een secundaire school. Deze nascholing geeft je een praktijkvoorbeeld van hoe je bij +12-jarigen ervoor kan zorgen dat pestgedrag minder voorkomt en hoe je er effectief mee omgaat.

Het stiekeme nut van kunst en cultuur (herhaling 1)

Een inspiratiedag cultuur- en kunsteducatie voor leraren secundair onderwijs

Cultureel bewustzijn is één van de sleutelcompetenties bij de nieuwe eindtermen secundair onderwijs. Eraan werken, betekent dat je jongeren leert reflecteren op zichzelf, op de anderen en op de wereld. Kunst en cultuur worden hierbij beschouwd als transversale begrippen die van betekenis kunnen zijn in elk vak. Ze helpen jongeren om zich te oriënteren in een complexe en snel veranderende samenleving. Tijdens deze nascholing focussen we op de rol die kunst hierin kan spelen. We gaan ook concreet aan de slag met de theorie en de inhouden en staan stil bij mogelijke evaluatievormen en tools. Je onderzoekt zelf hoe je een activiteit kan ontwerpen waarin kunst en cultuur betekenisvol aan bod komen en waarmee je het cultureel bewustzijn van jongeren vergroot.

Rekenmoeilijkheden in het tweede leerjaar herkennen, begrijpen en opvangen (herhaling 1)

Je weet dat de 2de klas op rekengebied best pittig is. De vier hoofdbewerkingen worden aangebracht. De kinderen moeten grip krijgen op ons getalsysteem en de eerste procedures passeren de revue. Dat gaat niet altijd goed. Je kent wellicht kinderen die al met een rekenachterstand aan de 2de klas beginnen. En je kreeg wellicht te maken met kinderen die de cijfers binnen de getallen hardnekkig blijven omwisselen, of die de overbrugging niet onder de knie krijgen, of voor wie de automatisatie van de maaltafels maar niet wil lukken.

In deze nascholing komen deze, en nog veel andere moeilijkheden, aan bod. Wat maakt dat sommige kinderen deze vaardigheden niet beheerst krijgen en – vooral – wat kan je als leerkracht of binnen de zorg doen om hen te helpen!

Communicatieve werkvormen in het taalonderwijs. Breng je handboek tot leven (herhaling 1)

Je ontdekt hoe je communicatieve werkvormen kunt inzetten in het taalonderwijs.

Interne communicatie binnen jouw school verbeteren? Ja, het kan! (herhaling 1)

Interne communicatie is een belangrijke voorwaarde binnen elke organisatie om succesvol en goed te draaien. Zo ook binnen de schoolomgeving. Toch onderschatten we nog te vaak het belang van goede interne communicatie en wordt het bijgevolg nogal stiefmoederlijk behandeld of als vanzelfsprekend beschouwd. Zo kunnen kleine onbenulligheden uitgroeien tot grote frustraties en kunnen moeilijkheden ontstaan in de goede werking van de school. In deze nascholing krijg je een praktisch plan van aanpak aangereikt om de interne communicatie te optimaliseren. Je gaat terug naar school met concrete tips en tools die je meteen in de praktijk kan toepassen.

Begeleiding van hoogsensitieve kinderen in het lager onderwijs

Het is belangrijk dat je als leerkracht (en ouder) niet enkel de mogelijke last, maar ook de kracht van hoogsensitiviteit kan zien en herkennen. Als je leert hoe je als leerkracht of begeleider van kinderen goed met deze karaktereigenschap kan omgaan én kinderen en ouders professioneel kan ondersteunen, maakt dat jou én de kinderen met wie je werkt weerbaar en veerkrachtig. Je kan nog meer helpen hun talenten tot ontwikkeling brengen. Je krijgt een grondige, wetenschappelijk onderbouwde kennis over hoogsensitiviteit, gecombineerd met 8 jaar specifieke ervaring, om de noden van je hoogsensitieve leerlingen beter te begrijpen, hen gericht te begeleiden en hen de nodige hulpmiddelen aan te reiken.

Projectmatig werken met kunstvakken (herhaling 1)

De eindtermen cultureel bewustzijn en culturele expressie vragen meer en meer een interdisciplinaire aanpak. De kunstvakken worden vaak samengevoegd en ook in MEAV (katholiek onderwijs) moeten leerkrachten hun vakkennis integreren, bijvoorbeeld in een breder project. In deze nascholing krijg je kapstokken om interdisciplinaire projecten op te zetten vanuit meerdere kunstdisciplines.

Technisch lezen en leesmotivatie: van lezersbelang! (herhaling 1)

We willen niet alleen dat kinderen goed leren lezen, we willen ook dat ze het graag doen en het zinvol vinden. Bovendien zullen kinderen die gemotiveerd zijn om te (leren) lezen de leestechnieken ook sneller onder de knie krijgen.
Wat moeten kinderen precies leren om goed te worden in technisch lezen en hoe zorg je er als leerkracht voor dat je het leesvuur ook voortdurend blijft aanwakkeren?
Hoe stippel je als school een mooie leerlijn uit die begint in de kleuterschool met voorbereidend technisch lezen en een vervolg krijgt in de lagere school met aanvankelijk lezen, voortgezet technisch lezen en vloeiend lezen, waarbij ook de leesmotivatie van de leerlingen versterkt wordt?

Leerlingen stimuleren om groeigericht te kijken naar hun leerproces (herhaling 1)

Deze nascholing werd in het verleden aangeboden onder de titel "Boost (jezelf en) je leerlingen".

Mis jij initiatief bij jouw leerlingen? Merk je een aangeleerde hulpeloosheid? Aan de hand van enkele modellen krijg je handvaten om leerlingen opbouwend, ondersteunend en groeigericht te confronteren met hun leerproces. Het geeft je als leerkracht meer daadkracht en vertrouwen om het eigenaarschap bij de juiste persoon te leggen.

Activerende werkvormen voor technisch lezen en schrijven (NT2) (herhaling 2)

Iemand technisch leren lezen en schrijven gaat vaak gepaard met horten en stoten.

Hoe krijg je meer dynamiek in dit proces? Hoe houd je het voor de cursist en jezelf uitdagend? Hoe krijg je ‘schwung’ in het technische lees- en schrijftraject van een cursist?

In deze nascholing laten we je graag kennis maken met een aantal interactieve werkvormen met speciale aandacht voor het technisch lezen en schrijven.

Durf denken. Hoe breng je filosofie in het secundair onderwijs? (herhaling 1)

Vanaf 2021-2022 zijn er specifieke eindtermen filosofie geformuleerd voor leerlingen uit de humane en maatschappij- en welzijnswetenschappen.
Maar hoe pak je een filosofieles aan? Hoe stimuleer je het filosofisch denken van jongeren? Hoe begeleid je een filosofisch gesprek? En met welke didactische principes houd je best rekening? Met deze vragen gaan we aan de slag tijdens de nascholing.

De geuren van de kathedraal: laatmiddeleeuwse belevingswereld in en rond de Antwerpse kathedraal

De Antwerpse kathedraal en haar -verloren gegane- pre-Tridentijnse aankleding uit de periode 1450-1566 vormde het dynamische decor voor de zintuiglijke waarnemingen van clerus en stedelingen. Door waarnemingen te spiegelen aan toenmalige kennis giet Wendy Wauters de gepercipieerde impact van de ervaringen in een groter, begrijpelijk geheel. Ze put daarvoor uit een breed amalgaam primaire bronnen. Zo achterhaalt ze de fysieke en spirituele beleving van de brede kerkelijke middengroepen, een boeiend beeld van de toenmalige samenleving in een cultuurhistorische setting.

Create a jig-saw lesson: ‘Tales of the Unexpected - A Harmless Vanity’

Mary is tipped off by a friend that her husband is having an affair. She is reluctant to believe it but sets up a meeting with this woman at a beach party. This will all lead to the husband losing his mistress, though not in the way everybody involved had expected.

Petite anthologie détournée des classiques de la littérature

Si l’exploitation des classiques de la littérature varie selon les situations d’enseignement, leur image est souvent associée à la tradition et aux contraintes institutionnelles. Or, tout ce patrimoine littéraire contient une infinité de petites perles qui se révèlent des atouts incontournables non seulement pour renforcer la dimension interculturelle de l’apprentissage mais également pour le développement de la créativité des apprenants.

Masterclass Deutsch als Fremdsprache II

Übung macht den Meister. Als leerkracht is het niet altijd evident om je eigen grammaticakennis op peil te houden omdat je soms te weinig oefengelegenheden hebt. Tijdens deze tweede masterclass staan we stil bij enkele grammaticale valkuilen. Daarnaast bieden we enkele tips & tricks om met Duitse grammatica en woordenschat (zelfstandig en bijvoeglijk naamwoord) in de klas aan de slag te gaan. Tenslotte bekijken we enkele beproefde werkvormen om lerenden actief en gemotiveerd in en met Duits te laten omgaan.

Schoolidentiteit, leiderschap en HR-innovatie in onderwijs: waarheid, durven én doen!

‘23.000 werknemers, 0 HR-managers in onderwijs’, zo kopte een krant 10 jaar geleden. Wellicht is de situatie ondertussen (lichtjes) veranderd maar toch behoudt deze kop veel van haar zeggingskracht. Zeker wanneer loopbanen langer worden en de arbeidsmarkt steeds krapper, is en blijft de vraag ‘Leerkrachten zorgen voor anderen, maar wie zorgt voor de leerkracht?’ bijzonder relevant én actueel.
Koepels, de minister, sociale partners of een raad der wijzen, allen denken ze na over mogelijke innovaties en maatregelen om het lerarentekort vandaag op te lossen. Het debat wordt echter vaak op een erg abstract niveau gevoerd. Toch ben jij het als schoolleider die in het hier en nu, met vallen en opstaan, moet durven nadenken over schoolidentiteit en een passend, innovatief HR-beleid. Jij bent – in gedeeld leiderschap – aanstuurder van het dagelijkse personeelsbeleid, niet enkel in woord, maar ook in daad.
Tijdens deze tweedaagse opleiding ga je dieper in op de concepten ‘schoolidentiteit, identiteit als leider en HR-innovatie’. Met duidelijke kaders, persoonlijke oefeningen en begeleide uitwisseling werk je aan de ontwikkeling van je eigen leiderschap en HR-beleid en dit rechtstreeks gerelateerd aan je eigen schoolcontext.

Postgraduaat Leerlingenbegeleiding in het secundair onderwijs (groep 25)

Regelmatig merken we in onze scholen dat jongeren door leef- en/of leerproblemen gehinderd worden om volop te participeren in hun leerproces. Vanuit de pedagogische opdracht van de school en vanuit een zorgende bekommernis om de leerlingen willen vele scholen binnen de grenzen van hun mogelijkheden hun leerlingen ondersteuning bieden en hun leerkrachten in dit proces begeleiden. Geëngageerde leerkrachten nemen deze taak met veel inzet waar, maar stuiten dikwijls snel op hun grenzen omdat ze voor dit werk niet opgeleid zijn.

Doorheen deze opleiding lopen 3 leertrajecten die de rode draden vormen:

Leertraject Schoolbeleidsplan Leerlingenbegeleiding

SBP (8 studiepunten)

Leertraject Handelings- en begeleidingsplan

HBP (8 studiepunten)

Persoonlijk Leertraject

PLT (8 studiepunten)

  •  Schoolbeleidsplan LLB
  •  Handelings- en begeleidingsplan
  • Gesprekstechnieken
  • Begeleidingsproces
  • Groepsdynamica
  • Functioneren als leerlingenbegeleider
  • Praktijkbegeleiding

  

  • Het leertraject Schoolbeleidsplan Leerlingenbegeleiding (SBP) belicht de aanpak van leerlingenbegeleiding binnen de eigen school en krijgt vooral vorm aan de hand van huiswerkopdrachten.
  • Het leertraject Handelings- en begeleidingsplan (HBP) wil dieper ingaan op het eigen begeleidingswerk van leerlingen met leef- en/of leerproblemen. Via zelfstudie, rollenspel en toepassingsopdrachten worden inzichten en vaardigheden met betrekking tot het concrete begeleidingswerk verworven.
  • Het Persoonlijk leertraject (PLT) beoogt vanuit de reflectie op de eigen positie in de groep, op werk- en opleidingservaringen en praktijkbegeleiding en op het eigen functioneren als leerlingenbegeleider bij te dragen tot de realisatie van persoonlijke leerpunten. Daartoe hanteren we het logboek als instrument om de evolutie van het persoonlijk leertraject op te volgen en het trainingsmaatje als gesprekspartner en ondersteuner om de persoonlijke leerpunten te verwezenlijken.


Benieuwd hoe andere cursisten het postgraduaat ervaren hebben? Bekijk hier enkele getuigenissen:

 

Gedrag van leerlingen als uitdaging: krijg terug grip op de situatie

Het lijkt alsof de onderwijspraktijk een zorgenbarak is geworden. Het aantal leerlingen dat moeilijk(er) gedrag stelt, is nauwelijks te tellen, de lijst met gevraagde aanpassingen eindeloos. Het schoolteam ondergaat dit, wordt meer en meer handelingsverlegen en verliest langzaam de motivatie. Het is in ieders belang terug grip te krijgen op de situatie.
Hoe ga je als school en team nu om met die tsunami aan labels en bijzonderheden? Is het u vraagt wij draaien of kan je daar een sterke visie en zorgbeleid tegenover plaatsen?
In deze nascholing verken je verschillende perspectieven op gedrag. Daarna ga je samen aan de slag om deze perspectieven te vertalen naar ondersteuning voor leerkrachten en leerlingen binnen de eigen klas- en schoolorganisatie.

Help, mijn hoofd ontploft! Over hoe de wereld binnenkomt bij kleuters met ASS (herhaling 1)

Het ene moment lijkt hij doof, het andere moment stoort het hem als iemand fluistert. Hoe zit dat?

Peuterpret, inspelen op de noden van het jonge kind (herhaling 1)

Hoe kan je je klas zo organiseren dat welbevinden en betrokkenheid bij jouw peuters hoog scoren? Tijdens deze nascholing ga je gericht op zoek naar interesses, behoeften en noden van jonge kinderen. Je ervaart hoe je jouw aanpak en begeleidingsstijl hierop kan richten door jouw aanbod, de inrichting van jouw klas, de materialen en activiteiten en het klasklimaat hierop af te stemmen.

 

Taaltechnologie en taalredactie

Hoe breng je taaltechnologie en taalredactie voor de klas? Wist je dat computerprogramma’s heel wat grammaticale analyses kunnen uitvoeren, zoals zinsontleding en de herkenning van woordsoorten? Wist je dat je in een vingerknip alle eigennamen uit een tekst kan halen of de tekst kan laten samenvatten? En wist je dat je je eigen teksten naar een hoger niveau kan tillen (mét feedback en tips) dankzij AI?

Waar wacht je op? Taalrijke leerkansen voor elk kind (herhaling 1)

Een gemiddelde schooldag bestaat voor kinderen uit heel wat routines en overgangsmomenten. Zonder dat we het goed doorhebben, gaat daarbij veel tijd verloren aan ‘wachten’. Door routines gedurende de dag anders te organiseren, kun je wachttijden vermijden en sterker inzetten op taalrijke leerkansen voor alle kinderen.

Focus op OKAN II

Na het succes en de superfijne feedback op de eerste themadag stellen we graag Focus op OKAN II voor. We nodigen op dinsdag 23 april 2024 naast alle onderwijsprofessionals betrokken bij OKAN-onderwijs, ook de verschillende actoren van de vervolgschool uit. Zowel de leraar, als de leidinggevende, als de (vervolg)coach en de leerlingenbegeleider kan opnieuw kiezen uit een rijk en gevarieerd aanbod waarbij aandacht gaat naar input van experten en doorleefde goede praktijken van verschillende scholen. Inschrijven is de warme boodschap!

Peter Schoenaerts geeft niet alleen een sessie, maar neemt ook zijn podcast Docent NT2 ter plekke op. Hij gaat daarbij op zoek naar verhalen uit de praktijk en in gesprek met experts. Schraap je stem en geef je enthousiaste input mee!

Artificiële Intelligentie: neem je leerlingen mee in het verhaal!

Artificiële Intelligentie komt steeds vaker voor in de leefwereld van kinderen. Dankzij deze nascholing raak je zelf meer vertrouwd met de basiswerking van AI en via het lesmateriaal dompel je je leerlingen van 10 tot 14 jaar onder in de wondere wereld van AI.

Start met teamteaching: samen werken aan goed onderwijs voor elke leerling

Sta jij ook voor een diverse klasgroep waar je vaak handen en ogen tekortkomt? Vind je het waardevol om te kunnen samen werken met collega’s aan oplossingen voor de uitdagingen in jullie klassen en school? Wil jij jouw expertise en ervaring versterken met die van je collega’s en vice versa? Dan is dit traject over teamteaching zeker iets voor jou (en je collega)!

Teamteaching is een divers toepasbaar onderwijsmodel, maar hoe haal je er nu het beste uit? ESTAFETT ontwierp hiertoe een evidence-based professionaliseringstraject dat uitgevoerd, geëvalueerd en bijgestuurd werd. Op basis van deze ervaringen bieden we het nascholingstraject “Start met teamteaching” aan. We richten ons op leerkrachten die starten met teamteaching of die beperkte ervaring hebben en nog zoekende zijn.

In dit traject van 3 groepssessies voor teamteachers ligt de nadruk op inspireren vanuit onderzoek en praktijk en het uitwisselen van ervaringen. Je schrijft in als teamteachingsteam dat samen voor een groep leerlingen staat (per duo, trio of kwartet van teamteachers) zodat je de inzichten onmiddellijk kan toepassen in de eigen teamteachpraktijk.

Je haalt het meeste uit het traject als je minstens 4 uur per week samen kan teamteachen en als er overlegtijd (minstens één uur per week) mogelijk is.

Werken op hoogte

Volgens artikel 18 van het KB van 31/08/2005 betreffende het gebruik van arbeidsmiddelen voor tijdelijke werkzaamheden op hoogte, moet de werkgever ervoor zorgen dat zijn personeel voldoende is geschoold, zodat de veiligheid, gezondheid en het welzijn die verband houden met het werk zijn gegarandeerd. Deze opleiding is bedoeld om te voldoen aan de opleidingsvereisten.
Omdat in scholen hoofdzakelijk gebruik gemaakt wordt van ladders en rolstellingen beperken we ons tot gebruikers van deze twee soorten arbeidsmiddelen.

Parallel Histories: daag je leerlingen uit om interactief te werken met controversiële onderwerpen vanuit verschillende perspectieven (herhaling 1)

Wees niet bang van concurrerende verhalen: zoek ze op, leg ze naast elkaar, daag je leerlingen uit om zich in verschillende perspectieven onder te dompelen en hun eigen oordeel te vormen! Parallel Histories biedt een nieuwe manier om de geschiedenis van conflicten te bestuderen, geschiedenis die controversieel en nog steeds relevant is. Deze onderwijsmethode laat leerlingen bronmateriaal onderzoeken, alternatieve interpretaties bespreken en hun eigen mening vormen, met de mogelijkheid om hierover te debatteren met leerlingen uit andere landen. Dit zijn vaardigheden die jongeren niet alleen helpen bij het studeren van geschiedenis, cultuurwetenschappen, en/of vreemde talen, maar die hen bovendien voorbereiden om actieve burgers te worden in gezonde pluralistische democratieën. Ontdek Parallel Histories en verbreed de blik van jouw leerlingen.

Moderne fysica: de kernconcepten van relativiteitstheorie

Waarnemers die t.o.v. elkaar met grote snelheid bewegen doen andere waarnemingen voor tijdsintervallen en voor ruimtelijke intervallen (of afstanden). Relativiteitstheorie laat toe daarvoor omrekeningsformules af te leiden.
Deze nascholing wil jou inzicht geven in uitgezuiverde kernconcepten en hun reële toepassingen.

Waarom jongeren blijven vasthouden aan foutief gedrag

'Ze wisten dat ze gestraft zouden worden en toch maakten ze opnieuw de foute keuze.' Herkenbaar? In deze nascholing sta je stil bij de vraag hoe het komt dat jongeren doordraven op de ingeslagen weg zelfs al weten ze dat dit fout is en dat er gevolgen aan verbonden zijn. Daarnaast bekijk je de mechanismen die ervoor zorgen dat dit foutieve gedrag kan doorbroken worden.

Activerende werkvormen voor technisch lezen en schrijven (NT2) (herhaling 3)

Iemand technisch leren lezen en schrijven gaat vaak gepaard met horten en stoten.

Hoe krijg je meer dynamiek in dit proces? Hoe houd je het voor de cursist en jezelf uitdagend? Hoe krijg je ‘schwung’ in het technische lees- en schrijftraject van een cursist?

In deze nascholing laten we je graag kennis maken met een aantal interactieve werkvormen met speciale aandacht voor het technisch lezen en schrijven.

De mentor als coach - Hoe je startende leraren doelgericht kan laten groeien

Als mentor draag je samen met de directie en het voltallige lerarenkorps actief bij aan een warm onthaal van nieuwe leraren en het stapsgewijs inwerken in hun (nieuwe) functie of omgeving. Gedurende dit traject verken je op een activerende manier de invulling van mentorschap op school en de coachende aanpak. Het inspirerend coachen van Jef Clement (1947-2018) vormt de rode draad. Door middel van concrete oefeningen ervaar je deze aanpak en kan jij je deze gaandeweg eigen maken. Daarnaast maak je kennis met verschillende kaders om de (aanvangs)begeleiding doelgericht te organiseren en komen talrijke praktijkvoorbeelden aan bod.

Een HRM-groeipad voor middenkaderleden

Tijdens het (driejarig) traject voor middenkaderleden vormt jouw unieke positie op school de rode draad. Je leidt maar wordt ook geleid, je bent heel gedreven en enthousiast maar merkt dat dat enthousiasme niet altijd gedeeld wordt, je bent collega of toch weer niet, ... Deze positie plaatst je voor uitdagingen die specifieke vaardigheden vragen. Gesprekstechnieken, verbindende communicatie, inspirerend coachen, omgaan met moeilijke collega's, aandacht voor jezelf, het is slechts een greep uit het rijke aanbod van deze opleiding.
Deze startmodule focust op je unieke positie, interactie, conflicthantering en gesprekstechnieken.

Personeelsadministratie voor beginners (bu)so

Als medewerker van een personeelssecretariaat ben je verantwoordelijk voor een correcte administratieve opvolging van een veelheid aan personeelsdossiers. Daarnaast sta je in voor een kwaliteitsvolle dienstverlening en kan men bij jou terecht voor informatie rond personeelsreglementering. Tijdens dit traject krijg je als beginnend medewerker van een personeelsdienst inzicht in de complexe wereld van de diverse personeelsdossiers, kan je aan de slag met de administratieve verwerking en controle van een opdrachtverdeling, kan je de terzake doende regelgeving raadplegen en interpreteren en kan je dit alles op een overzichtelijke manier praktisch uitvoeren en opvolgen.

De lesgevers bezorgen vanuit hun praktijkervaringen informatie en voorbeelden. Om eigen accenten te kunnen leggen voor de verschillende onderwijsnetten wordt lesdag twee opgesplitst, enerzijds voor cursisten vrij gesubsidieerd secundair onderwijs en anderzijds voor cursisten gemeenschapsonderwijs.

Basisopleiding voor de beginnende vertrouwenspersoon

De vertrouwenspersoon speelt een belangrijke rol in de preventie en behandeling van psychosociale risico’s op het werk. Vertrouwenspersonen zijn vooral van belang voor de eerstelijnsinterventie. Het Koninklijk Besluit van 10 april 2014 bespreekt uitgebreid de behandeling van psychosociale risico’s op het werk.

Deze opleiding beantwoordt aan de bepalingen van dat Koninklijk Besluit betreffende de preventie van psychosociale risico’s op het werk.
Deze nieuwe regelgeving vereist dat de werkgever ervoor zorgt dat de vertrouwenspersoon zijn opdrachten te allen tijde volledig en doeltreffend vervult (art. 59) en dat hij de nodige maatregelen treft opdat de vertrouwenspersoon beschikt over de vaardigheden en kennis die nodig zijn voor de uitoefening van zijn opdrachten (art. 60).

Hoewel de aanduiding van de vertrouwenspersoon niet verplicht is, wordt dit echter wel sterk aanbevolen, ook in onze scholen. Aangeduide vertrouwenspersonen worden hierbij dan wel verplicht een aangepaste opleiding te volgen. De wetgeving legt geen uniforme opleiding op aan de vertrouwenspersonen, maar beoogt wel een aantal doelstellingen op het vlak van de vereiste vaardigheden en kennis.

Biochemie en technologie binnen een brouwerij

Binnen de Trappistenbrouwerij van Westmalle wordt er sinds 1836 bier gemaakt.
Zo’n 180 jaar later bedraagt de beperkte productie ongeveer 133 000 hl per jaar en bereikt het bier ook consumenten tot ver over de landsgrenzen. De abdij blijft volop investeren in een kwalitatief product, getuige daarvan zijn de recent vernieuwde gistkamer, brouwzaal en labo.

Deze technologische evolutie helpt om de biochemische reacties beter te beheersen.

De oceaan in een veranderend klimaat

Dat ons klimaat verandert, weten we ondertussen allemaal. Overstromingen in 2021, hittegolven in 2022. Als we de effecten op de oceaan bekijken, denken we vooral aan de zeespiegelstijging, maar er zijn nog meer directe en indirecte gevolgen. Oceaanverzuring, veranderende oceaanstromingen, soortenverschuiving, een dalend zuurstofgasgehalte... Aan de hand van zes deelmodules kom je hier alles over te weten.

Nieuwe ontwikkelingen in fertiliteitsbehandelingen

Fertiliteitsbehandelingen en vroege embryologie ondergingen een revolutie met de ontwikkeling van in-vitrofertilisatie in de jaren 1970-80. Sindsdien ontwikkelde de reproductieve geneeskunde zich tot een multidisciplinaire wetenschap die snel inspeelt op nieuwe ontwikkelingen binnen de genetica, moleculaire biologie, celbiologie, cryobiologie of farmacie. Ook enkele technische ontwikkelingen werpen vruchten af. Andere disciplines zoals de oncologie ontdekken dan weer de mogelijkheden van fertiliteitsbehandelingen voor hun patiënten.

Waar fertiliteitslaboratoria lang de naam hadden er maar op los te experimenteren, wordt de Belgische wetgeving al jaren wereldwijd als voorbeeld genomen. Op andere vlakken woedt momenteel het ethische debat.

Inspiratie voor het vak informaticawetenschappen – live online nascholing

Objectgeoriënteerd programmeren (OOP) klinkt angstaanjagender dan het in werkelijkheid is. Tijdens deze nascholing word je voorbereid om de basisconcepten van OOP aan te leren met behulp van de erg toegankelijke programmeertaal C# (‘cee-sharp’). Je krijgt een kort overzicht wat OOP en C# in de praktijk inhouden en je bekijkt welk kant-en-klaar Nederlandstalig lesmateriaal (online handboek, kennisclips, self-assessments m.b.v. memrise, vragenpools…) je kosteloos kan implementeren in jouw eigen lessen.

Werken op hoogte

Volgens artikel 18 van het KB van 31/08/2005 betreffende het gebruik van arbeidsmiddelen voor tijdelijke werkzaamheden op hoogte, moet de werkgever ervoor zorgen dat zijn personeel voldoende is geschoold, zodat de veiligheid, gezondheid en het welzijn die verband houden met het werk zijn gegarandeerd. Deze opleiding is bedoeld om te voldoen aan de opleidingsvereisten.
Omdat in scholen hoofdzakelijk gebruik gemaakt wordt van ladders en rolstellingen beperken we ons tot gebruikers van deze twee soorten arbeidsmiddelen.

Landschap, lagen, relaties, sferen, veranderingen... hoe pak je dat aan?

In de nieuwe eindtermen ruimtelijk bewustzijn nemen landschappen, als resultaat van de interactie tussen het fysische milieu en de menselijke activiteiten, een duidelijke plaats in. In deze nascholing wordt er dieper ingegaan op de verschillende invalshoeken waarmee je naar een landschap kan kijken. Hoe zijn landschappen opgebouwd en hoe kunnen ze geanalyseerd worden op basis van de verschillende landschapsvormende lagen en de vier sferen? Welke soorten relaties herkennen we in een landschap? Hoe bepalen die relaties en veranderingen in het landschap de huidige morfologie van een plek? Hoe beïnvloeden demografische en economische processen het landschap? Hoe geven personen betekenis aan het landschap? Hoe zijn landschappen geëvolueerd doorheen de tijd?

Micro-credential Algemene didactiek en Klasmanagement

Het onderwijs roept om leraren. Overweeg je de stap te zetten naar het onderwijs of ben je zonder lerarendiploma al aan de slag, dan is deze micro-credential iets voor jou!

Tijdens de lessen ‘Algemene didactiek’ bespreek je aan de hand van een actueel didactisch referentiekader de verschillende didactische componenten bij het ontwerpen en het analyseren van lessen(reeksen). De focus ligt op de verschillende elementen die aan bod komen bij het voorbereiden van een les: de beginsituatie in kaart brengen, doelstellingen bepalen op basis van de eindtermen en/of het leerplan, evaluatie en feedback. Je maakt kennis met verschillende didactische werkvormen en materialen die je kan inzetten om de leerinhoud aan te brengen.

Leerlingen in een positief klimaat succesvol laten leren en werken vraagt om goed en effectief klasmanagement. Dit is echter één van de moeilijkste vaardigheden die elke leraar onder de knie moet krijgen. Tijdens de lessen ‘Klasmanagement’ krijg je verschillende theoretische kaders aangereikt om je eigen klasmanagement kritisch te analyseren, ontdek je de meerwaarde van preventieve maatregelen en leer je gericht omgaan met verschillende vormen van ordeverstorend gedrag. Je gaat op zoek naar de tips die voor jou werken, in jouw context en passen bij jouw stijl.

Micro-credential Algemene didactiek en Klasmanagement

Het onderwijs roept om leraren. Overweeg je de stap te zetten naar het onderwijs of ben je zonder lerarendiploma al aan de slag, dan is deze micro-credential iets voor jou!

Tijdens de lessen ‘Algemene didactiek’ bespreek je aan de hand van een actueel didactisch referentiekader de verschillende didactische componenten bij het ontwerpen en het analyseren van lessen(reeksen). De focus ligt op de verschillende elementen die aan bod komen bij het voorbereiden van een les: de beginsituatie in kaart brengen, doelstellingen bepalen op basis van de eindtermen en/of het leerplan, evaluatie en feedback. Je maakt kennis met verschillende didactische werkvormen en materialen die je kan inzetten om de leerinhoud aan te brengen.

Leerlingen in een positief klimaat succesvol laten leren en werken vraagt om goed en effectief klasmanagement. Dit is echter één van de moeilijkste vaardigheden die elke leraar onder de knie moet krijgen. Tijdens de lessen ‘Klasmanagement’ krijg je verschillende theoretische kaders aangereikt om je eigen klasmanagement kritisch te analyseren, ontdek je de meerwaarde van preventieve maatregelen en leer je gericht omgaan met verschillende vormen van ordeverstorend gedrag. Je gaat op zoek naar de tips die voor jou werken, in jouw context en passen bij jouw stijl.

Wegwijs in verrijking voor hoogbegaafde leerlingen (plaatsbezoek Exentra) (herhaling 1)

Deze nascholing sluit naadloos aan op de cursus ‘Hoogbegaafde leerlingen hebben jou nodig!’. Tijdens deze nascholing komen er immers vaak vragen naar kennismaking met materialen die verrijkend zijn voor sterke en hoogbegaafde leerlingen in de lagere school. Het gaat dan zowel over materialen gebruiken voor de differentiatie naar boven toe alsook voor gebruik in de zogenaamde kangoeroeklas/plusklas.

Dag van de socio-emotionele leerlingenbegeleiding 2024

Naar jaarlijkse traditie organiseert het Centrum Nascholing Onderwijs op donderdag 16 mei 2024 de Dag van de socio-emotionele leerlingenbegeleiding.

In vier keuzerondes word je ondergedompeld in actuele thema’s. Experten leiden je door de nieuwste inzichten en doordachte praktijken, zodat jij het verschil kan maken voor de leerlingen op jouw basis- of secundaire school. Bepaal zelf hoe deze dag er voor jou uitziet door te kiezen uit de brede waaier aan thema’s.

GeoGebra Suite gebruiken in de klas

Met Suite profileert GeoGebra zich niet langer als een ontwerpomgeving voor de leerkracht-kenner maar als een krachtige intuïtieve grafische rekenmachine voor gebruik in de klas door leerling en leerkracht. GeoGebra Suite zet hiermee een nieuwe standaard voor ict-ondersteuning met laptop, tablet of smartphone. Het opent de poort naar online toepassingen als Notitieblok en Klaslokaal.

Kernenergie via kernfusie/kernsplitsing - doorstroom + dubbele finaliteit

Is lesgeven over kernfysica voor jou nieuw? Kan je daarbij wat up-to-date brengen van achtergrondkennis en inspirerende en praktische ondersteuning gebruiken? Dan is deze CNO-nascholing in het bezoekerscentrum Tabloo te Dessel iets voor jou.

Kernfysica: experimenten en rondleiding in Tabloo

Deze nascholingsnamiddag vormt een aanvulling bij je theoretische kennis omdat je zelf experimenten kan uitvoeren.

Supervisiemoment voor vertrouwenspersonen

Sinds januari 2015 worden alle vertrouwenspersonen verplicht om jaarlijks een supervisiemoment te volgen die aansluit op de Basisopleiding van de beginnende vertrouwenspersoon. Het gaat om volledige dag. Deze nascholing wordt erkend door toezicht op het Welzijn op het Werk als supervisiemoment.

Tijdens de nascholing worden praktische casussen, onder begeleiding van de lesgever, besproken. Er is ook ruimte voor het deel supervisie, hier is er de mogelijkheid om eigen ervaringen vanuit de praktijk te bespreken.

ChatGPT: een (vergiftigd?) geschenk voor leraar en leerling? (herhaling 6)

Artificiële Intelligentie is niet meer weg te denken uit ons leven en sinds kort uit ons onderwijs. Willens nillens drukken tools zoals ChatGPT ons op de feiten. Maar hoe werkt de tool? Hoe kan jij het inzetten als leraar? Wat is gewenst gebruik en hoe maak je afspraken met je leerlingen rond evaluaties en ongewenst gebruik? In deze nascholing ontdek je samen met collega’s de mogelijkheden, beperkingen en toekomst van deze AI-technologie.

Hoe werk je op een impactvolle manier aan klimaateducatie? Ga aan de slag met de online inspiratietool ‘KLIMAX’!

Benieuwd naar de meest recente inzichten over effectieve klimaateducatie? Weet je graag welke ingrediënten je best toevoegt aan je klimaatlessen of -project voor meer impact? Op zoek naar nieuwe inspiratie of andere invalshoeken om je klimaatles te verrijken?

Geopunt, een schat aan data!

Voor de eerste graad zijn 16 sleutelcompetenties decretaal vastgelegd. Binnen de competenties met betrekking tot ruimtelijk bewustzijn vinden we volgende eindterm terug: 'De leerlingen hanteren GIS-viewers om thematische lagen van een plaats en hun onderlinge relaties te onderzoeken'. Verschillende nieuwe leerplannen vermelden dan ook een aantal keer het gebruik van GIS-viewers voor onderzoek en analyse, zowel bij de procedurele als conceptuele doelen. Het is dus de bedoeling dat leerlingen daarmee actief aan de slag gaan.

Fotosynthese en respiratie onderzoeken met de BBC micro:bit en TI-Nspire

Met een CO2-sensor kan heel gemakkelijk de verandering van CO2 gemeten worden in een afgesloten omgeving. Op deze manier kan bij planten vastgesteld worden dat ze aan fotosynthese doen, maar ook dat ze respireren. In de tweede graad leggen de leerlingen het verband tussen de materie- en energiestromen in een ecosysteem en in de derde graad komt fotosynthese en respiratie weer aan bod.  

Laadpalen

De automobielsector zet meer en meer in op elektrische wagens. Deze zijn milieuvriendelijk en dragen bij tot een duurzaam milieu. Deze wagens moeten uiteraard ook geladen worden.

Stroomlijn je kennis, laad je skills op en plug direct in voor praktisch succes 'on the field'.

STEM-café

Geef je les in wetenschappen of STEM? Zit je met vragen over bepaalde inhouden? Heb je een tof idee voor een experiment maar loop je ergens tegenaan of zit je vast bij de uitwerking? Wil je toch even nagaan hoe het veilig kan in een schoolcontext? Heb je zin om samen met docenten van het Departement Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Antwerpen en leraren wetenschappen en STEM te brainstormen of na te denken over inhoudelijke voorbeelden? Dan is dit iets voor jou!

Het Departement Bio-ingenieurswetenschappen en Centrum Nascholing Onderwijs slaan de handen in elkaar om je met collega’s in contact te brengen en bij het uitwisselen van goede praktijken.

Opleiding preventieadviseur basisvorming

De basis voor de inhoud van de opleiding is te vinden in de Codex – Boek II, titel 1, hoofdstuk IV, Art.II.1-20: de preventieadviseur bezit een voldoende kennis van enerzijds de welzijnswetgeving, anderzijds moet hij de nodige technische en wetenschappelijke kennis bezitten…
De regelgeving bepaalt niet hoe deze basiskennis verworven moet worden. Deze opleiding biedt een goede garantie om de voorschriften in praktijk om te zetten.

Verbindend (zelf)leiderschap in onderwijs

Als (adjunct)directeur, (graad)coördinator, beleidsmedewerker, technisch adviseur, (leerlingen)begeleider, kom je in een positie terecht waarin er leiderschap van jou verwacht wordt. Binnen de context van onderwijs is dit niet altijd evident: leraren hebben een grote autonomie en tegelijkertijd is teamwork de basis van goed onderwijs.
In dit tweedaagse traject ligt de focus op jouw perspectief en jouw ervaringen als “leider”. Hoe kan je jezelf beïnvloeden en versterken om dialoog aan te gaan, vertrouwen en motivatie te vergroten en mensen samen te brengen? Je gaat aan de slag met “zelf-leiderschap” als basis voor een verbindend, duidelijk en gedragen leiderschap.

Verdeling van de opdrachten voor onderwijzend personeel in het secundair onderwijs

Opdrachten verdelen onder het onderwijzend personeel is een complex gebeuren waarbij heel wat informatie uit verschillende hoeken verzameld én juist toegepast moet worden. Deze nascholing geeft je een leidraad om hiermee aan de slag te gaan en neemt je mee in de praktijk.

Arbeidsprestaties deeltijds of voltijds onderbreken: welk verlofstelsel beantwoordt het best aan bepaalde noden?

Personeelsleden komen regelmatig aankloppen bij jou als personeelsverantwoordelijke of als directeur omdat ze de pauzeknop voor een tijdje (deels of volledig) willen indrukken om zo tijd vrij te maken voor zichzelf, hun kinderen, hun partner of gewoon voor iemand uit hun omgeving. Tijdens deze nascholing vergelijk je de verschillende vormen van verlofstelsels. Je overloopt de toetredingsvoorwaarden, de duurtijden, de aanvraagprocedures, de administratieve en financiële gevolgen. Je krijgt een duidelijk overzicht van de reglementering, wat jou toelaat structuur te vinden in de veelheid aan regels. Zo krijg je duidelijk zicht op welk verlofstelsel het meest aangewezen is in bepaalde situaties. In tijden van lerarentekort wordt ook verduidelijkt welke personeelsleden een lopend verlofstelsel kunnen opschorten om tijdelijk (een deel van) een interim-opdracht op te nemen.

Onderbreking of wijziging van de arbeidsprestaties omwille van gezondheidsredenen

Welke mogelijkheden zijn er indien een personeelslid wegens gezondheidsproblemen niet meer voltijds kan werken of indien het personeelslid het reguliere werk niet meer aankan?
Tijdens deze nascholing krijg je inzicht in de ziekteverlofregeling en in de verschillende mogelijkheden die bestaan om na een afwezigheid om medische redenen opnieuw aan de slag te gaan. Je neemt kennis van de verschillende stappen in een re-integratieprocedure. Hierbij krijg je telkens duiding bij de verschillen in mogelijkheden voor vast benoemde vs. tijdelijke personeelsleden.

Hoe omgaan met creationisme en andere vormen van wetenschapsontkenning in de klas?

Wetenschapsontkenning bij leerlingen is een lastig probleem dat zich niet laat oplossen door het louter overbrengen van feiten en theoretische kennis.

Mediawijs aan de slag met fake news

Dagelijks krijgen we een overvloed aan digitale informatie te verwerken waarbij het vaak moeilijk is om betrouwbare informatie van nepnieuws te onderscheiden. Hoe kan jij je leerlingen effectief begeleiden om mediawijs te leren navigeren in deze complexe digitale wereld? Je krijgt inzicht in de mechanismen en uitdagingen van nepnieuws en je leert effectieve strategieën aan om hiermee om te gaan. Je krijgt ook technieken en tools aangereikt om het kritisch denken en de digitale vaardigheden van je leerlingen te versterken. Iedereen mediawijs!

Meenemen van anciënniteit bij de overstap van privé naar onderwijs - een praktische opleiding

Eén van de manieren om een antwoord te bieden op het lerarentekort is het sterk(er) inzetten op het aantrekken van potentiële leraren uit de privésector. Om deze overstap aantrekkelijker te maken kan onder bepaalde voorwaarden anciënniteit uit de privé vertaald worden naar onderwijs. In deze praktijkgerichte nascholing bekijk je hoe je precies bijkomende anciënniteit van buiten het onderwijs in geldelijke anciënniteit in onderwijs kan meenemen.

Jouw school op sociale media: een super PR-idee

Facebook en andere sociale media zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Van jong tot oud, van leerling tot directeur, bijna iedereen maakt gebruik van één of andere sociale netwerksite. Via die weg kan jouw school activiteiten bij een breed publiek onder de aandacht brengen en leerlingen werven.
Je gaat tijdens deze nascholing zelf aan de slag om jouw school optimaal in de picture te plaatsen. Je ontdekt de vele mogelijkheden om het imago van je school een positieve boost te geven en ontvangt concrete suggesties. Je ervaart bovendien de voordelen van diverse tools om je werk als sociale media manager eenvoudiger uit te voeren.

Hear, hear! Purposeful listening activities at lower and intermediate level

Luistervaardigheid in de eerste jaren van het vreemdetalenonderwijs roept soms wat vragen op: Wat zijn goede vragen? Waar vind ik geschikt audio- en videomateriaal? Hoe evalueer ik dit? Hoe ga ik om met de verschillende Engelse taalvariëteiten? Hoe help ik leerlingen bij het decoderen van het Engels dat ze horen? Wanneer is het zinvol ondertiteling in te zetten? Hoe kan ik luistervaardigheidsactiviteiten differentiëren? In deze interactieve workshop proberen we aan de hand van concrete activiteiten samen antwoorden te vinden op deze vragen.

Communicatieve werkvormen in het taalonderwijs. Breng je handboek tot leven

Je ontdekt hoe je communicatieve werkvormen kunt inzetten in het taalonderwijs.

Wegwijs in de berekening van anciënniteiten binnen de personeelsreglementering

Binnen de personeelsdienst ben je verantwoordelijk voor het berekenen en bijhouden van heel wat verschillende anciënniteiten, afhankelijk van het personeelsthema.
In deze nascholing leer je concreet hoe je deze anciënniteiten voor personeelsleden kan berekenen.

Wegwijs in de regelgeving tijdelijke aanstelling van doorlopende duur (TADD)

De reglementering voor de tijdelijke aanstelling van doorlopende duur is de laatste jaren meer dan eens gewijzigd. Hieraan zijn telkens nieuwe regels verbonden.
In deze nascholing overloop je de huidige reglementering en de daarbij horende overgangsmaatregelen zodat je dit alles correct kan toepassen.

Timemanagement voor secretariaatsmedewerkers

Werken op het secretariaat van een school in gelijk welke functie betekent gegarandeerd dat je niet altijd op voorhand het verloop van je dag kan vastleggen. Dit is uiteraard zeer boeiend en zorgt voor de nodige afwisseling, maar het kan eveneens het gevoel geven dat je niets doet van wat je wenst te doen... Veel afwisseling en een continue stroom van input is niet enkel een kenmerk van werken op een school, het is eigen aan onze huidige samenleving.

Dynamisch ludiek leren

Spelletjes in de taalles, loont dat? Zeker wel! Met taal- en communicatiespelletjes krijgen woordenschat, grammatica, spreken en luisteren een fameuze boost. Een nascholing volledig in het teken van spelend leren én van lerend spelen!

Experimenteren met differentiëren in de taalklas

Hoever sta jij op het gebied van klasdifferentiatie? Misschien verder dan je denkt! Als taalleerkracht bouw je vaak vanzelf differentiatie in je lessen in. Heb je toch nog het gevoel dat je meer zou kunnen doen en maak je graag kennis met een aantal concrete werkvormen? Dan nodigen we je uit om mee te komen experimenteren met differentiëren!

Terbeschikkingstelling wegens ontstentenis van betrekking (beginners)

Je school groeit en groeit. Heel fijn want je kan alle nieuwe personeelsleden benoemen. Maar opeens stopt de groei van je school en kan je onmogelijk alle personeelsleden dezelfde titularisopdracht geven bij het begin van het volgende schooljaar. De verdeling van de uren wordt opeens een stuk ingewikkelder. Deze nascholing zoomt in op de complexe regelgeving van TBS-OB.

Efficiënt aan de slag met Office 365 voor al je administratieve werk

Deze nascholing heette voorheen 'Ontdek alle mogelijkheden van Microsoft/Office365 voor je administratieve werk'.

De kans is groot dat jij vertrouwd bent met Word en PowerPoint. Met beide producten heb je heel wat meer mogelijkheden dan de basisfuncties die je meestal gebruikt. Office 365 biedt bovendien andere producten die ideaal zijn om jouw administratieve taken met verve uit te voeren, zoals brieven en tabellen aanmaken, bevragingen organiseren, vergaderverslagen maken en dit alles vlot delen. Haal met deze nascholing alles uit jouw Office 365-account voor een kwaliteitsvolle en efficiënte aanpak!

Je school promoten met beperkte tijd en beperkt budget? Een haalbare kaart!

Deze nascholing werd eerder aangeboden onder de naam 'Hoe een PR-beleid op school voeren met weinig tijd en geld?'.

Kan je school extra zichtbaarheid gebruiken zodat je meer ‘gekend’ en ‘bekend’ wordt? Dan is het tijd voor een strategisch communicatieplan. Door de juiste keuzes te maken kan je met een beperkt budget en beperkte tijd toch je doelen bereiken. In deze nascholing krijg je de belangrijkste handvaten om een effectief en haalbaar communicatieplan op te stellen voor je school. We gaan er ook meteen praktisch mee aan de slag.

Wegwijs in de complexe wet- en regelgeving over organisatie van scholen en leerlingen

Als schoolleider word je verondersteld steeds op de hoogte te zijn van de actuele onderwijswetgeving en dit correct toe te passen binnen de gegeven ruimte.
In de praktijk heb je wellicht het gevoel dat je niet weet of je alle kansen wel benut of ben je onzeker rond de correcte interpretatie van de aangeleverde teksten waardoor het gevaar ontstaat dat je onbewust fouten maakt.
Deze nascholing frist een aantal aspecten uit de wet- en regelgeving onderwijs op en dit op gebied van de organisatie van de school en het aspect leerlingen.

Voorbereid aan de start. Richtlijnen voor je eerste dagen als nieuw directielid

Je hebt gesolliciteerd of bent gevraagd. Je komt uit het lerarenkorps of je komt niet uit het korps. Je komt uit het onderwijs of niet. Je wordt adjunct of directeur. Je hebt hoe dan ook één element gemeen: je staat voor een nieuwe uitdaging. Een klein overlevingspakket en een moment van reflectie in gezelschap van gelijkgezinden kan je bewuster en krachtiger aan de start brengen.

Werken aan een op groei gerichte leercultuur in de lessen Frans

Als leerkrachten dromen we van een op groei gerichte leercultuur in onze lessen Frans. Die leercultuur kan pas tot stand komen wanneer leerlingen gemotiveerd zijn om te leren omdat zij en hun leerkracht ook geloven dat ze maximaal kunnen leren. Onderzoek bevestigt dat motivatie sterk bepaald wordt door een positief klasklimaat waarin de verwachtingen hoog zijn voor elke leerling en waarin fouten gezien worden als eigen aan het leren. Klinkt allemaal zeer logisch, niet? Maar hoe kunnen we dat dan concreet waarmaken in de lessen Frans?

Artificiële Intelligentie en Latijn: Hoe Agrippina tot leven komt

Artificiële intelligentie is aan een opmars bezig. Het zorgt voor doorbraken bij zelfrijdende auto’s, voor een gepersonaliseerde kijkervaring bij diensten zoals Netflix, het bepaalt wat we zien op sociale media... en het versnelt ook de creatie van deepfakes. Fakes? Dat klinkt misschien niet al te best, maar dit project laat net de positieve mogelijkheden zien, ook voor het onderwijs. Kruip mee in de huid van Agrippina, Nero of een ander personage uit de tekst van Tacitus en creëer meteen je eerste deepfake!

Graphic novels op de leeslijst

Graphic novels en stripverhalen hebben de laatste jaren op heel wat scholen een plaats op de leeslijsten en in de lespraktijk gekregen. Deze sessie gaat in op verschillende manieren om hiermee aan de slag te gaan en geeft ook een overzicht van recente titels voor de les Nederlands.

Personeelsadministratie voor startende administratieve medewerkers in het basisonderwijs

Je krijgt de belangrijkste thema’s van de onderwijswetgeving aangereikt. Elke dag bevat een theoretisch stuk, waarbij het accent ook zal liggen op het interactief werken. Je krijgt de kans om concrete voorbeelden aan te brengen. Daarnaast zullen er oefeningen voorzien worden, waarin de geleerde theoretische kennis toegepast wordt.

De wereld in mijn klas: een praktijkverhaal over lesgeven aan anderstalige nieuwkomers

De toestroom van anderstalige nieuwkomers heeft een grote impact op ons onderwijs. Zit je ook met vragen hoe je het beste uit deze kinderen naar boven kunt halen? Wil je inzicht krijgen in het vergroten van onderwijskansen en zie je ook dat goed onderwijs de integratie in onze maatschappij mogelijk kan maken? Dit is geen evidente situatie vermits we met twee grote stromingen te maken hebben binnen het onderwijs: de leerlingen met langere migratieachtergrond en de anderstalige nieuwkomer van de laatste jaren. Vind je ook bij deze doelgroepen niet de juiste handleiding? Heb je geen handvaten om te starten? Mis je leermiddelen? Zie je weinig vorderingen bij de leerlingen? Kom dan kijken en luisteren naar een leerkracht met migratieachtergrond die nu vanuit haar eigen ervaring lesgeeft aan anderstalige nieuwkomers.  

Groeien in executieve functies. Hoe? Zo! Het versterken van de executieve functies in de lagere school

Ben je benieuwd naar hoe je jouw leerlingen kan ondersteunen zodat ze niet zomaar impulsief het antwoord doorheen de klas roepen, zodat ze de instructie onthouden, zodat ze zich kunnen aanpassen als de instructie verandert? Met andere woorden hoe kan je de executieve functies van jouw leerlingen versterken en wat kan je op welke leeftijd verwachten?

Leren schrijven wordt weer leuk en makkelijk

Je kent ze wel, die kinderen die niet kunnen wachten tot ze leren schrijven, maar eens het zover is, is de goesting soms snel over. “Het is moeilijk, het doet pijn, en bovendien kan de juf het niet lezen.” Kleuters en jonge kinderen kunnen nochtans op een speelse manier goed (en plezant) voorbereid worden op het leren schrijven. Tijdens dit meerdaags traject leer je hoe je hiermee aan de slag gaat!

Meertaligheid in de klas: een veelzijdig, complex, maar prachtig verhaal!

Als leerkracht lager onderwijs is de realiteit in je klas heel divers. Vooral op talig vlak jongleer je voortdurend met de meertaligheid van je leerlingen. Er zijn bijvoorbeeld anderstalige nieuwkomers in je klas, kinderen voor wie het Nederlands een tweede of een derde taal is of eentalige kinderen die zich de schooltaal dan weer moeilijker eigen maken. In deze tweedaagse nascholing nemen we alle veelzijdigheid van taal en meertaligheid in je klas onder de loep. Anderstalige nieuwkomers, taalontwikkelend lesgeven, meertaligheid functioneel inzetten, enzovoort. Hoe zijn deze concepten met elkaar verweven en welke didactische principes gebruik je wanneer?

Begrijpend lezen start in de kleuterschool: hardop denkend voorlezen als sterke leerkrachtvaardigheid

Resultaten uit recent onderzoek tonen ons dat het niveau van begrijpend lezen in ons lager en secundair onderwijs sterk achteruit is gegaan. Het is een misvatting te denken dat het begrijpend leesonderwijs start in de lagere school. Begrijpend lezen wordt voorbereid door begrijpend luisteren in de kleuterschool en eerste graad van het lager onderwijs. In deze nascholing krijg je inzichten en een kader mee om met deze doelgroep bewust in te zetten op begrijpend luisteren en verhaalbegrip.

Samen sterker in gezag: Geweldloos Verzet en Nieuwe Autoriteit

Hoe streng mogen we nog zijn? Dit is een vraag die de meeste leerkrachten zich wel eens stellen. Wat mogen we nog eisen van leerlingen? Mogen we nog straffen? Moeten leerlingen niet gewoon doen wat we zeggen, of moeten we over alles onderhandelen met hen? Gezag is in deze tijd geen evidentie meer. Binnen één school leven vaak heel uiteenlopende antwoorden op deze vragen. Dit leidt makkelijk tot escalaties en spiralen van onmacht of tegenagressie, zeker bij aanhoudend probleemgedrag van leerlingen of klasgroepen. Veel leerkrachten zijn daarom op zoek naar een aanpak die meer perspectief biedt.

In deze cursus vertrekken we van de ideeën en instrumenten die ontwikkeld werden door Haim Omer. We onderzoeken wat Nieuwe Autoriteit en Geweldloos Verzet voor jouw klaspraktijk kunnen betekenen.

Geweldloos Verzet en Nieuwe Autoriteit staan voor een aanpak van (ernstig) probleemgedrag met de focus op aanwezigheid, zelfcontrole, het vermijden van escalatie, het uitbouwen van steunnetwerken en eenzijdige acties gericht tegen probleemgedrag, altijd in verbinding met de leerling in kwestie. Geweldloos Verzet kadert binnen een nieuwe invulling van de positie van de leerkracht: niet boven of naast de leerling maar vanuit een volhardende aanwezigheid: “het is mijn taak”, “ik kan niet toelaten”, “ik houd vol”.

Als team van (on)macht naar kracht. Hoe Nieuwe Autoriteit en Geweldloos Verzet implementeren op jouw school?

Het thema 'gezag' en de vraag hoe effectief omgaan met ongewenst gedrag leven sterk op de meeste scholen. We zien daarbij vaak onmacht: hoe krijgen we meer greep op onacceptabel gedrag van onze leerlingen? Heel wat scholen zien in het gedachtegoed en instrumentarium van Nieuwe Autoriteit en Geweldloos Verzet (NAGV, Haim Omer, Israël) een mogelijk antwoord op deze onmacht en zetten voorzichtig hun eerste stappen in het implementeren ervan.

Dit blijkt in de praktijk geen gemakkelijke uitdaging. Het vraagt zorgvuldig aansluiten bij wat leeft in een team en bij ouders en van daaruit op zoek gaan naar meer kracht en invloed, zonder de verbinding met jongeren te verliezen. Hiervoor is niet alleen voldoende kennis van NAGV nodig, maar ook een houding die NAGV “ademt”. Enkel dan kunnen Nieuwe Autoriteit en Geweldloos Verzet zo geïntroduceerd worden dat gezagsfiguren zich samen sterker voelen in hun omgang met leerlingen.

Vanuit het Vormingsnetwerk NAGVopschool begeleiden we al een aantal jaren dergelijke implementatieprocessen. In deze vierdaagse opleiding delen we onze expertise met iedereen die reeds vertrouwd is met het gedachtegoed en nu als “kartrekker” NAGV op de eigen school wil introduceren en/of implementeren.

Omgaan met (cyber)pesten in het lager en secundair onderwijs

Pesten is zeker geen nieuw fenomeen. Het pestgedrag dat zich in en rond de school voordoet, gebeurt echter alsmaar vaker met smartphone of computer. Dit geeft schoolteams het gevoel dat het pestgedrag tussen leerlingen hen nog meer ontglipt. En is het wel hun verantwoordelijkheid, vragen ze zich af?

In deze cursus vertrekken we vanuit het standpunt dat alle (cyber)pesten dat impact heeft op de onderlinge relaties tussen leerlingen, best (ook) vanuit de school opgevolgd wordt.

We laten zien hoe de school systematisch (cyber)pestgedrag kan voorkomen en aanpakken. We brengen alle ideeën samen in een model, dat de resultaten van wetenschappelijk onderzoek vertaalt naar bruikbare handvaten voor de eigen praktijk.

Basiscursus socio-emotionele begeleiding in het s.o.

Als startend leerlingenbegeleider, leerkracht of remedial teacher merk je regelmatig dat socio-emotionele problemen, eventueel gekoppeld aan leerproblemen, je leerlingen in hun leren hinderen. Deze nascholing wil jouw vaardigheid om leerlingen socio-emotioneel te begeleiden, aanscherpen. Ze biedt bruikbare achtergrondinformatie en brengt de basiselementen aan die een rol spelen binnen het begeleidingsproces. Omdat het de bedoeling is de gegeven achtergrond zo concreet mogelijk te vertalen naar de eigen schoolsituatie, vragen wij aan de deelnemers een grote bereidheid om eigen ervaringen in te brengen als werkmateriaal.

Een transitie naar een duurzame wereld volgens het Donutmodel. Hoe aan de slag gaan met nieuwe concepten, modellen en theorieën uit het leerplan aardrijkskunde (KOV)?

Het systeem aarde en de invloed van de mens hierop zijn een belangrijk uitgangspunt van de nieuwe leerplannen aardrijkskunde voor het Katholiek Onderwijs. Er kan niet meer voorbijgegaan worden aan de huidige klimaatverandering als gevolg van wereldwijde demografische en economische processen. Daarom is het belangrijk dat we de huidige generatie leerlingen laten reflecteren over mogelijkheden om een transitie naar een duurzame wereld te realiseren. In het nieuwe leerplan aardrijkskunde worden hiervoor heel wat nieuwe concepten, modellen, en theorieën aangereikt, die veelal onbekend zijn bij de leerkracht aardrijkskunde zelf. In deze nascholing worden deze nieuwe concepten aan de hand van concrete lesvoorbeelden uitgelegd.

Begrijpend lezen of elk kind een begrijpend lezer, wat vraagt dat?

De rapporten van de Nederlands-Vlaamse Taalraad en de Vlaamse Onderwijsraad liegen er niet om. De PIRLS-resultaten (PIRLS, 2016; PIRLS repeat, 2018) tonen ons dat het niveau van begrijpend lezen in ons lager en secundair onderwijs sterk achteruit is gegaan. De nood om te werken aan een goed onderbouwd leesbeleid is hoog. Begrijpend lezen is voor veel leerkrachten een grote zorg geworden. De leerlingen lezen niet meer zo graag, ze doen het niet meer zo goed en de aangeboden teksten liggen vaak veraf van de leefwereld van de kinderen. Veel leerkrachten zijn dan ook op zoek naar manieren om het begrijpend leesniveau van hun leerlingen op te krikken. Een effectieve leesdidactiek is cruciaal om van ieder kind een goede lezer te maken. Begrijpend lezen en leesbevordering moeten hand in hand gaan. Wie graag leest, leest meer en beter!

Zinvol inzetten van spelmateriaal in functie van taalontwikkeling en schoolrijpheid bij kleuters

Tijdens deze nascholing maak je kennis met het ruime aanbod spelmateriaal van De Speelbode om kinderen te stimuleren op vlak van taal en schoolrijpheid. Er worden vooral gezelschapsspellen voorgesteld om woordenschat en zinsbouw, rekenbegrippen en auditieve vaardigheden op speelse wijze in te oefenen. Je krijgt een aanzet waardoor je nadien ook zelf aan de slag kan met eigen spelmateriaal.

Spellingsmoeilijkheden begeleiden in de lagere school

Spellingsmoeilijkheden belemmeren in belangrijke mate de ontwikkelingskansen van kinderen. Je eigen gedachten kunnen formuleren en in tekstuele vorm weergeven, is in onze maatschappij een belangrijke vaardigheid. Kinderen met deze moeilijkheden hebben dan ook recht op onze kwaliteitsvolle ondersteuning.

Deze nascholing richt zich op de hulp die jij als zorgleerkracht aan kinderen met spellingsmoeilijkheden kan bieden. Leerkrachten vanaf het 3de leerjaar die met kleine groepjes aan de slag willen gaan, zullen veel uit deze nascholing halen.

Meertaligheid en rekenen... geen makkelijke combinatie

Beeld je in… je leefde negen jaar in barre omstandigheden en plots katapulteert het leven je in een ander land, met een andere taal, met totaal andere gewoontes. Natuurlijk zijn er lieve mensen en is het leuk om met andere kinderen te ravotten, maar tegelijkertijd is het zo ontzettend verwarrend dat niets meer is zoals het was.

Meertaligheid kan een enorme meerwaarde zijn… maar ook een stevige hindernis bij het opnemen van leerinhouden. Meertaligheid op zich maakt niet dat een kind zwakker gaat rekenen. Toch merken leerkrachten moeilijkheden op die minder uitgesproken bij ééntalige kinderen voorkomen.

Wij weten dat deze kinderen heel erg gebaat zijn met een warm, degelijk, constructief onderwijs. Maar als leerkracht heb je maar twee handen en mogelijks één vertaaltool. Hoe pak je dat aan?

Herstelgericht handelen met leerlingen: groeikansen voor de hele school

Deze nascholing werd in het verleden door CNO aangeboden met de titel Een herstelgerichte benadering van probleemgedrag geeft groeikansen aan de leerling, leraar, klas en school.

De gekende aanpak bij probleemgedrag zoals het geven van opmerkingen, verwittigingen, nota’s, verwijdering uit de klas, straf(studie), een contract, schorsing… kan op korte termijn effect hebben. Maar met deze (sanctionerende) aanpak slagen we er echter niet in om de leerlingen verantwoordelijkheid voor eigen gedrag te laten nemen of inzicht te krijgen in de schade die dit gedrag toebrengt aan anderen (klasgenoten, leerkrachten…). Het is een aanpak die de focus legt op de overtreding, de regels en hieraan verbonden sancties.

Een herstelgerichte school is een luisterende school: de aanpak van probleemgedrag richt zich op de verantwoordelijkheid van de leerling voor eigen gedrag, op al de betrokkenen, zowel overtreder als slachtoffer en op de impact van dit gedrag en de schade die hierdoor wordt toegebracht aan de relaties met klasgenoten, leerkrachten, ouders…

We baseren ons op de theorie van het herstelrecht, waarbij we u enkele principes en vaardigheden willen aanleren in het voeren van individuele herstelgesprekken tot herstelcirkels en Hergo (dit is geen opleiding tot Hergo-moderator).

Taalstimulerend aan de slag met de jongste kleuters en laagtaalvaardige kleuters

Een goede taalontwikkeling kent best een vliegende start. Daarom is de rol van de peuterleerkracht niet weg te denken in een taalstimulerende aanpak. Toch is het een uitdagende leeftijd om talig mee aan de slag te gaan, gezien de vaak erg beperkte woordenschat die eigen is aan peuters. Deze nascholing geeft je kaders en inspiratie om zo talig mogelijk te werken in de peuterklas. Daarnaast is deze navorming prima geschikt voor leerkrachten die lesgeven aan kleuters met een lage taalvaardigheid in het Nederlands. De aanpak en taalverwerving verloopt immers grotendeels hetzelfde bij peuters als bij NT2/NT3-leerders.

Via verbindende communicatie werken aan meer veerkracht en rust bij jezelf

Moeilijke gesprekken, uitdagende (klas)situaties, stressvolle periodes of vermoeidheid maken vaak deel uit van de job van een leerlingenbegeleider, maar ook van directies, leerkrachten, secretariaatsmedewerkers, … In deze nascholing oefen je je zelfleiderschap: hoe kan ik mezelf beïnvloeden om rustig te blijven en in mijn kracht te blijven staan?

Met proactieve cirkels kiezen voor sterke relaties en een veilig klasklimaat

Cirkels creëren een forum dat leerlingen aanmoedigt om te spreken en te luisteren naar elkaar. Het is een methodiek die uitnodigt om als groep in dialoog te gaan en een echte 'leer-gemeenschap' te vormen. Met deze werkvorm krijgen ook stille leerlingen een stem en worden moeilijke thema’s bespreekbaar.

Duurzame ontwikkelingsprincipes voor de ruimtelijke inrichting van steden en gemeenten in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Vlaanderen en Brussel worden al jarenlang gekenmerkt door een wildgroei aan bebouwing en een intensief gebruik van onze beperkte landoppervlakte. Klimaat en socio-economische uitdagingen maken de ruimtelijke spilzicht en wanorde onhoudbaar. We moeten meer doen met minder ruimte, en dit kan niet wachten. Door duurzame ontwikkelingsprincipes te gebruiken in ruimtelijke ordening, creëren we aangename steden en gemeenten die huidige en toekomstige behoeften kunnen vervullen.

Nike’s Europese Logistieke Campus: magazijnbezoek technieken

Nike’s Europese Logistieke Campus coördineert alle logistieke activiteiten tussen 620 fabrieken in 42 (lageloon)landen en alle B2B en B2C klanten in de regio EMEA. Alle Nike producten die in Europa, het Midden-Oosten of Afrika verkocht worden, passeren fysiek of virtueel door deze logistieke campus, die bestaat uit 5 ultramoderne, duurzame distributiecentra (“DC’s”).

Innovatief bewegen: praktische toepassing van borstelloze gelijkstroommotoren in industrie en mobiliteit

Dankzij de hoge efficiëntie en betrouwbaarheid wordt de BLDC motor (Brushless DC Electric) veelvuldig toegepast in huishoudtoestellen, mobiliteitstoepassingen (fietsen, steps, auto’s, hoverboards…) en industriële automatisering (o.a. robots). We kunnen hier zeker spreken van mechatronica: het samengaan van motor, sensoren (positiebepaling) en elektronische aandrijving.

Van Bobbejaan tot Bazart: popmuziek in de Nederlandse taal

Nederlandstalige popsongs zijn interessant lesmateriaal, maar lijken niet altijd sant in eigen land. Toch verschaffen ze heel wat activerende leerkansen voor leerlingen, als insteek of als bronmateriaal voor lessen rond vaardigheden, literatuur of taalbeschouwing. Bovendien bieden ze een grondige kennismaking met de culturele rijkdom en verscheidenheid van de Nederlandstalige taal. Neem je leerlingen mee in de leerrijke wereld van de popmuziek die een toegankelijke aanzet vormt om te werken aan eindtermen.

Bouw een responsive website met Bootstrap

Wil je jouw professionele webvaardigheden een flinke boost geven? Dan is deze nascholing iets voor jou! Leer hoe je effectief gebruik maakt van het Bootstrap framework om strakke en responsieve websites te ontwerpen. Of je nu een doorgewinterde ontwikkelaar bent of net begint, deze training biedt waardevolle inzichten die je niet wilt missen. Bereid je voor op een inspirerende nascholing vol ontdekkingen en praktische toepassingen.

De leescarrousel: iedereen aan het lezen door een prikkelende vraag!

Leerlingen aan het lezen krijgen, dat is iets wat jij ongetwijfeld ook zeer graag wil. Met de leescarrousel, een vakoverschrijdend leesproject, lukt het. Je leerlingen lezen in een mum van tijd teksten uit eigen interesse en komen in contact met onderwerpen uit alle schoolvakken. Je voelt het al kriebelen om dit bij jou te organiseren, maar weet niet waar te beginnen? Hoe enthousiasmeer je iedereen? Welke teksten kies je? Hoe gaat alles organisatorisch in z’n werk? Na deze sessie heb jij voldoende handvaten om ook op jouw school een heuse leeskermis te organiseren!

Taalvaardigheid als brug tussen secundair en hoger onderwijs

Met schijnbare regelmaat van de klok verschijnen er (inter)nationale studies die aantonen dat de taalvaardigheid van onze leerlingen daalt, terwijl geweten is dat diezelfde taalvaardigheid een voorspeller is van studiesucces in het hoger/voortgezet onderwijs. Taalvaardigheid is echter een zéér ruim begrip en een vlag die vele ladingen dekt. Welke lading is essentieel om aan leerlingen mee te geven, zodat zij een optimale koers varen in hoger onderwijs?

Masterclass Didactiek Nederlands

Hoe geef je het vak Nederlands? Wat zijn de nieuwste invalshoeken in eindtermen en leerplannen en hoe zet je die om in de praktijk? In deze masterclass vertrekken we van de basisinzichten voor de didactiek Nederlands om vervolgens in te zoomen op de nieuwste inzichten en ontwikkelingen. Theorie en praktijk wisselen elkaar in gezonde doses af.

Taal een hinderpaal? Actief aan de slag met Nederlands in de arbeidsmarktfinaliteit

De taal is de sleutel tot deelname aan onze samenleving. De sleutelcompetentie Nederlands is dus beter geen hinderpaal. Leerlingen uit de arbeidsmarktfinaliteit verdienen daarom dubbel en dik onze aandacht. Talige weerbaarheid is voor hen de absolute prioriteit. Het is van levensbelang dat de huidige generaties jongeren kunnen functioneren in de complexe en voortdurend evoluerende maatschappij.

Oude Nederlandse literatuur vanuit een vrouwelijk perspectief

De meeste leerlingen maken in de lessen Nederlands kennis met ridderliteratuur en ook Van den vos Reynaerde passeert wel eens de revue, maar de middeleeuwen en vroegmoderne tijd herbergen een veel grotere schat aan literaire teksten in de meest diverse genres. In deze nascholing laten specialisten in de historische Nederlandse letterkunde je proeven van enkele belangrijke literaire genres uit de periode 1300–1800 met een focus op teksten van vrouwelijke auteurs.

Activerende werkvormen voor technisch lezen en schrijven (NT2)

Iemand technisch leren lezen en schrijven gaat vaak gepaard met horten en stoten.

Hoe krijg je meer dynamiek in dit proces? Hoe houd je het voor de cursist en jezelf uitdagend? Hoe krijg je ‘schwung’ in het technische lees- en schrijftraject van een cursist?

In deze nascholing laten we je graag kennis maken met een aantal interactieve werkvormen met speciale aandacht voor het technisch lezen en schrijven.

Spreekdurf is dé methode om verliefd te worden op het Nederlands

Je bereidt je cursisten wel voor in de les, maar buiten de klas lukt het vaak niet: je cursisten zijn toch vaak niet bereid om Nederlands te gebruiken. Wat kan jij doen in de klas om cursisten sterker en meer zelfredzaam te maken in de echte wereld waar taal niet zo gepolijst en afgebakend is als in de klas? Hoe kan je er als leerkracht voor zorgen dat je cursisten met beperkte taalkennis toch de focus op de communicatie (WIJ) gaan leggen (‘Komt mijn boodschap over?’) in plaats van op de correcte vorm (‘IK kan het niet’, ‘IK maak fouten’)? Het spreekplezier volgt vanzelf.

Wat vertel je me nu? Een verhaal als didactisch hulpmiddel voor het leren van taal

Verhalen vertellen is een verrijkende en interactieve manier om taal te leren. Soms moet je echter wat schroom overwinnen bij je leerlingen: ik heb geen verhaal, ik ken niet genoeg taal, ik ga fouten maken… Via talige spelletjes en uiteenlopende oefeningen komen je leerlingen op verhalen, leren jullie ze samen verrijken, naar elkaar luisteren en samenwerken.

“Ik zie jou”. Omgaan met het trauma achter het (problematisch) gedrag van leerlingen - live online nascholing

Kinderen krijgen soms al op jonge leeftijd te maken met ingrijpende gebeurtenissen zoals het overlijden van hun vader of moeder, mishandeling, verwaarlozing of misbruik. Sommige (onverwerkte) ervaringen kunnen leiden tot trauma. Deze kinderen zitten ook in jouw klas en het kan ongemakkelijk zijn om hierover met leerlingen te spreken. Echter: ze hebben vaak niemand bij wie ze terecht kunnen en ervaren een hoge mate van stress. School, de klas, dat zou hun veilige haven moeten zijn. Met een havenmeester die weet wat ze meemaken. Die ze laat merken dat ze, ondanks hun gedrag - want dat kan gezien de omstandigheden behoorlijk anders zijn dan jij zou willen - welkom zijn en gezien en gehoord worden. Het is ook belangrijk dat de leerkracht vanuit verbinding problematisch gedrag kan begrenzen en in goede banen leidt, zodat de veiligheid in de klas voor iedereen gewaarborgd is.

Strategisch omgaan met regel-/normovertredend gedrag in de klas

Het leren van de jongere krijgt in iedere vorm van onderwijs gestalte in de ontmoeting tussen de jongere en de leerkracht. In deze ontmoeting is het hanteren van regel-/normovertredend gedrag een wezenlijk onderdeel van het klasgebeuren. Naast de kansen die de interactie in conflictsituaties biedt voor zowel leerkracht als jongere is de vraag naar de invloed van regel- en normovertredend gedrag op de klasgroep en op het leerkrachtenteam minstens even interessant.

Vooraleer ons te richten op een conflicthanteringsstrategie is een bezinning over de wijze waarop we regels, normen en waarden hanteren in de klas verhelderend. We blijven hier stilstaan bij de vraag hoe je met jongeren kunt werken rond regels en normen. Regel- en normovertredend gedrag krijgt betekenis doordat je als leerkracht betekenis geeft aan dit gedrag. We proberen conflicten te waarderen als essentiële gebeurtenissen binnen het opvoedingsproces.

Suïcidepreventie bij leerlingen s.o.

In België sterven dagelijks gemiddeld 5 à 6 personen door zelfdoding. België scoort bovendien beduidend slechter dan het Europees gemiddelde. Suïcidepreventie beoogt hiermee iets aan te doen. In deze vorming neem je kennis van enkele theoretische kaders over suïcidaliteit/suïcide en zullen je concrete handvaten aangereikt worden m.b.t. de omgang met suïcidale leerlingen in de praktijk.

Een geïntegreerde benadering van problematisch gedrag: tussen verbinden en begrenzen

Op school ervaart men heel wat problematisch gedrag met verlies van verbinding voor jongeren en hun leerkrachten. Ook ouders delen in de frustratie. Scholen zoeken naar oplossingen, maar worden vaak overstelpt met mogelijke, vaak fragmentaire, remedies. Toch is er een concept om echt beleid te voeren om het problematisch gedrag te beheersen.

De nieuwe neurofysiologische inzichten (de polyvagaaltheorie) rond het verbinden van kinderen/jongeren met hun leerkrachten tonen de weg naar een samen-gevoel van basisveiligheid, emotieregulatie, beter leren e.d. Daarnaast komt ook het bekijken van begrenzen aan bod, want zonder begrenzen geen verbinding! We praten ook over de rode lijn van begrenzen, de inclusieparadox, de persoonlijke veiligheidstechnieken, het toxische effect van probleemgedrag enz.

Hoe zet je een visie rond verbinden en begrenzen om in een schoolbeleid? Dit levert heel wat winst op voor betere leerresultaten, gelukkigere leerkrachten en tevreden ouders. Al deze zaken komen diepgaand aan bod in deze driedaagse nascholing.

Gender- en seksuele diversiteit: inzetten op LGBTI+-inclusief onderwijs

Gender en geaardheid bespreekbaar maken op school is zeer belangrijk om attitudes bij te stellen en stereotypen te kunnen doorbreken. Daarnaast is het cruciaal dat elke jongere, ongeacht de genderidentiteit, zich thuis voelt op school. Bewustzijn creëren, open communicatie en inclusief taalgebruik zijn de eerste stappen richting een LGBTI+-vriendelijke instelling waar iedereen welkom is, zich goed voelt en waar een open sfeer heerst. Zowel voor de leerlingen als voor de leerkrachten.

Psychisch welbevinden via veiligheid in de klas: een non-verbaal verhaal

Het psychisch welbevinden van onze jongeren staat steeds meer onder druk. Praten is vaak niet voldoende, de boodschap komt niet aan. Daarom verkennen we in deze nascholing hoe je zonder woorden toch rust en ontspanning kan brengen bij je leerlingen. Daarvoor bedienen we ons van een fantastische communicatietool waarover iedereen beschikt: ons lichaam.

Gewoon al aanwezig zijn, rustig door de ruimte bewegen, kleine gebaren maken en op een bepaalde manier kijken, glimlachen of grinniken, is een zeer krachtige manier van communiceren en heeft een grotere impact dan je denkt. In deze nascholing wordt geëxpliciteerd wat we vaak intuïtief wel aanvoelen, maar nog te weinig toepassen. Hiervoor halen we inspiratie uit de theaterwereld. Dit alles met als doel een veilige sfeer en lesomgeving te creëren waarin jongeren hun schild kunnen laten zakken.

Omgaan met eetproblemen op school

Deze nascholing werd in het verleden door CNO aangeboden met de titel Kapstokken rond eten en lijngedrag.

Sinds de coronacrisis worstelen steeds meer tieners met een eetstoornis. Ook op jouw school zijn er misschien leerlingen die met deze problematiek kampen. Wat kan jij als onderwijsprofessional doen? Leer wat de problematiek inhoudt, wat de oorzaken en gevolgen zijn, maar vooral hoe jij aan preventie kan doen op school en leerlingen met eetstoornissen gepast kan ondersteunen.

De klassenraad gecoacht!

Als directeur of coördinator sleutelen aan de klassenraad

Klassenraden in het s.o. zijn een belangrijk instrument voor het sturen en opvolgen van zowel het individuele groeiproces van een leerling als van het dynamisch proces van een groep/klas. Vaak verlopen klassenraden echter inefficiënt met als gevolg dat er weinig of niets concreet uit resulteert.

Het is geen evidentie om binnen een beperkt tijdsbestek een klassenraad te begeleiden. Een bespreking houden over leerlingen waar leerkrachten met tevredenheid op terugkijken en waar leerlingen achteraf ook zinvolle feedback over ontvangen, is vaak een moeilijke oefening. Hoe kan je een klassenraad als een efficiënt werkinstrument gebruiken binnen een leerkrachtenteam en als klassenleerkracht?

Traject van functioneren en evalueren: kwaliteitsvolle gesprekken voeren als bron van informatie

Welke directeur droomt niet van een goede verstandhouding met zijn personeel? Hoe heerlijk zou het zijn mocht de hele personeelsgroep eensgezind en blijgezind de gemeenschappelijke doelen kennen, de grenzen bewaken, de afspraken nakomen? Welke gesprekken bieden daartoe een meerwaarde of vragen ze vooral veel werk, dat bovendien weinig oplevert? Kortom, lust of last?

Na het volgen van deze cursus krijg je een attest met vermelding van de behandelde inhouden en beoogde doelstellingen in het kader van de opleiding voor evaluatoren.

Omgaan met weerstand bij veranderingsprocessen

Bij veranderingsprocessen in organisaties is er bijna altijd sprake van weerstand. Tijdens de opleiding ga je in op wat weerstand precies is (op organisatie-, groeps- en individueel niveau), redenen waarom mensen weerstand vertonen en hoe die weerstand wordt geuit. Daarnaast focus je op weerstandsverminderende communicatie.

Orde- en tuchtmaatregelen binnen een geïntegreerd zorgbeleid

Minder definitieve uitsluitingen, een haalbare kaart

Objectieve cijfers geven aan dat scholen steeds vaker tuchtmaatregelen toepassen. Tijdens deze vorming worden handvaten aangereikt om deze tendens om te buigen. Je focust hierbij op het vierladenmodel, niet als doel maar als middel.

Timemanagement en persoonlijke organisatie - leidinggevenden en middenkader

Werken in het onderwijs betekent gegarandeerd dat je niet altijd op voorhand het verloop van je dag kan vastleggen. Dit is uiteraard zeer boeiend en zorgt voor de nodige afwisseling, maar het kan eveneens het gevoel geven dat je niets doet van wat je wenst te doen... Veel afwisseling en een continue stroom van input is niet enkel een kenmerk van het onderwijs, het is eigen aan onze huidige samenleving.

Ruimtevaart in je klas: doe mee aan Mission X, Moon Camp of Climate Detectives

Ruimtevaart zit in een stroomversnelling. De mens gaat terug naar de maan met als doel daar te blijven, sondes gaan op zoek naar buitenaards leven op de manen van Jupiter, technologie voor het communiceren naar en het in beeld brengen van de aarde gaat met grote sprongen vooruit. Ruimtevaart komt dichterbij en komt steeds meer in het nieuws. Ongetwijfeld komen leerlingen hier dus vroeg of laat mee in contact. Als leerkracht kan je zeker mee aan de slag in jouw klas. ESERO Belgium wil jou hiervoor klaarstomen met enkele leuke, prikkelende projecten rond ruimtevaart.

Ruimtevaart in je klas: 'Op reis naar de ruimte met Fritz' of 'Op schoolreis naar de Maan'

Binnenkort zullen steeds meer mensen naar de maan reizen én er zelfs verblijven! Leerlingen zullen dit regelmatig in de actualiteit zien verschijnen. En wanneer zij volwassen zijn, zal de eerste mens voet op Mars zetten!
ESERO maakt ruimtereizen eenvoudig bespreekbaar in de klas via lespakketten onderzoekend leren, met huis-, tuin- en keukenmateriaal. Dit alles aansluitend bij de Vlaamse eindtermen.